Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Useita halomuotoja

23.6.2017 klo 21.24 - Korsholm (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Juhannusaattoillan halonäytelmä. Hyvin kirkkaana kävi yläsivuava.  

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Siitepölykehä

17.6.2017 klo 21.56 - Korsholm (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Männyn siitepölyä on joka paikassa, pölisee, joten yritystä oli saada kehä bongattua. Pilvistä oli taivaanrannassa, mutta onneksi pilvet rakoili ja tulihan se sieltä näkyviin.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

17.6.2017 klo 14.30 - 18.46 - Korsholm (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Perus halorengas, mutta kesti erityisen kauan. Aamupäivästä iltaan saakka. Youtube video, 6 tuntia 3 minuutissa: https://youtu.be/GepJHMrzJww   Timo Alangon havainnolle ja videolle jatkoa 25km:n päästä http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/64592   Kamerassa oli CPL-filtteri, joka tummensi taivasta aika paljon.

Useita halomuotoja

26.2.2017 klo 17.01 - 17.26 - Vaasa (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

[Klo 17.01:] Nätti pieni sateenkaaren värinen sivuaurinko. [Klo 17.26:] Aurinkopilari näkyi jännästi pilven takaa. Vaasan Andromedan observatoriolla puuhastelun lomassa näkyy valosaankin aikaan kaikenlaista ;)

Kuvia: 3 kpl

Kuu

31.1.2017 klo 20.23 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuu, Venus ja Mars Vanhan Vaasan raunoilla. Toisessa kuvassa Vaasan keskustassa oleva 'ryssänkirkon' torni. Pilvistä oli luvattu illalle, mutta olikin kirkasta. Välillä näinkin päin. Hieno ilta oli taas kuvailla ja ulkoilla. Oli vielä revontuliakin pohjois taivaalla.

Kuvia: 2 kpl

Kuu

30.1.2017 klo 19.28 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Maatamon ja pienen kuunsirpin kuvausmetsästysressun lopputulos. Olipa ihanteelliset ulkoiluolosuhteet, ei tuulta oikein ollenkaan ja suht lämmintä näin tammikuun loppuun. Kuvassa Vanhan Vaasan kirkon kellotapuli. Toiseksi viimeiseen kuvaan koitin saada Venuksen ja Marssin mukaan. Käytössä olleen 55-210mm objektiivin pienin polttoväli riitti juuri ja juuri saamaan planeetat kuvaan mutta rajaus olisi voinut olla parempi vielä pinemmällä polttovälillä.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuun kehä

16.12.2016 klo 20.31 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuun kehässä näkyi visuaalisesti kahdet spektrirenkaat. Kuvassa Vanhan Vaasan kirkko (Mustasaaren kirkko). Rakennus toimi aikoinaan aluksi hovikoikeutena. Kellotapuli on erillinen rakennus. Yhteen ainoaan kuvaan sain nämä kehät, kunnes pilvet tulivat. Hieno tyyni ilta ulkoilla. Puut olivat huurteessa ja tyyntä.

Kommentteja: 4 kpl

Kuu

15.12.2016 klo 18.40 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuu nousi komiasti tänä iltana. Eiliseen verrattuna pilviä oli vain dramaattisuutta antamaan onneksi tälläkertaa. Hieno tyyni pikkupakkasilta. Oli antoisaa ulkoilla ja seurata tätä nousua visuaalisesti. Viime kesän Ursan Cygnus tapahtumassa olleen Helsinkiläisen kuumaisemakuvaaja Erkki Lampénin luennon innoittama täytyi saada myös kuvattua oman paikkakunnan kirkko ja iso kuu. Kahteen jälkimmäiseen kuvaan tuli myös hento vihreä ja punainen reuna. Edit: Pari animaatiota lisää

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 10 kpl

Kuu

14.12.2016 klo 16.40 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Toinen superkuu peräkkäin. Tämä vähän pienempi. Koko päivän oli kirkas sää. Sääennuste lupasi pilvistyvää iltapäiväksi. Pilvisyys alkoi, mutta onneksi jotain näkyi. Kuvissa Kuun kanssa poseeraa Vaasan keskustan kirkko ja vesitorni.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Yksi halomuoto

3.12.2016 klo 17.58 - Korsholm (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuun ja planeettojen kohtaamista kuvatessa näkyi pitkän aikaa sekä Kuulla, että Venuksella halopilari. Hiukan oli satunnaista lumisadetta ja tuuli nostatti lumipölyä lahdelle. Mahdollinen halon aiheuttaja tuli myös kameran näytölle lepäilemään.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kuu ja Venus

3.12.2016 klo 17.50 - Korsholm (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Mukava nähdä pitkästäaikaa planeettoja taivaalla. Selkeästi kyllä näkyi Venus. Ei tarvinnut etsiä taivaalta. Hento satunnainen lumisade ja tuulen nostattamat lumipöly taisivat saada aikaan halopilarin Venukselle. Harmi kun Taivaanvahdin halolomakkeessa ei ole Venusta halon aiheuttajana vaihtoehdoissa. Olisin laittanut rapsan myös sinne puolelle. Pilvisyyden ja pienten teknisten seikkojen takia en saanut otettua hiukan myöhemmin myös Marssia mukaan ryhmäkuvaan. Visuaalihavainto muistoihin kuitenkin jäi.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

13.10.2016 klo 21.30 - 22.30 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Niin suuret olivat revontuliarvot että taytyi lähteä ulos kuvaamaan. Tälläkertaa Vaasan ydinkeskustaan keskelle valoja. Komea korona leimahti hetkeksi klo 21:52 aikaan. Lähes täysikuu ei haitannut. Valkoista, punaista ja vihreää näkyi paljain silmin koronan aikaan. Sitten revontuli hiipui vain kamerassa havaittavaksi koko taivaan vihreäksi läikikkääksi matoksi.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuu ja Venus

3.9.2016 klo 13.52 - Vaasa (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Noin hiukan pari päivää alle vanha kuu ja Venus noin 0,4 asteen päässä toisistaan. Vaasan Andromeda piti aurinkonäytoökse lauantaina keskipäivällä. Millään emme nähneet paljain silmin. Koitimme myös baflattua pahviputkea apuna käyttäen. Mahtavan lämmin tyyni sää oli. Harvoi observatiolla on tähtinäytös näin hienossa kelissä. edit: invertoitu ja karkkiversio lisätty jos ei näy kaikilla laitteilla himmeät kohteet. Etäisyys korjattu.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

24.8.2016 klo 00.00 - 01.00 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Mahtava revontuliyö! Ilmoituksia tuli tulevasta revontulimahdollisuudesta. Auringonlaskun jäkkeen lähdin kaupungille kuvaamaan. Oli todella hiljaista ja rauhallista. Kaikki 60000 kaupunkilaista oli jossain muualla kuin rannassa katsomassa yömaisemia. Noin kymmenen minuutin ajan oli revontulikorona zeniitissä. Kamera oli kuvaamassa länteen timelapse sarjaa niin en raaskinut kääntää sihtiä ylöspäin. Timelapseen tuli kuitenkin jonkinlaista aktiivisuutta vaikka pääaktiivisuus oli zeniitissä ja luoteessa. Youtube timelapsevideo: https://www.youtube.com/watch?v=Vs7V2zF_gbA

Kuvia: 4 kpl

Vyörypilvi

19.8.2016 klo 19.00 - 20.20 - Korsholm (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Ukkosrintamasa meni 20 kilometrin päästä ohi, mutta se puhalsi tänne sivulle kuivan vyörypilven. li iso kontrasti täysin tyyneen säähän kun vyörypilvestä tullut tuulenpuuska riepotteli tienoota. Tässä 12.5x timelapsevideo vyörypilvestä. Lopussa meinaa olla tornadon alkua ;) https://www.youtube.com/watch?v=1GjH_5rqIuE

Kommentteja: 4 kpl

Kirkkaita yöpilviä

8.8.2016 klo 00.00 - 03.00 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Toisena iltana peräkkäin komeita kirkkaita yöpilviä. Vaasan kaupungin yö oli lämmin ja hiljainen kuvailla.

Kuvia: 2 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

7.8.2016 klo 01.15 - 03.10 - Mustasaari (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Yllätys valaisevat yöpilvet löytyivät yön valokuvista. Jätin kameran kuvaamaan timelapsea yöksi. Ennen nukkumaanmenoa kahden aikoihin katsoin ikkunasta taivaalle enkä nähnyt yöpilviä. Metsä juuri sopivasti peitti koilisen taivaanrannan, jossa ne olisivat olleet. Hurjan korkealle zeniittiin nousevat yöpilvet auringon nousun aikoihin videon lopussa. Jänniä pieniä hienojakoisia harsoja liikkeessä videon vasemmassa yläneljänneksessä. Olisi saanut olla muutama sata kuvaa lisää, mutta kameran akku loppui ja valotustakin alkoi olla liikaa. Tässä timelapsevideo tapahtumasta: https://youtu.be/OgM732VwF...

Kuvia: 2 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

3.8.2016 klo 00.00 - 03.00 - Vaasa (V)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Seurasin sadetutkakuvaa ja kunnon ukkosrintama oli tulossa kaupungin yli keskellä yötä ja niinhän se tulikin. Tavallisesti ukkoset kiertävät Vaasan kaupungin. Virittelin kameran ottamaan kuvia parvekkeelle ja seurasin tulevaa ukkosrintamaa. Menin hiukan katsomaan välillä TVtä. Taisin nukkua onnellisesti sohvalla parvekkeen ovi auki kovimman rytinän aikana. Heräsin poistuvan ukkosrintaman kaatosateeseen. Nyt oli aikaa käydä läpi kuvat ja useita osumia tuli kennolle vaikka kuvat otettu ensimmäisestä kerroksesta. Tässä parhaat palat.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

2.8.2016 klo 00.00 - 04.00 - Korsholm (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Jännittävä lähestyvä yöukkonen yksin mökillä ollessa. Sadeverho saapui lopulta, mutta ukkonen meni kuitenkin n.10km etäältä ohi. Sonyn pikkujärkkäri ja GoPro oli kuvaamassa sarjatulella muutamiin eri suuntiin. Ukkonen ei näin kauas ollut erityisen voimakas, mutta rapsan kolmannessa 5s valotuksen GoPron kuvassa on kolme maasalamaa. n. minuutin jälkeisessä kuvassa oli kaksi. Tässä vielä youtube timelapse video tapahtumasta: https://youtu.be/1Z_qvayS21g Seuraava yö tuli oltua kaupungissa ja silloin paukkuikin sitten kunnolla...

Kuvia: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

19.7.2016 klo 01.25 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Varhaisimmat yöpilvet mitä ollen nähnyt. Auringon korkeus horisontista -6 astetta. Yöpilvet ylsivät yli zeniitin. Kuva länteen. Talon harjan yläpuolella näkyy Arcturus.

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 28.6.2017 klo 10.09.