Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Tulivuori- tai metsäpalorusko

17.10.2017 klo 10.59 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Kun raportteja punaisesta Auringosta alkoi tulla niin kävin itsekin tutkimassa tilanteen.

Linnunrata

17.9.2017 klo 22.00 - 22.30 - Kirkkonummi, Porkkala (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Olin suunnitellut yöretkeä Porkkalaan ja kun sunnuntain sää oli hieno niin pitihän sitä lähteä vaikka ajamista oli jo edelliseltä päivältä takana. Hyvinhän se Linnunrata näkyi, vaikkakin jonkin verran oli pilveä ja kyllä sitä valosaastettakin löytyi. Suomenlahden laivaliikenne on melkoista ja laivojen valoja oli meri täynnä. Lentokoneitakin sai pitkällä valotuksella vältellä mutta mikäs siinä oli ollessa kun yö oli kuitenkin lämmin.  Paluumatkalla pupu loikki tien yli mutta kauris sentään teki u-käännöksen auton valot nähtyään. Töölössä liikennevaloissa seisoessa bongasin myös prof. Valtaojan ...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

16.9.2017 klo 21.32 - Lempäälä (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Olin juhlimassa syntymäpäiviä Kirskaanniemessä ja huomasin nuotiolta, että taivaalla on tähtiä. Olin roudannut erittäin juurakkoista polkua pitkin kaikkea kamaa mukaanlukien jalustan, joten ajattelin käydä kokeilemassa miten Linnunrata lohkeaa Suuren repeämän suuntaan. Näkyi se paljain silminkin ja kameraan toki tarttui myös. #bongaalinnunrata

Vyörypilvi

12.8.2017 klo 20.50 - Hamina (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Eilen illalla alkoi näyttää siltä, että voi olla viisasta varautua myrskynmetsästykseen vaikka kausi ei olekaan ollut kummoinen. Kaikki viittasi siihen, että tarjolla on MCS, paljon kosteutta ja siis kosteuden sisällä runsaasti salamointia. Laskeskelin, että vyörypilvi on varmaan se mitä tästä kuvausrintamalla parhaiten saa irti. Tänään päivä menikin sitten lähinnä seurantaan. En ollut ihan varma jaksaako puhti tänne itään asti mutta kahdeksan maissa alkoi olla selvää että riittää se. Vähän harmittavasti oli noussut jotain soluja varsinaisen kaarikaiun eteenkin. Ajaessa havaintopaikkaan yksi n...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Perseidit

11.8.2017 klo 23.00 - 00.45 - Hamina (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Perseidien varsinainen maksimiyö vaikuttaisi menevän muiden asioiden kuin meteorien tarkkailuun, joten päätin sitten tutkailla tähdenlentoja viime yönä. Kirkkaampia taisin nähdä havaintojaksolla kolme. Kuu kyllä häiritsi melko paljon. Pari varsin kiinnostavaa satelliittivälähdystäkin huomasin, toisen sain myös taltioitua. Perseidejä kokeilin kuvata ottamalla intervalometrillä sarjoja mutta niihin ei kyllä tarttunut yhtään. Laitoin yhdessä välissä videoinnin päälle ja harkitsin jo tiedoston poistamista kun pikakelaustarkastelussa huomasin vihreän viirun. Oikein nätti perseidi olikin sitten talt...

Useita halomuotoja

8.8.2017 klo 19.09 - Helsinki (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Töistä lähtiessä näkyi jo haloja yläpilvissä. Pistin merkille oikein kirkkaan sivuauringon ja olihan tuolla sitten muutakin. Kivan kesäinen halonäytös.

Osittainen kuunpimennys

7.8.2017 klo 21.50 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Muuten oli selkeää paitsi Kuun suunnalla. Odottelu kuitenkin palkittiin ja pimennys jäi haaviin. 

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Vyörypilvi

28.7.2017 klo 21.45 - Imatra, Huhtanen (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Ruokolahdelle jyrännyt vyörypilvi näkyi myös Immalanjärvelle vaikka se tosiaan menikin länsipuolelta ohitse.

Kommentteja: 1 kpl

Ruskosäteet

28.7.2017 klo 21.15 - Imatra, Huhtanen (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Tein päiväkäynnin Cygnus 2017-tapahtumaan ja vaikka kyseessä oli enemmän ranskalainen visiitti niin pääsihän tuolla havaitsemaankin. Illan suussa taivaalla olivat varsin näyttävät ruskosäteet.

Kommentteja: 1 kpl

Yöpilviä pilviraosta

26.7.2017 klo 00.15 - 01.00 - Hamina (I)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Huomasin ajaessa selviä yöpilviä pilvenraoista, ehkä selvästi näkyviä.  Pitää kytätä jos alapilviin tulisi helpotusta. Edit: Hyvältä näytti sen mitä pääsi pilvien raoista sihtaamaan, varsinkin havaintoikkunan loppupäässä oli kirkkaita yöpilviä näkyvissä. Vaikka olin kuunnellut juuri Jussi Björlingin laulamana Nessun dorman niin päivän aktiviteetit sitten väsyttivät niin armottomasti että potentiaalisesta kauden parhaimmasta displaysta huolimatta mennä nukkumaan.

Kuvia: 2 kpl

Pääsateenkaari

25.7.2017 klo 18.56 - Hamina (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Kesän sateenkaaritarjontakin on jäänyt valjuksi, nyt sentään bongasin kohtalaisen pääkaaren ja osan himmeästä sivukaaresta. Ei tälläkään vielä varsinaisesti juhlittu mutta ihan kiva näytös silti.

Selvästi näkyviä yöpilviä

20.7.2017 klo 01.16 - 01.55 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Enemmän tai vähemmän on ollut alapilvien aukkoja, mielestäni koillisessa näkyi ehkä n. 15 asteen korkeudella muutama yöpilvivyö pilvien raosta. Mahd. kirkkaudeltaan selvästi näkyviä. Edit: pilviin tuli sen verran aukkoja, että pääsin näkemään näytelmän paremmin. Koillisessa olikin kohtalaisen laaja yöpilvialue, jonka kirkkaimmat osat olivat selvästi näkyviä (k=3). Alue oli aika sekamuotoinen, sieltä löytyi niin harsoa, vöitä, laineita kuin pyörteitäkin. Omalla kohdalla tämä olikin melkein kesän toistaiseksi paras display.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

18.7.2017 klo 01.20 - 01.40 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Olikohan Samuli Ikäheimon häly, jonka seurauksena menin itsekin tutkimaan tilannetta. Itsellä on huonoin näkyvyys luoteeseen ja länteen, joten oli vähän yllätys että nyt yöpilviä kuitenkin erottui. Selvästi näkyviksi nämä luokittelin ja olihan tämä varmaan tämän kesän paras setti tähän mennessä. Valitettavasti se ei nyt niin paljon ole, että olisi jaksanut liikahtaa mihinkään kuvauksellisempaan paikkaan mutta tulipahan havainto tehdyksi. Kaksi yöpilvispesiaalia on ollut mielessä tämän kesän kirkkaille näytelmille mutta näinköhän tästä selkeät yöt ehtivät ensin valua käsistä ennen kuin niitä eh...

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

15.7.2017 klo 12.30 - 13.30 - Kotka (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Kävin Kotkassa katsomassa Tall Ships Races-aluksia ja Meripäivillä. Samalla halotteli koko ajan, tosin eipä näkynyt kuin 22r ja 22y. Kuvassa 1. on Kruzenshtern ja kuvassa 2. Mir.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

2.7.2017 klo 23.40 - 01.00 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Olinpa melko hämmästynyt kun menin pihalle katsomaan näkyykö mitään ja bongasin koillisesta suhteellisen matalalta yöpilvivöitä (kuva 3, klo 23.44) Pohjoisessakin niitä näkyy. Aurinko ei ollut vielä havaintohetkellä edes -4 asteen korkeudella, joten vöiden täytyy olla aika kirkkaita kun näkyvät näinkin valoisalta taustataivaalta. Eli nyt tarkkana! Edit: Yön pimetessä vyöt alkoivat tulla paljon paremmin esiin (kuva 2, klo 23.57). Samalla myös muita rakenteita alkoi erottua (kuva 1, klo 00.16). Seurasin näytelmää vielä myöhempään yöhön. Noin yhden maissa etelätaivaalla ehkä n. 40 asteen korkeude...

Kuvia: 3 kpl

Himmeitä yöpilviä

2.7.2017 klo 00.40 - 01.30 - Hamina (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Hälyn perusteella kävin katsomassa tilanteen ja kyllähän tuolla yöpilvivöitä tuntuu olevan. Alapilviä on vielä sen verran, että piti polaa käyttää itsekin apuna. Ei mikään huippushow mutta itselle kuitenkin kauden ensimmäinen havainto. Edit 1.14: lännessä on useampia vöitä. Koillisessa näkyi vöitä ja laineita ja zeniitin kautta meni pohjois-eteläsuuntainen vyö. Sen korkeus etelässä alimmillaan on ehkä 30 astetta.

Heijastuneet pilvisäteet

23.6.2017 klo 20.50 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Tuli bongattua kokolla heijastuneet pilvisäteetkin.

Useita halomuotoja

17.6.2017 klo 13.12 - Hanko (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Kesäistä perussettiä oli tänään.

Siitepölykehä

15.6.2017 klo 19.13 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Töistä lähtiessä oli selkeä taivas, joten vilkaisin siitepölykehien tilanteen. Ensin näytti että ei siellä mitään ole mutta kyllä sitten lopulta silmän tottuessa piti todeta, että on se mänty vielä voimissaan. Kotona sitten otin kameran matkaan ja etsin paikan mistä löytyi sopiva peittäjä.

Kuvia: 3 kpl

Siitepölykehä

10.6.2017 klo 18.41 - Orimattila (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Ilmakehämiitissä taivaan ollessa selkeä näkyi myös varsin kirkas kolminkertainen männyn siitepölykehä. Pois lähtiessä auton pinnalla oli keltainen kerros, eli oli sitä siitepölyä aika paljon.

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 18.10.2017 klo 4.45.