Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Yli puoli taivasta revontulia

2.2.2017 klo 21.10 - Utsjoki (IV)
Tiina Salonen

Tämän illan esitys alkoi jo ennen iltakahdeksaa ja jatkui aina pitkälle yli iltayhdeksän. Erilaisia revontulimuotoja tuli ja meni, parhaat loimut kuitenkin syttyivät n. 21:05 kun saatiin taas nauttia pinkkiä tanssia taivaalla. Nämä illan isoimmat revontulet eivät olleet varsinaisesti pohjoistaivaalla vaan enemmänkin itä/eteläsuunnassa. Kuvat on otettu 19:46 kun vielä olimme huolissamme pilvistä ja revontulia katseltiin pilvien raoista. Muut kuvat on otettu illan aikana, ennen ja jälkeen pinkin purkauksen. Ohessa videolinkki jolla näkyy mahtava pinkki revontulitanssi. https://youtu.be/UFQq84mzK...

Kuvia: 4 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

21.1.2017 klo 22.38 - Utsjoki (IV)
Tiina Salonen

Tämän illan odotukset eivät olleet kovin korkealla, pilvisyys vaihteli kovasti ja lumisateita tuli ja meni. Kello yhdeksän aikaan illalla alkoi kuitenkin taivaalla tapahtua ja onneksemme oli kirkasta. Mahtavaa revontulinäytöstä riitti parin tunnin ajan, välillä himmeten ja taas voimistuen. Kuva on otettu klo 22:03 ja oheisessa linkissä video, jonka hurja näytös alkoi klo 22:38 ja jatkui monta minuuttia.   https://youtu.be/uNUDJXNTdpo

Kommentteja: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

18.2.2017 klo 21.18 - Enontekiö, Hetta (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kuvasin revontulia Ounasjärven jäältä saadakseni Hetan kylän mukaan kuvaan. Sen tekivät lähes mahdottomaksi jotkin kylän kirkkaat valot, joista pari pihoissa olevaa tehovalaisinta valaisivat lähes kilometrin päässä olevaa vastarantaakin. Tämän verran sain RAW-kuvasta irti.

Koko taivaan revontulet

18.2.2017 klo 21.00 - Utsjoki (V)
Antero Isola

Aika vihreet ja voimakkaasti loimuavat tulet.  

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Rauhallinen revontulivyö

17.2.2017 klo 20.20 - 02.00 - Uusikaupunki (II)
Pirjo Koski

Illaksi oli luvattu kohtuullista säätä, mutta Laitilassa oli mahdollisuus sumuun kohti iltaa mentäessä. Katselin iltapäivällä repokaavioita ja mietin ankarasti. Mittaustulokset olivat kuitenkin hyviä, jotenka ei huvittaisi todeta ilta yhdeksältä, että sumun vuoksi luovutetaan. Hmm. Repokyttääjien Minna oli tulossa tännepäin. Mitäs jos? Päätin ottaa puhelun Minnalle, josko lähdettäisiin yhdessä kuvaamaan. Hetken päästä huomasin sopivani treffejä Elkkyisiin, Uuteenkaupunkiin. Ei muuta kuin tavarat kasaan ja seikkailu saa alkaa! Jo perille päästyäni oli harso taivalla, mutta sen aktivoituminen ke...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

18.2.2017 klo 21.43 - Enontekiö (III)
Heimo Lamberg

Koko taivaan läpi kulki 2-3 revontulikaarta.itäkoillisessa alhaalla erittäin kirkas revontulialue. vyö leveni ja mukitteli. Pääsääntöisesti vihreä, hetkittäin violettiä vriä. Lyhyen tauon jälkeen  hieman ennen loppua nopeita revontuliverhoja joissa vihreää, keltaista ja pinkkiä väriä.  Kokonaiskesto reilun tunnin.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

17.2.2017 klo 21.07 - 23.44 - Ikaalinen, Sisättö (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Taivas selkeni illaksi ja revontuliharsoa näkyi jo klo 21.07 maissa. Klo 22.56 ne aktivoituivat , mutta olivat aika matalalla. Kuvissa on parhaat hetket. Ennen puolta yötä oli lopetettava- linssi veti huuruun koko ajan ja kuvaaja oli nukkua seisaalleen. Reposet kuitenkin jatkoivat himmeinä liikehdintäänsä taivaalla.

Kuvia: 7 kpl

Rauhallinen revontulivyö

17.2.2017 klo 22.46 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Revontulet olivat välistä kaaren muotoisia, sitten rauhallista vyötä. Eivät liikkuneet paljon.  Puolenyön jälkeen kirkastuivat huomattavasti, juuri kun olin pois lähtemässä.

Rauhallinen revontulivyö

9.2.2017 klo 22.10 - Inari (II)
Sari Pietikäinen, Pohjan kruunu, Rovaniemi

Työreissu vei Ivaloon yöksi ja onneksi sattui kamera mukaan, sillä yllättäen taivas oli aivan kirkas. Seurasin hotellin takapihalla joen rannassa rauhallisia revontulia tunteroisen klo 22-23 muutaman turistin kanssa. Alkuun tulet olivat aktiivisempia, ja lopulta rauhottuivat kaareksi. Siinä vaiheessa oli mentävä jo sisälle lämpimään. Yhdessä kuvassa olen näkevinäni hieman punertavaa alalaitaa tulilla, muuten olivat kovin vihreitä.

Kuvia: 4 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 19.00 - 21.00 - Muonio (IV)
Mikko Lönnberg

Tässä vielä pari kuvaa viime reissulta. Koko päivän oli taivas pilvessä ja ajattelin vielä puoli seitsemän maissa käydä ulkona vilkaisemassa,olisiko taivas auennut ja olihan se. Kirkas tähtitaivas ja revontulet loimusivat jo todella kirkkaina mökin yläpuolella. Nopeasti siirtyi kamat autoon ja etsimään parempia paikkoja,auton ikkunasta katselin kuinka valtavat revontulet loimusivat taivaalla ja ympärillä pelkkää metsää,parempi paikka oli löydettävä. Käännyin jollekin tielle josta toivoin löytyvän edes hieman aukeampaa paikka ja kyllähän sieltä pieni aukea löytyikin ja sain hetken vielä kuvaill...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 18.30 - 20.40 - Muonio (IV)
Satu Juvonen

Lapinkorven yönuotio roihuaa. Parin tunnin ikkuna pilvipeitteessä tarjosi hienoa katseltavaa. 

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Koko taivaan revontulet

31.1.2017 klo 00.10 - 02.30 - Muonio (V)
Mikko Lönnberg

Jahas,Lapista taas kotiuduttu ja yhden yön kuvat saatu läpi käytyä. Tällä kertaa olin kuvailemassa Pallaksen kodalla,jossa en ollut aiemmin käynytkään,hieno paikka grillailla makkarat ja odotella revontulien syttymistä. Matkaa tuonne kodalle ei ole kuin puolisen kilometriä,mutta tälle reissulle tulikin vaimo mukaan ja kohteliaana miehenä annoin talon ainoat lumikengät hänelle ja urhoollisesti itse kannoin kaikki kamat perille,välillä vyötäröön asti lumessa rämpien !! Taisipa tuo tulla oikeasti tarkistamaan äijän mielenterveyden tasoa,kun se kaikki yöt viettää yksin pimeässä metsässä :) Eipä ol...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Rauhallinen revontulikaari

5.2.2017 klo 20.00 - Kannus (II)
Jami Tuikka

Nopeasti otettu kuva revontulista, hetken aikaa valotin että sai paremmin näkyviin.

Rauhallinen revontulivyö

31.1.2017 klo 21.05 - Rautalampi (II)
Sari Hukka

Revontulet näkyi ensin kirkkaana ja säteitä oli havaittavissa. Sitten rauhoittuivat ja jäi kuvan mukainen rauhallinen revontulivyö.

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 19.15 - 20.00 - Teuva (IV)
Heikki Mahlamäki

Kuun, venuksen ja marsin kolmiodraaman ohessa myös  revontuliharso näkyi laajalla alueella. Kalansilmäkuvan mukaan hiukkasen yli puoli taivasta vihertyi.

Kuvia: 3 kpl

Koko taivaan revontulet

31.1.2017 klo 18.00 - Utsjoki (V)
Antero Isola

Erittäin kirkkaat ja leimuavat koko taivaan kattavat revontulet. Näkyi useita tunteja.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 18.48 - 19.44 - Kuortane (IV)
Kimmo Kantola, Ursa (Länsi-Suomi)

Puuhastelin sisällä arkisia askareita ja kännykkä pirahti soimaan. Lapuan suunnalta ilmoitettiiin että reposia olisi taivaalla, ai nyt vai, ai nyt heti vai =) Siitäpä sitten kameraa jalustalle ja haalaria päälle. Siellähän ne reposet tosiaan odotteli mukavasti. Himmeä harso oli yli puolentaivaan ja pohjoisen horisontissa tanssahteli reposet. Mukava pieni piristys arkiseen iltaan. Juuri kun olin lähdössä takaisin sisälle niin suurinpiirtein keskitaivaalla näkyi kohtuullisen kirkas utumainen viiva (pilvi?). Oli jotenkin jännän näköinen kun se siinä yksistään päästeli =)

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 17.50 - 19.20 - Taivalkoski (IV)
Lauri Kangas

Revontuliennusteet näyttivät hyviltä illan suhteen, mutta sääennusteet eivät niinkään. Taivas olikin lähes kokonaan pilvessä kotoa lähtiessä, mutta selkeni kummasti kuvauspaikalle tullessa. Bz oli ollut ihan hyvästi miinuksella hetki sitten, joten saattoi odotella kunnon tulia.  Kauan ei tarvinnut odotellakaan, kun kaari syttyi eloon ja alkoi vilistä eri väreissä. Violettia ja sinistäkin oli näkyvissä. Hienot roihut olivat, itselleni tämän talven parhaat tähän asti. Koko esityksen ajan jopa etelätaivaalla näkyi erittäin hento kaari.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.1.2017 klo 18.50 - Pello (IV)
Sari Pietikäinen, Pohjan kruunu, Rovaniemi

Kuvanottovaiheessa oli tarkoitus olla jo takaisin Rovaniemellä "pieneltä" geokätköajelulta... Onneksi reissu venähti aikalailla ja satuttiin kirkkaan taivaan alle Pelloon. Huimat revontulet suorastaan pakottivat kaivamaan kameran esiin, onneksi se oli ylipäätään mukana. Kuvauspaikkaa en kerennyt valitsemaan sen kummemmin, satuttiin vaan pysähtymään yhden kätkön lähistölle ja silloin vasta huomattiin koko tulet. Ei kai siinä sitten auttanut kun ryhtyä kuvaushommiin. :) 

Kuvia: 2 kpl

Revontuliharso

31.1.2017 klo 19.35 - 19.55 - Pori, Noormarkku (I)
Elle-Maria Peltomäki, Porin Karhunvartijat

Saipahan Noormarkkukin lopulta osansa revontulista vaikka sää ankealta vaikuttikin aluksi. Himmeää tavaraa tosin, mutta kelpaa. Kävin kyllä läheisellä peltoaukealla testaamassa, mutta valosaastetta on aivan liikaa verrattuna kotipihaan. Lännessä katulamppuja, pohjoisessa katulamppuja, idässä keskustan valot ja etelässä hohkaa Karjarannan tomaattiviljelmien valot. 

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 20.12.2016 klo 13.15 - 20.02.2017 klo 22.28.