Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 23.30 - 01.15 - Pöytyä (III)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Omituinen näytös. Koronan aukon nopea aurinkotuuli aloitti puhaltamaan Maata edellisenä iltana. En kuitenkaan ehtinyt haluamalleni paikalle, koska pilvet eivät antaneet kovinkaan paljoa aikaa. Päätin tehdä revanssin seuraavana yönä. Illalla aurinkotuulen nopeus nousi ajoittain jopa yli 1000km/s lukemiin ja bz oli hivenen pakkasella. Lukujen puolesta näytti siis hyvältä. Lähdin ajelemaan kohti Pöytyää. Perille päästyäni olin äiman käkena; Missä ne revontulet olivat? Pohjoishorisontissa kajasti jotakin, mutta se olisi yhtälailla voinut olla valosaastetta. Kohta kuitenkin kajon kuoteisosaan nousi...

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 21.00 - 23.00 - Joensuu (II)
Satu Juvonen

Epätoivoista reposmetsästystä. Alkuillasta vihersi pilvien takaa, loppuillasta ei edes vihertänyt.  Toinen kuva: Olisiko sama kuin Karrin ja Tuomon  kuvaama viiru. Kuvan ottoaika 22.54, aika näyttäisi olevan sama kuin Karrilla. En nähnyt lentoa, jää kuvassa osittain pilvihötön alle. Exposure 20 sek, ISO 3200.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.3.2017 klo 22.34 - Pori (II)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Oli hienoa nähdä taivas ylipäätään auki ja revontulia, joskin ne oli melko haaleita ja pohjoistaivas oli peittynyt ohuen sumuverhon taakse. Himmeissä revontulissa on se hyvä puoli, että sähläily jää vähemmälle. Voi rauhassa kokeilla erilaisia ISO arvoja ja valotusaikoja ym. Linnunrata hohti himmeänä revontulivyön yllä ja linnunradan laidalla on aina hyvä olla. 

Revontulisäteitä

22.3.2017 klo 21.30 - 23.40 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Ennusteet lupailivat nähtävää, niin pitihän sitä vaivautua liikkeelle. Edellisistä tulista omalla kohdalla onkin jo vierähtänyt reilu pari kuukautta. Kovin vaisua harsoa piteli pitkän aikaa, kunnes hieman ennen yhtätoista alkoi tapahtumaan. Tuli hieman hoppu vaihdella lyhyempää putkea kameran nokille, kesken Andromedan galaksiin sihtailun... Hetken verran tulista iloa riitti ja sitten tuli taas keskityttyä muihin kohteisiin... Positiivisena huomiona oli kevään tulo, ei kauhean äkkiä alkanut vilu iskemään tyynellä rannalla. Tämä onkin havainto numero 100. omalla kohdalla (mikäli eläinratavalon ...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 21.16 - Jämsä (II)
Eila Tiirinen

Ei ole paljon kerrottavaa näistä revontulista. Näkyivät juuri ja juuri, kamera näki enemmän.

Revontulisäteitä

22.3.2017 klo 20.41 - 23.03 - Laitila (II)
Pirjo Koski

Revontulijahdissa sattuu ja tapahtuu-näköjään lähes joka kerta... Olin ollut jo kytiksessä, mutta ekan setin laimennuttua lähes olemattomiin katsoin, että pidän tauon, jonka aikana ajelin himman lämmittelemään. Muuten oli jees, mutta varpaat jäätyivät. Kotoa lähtiessä funtsasin, että kaikki kamat pitää olla käden ulottuvilla, koska illan repojen teema oli ääretön nopeus niiden ilmaantuessa, mutta vastaavasti myös hävitessä. Olisi siis hyvinkin toivottavaa, etten tällä kertaa jäisi autoon jumiin haalareistani.... Asettelin itseni kuskinpenkille, kamera valmiina hantin puolella ja jalusta kätevä...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 20.00 - 04.00 - Tampere (III)
Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Revontulia näkyi vaihtelevasti koko pimeän ajan.

Rauhallinen revontulikaari

23.3.2017 klo 02.52 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Saavuttuani järven rannalle noin klo 2.30 näkyi taivaanrannalla vaaleaa usvaa, nopeasti se alkoi kirkastua muodostaen kauniin ja hohtavan kaaren. Parhain kohta näyssä oli kaaren puolivälin muodostavan ikään kuin hohtavaa palloa, joka laskeutui kohti jään pintaa. Kolmelta valot himmenivät, oli aika lähteä kotiin.

Rauhallinen revontulikaari

23.3.2017 klo 02.05 - Helsinki (II)
Georg Kieninger

Varsinainen pikaesitys, kesto enintään 5 min, ja vaatimatonkin, muissa jakson kuvissa viherrystä juuri ja juuri havaittavissa. Mutta - reponen se on tuokin.

Rauhallinen revontulikaari

23.3.2017 klo 01.15 - Mäntsälä, Ohkola (II)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Mittarit näyttivät, että etelä-suomessa sattaisi näkyä revontulia ja koska en saannut unta päätin lähteä katsomaan tilanteen. Kovin olivat himmeät tällä kertaa, mutta kuvissa sentään näkyi paremmin. Ulkoilu kannatti, uni tuli heti kun pääsin takaisin sänkyyn.

Rauhallinen revontulivyö

22.3.2017 klo 21.03 - 23.47 - Kuopio (II)
Joonas Kuronen

Illalla Kallavedelle kokeilemaan näkyisikö tulia. Paikan päälle tullessa näkyi 3 kpl ohuita himmeitä harsoja. Olin jo pakkailemassa kamoja ja lähdössä nukkumaan, kun n. Klo 23.17 alkoi lännestä päin tulemaan revontuli pilareita ja tämän perästä hieman aktiivisempaa ja kirkkaampaa nauhaa. Tätä kesti n. 10 min jonka jälkeen pilvisyys alkoi häiritsemään kuvausta ja lopulta reposetkin rauhottui. Alkoi jo varpaita palvelee joten lähdin kotia nukkumaan.

Kuvia: 5 kpl

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 22.00 - Kontiolahti (II)
Karri Pasanen

Pikkunättejä reposia pilviraosta. Tarkempi kertomus Tuomon havainnossa. Tulipallo vai satelliitti, kas siinäpä vasta pulma..

Kuvia: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 21.30 - 23.15 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Selkeä yö ja lupaus revontulista , ei voinut olla kotona. Kuvauspaikalle saavuttua oli jo harso odottamassa  ja antoikin odottaa puolitoista tuntia ennenkuin alkoi elää. Olimme tällöin jo poislähdösä sormet kohmeesa. Mitään tajunnan räjäytttävää tulitusta ei tullut mutta ihan mukavan näköistä katseltavaa kuitenkin. Tähtisumua oli paljon ja outoja yksittäisiä kirkkaita välähdyksiä taivaalla ihmettelimme.

Kuvia: 4 kpl

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 23.06 - Kontiolahti (II)
Tuomo Arovainio

Tänään säätiedotus lupaili kirkasta 21-03 välille, joten pakkasimme kamat Pasasen Karrin kanssa ja suuntasimme läheiselle tutulle kuvauspaikalle. En uskonut säätiedotukseen, koska menneenä talvena ne eivät ole pitäneet paikkaansa oikeastaan ikinä. Pilvien väliin tuli kuitenkin rako, josta ehdimme kuvata hienoa revontulinäytelmää jonkin aikaa. Pilvet vyöryivät nopeasti peittämään revontulet, joten jäimme odottelemaan tilanteen parantumista. Odotellessa Karri katsoi kameraan taltioituneita kuvia, ja hoksasi yhdessä ruudussa ilmeisesti tulipallon! Havainto meni minulta täysin ohi jutellessa ja to...

Kommentteja: 8 kpl

Rauhallinen revontulivyö

22.3.2017 klo 21.00 - Jyväskylä (II)
Joonas Kääriäinen

Todella kaunis ilta jyväskylässä. Kuvaan mahtuu paljon avaruuden ihmeitä!

Revontulisäteitä

22.3.2017 klo 23.00 - 23.02 - Turku (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Himmeitä säteitä erottui hetkittäin. Väsäsin nopsaan tuollaisen kuuden kuvan gif-animaatiodokkarin lyhyestä tapahtumasta taivaalla. Kuvat napsin parvekkeeltani ja liikkuvat giffissä ees taas :) EDIT: Giffi vaihdettu hieman kirkkaampaan versioon.  

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 21.45 - Mäntyharju (II)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Hyvin himmeä revontulinäytös pilvien välistä napattuna. 1.klo 21.33 2.klo 21.47 ylivalotettu 3.klo 21.52 Vaatimaton mutta kuitenkin.

Kuvia: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 21.01 - 23.30 - Tampere (III)
Emma Bruus, Tampereen Ursa

Olin jo kääntämässä auton nokkaa työmatkalta kohti kotia kun huomasin Tampereen Ursan tähtitornin kameroissa revontulivyön tynkää. Suunta kävikin kohti UKK-instituutin rantaa, jossa odotti selvä uturaita horisontissa. Kameran olin huomannut ottaa reissuun mukaan, mutta jalusta-joka-on-aina-takakontissa ei ollutkaan takakontissa. Ei hätää, onhan tilanteen kanssa selvitty ennenkin. Myöskään pilkkihaalaria ei tietenkään ollut mukana. Pilkkiminen ei vain sattunut mitenkään olemaan päivän agendalla, sillä palaverin kahvitarjoilukin oli runsas. Onneksi kameralaukusta löytyi kasa kemiallisia kädenläm...

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

21.3.2017 klo 23.25 - 00.20 - Laitila (II)
Pirjo Koski

Tättärää ja voihan juhla! Vihdoinkin tulistelua Länsirannikolla! Pilvisyys oli piinannut läpi päivän, repoennusteet sen sijaan olivat villiintyneet mitä pidemmälle iltaan ne ulottuivat... Ehkä kirkas alue tulossa-siis ehkä. Näytti toivottamalle. Syynättyäni erittäin erilaisia pilviennusteita, tuulen suuntaa ja vaihdettuani muutaman tekstarin Turun pään kanssa jne päätin pelata "upporikasta ja rutiköyhää" ja valvoa pikkuisen. Josko lueskelisi hetken. Ei siinä mitään häviä. Ainakin saa silmäpussit ja voi muistuttaa pandaa huolella koko seuraavan päivän. Niitä pilviä sitten ikäänkuin riitti. Mein...

Kuvia: 6 kpl

Rauhallinen revontulikaari

21.3.2017 klo 23.00 - Espoo (II)
Mikko Koivisto

Toivoa oli revontulista yhtälailla kuin taivaan selkenemisestä. Aikansa lammen rannalla kun kärvisteli, niin kumpainenkin toive toteutui :) Kolmennessa kuvassa (joka on itseasiassa sarjan ensimmäinen) näkyy kuinka pilvisyys alkoi väistyä - mutta myös pahimman paikallisen valosaastuttajan vaikutus. Kasvihuoneen valot sammuivat ilokseni klo 23.

Kuvia: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 20.12.2016 klo 13.15 - 24.03.2017 klo 00.09.