Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Yli puoli taivasta revontulia

6.4.2017 klo 00.53 - 01.43 - Kolari (IV)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin aikeissa hakea rinnekoneiden puuhia (ja siinä sivussa satelliittivälähdyksen) kuvanneen kameran sisään, kun huomasin orastavaa revontuliaktiivisuutta. Nukkumaanmeno lykkääntyi. Vaihdoin tuoreet akut ja kokotaivaslinssin, tökkäsin jalustan hankeen ja istahdin itse viereen. 50 minuuttia tuli istuskeltua hangessa kuunnellen sulkimen rapsetta ja katsellen reposten hulmuamista. Tai no, melkein 50 minuuttia, kun yhden kerran nousin aktiivisuuden laannuttua kuva-alalle pelleilemään otsalampun kanssa. Istahdin kyllä äkkiä takaisin näkymää pilaamasta, kun tulet alkoivat aktivoitua uudestaan. Jälki...

Kuvia: 4 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

5.3.2017 klo 19.45 - 04.00 - Kittilä (IV)
Mikko Lönnberg

Koitetaampas saada nyt vihdoin tämäkin havainto julkaistua,kevät etenee ja muut harrastukset vie niin paljon aikaa,että on näiden kuvien  kanssa touhuaminen jäänyt taka alalle. 5.3 Näytös alkoi heti hämärän tultua ja tuota riemua riittikin taas koko yölle,paikkoina tuli kierreltyä Pallasjärvellä,Pallaksella ja Raattaman suunnalla. Pakkasta oli reilut -20 astetta ja taivas selkeä koko yön. Alku illasta oli melko pitkä kestoinen näytös,jonka jälkeen noin tunnin puolentoista hiljaisempi hetki,jolloin oli taas hyvä vaihtaa paikkaa. Tuon hiljaisen hetken jälkeen olikin sitten tapahtumaa koko loppuy...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Revontulisäteitä

24.4.2017 klo 22.45 - Kuusamo (II)
Voitto Pitkänen

Revontulisäteitä valoisalla taivaalla oli pitkin yötä. Pientä pilveilyä pohjoisen taivaalla, muistuttivat valaisevia yöpilviä.

Rauhallinen revontulikaari

25.4.2017 klo 01.01 - Laukaa (II)
Tarja Kouvo

Rauhallinen, paikallaan oleva kaari oli himmeästi näkyvillä klo 0.29 - 2.05. Loppuvaiheessa toisen kuvan pensaikon kohdalle ilmestyi enemmän vaaleaa usvaa, mutta hyvin heikosti. Kohokohtana toimikin verkkaisesti lentävä meteoriitti ilmestyen juuri valotuksen ollessa meneillään. Sattuma sekin! Olenkin toivonut saavani siepatuksi meteoriitin lennon, nyt se tapahtui. Hyvä loppu ensimmäiselle reposkaudelleni.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

25.4.2017 klo 00.40 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Koska on kyseessä kevään vimeiset mahdollisuudet kuvata revontulia , tähystyspaikallahan on sitten oltava aina kun mahdollista. Jälleen kerran paikalle päästyäni sain todeta pilvien istuvan tanakasti pohjoisen päällä, muualla aivan kirkasta. 2 tuntia odoteltuani sitkeästi , pilvet alkoivat häipyä ja hento kaari tuli näkyviin. Kovin oli laiska , vain kerran nousi kaaresta muutama säde sen tunnin aikana kun jaksoin odottaa. Muuten oli kaunista, järvi peilityyni ja erilaiset linnut mekastivat. Kuikkakin kajautteli vieressä kutsuääniään.

Rauhallinen revontulikaari

25.4.2017 klo 01.00 - Mäntyharju (II)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Himmeä ja rauhallinen revontulikaari matalalla pohjoisessa klo 1-2. Klo 1.12 nousi koillisesta heikko säde joka nousi kaareen ja liikkui länteen. 1.klo 1.07 kaari 2.klo 1.11 säde kirkastuu.. 3.klo 1.12 ..ja liikkuu länteen.. 4.klo 1.14 ..ja sulautuu kaareen 5.klo 1.57 kaari alkaa kirkastua-ja pilvet nousta. Hiljainen ja rauhallinen kevätyö.

Kuvia: 5 kpl

Aktiivinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.00 - Kuopio, Lintuniemi (III)
Seija Ropponen

Vähän ennen puolta yötä pohjoisen taivaalla oli pilveä. Lähdin Etelä-Kuopiosta ajamaan länteen Karttulan suuntaan, koska siellä näytti selkeämmältä. Päädyin Virmasveden rannalle ja jalkauduin Lintuniemen polulle. Lintuniemi on pari kilometriä pitkä Virmasveteen pistävä kapea niemi. Noin kolmesataa metriä ennen nimen kärkeä viritin kameran jalustalle ja samassa liikkumaton revontulikaari heräsi eloon. Hetken aikaa loimun alareunassa oli silmin erottuvaa nopeaa punaista väriä. Säteet ja loimut loppuivat kymmenessä minuutissa, mutta taivaalle jäi korkealle kohovava violetti viiru. 

Kuvia: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

25.4.2017 klo 01.00 - 01.15 - Kangasala, Sahalahti (II)
Jorma Mäntylä

Tuli repoja, vaan ei komeetta. Tarkoitus oli jo neljännen kerran kuvata komeetta Lovejoyta. Sitä varten kiipesin läheisen hakkuuaukean laelle. Komeetan pitäisi näkyä pohjoisen suunnassa, mutta joka kerta siinä suunnassa on ollut pilviä. Tänä yönä ei viimein ollut, mutta siellä olikin revontuliovaali. Äkäisesti liikkunut kirkastunut säde kesti ehkä minuutin, ja osui kuvaan. Ehkä se komeettakin oli siellä, mutta tulihan komeita repokuvia kevään viimeisenä havaintoyönä. Nettitietojen mukaan komeetta onkin huomattavasti himmentynyt.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.30 - Kuopio (II)
Pasi Tuomainen, Ursa (Itä-Suomi)

Edellisen yönä revontulien bongaaminen jäi väliin metsätöiden takia. Hommat tehty... revontulimetsälle. Kuopiossa oli alkuyö melko pilvistä. Saaristokaupungissa ei näkynyt kuin pilviä. Kallansilloilla oli melko selkeää ja sieltä näkyikin himmeita revontulisäteitä ympäri taivaanlakea, häipyivät pois nopeasti.  Pöräytin Puijolle... Sieltä näkyi himmeä rauhallinen kaari, joka innostui lievästi poimuilemaan. Säteitä näky sitten irrallaan siellä-täällä. 

Rauhallinen revontulivyö

23.4.2017 klo 23.05 - 00.55 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Piti olla selkeä sää ja revontulia luvassa joten suuntana oli tähystyspaikka. Kuinka ollakaan, muualta taivas oli tähtikirkas mutta pohjoisen päällä möllötti pilvipeite. Tuulikin alkoi tyyntyä joten siinä se istui eikä liikkunut minnekään. Manauksia riitti ! Revontulet yrittivät sinnikkäästi kiivetä pilvien yli ja pitkät säteet onnistuivatkin siinä mutta aika vaisuksi näytös jäi pilvien takia. Tulihan kuunneltua erilaisia lintujen ääniä ja arvuutella mille ne kuuluvat.

Kuvia: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.03 - Kajaani (III)
Taisto Komulainen

Yöt ovat jo melko valoisia täälläpäin mutta vielä lähdin kokeilemaan kuvauksia että josko jotain tarttuisi kortille,,  oli senverran kirkkaat reposet että kyllä kannatti vielä kuvatakkin oli punaistakin nähtävissä.

Kuvia: 8 kpl

Rauhallinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.15 - Ilmajoki (II)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Taas puolenyön jälkeen ilmestyi taivaalle vihreää epämääräistä vyötä, sekä ajoittain korkealle ulottuvia säteitä.

Kuvia: 3 kpl

Revontulisäteitä

24.4.2017 klo 00.15 - Rautalampi (II)
Vesa Vauhkonen, Sisä-Savon Ursa

Hyvin himmeä sädekimppu vaelsi idästä länteen. Erottuivat kyllä paljain silminkin.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

24.4.2017 klo 00.30 - Mäntsälä, Ohkola (II)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Mittarit näytti, että saattaisi näkyä revontulia ja taivaskin oli sopivasti lähes pilvetön, joten pitihän se käydä kuvaamassa. Taitaa pikkuhiljaa olla tämän talven revontulikausi ohi, pimeän aika alkaa olla jo kovin lyhyt.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Revontulisäteitä

24.4.2017 klo 00.20 - Kontiolahti (II)
Karri Pasanen

Hienoja repospilareita takapihalta katseltuna. Kamera näki violettia, minä harmaata. Ohessa siitä jonkinlainen havainnollistaminen. Alempana horisontissa vahvasti vihreää, mutta metsä ja pilvet peittivät suurimman osan näkymistä.

Kuvia: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

24.4.2017 klo 00.01 - 02.15 - Liperi (III)
Kari Muona

Arvoja katellessa läksin ajelee, ylämyllyltä klo 23, ja kattelin että pilviä ei näy rääkkylän suunalla päätin mennä sit arvinsalmelle lossin rantaan ja kokemuksesta se taas kannatti. Upeet kevään tulet ilmestyi heti vuorokauden vaihtuessa. Siinä lintujen laulua kuunellessa aika vierähti rattosasti. Kivat violetti viivatkin ilmestyi sit taivalle. Punasia alaosia ei näkyny ku pari kertaa.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

23.4.2017 klo 00.29 - 02.00 - Taipalsaari (II)
Roope Luukkainen, Etelä-Karjalan nova

Ihan hieno reposnäytelmä oli viimeyönä. Ei tosin niin kova kun edellisenä. Loppuvaiheessa vähän ennen kahta syttyi taivaalle sykkiviä läiskiä. Muokkaus: gifin lisäys.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

23.4.2017 klo 00.15 - 01.32 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Naantaliin tuli suunnattua ensin, kun repoaktiivisuus sentään oli jollain mallilla. Pahuksen kylmä tuolla kuitenkin merituulessa tuli hyvinkin äkkiä ja kelikin oli vielä yhdentoista maissa turhan valoisa. Suunta siis Raisioon pienemmän veden ja hieman rauhallisemman tuulen pariin. Paikalle päästyä kamera kertoi taivaalla möllöttävän himmeän kaaren. Sai jonkin aikaa vielä odotella, että silmille jotain alkoi erottua. Mukavasti väriä taivaalla hetkittäin näkyi, vaikka muuten melko vaatimaton setti. Repojen lisäksi kennolle tarttui tunnistamaton satelliitti (kuva 1.) sekä ilmeisesti yksi lyridien...

Kuvia: 4 kpl

Aktiivinen revontulivyö

22.4.2017 klo 23.45 - 02.00 - Joensuu (III)
Karri Pasanen

Nätti keväinen revontuliyö joutsenten ja sorsien äänien säestämänä. Odotusarvot revontulishown osalta olivat kuluneen vuorokauden arvojen takia vähän korkeammalla kuin mitä lopulta taivas tarjosi, mutta onneksi kaari ajoittain kirkastui ja muuttui aktiiviseksi vyöksi. Koko ajan taivaalla oli kuitenkin melkoinen disko erilaisten välkkyvien ja kiitävien laikkujen muodossa ja välillä säteet ylettyivät lähes zeniittiin asti.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Revontulisäteitä

23.4.2017 klo 02.30 - 04.00 - Lieto (II)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Ultimate insult by pilvet. Sää selkeni ja revontulimyrsky oli yllämme. Lähdin katsastamaan uutta paikkaa. Pääsin rantaan, taivas täydellisen selkeä. Ei revontulia. Odottelin hetken. Tulet syttyivät ja repalepilviä lennähti jostakin pohjoistaivaalle. Ne poistuivat vasta kun tulet sammuivat. Odottelin. Tulet syttyivät hetkeksi hieman ennen neljää, mutta taivas oli jo niin vaalea, ettei niistä suurempia jäänyt jälkipolville kerrottavaksi. The end.

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 20.12.2016 klo 13.15 - 26.07.2017 klo 17.34.