Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Kuva hienosta ukkospilvestä

21.6.2017 klo 15.35 - Kuusamo-Helsinki lento (III)
Lasse Nurminen

Kuusamo-Helsinki lennolla jouduttiin hieman poikkeamaan reitistä ukkosrintamien vuoksi. Muutamat nätit pilvet näkyivätkin turhan naarmuisen sekä huurtuneen ikkunan läpi. Tarkkaa sijaintia en näihin pysty sanomaan, vaikka Flightradarin avustuksella jonkinlaista paikanmääritystä yritin suorittaa. Jyväskylä-Mikkeli-Lahti kolmion sisäpuolella kuitenkin. Lentokorkeutta kuvien ottohetkellä noin 7 km. Kaksi ensimmäistä kuvaa pilvestä, josta lensimme melko liki. Pileusta kehitteli yläosiin ja vettä näytti tarjoavan alleen hyvinkin reilusti. Kolmos- ja neloskuvassa jossain hamassa kaukaisuudessa näkyny...

Kuvia: 5 kpl

Useita halomuotoja

20.6.2017 klo 14.53 - Kuusamo (II)
Lasse Nurminen

Rukan huipun halot. Ainakin viimeisen kuvan kohdalla yläosa oli silminnähden kirkkaampi. Usmaukset ja muut käsittelyt jäävät tabletilla koittamatta, mutta merkkailin alustavasti ylläsivuavan mukaan.

Kuvia: 3 kpl

Erikoispilviä

20.6.2017 klo 01.11 - Kuusamo
Lasse Nurminen

Pääseekös näillä pilvillä jo KH-bongariksi? Yöllisen vaaranhuiputuksen ohessa maisemakuvia napsiessa huomio kiinnittyi horisontissa kulkevan pilvijonon yläreunaan. Jonkinlaista KH-rakennetta siinä oli ja kovasti sellaisia yritti muodostua, mutta suurin osa lässähti. Hetkellisesti tuossa oli ihan mallikkaat koukut (kuva 1.).

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Muu myrskyilmiö

18.6.2017 klo 16.05 - 16.39 - Kuusamo (V)
Lasse Nurminen

Tällainen ilmestys tuolta pohjoisesta jäi vielä vaivaamaan. Itse tilanteessa ei kuulunut jyrinöitä, emmekä havainneet salamointia. En tuota ihan tavanomaiseksi saderintaman pilveksi mieltänyt, oli sen verran uhkaava. Vyörypilvimäisyyttä jossain määrin, mutta raati varmasti kertoo onko epäilys aiheellinen. Sadeseinämän merkkasin, koska varsinkin vitoskuvassa vastaranta häviää täysin näkyvistä.

Kuvia: 5 kpl

Ruskosäteet

18.6.2017 klo 00.31 - 01.48 - Kuusamo (IV)
Lasse Nurminen

Keskiyön molemmin puolin säteitä tarjolla, parhaimmat osuivat havaintoajan lopulle. Ruskosäteiksi tulkitsin, koska aurinko ei horisontin alle laske. Tällä hetkellä (3.00) ukkonen pyörii kulmilla ja vettä tulee kiitettävästi. 

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

17.6.2017 klo 00.35 - Kuusamo (I)
Lasse Nurminen

Yöttömän yön pilarintynkää.

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

16.6.2017 klo 19.09 - Kuusamo (I)
Lasse Nurminen

Perusrinkulaa Kuusamon rauhasta. Kuvat tabletin kautta käsiteltynä, korjaillaan kotona jos pahalta näyttää :o)

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Väripilviä

16.6.2017 klo 14.38 - Salla (III)
Lasse Nurminen

Oulangalla Kanjonin kurkkaus-reitin taukopaikalla näkyi kuvattavaa myös hieman ylempänä. 

Useita halomuotoja

10.6.2017 klo 20.40 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Vielä muutama halomuoto lisää iltataivaalta. Roskapussia viedessä tuli huomattua zykki, ei kun kameraa hakemaan ja hieman avarammille kulmille taltioimaan. Yksittäiskuva sekä muutaman kuvan br-pino Edit. Lisäilty 46 ys, kaari kuitenkin sivuaa zykkiä. Taitaa olla molemmat muodot mukana. Kiitokset Mikolle tarkkaavaisuudesta.  

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

10.6.2017 klo 17.12 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Peruskamaa iltapäivätaivaalla, sivuaurinkoa en livenä edes huomannut.

Kuvia: 2 kpl

Hämäränsäteet

9.6.2017 klo 23.05 - 23.25 - Naantali (III)
Lasse Nurminen

Hämäränsädettä auringon laskettua. Säteitä oli tosin erotettavissa jo hetkeä ennen auringon laskua. Viimeisessä panoraamakuvassa näkyy ehkä juuri ja juuri tuo koko taivaan poikki kulkenut säde.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Useita halomuotoja

6.6.2017 klo 09.38 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Aamupäivän halot Siljan aurinkokannelta, aika perussettiä tarjolla. Ensimmäiset neljä halokuvaa Aaslaluodon kaakkois-eteläpuolelta. Viimeinen halokuva sitten jo Korppoo-Houtskari välimaastosta. Halokuvien väliin ajallisesti jäi tässä viimeisenä tuleva kuva. Lentokoneen tiivistymisjuova heitti hyvinkin selkeästi erottuvan varjon aina alas horisonttiin asti. Ei taida mennä mihinkään pilvisädekategoriaan?

Kuvia: 6 kpl

Harvinaisia halomuotoja

3.6.2017 klo 18.02 - Turku (IV)
Lasse Nurminen

Illan junnu-ulkoilutuksella tuli pälyiltyä taivaalle päivän aiempien raporttien innostamana. 22-rengas erottui ajoittain selkeästi, mutta muuta ihmeempää ei näkynyt. Yhdessä vaiheessa muksun keinuvauhdin lisäämisen jälkeen taas katse taivaalle, ja olikin kirkas pätkä tarjolla. Kamera nopeasti esiin ja muutamia kuvia talteen. Parissa minuutissa tuo ylläsivuavan pätkä hiipui näkymättömiin. Koneella kuvia väännellessä jäi häiritsemään tuo hailakka juova siinä päällä, onko Parrya?

Kuvia: 4 kpl

Erikoispilviä

31.5.2017 klo 16.27 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Laitetaan nyt vielä raadille pohdittavaksi eilisen halosetin syntypilvi ja vieruspilvet. Eli onko tässä mahdollisesti kyseessä reikäpilvi, joka on ehtinyt taivaalla jo jonkin aikaa kulkemaan ja rakenne leviämään? Muutama kuvista samoja eilisen halohavainnon kanssa.

Kuvia: 4 kpl

Useita halomuotoja

31.5.2017 klo 16.19 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Taivaalle ilmaantunut kuitupilvi pakotti tsekkaamaan näkyykö mitään mielenkiintoista. Aurinko selän takana ylöspäin kuikuillessa tuntui erottuvan  pienehkö kirkkaampi alue pilvimassassa. Horisonttirengas? Hetken silmäily alkoi vahvistaa epäilyä ja pilven lipuessa otolliseen kohtaan toisella puolella aurinkoa rengas erottui tovin melko selvästi. Vartin luokkaa tällä oli kestoa kylkiäisinä myös sivuaurinko ja 22-renkaan pätkää. Lopuksi alkoi nousta ajatus, että onko kyseessä mahdollisesti jo hieman venähtänyt reikäpilvi? Laitan loppuun kaksi kuvaa, joista selviää hieman paremmin ympäröivän pilvi...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 13 kpl

Yksi halomuoto

25.5.2017 klo 13.43 - Turku (I)
Lasse Nurminen

Helatorstai on myös halotorstai, hailakkaa 22-rengasta tarjolla. Jälkimmäinen kuvapari noin tuntia myöhemmin.

Kuvia: 4 kpl

Yksi halomuoto

23.5.2017 klo 16.02 - Naantali (I)
Lasse Nurminen

Pitkin päivää yläpilvilautoissa näkyi pätkiä 22-renkaasta, tässä taisi olla yhtenäisin ainakin muokatun kuvan perusteella. Livenä erottui renkaan ylä- ja alaosaa.

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

22.5.2017 klo 14.24 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Iltapäivän hailakkaa 22-rengasta sekä ylläsivuavaa ja hyvällä mielikuvituksella ja riittävällä käsittelyllä tuolta tuntuu irtoavan 46-rengaskin. Pystykuva "hieman" vinksallaan, kun ylläsivuavan väkänen lähes laella.    

Kuvia: 3 kpl

Maisematähtikuva

21.5.2017 klo 01.38 - 02.24 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Suomen lätkäjoukkueen tappion jälkeen tuli torkahdettua sohvalle. Jossain kohtaa puolen yön kulmilla tuli heräiltyä ja olo oli sen verran pirteä, että tuli lähdettyä maastoon. Ei näkynyt valaisevia yöpilviä eikä sen puoleen repojakaan, joiden aktiivisuus oli laskenut reilusti sitten edellisen illan. Ulkona ei kovin pimeää ollut missään vaiheessa, joten ei tuolta himmeitä repoja olisi erottanutkaan. Valon määrästä kertoo jotain sekin, että otsalampun apua ei tarvinnut missään vaiheessa. Syksyllä sitten taas tulien pariin :o) Yön lämpimyys oli hyvinkin positiivinen asia, ei tarvinnut palella. Lu...

Kuvia: 4 kpl

Useita halomuotoja

2.5.2017 klo 14.33 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Muutama yläpilven riekale purjehti iltapäivän muutoin tyhjällä taivaalla. Tarjosivat hieman nähtävää, taltiointiväline jätti tosin toivomisen varaa... Kuvat 1. ja usmattu 2. sivuaurinko ja horisonttirengasepäily. Kuvat 3. ja  usmattu 4. mielestäni jotain haaroittuvaa, joten siihen ruksin renkaan ja ylläsivuavan. Viitosessa sivuaurinko vasemmalta puolelta pilven edettyä ohi auringon ja kuvat 6. ja usmattu 7. horisonttirengasta samalta puolelta aurinkoa.  

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 28.6.2017 klo 10.08.