Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

M1, Rapusumu

21.2.2017 klo 23.59 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Rapusumu projektini sai lisää puhtia ja sain kerättyä kirkkaan sään aikana yli 2h dataa tästä Messier luettelon ensimmäisestä kohteesta Porin Karhunvartijoiden tähtitornilla Ulvilassa.

Kuvia: 3 kpl

J.Herschel

7.2.2017 klo 20.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Ihmisiä kävi tornitiistaina paljon ja tutkiskelimme mm. Venusta, Marsia ja Kuun yksityiskohtia. Apuna käytimme kameraa ja tietokoneen näyttöä, esittäessämme yleisölle edellämainittuja kohteita. Seeing oli täyttä... kuraa! Kuuta on siitä huolimatta aina kiva katsella ja havaita.

Mars

7.2.2017 klo 19.00 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Seeing ei ollut parhaimmasta päästä. Lämpöväreilyä oli todella paljon, osittain ihmisten määrästä johtuen. Toisaalta tämähän on myöskin positiivinen vika! Hyvä, että ihmisiä kiinnostavat avaruuden ihmeet! Näytöllä Mars hyppi oman halkaisijan verran ja on suoranainen ihme, että sain materiaalista edes tämän aikaiseksi. No... Kyllähän sen nyt Mars planeetaksi tunnistaa, kun oikein kuvittelee.

Kommentteja: 2 kpl

Venus

31.1.2017 klo 18.00 - Ulvila (V)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tänään pääsin Ulvilan tähtitornille pitkästä aikaa kuvaus merkeissä. Venus on ollut minulle oikea murheenkryyni... Sillä aina, kun olen sitä yrittänyt kuvata sitä, ovat pilvet hyökänneet kimppuuni joka suunnalta. Venus oli melko korkealla kuvatessani, seeing oli keskinkertainen. Tänään kuitenkin olin nopeampi, kuin pilvet ja puolipilviseltä taivaalta ennätin saada julmetusti kuvamateriaalia Venuksesta. Kuvani Venuksesta on pinottu 1798 framesta Autostakkert!2 ohjelmalla waweletit Registax 6 ohjelmalla.

Kommentteja: 2 kpl

Plato, Vallis Alpes, Clavius, Tycho, Montes Apenninus ja Montes Caucasus

7.1.2017 klo 00.00 - Pori (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Parvekkeeltani kuvailin Kuun pintaa, juuri hiljattain hankkimallani laitteistolla... Valosaastetta on aivan riittävästi ja puita, sekä kerrostaloja edessä, mutta aivan etelä suuntaan on pieni 4 auton kolo, josta voi taivaalle tähyillä! Skymax 102, 2X barlow ja Touptekin GCMOS01200KPB

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

M33

2.10.2016 klo 01.30 - Nakkila (II)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Kolmion galaksia tuli kuvailtua. Pohjoisella taivaanpuoliskolla oli revontulia, joita oli hienoa tarkkailla samalla, kun kamera räpsi kuvia. Valotus (58min 12sec) jäi vähäiseksi, koska kuvaajien kylmän kesto tuli tiensä päähän.

Kommentteja: 2 kpl

IC 443

2.10.2016 klo 01.00 - Nakkila (I)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tämä hieno supernovajäänne sijaitsee Kaksosten tähdistössä. Valottelin tätä modatulla Canon Eos 1000d:llä 2h 41min. Valosaaste vaivasi hieman.

Kommentteja: 2 kpl

Tähtikuva

2.10.2016 klo 00.04 - Nakkila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tarkensin laitteistoa Ajomiehen Capella tähteen. Vieressä möllötti vihertävä komeettamainen kohde, joka liikkui. Klo. oli 00.04, en löytänyt kohdetta Stellariumista ja astrometrykään ei tuottanut tuloksia. Kohde osoittautui lens flareksi.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Revontuliharso

25.9.2016 klo 23.00 - Pori (I)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Koirien lenkittämisen vuoksi on nyt tullut havaittua yhtä sun toista. Tällä kertaa taivaalle ilmestyi revontuliharso. Aluksi revontuli näkyi isoon pilvi peitteeseen sekoittuneena, jonka vuoksi aloinkin miettimää että mitäs tämä nyt on (revontulihälytystäkään ei ollu tullut sähköpostiin). Vähän ajan päästä taivas kuitenkin kirkastui ja paljasti hienon revontulinäytelmän, jossa oli välillä  revontulikaartakin näkyvissä.

Useita halomuotoja

19.9.2016 klo 23.30 - Pori (II)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Koirien kanssa lenkillä ollessani huomasin kuun molemmille puolille ilmestyneet sivukuut... Yhdessä kuvista ilmestyi halo myös kuun ylle... Tai sitten se on linssistä johtuva heijastus! Viisaammat kertokoot!

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Pääsateenkaari

4.9.2016 klo 14.09 - 14.17 - Orimattila (III)
Juha Ojanperä, Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Paluumatkalla DS-tapaamisesta 2016 havaitsimme Jarkon kanssa hienon, matalan sateenkaaren. Sateenkaari näkyi vain osittain, ensin näkyi kaaren vasen haara, myöhemmn oikea, tässä vaiheessa näkyi myös hieman sivukaarta.

Perseidit

11.8.2016 klo 23.30 - 02.40 - Nakkila (IV)
Juha Ojanperä, Tuikku Asikainen, Santeri Peltola, Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Olimme viettämässä Porin Karhunvartijoiden aktiiviporukan kanssa perseidi-partya Nakkilan Leistilänjärvellä 11./12.8.2016. Yön aikana havaitseminen oli epäformaalia ja rentoa, emmekä pyrkineet erityisesti tieteelliseen havaitsemiseen. Illan aikana näimme perseidimeteoreja mielestäni melko tavalliseen tapaan, mutta non klo 02-02.40 välisenä aikana näimme perseidimeteoreja mielestäni tavallista enemmän, voisin jopa puhua jonkinlaisesta purkauksesta. Tänä aikana meteoreja välähteli taivaalla parhaimmillaan jopa 1-3 minuutissa! Purkaus tuntui kestävän noin 20-30 minuuttia. Laitan nyt aluksi oman, ...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 3 kpl

M27

11.8.2016 klo 02.00 - Nakkila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Olimme Porin Karhunvartijoiden kanssa isolla porukalla havaintoja tekemässä. Harvoin tähtitaivas tykittää harrastajia näin paljon! Näimme Perseidejä, elosalamointia ja syvän taivaan kohteita, siis puoli pilviseltä taivaalta! Tässä kuvattuna kauden ensimmäinen kohde, Nostopainosumu.

Kuvia: 2 kpl

Merkuriuksen ylikulku

9.5.2016 klo 17.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Olimme porukalla myös Ulvilassa yhdistyksen tähtitornilla havainnoimassa Merkuriuksen ylikulkua, tapahtuma veti varsin hienosti myös yleisöä. Sää helli havaitsijoita ja seeing oli hyvä. Innokkaimmat ottivat kännyköilläänkin kuvia ja aktiiviharrastajat kävivät kuvailemassa järkkäreillä. Aina kun tuli hieman hiljaisempaa pääsin myös minä kuvailemaan ja tässä otokseni. Kaksi ensimmäistä on otettu yhdistyksen  Lunt LS60T (H-alpha valossa) putkella ja kolmas kuva on otettu yhdistyksen 90/1000 linssiputkella johon oli kiinnitetty aurinkosuodatin. ZWO ASI120 MC kamera oli käytössä vain ensimmäisessä ...

Kuvia: 3 kpl

Jupiter

21.4.2016 klo 23.00 - Pori (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Aluksi oli tarkoituksenani vain mennä säätelemään laitteistoa... mutta mutta, kuinkas kävikään jälleen täytyi kuvata, sillä kerrankin osui hyvät kelit tänne Poriin! Tämä ei ole pinottu edes parhaimmasta materiaalista mitä sain, mutta ihan hyvähän tuostakin tuli. Tarvii vielä käsitellä loputkin kuvista.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Saturnus

14.4.2016 klo 04.30 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Saturnus on mennyt jotenkin minulta AINA sivu suun. Nyt kuitenkin päätin havannoida Saturnusta huolimatta siitä, että kohde on vain  noin 7 asteen korkeudella. Koetin yhteensä 4 kertaa päästä kuvaamaan Saturnuksen renkaita, mutta joko oli sadetta tai sumu nousi kuin tyhjästä pilaamaan suunnitelmani (molemmilla kerroilla olin jo laitteet tietenkin saanut pystytettyä). Viime yönä minä kuitenkin "otin tukevan otteen" ja vedin niskalenkin, sillä onnistuin kuin onnistuinkin näkemään, sekä kuvaamaan Saturnuksen! Fiilis on sen verran hyvä, että huono seeing ei tunnu nyt haittaavan mieltä, vaan on voi...

Kommentteja: 4 kpl

Jupiter

27.3.2016 klo 22.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Olimme eilen,  27.3.2016. Karhunvartijoiden tähtitornilla havaitsemassa syvän taivaan kohteita, samalla kuvasin Jupiterin kuineen, yhdistyksen Celestronilla.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Jupiter

11.3.2016 klo 21.00 - Pori (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Piti mennä aluksi Porin Yyterin lähettyville kuvailemaan, mutta siellä nousi niin sankka sumu ja pilvet ettei kannattanut. Ruosniemeen ei tosin heti pilviä taikka sumua tullut ja kerkesin nappaamaan Jupiterista pienen kuvan. 

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

9.3.2016 klo 19.01 - Pori (I)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tyttöystäväni kanssa vietiin koiran Porin Yyterin "koirarannalle" juoksentelemaan... Yleensä se kamera unohtuu, mutta nyt haluttiin ottaa hieman maisemistakin kuvaa. Auringonpilarihan siellä kävi piipahtamassa myös!

Aurinko

25.2.2016 klo 13.00 - Pori (V)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Lainasin Porin Karhunvartijoiden aurinkoputkea. Eilen pilvet haittasivat melkoisesti havannointia. Tänään sensijaan keli oli mitä mainioin ja pääsinkin havannoimaan aurinkoa H-alpha valossa visuaalisesti, ja hieman opettelemaan auringon kuvaustakin. Auringossa oli hieman auringonpilkkuja ja protuberansseja. Havannoin suoraan asuntoni parvekkeelta... Haha... Mahtoi naapurit hieman ihmetellä, että ketä se nyt kyylää! 

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 24.3.2017 klo 00.00.