Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Tulivuori- tai metsäpalorusko

17.10.2017 klo 11.09 - 11.26 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Oli erikoista nähdä rusko keskellä päivää. Kaksi ensimmäistä kuvaa eri valotuksilla ja kolmoskuva on bussin ikkunasta, jonka heijastuksista punerrus erottuu selvemmin. Edit. Kappas vain. Vahdin hakulaskurin mukaan taisi tulla puolen tuhatta havaintoa täyteen.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

13.10.2017 klo 19.42 - 20.23 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Himmeä mutta selvä kaari Edit. Hyvän ennusteen ja muiden eeppisten havaintojen innoittamana lähdin ulos varmasti tarpeeksi aikaisin. Taivas olikin epätavallisen kirkas. Ensin kameran takanäytöllä ja myös visuaalisesti hyvin heikosti erottui himmeä kaari. Erikoista oli, että Nurmijärven magnetometri piirsi siinä vaiheessa melkein suoraa viivaa. Pientä muuntelua kaaren muodossa oli. Näytöksen paranemista odotellessa luoteesta ryömivä pilvilautta peitti esityksen. Viimeisen kuvan viherrys on niin heikko, että sen perusteella ei rapsaa enää olisi voinut tehdä. Kuvasin myös linnunradan suuntaan, jo...

Kuvia: 7 kpl

Revontulisäteitä

27.9.2017 klo 23.03 - 01.33 - Laivareitti Tukholma - Maarianhamina - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Esitys tuli näkyviin ensin pilvien raosta, mutta Maarianhaminaa lähestyttäessä pilvipeite onneksi repeili ja muotoja pystyi tunnistamaan paremmin. Vyö erottuu ja ehkä säteentapaisiakin tai läikkiä. Tempoileva tuuli vaikeutti pahasti kuvaamista.  Edit. Tarkistin tilanteen uudestaan 0:50. Pilvipeite oli ohentunut ja taivaalla hehkui Otavaan ulottuva himmeä kaari, johon tuli eloa ja säteitäkin roiski ajoittain. Laajoja parin Otavan levyisiä noin puolessa sekunnissa zeniittiin pyyhkäiseviä aaltoja epäilin ensin pilvien aiheuttamiksi, mutta niitä esiintyi toistuvasti ja tulkitsin ne selitteiden per...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Ruskosäteet

1.9.2017 klo 20.47 - 21.03 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Outo kellertävä hehku peitti puoli kymmenen aikaan neljänneksen taivaasta ja erittäin selvästi erottuva sädeviuhka ilmestyi 20.47 auringon ollessa - 3 asteessa. Noin kuudessa minuutissa säteet olivat hiipuneet. Valitsin ruskosädetulkinnan sillä perusteella, että edeltävä hehku ilmeisesti oli pilvikerroksesta peräisin. Säteiden olemus ja väri toisaalta oli hyvin hämäräsädemäinen. Kuvausvälineenä oli valitettavasti vain kännykkä. Ensimmäinen kuva on manuaalipanoraama kolmesta ruudusta.   #synty: Kanadan metsäpalot 2017

Kuvia: 5 kpl

Iridium 32

15.8.2017 klo 00.49 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Yksi perseidi sujahti Joutsenen vierestä puoli yhden tienoilla, mutta tämä tarttui kennolle negayöpilvihavainnon lohdutukseksi. Katse oli tietysti toisaalla kuvaa ottaessa. Otavan Phad- ja Merak-tähtien perusteella tulosuunta osoittaa pikemmin Vesimieheen kuin Perseukseen. Edit. Tarkistin vielä tarkan ajan. Kamera oli 15 sekuntia edellä. Viiru oli helppo sijoittaa tähtikartaan, kun kohdalla oli sopivasti hieman kirkkaampia Bereniken hiuksia. Editoin lisäksi viirun piirun verran varovaisemmin. Onko Iridium tuon näköinen? Jospa tämä olisikin joku akvaridi. Edit2 kategorian vaihto satelliitiksi.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

14.8.2017 klo 23.25 - 00.49 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Taitaa olla kauden viimeinen (nega)raportti. PositiiviseenHelsingissä tuskin on enää mahdollisuutta ja toisaalta negatiivinenkin vaatisi jo nollahorisontin. Kuvat ovat aika rankasti prässättyjä. Sentään viimeisen kuvan 25 sekunnin valotukseen osui onnekkaasti Iridium, josta julkaisin jo oman raportin. Kuvissa näkyy myös, että lentokoneiden hämääviä jättövanoja täytyy varoa pohjoisen suunnalla, jos näytelmä jää matalaksi.

Kuvia: 7 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

13.8.2017 klo 23.52 - 01.24 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Näytöksen ensimmäinen osa oli äkkiä nähty: ensin 23:52 pohjoisessa oli lupaava alku, joka peittyi alapilviin kymmenessä minuutissa. Seuraavaan näytöksen seuraamiseen meni sitten puolitoista tuntia. Hyvin matalalle pohjoiseen ilmestyi 1:18 vyövyöhyke, joka enempää kehittymättä näkyi 10 minuuttia. Havaintopaikkaa vaihtaessa piti hakea muita reittejä, kun myrsky oli kaatanut polulle kulkuesteitä. 1:40 taivas oli aivan kirkas, mutta siellä oli vain tähtiä. 

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

11.8.2017 klo 23.46 - 00.38 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Havaintoikkunan alkuyön haarasta ei löytynyt yökkösiä. Aivan himmeät yökköset matalalla tosin olisivat hukkuneet valosaasteen värjäämään usvaan, jonka vaikutusta yritin lievittää valkotasapainoa säätämällä. Nurmijärventien sillalla yksinäiselle kulkijalle sain neuvottua suunnan kotiin päin, joten ei havaintoreissu sentään ollut pelkästään negatiivinen.

Kuvia: 5 kpl

Useita halomuotoja

8.8.2017 klo 19.00 - 19.15 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ensin näkyivät sivuauringot ja sitten löytyi zyk ja BR:llä loput.

Kuvia: 7 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

8.8.2017 klo 01.47 - 03.08 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Taivas oli muuten selkeä, mutta notkelmissa leijui paksua usvaa. Kahden jälkeen usva oheni ja kuvissa erottui himmeitäkin tähtiä, joten yökköstenkin olisi pitänyt näkyä. 36 tarkistuskuvasta ei löytynyt mitään. Alkaa olemaan tämä kausi pikku hiljaa tässä.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Yöpilviä pilviraosta

2.8.2017 klo 01.28 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Ihan vakava yritys tässä oli tehdä pilvenrakohavainto. Aukko oli pohjoisen ja koillisen välillä. Taivas taisi kirkastua aamua kohti, mutta se mahdollisuus jäi hyödyntämättä. On jokseenkin ymmärrettävää, jos ylläpito hylkää havaintoyrityksen.

Kuvia: 5 kpl

Hyvin heikkoja yöpilviä

1.8.2017 klo 02.44 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Olosuhteet olivat olleet hyvät ja kävin läpi kuvat negaraporttia varten. Havaintojaksolla 0:16 - 2:25 ei löytynyt mitään. Kävin vielä varmuuden vuoksi urheilukentällä 2:44 ottamassa muutaman kuvan kasisatasella, jonka kenno sietää hyvin prässäystä. Yksi viiru oli taivaalla, mutta samalla suunnalla on yleensä myös jättövanoja. Viimeisestä kuvasta itäkoillisessa sitten löytyikin 5 asteen korkeudella Venuksen viereltä hennon hentoja huituvia. Vöitä oli koko kolmoskuvan leveydeltä, joista poimin neloskuvaan selvimmän alueen. Ykköskuva on nelonen usmattuna. Vitosessa on jänis.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Hyvin heikkoja yöpilviä

30.7.2017 klo 01.23 - 02.28 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Pohjoisessa ehkä on himmeitä vöitä. Katuvalot häikäisee, niin on vaikea erottaa. Edit. Himmeinä pysyivät puoli kolmeen, jolloin lopetin seurannan ja pilviäkin tuli eteen luoteesta. Alue osoittautui kuvissa melko laajaksi. Utuisen nihkeä ilma söi kontrastia ja linssin huurtuminen pilasi muutaman otoksen.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

27.7.2017 klo 00.24 - 02.40 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Ensimmäinen havainto oli ennen puolta yhtä, kun sinertävää valoa hohti kattojen yllä. Yhden aikaan n. 10 asteen korkeudella oli yökkösvyöhyke luoteen ja pohjoisen välillä. Itäkoilliseen ilmestyi kirkkaampi vyöalue puoli kahdelta. Näytös vain jatkui ja jatkui ja luode-pohjois-vyöhyke nousi lopulta pariinkymmeneen asteeseen.

Kuvia: 8 kpl

Kirkkaita yöpilviä

26.7.2017 klo 00.40 - 02.01 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Iso yökkösalue näkyi Kumpulan kamerassa ja sitten tuli kiire. Näytös oli ilmeisesti mennyt jo jonkun aikaa. Outo pilvilaatta oli alkuun yökkösalueen päällä, mutta lähti sitten repeämään. Lautta ei oikeastaan liikkunut minnekään. Jossain vaiheessa ihmettelin, kun näytös alkoi hiipumaan, mutta olinkin pomppinut lähikallioilla 70 minuuttia koko ajan kuvaten. Yhtenäinen lautta oli luoteessa, mutta puoli kahden aikaan ilmestyi myös pohjoiseen vaakasuuntainen vyöryhmä. 

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

24.7.2017 klo 00.07 - 00.47 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Hyvissä olosuhteissa saa tehtyä luotettavia negahavaintoja. Havaintoikkuna olisi ollut vielä pari tuntia auki, mutta ei oikein jaksanut enää yhden jälkeen.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

23.7.2017 klo 00.52 - 02.09 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Vähän oli usvaa maan punnalla ja ilma nihkeä, mutta muuten näkyvyys oli hyvä. Prässäsin kokeeksi pohjoishorisontin, jossa näkyivät ne tavanomaiset valeyökköset. Oikeat olisivat tällä käsittelyllä löytyneet.

Kuvia: 2 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

22.7.2017 klo 01.40 - 02.50 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Markku Ruonalan hälyn perusteella runsaista normipilvistä huolimatta kiirehdin osittain jopa juosten Hämeenlinnantien sillalle, josta näkee paremmin koilliseen. Yksi teräväreunainen vyö sitten olikin aivan selvä yöpilvi. Kahdelta ilmestyi myös pohjoiseen vyöryhmä. Loppujen lopuksi yökkösvyökyke ulottui pohjoisesta koilliseen 5 - 10 asteen korkeudella kirkkaampien alueiden ollessa alueen reunoilla. Koilliseen kehittyi nätti laineryhmä. Pohjoisessa vyö nousi lopulta n. 30 asteeseen.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Negatiivinen yöpilvihavainto

21.7.2017 klo 00.58 - 01.53 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Seurannan jatkuvuuden ylläpitämiseksi tässä myös 21.7.-negahavainto. Jonkun verran oli alapilviä, jotka nähtävissä demokuvissa. Kuudestatoista prässätystä ruudusta ei löytynyt mitään yökkösten näköistä.

Kuvia: 6 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

18.7.2017 klo 00.50 - 03.00 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Tyylikäs näytös oli jo korkealla Vallilassa ennen yhtä. Jouduin pitämään havaintotauon puoli kahden jälkeen, mutta vielä kolmen aikaan erottuivat viimeiset haituvat, joista sain kuvan käsivaralta Haagassa.  Edit. Tarkistin vielä esityksen laajuuden. Kakkoskuvan himmeämpi osa ulottui Dubheen 40 asteen korkeudelle. Laajuutta lautalla oli  luoteesta pohjoiseen ja  kirkkaampi vyö vajaan 20 asteen korkeudella ulottui pohjoiskoillisessa Capellaan asti. Ei noilla lukemilla laajantuntuinen esitys sitten kuitenkaan peitä kuin n. 1/8-osan taivaasta.

Kuvia: 8 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 18.10.2017 klo 4.46.