Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

M31

9.11.2017 klo 00.00 - 01.20 - Ulvila (III)
Juha Ojanperä, Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Jarkko Suominen perehdytti minua viime yönä yhdistyksemme CCD -kameran käyttöön. Sää oli selkeä, mutta viimeistä neljännestä lähestyvä Kuu möllötti taivaalla. Kohteiksi harjoitussession aikana valikoituivat Seulaset sekä Andromedan galaksi. Valmiissa kuvassa on valotusta yhteensä 20 minuuttia (LRGB, kutakin kanavaa 5 x 1 minuuttia). Tämä kuva on käsittelemätön yksittäisruutu (1 min, L-kanava), kuvalle on tehty vain pikavenytys Pixinsightissä ja tallennetty jpg:nä. Käsiteltyjä kuvia luvassa myöhemmin!

Kommentteja: 4 kpl

Linnunrata

13.10.2017 klo 21.30 - 23.30 - Ulvila (III)
Tuikku Asikainen, Jarkko Suominen, Jari Kuula, Eila Syrjälä, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Porin Karhunvartijat järjestivät oman #bongaalinnunrata - retken ja kutsuivat Porin kameraseuralaisia ja muitakin mukaan ja hienosti porukkaa saatiinkin koolle. Niinpä 13 päivä perjataina 13 henkeä tarpoi otsalamppuineen, pimeän,soisen ja upottavan mutaisen metsän läpi Joutsjärven Kulhan laavulle. Mennessä laskettiin leikkiä, että kun tullaan takaisin lauantaina puolen yön jälkeen 14 päivä, meitä pitää olla 14 ja - kappas vaan - niin kävikin, kun yksi urhea Karhunvartija, Eila, olikin jo mennyt yksikseen laavulle etukäteen ja sytyttellyt nuotion valmiiksi. Pilviä oli sen verran, että  linnunr...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 8 kpl

NGC 6960 Harsosumu

24.8.2017 klo 01.00 - 03.00 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Laitteistoa otetaan hyvää vauhtia käyttöön Porin Karhunvartijoiden tornilla, nyt mukana oli myös puheenjohtajamme Juha Ojanperä tutustumassa kuvauslaitteistoon (josta kuva todisteena). Totesimme kuvia katsellessamme, että jotain on tapahtunut jalustallemme... Sillä tähdistä tuli viiruja, vaikka guidaus oli mukana. Viaksi osoittautui jalustan huono napasuuntaus. Ilmeisesti jalusta oli jossain vaiheessa päässyt liikahtamaan. Tästä aiheutui melko mittava suuntausoperaatio, joka on vieläkin kesken. Suuntauksen jälkeen jalustan kiinnityksiä tullaan parantamaan.

Kuvia: 2 kpl

NGC 6960

21.8.2017 klo 00.00 - 04.00 - Ulvila (I)
Jarkko Suominen, Petri Asikainen, Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Jostain on aloitettava ja tästä erittäin himmeästä Joutsenen tähdistön kohteesta päätimme aloittaa. Tämä on virallinen ensivaloitus Porin Karhunvartijoiden SBIG- 8300 CCD.kameralla. Kuvaamassa minun lisäkseni oli Tuikku ja Petri Asikainen, sekä heidän ystävänsä Jaap Boorsma. Kuvausreissu oli tällä kertaa virheitä täynnä, mutta erittäin, erittäin opettavainen. Taivaskin piti yöllä olla pilvetön, mutta... Arpaonni ei osunut sääennustajilla tällä kertaa oikein ja ohutta pilviharsoa oli vaivaamassa koko ajan. Liitteenä Ha-suodattimen lävitse kuvattu kuva, sekä LRGB kuva. Jotka allekirjoitettu kova...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

M31, M32 ja M110

20.8.2017 klo 23.00 - 03.00 - Pori (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tässäpä kauden aloitukseni, sekä virallinen ensivaloitus uudelle putkelleni. Ei ole Andromedan ympäristöä tullut muutamaan vuoteen kuvattua, joten ajattelin nyt olevan sen aika. Viimekerta taisi ollakkin ensivaloitus Newton putkellani... Josta on jo kaiketi nelisen vuotta aikaakin! Kova oli kiire havaintopaikalle, jonka valmiiksi tiesin olevan hieman valosaasteinen (Porin lentokentän läheinen metsä).. mutta sopivan lähellä kotiani.  Laitteet havaintokuntoon saatuani ilmestyi paikalle pilviä, jotka pysyivät visusti tunnin yläpuolellani. Olin jo luovuttamassa, kun Andromedan tähdistö alkoikin pi...

Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

26.7.2017 klo 21.30 - Pori (I)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Autolla ajellessa huomasin taivaalla kirkkaan ja värikkään sivuaringon. Mukana matkassa oli vain kännykkä jolla ei kovin hyvää kuvaa halosta saanut.

Yksi halomuoto

10.7.2017 klo 20.00 - Pori (I)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Juuri Yyterin rannoilta olin tulossa kotiin, kun huomasin taivaalla halon

Aurinko

20.6.2017 klo 20.00 - Ulvila (V)
Jarkko Suominen, Isadora Reuna, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Aurinkokausi on virallisesti avattu Porin Karhunvartijoiden tähtitornilla Ulvilassa. Aurinkoputkemme on Jorma Niinisalon korjausten jälkeen todettu paremmaksi, kuin uutena ostettuna. Auringossa oli filamentteja, sekä protuberansseja! Kuvasimme isolla porukalla Aurinkoa tornilla, mukana kuvauksessa olivat Jorma Niinisalo, Isadora Reuna, Juha Ojanperä, Jari Kuula ja Jarkko Suominen.

Erikoispilviä

5.4.2017 klo 18.50 - Pori (IV)
Juha Ojanperä, Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Havaitsimme Jarkon kanssa komeita Kelvin-Helmholtzpilviä Porin lentokentällä.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Cassini, Aristillus, Autolycus, Archimedes

4.4.2017 klo 22.00 - Ulvila (V)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Jälleen olimme havainnoimassa tähtitornilla Porin Karhunvartijoiden kesken. Nyt Kuu oli mukavasti näkyvillä ja innostuimme ottamaan kännyköillä toinen toistaan parempia kuvia. Tämä oli minun paras aikaan saannokseni. Kuva siis on todellakin kuvattu videota ottamalla kuvaa Kuusta i phone 7 kännykällä! Videot on esikäsitelty PIPP ohjelmalla, jonka jälkeen pinoaminen on tapahtunut Autostakkert!3:lla ja loppukäsittely Registax 6:ssa

M51, NGC 5195

28.3.2017 klo 23.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Havainnoimme jälleen Juhan ja Isadoran kanssa taivasta Ulvilan tähtitornilla. Porin Karhunvartijat kokoontuvat tuolla, joka tiistai keleistä huolimatta. Tällä kertaa säät suosivat pilvettömällä taivaalla... Ainoa haitta oli pohjoisen taivaan puoliskon Aurora Borealis, revontuli, joka näkyi ensin harsona ja sen jälkeen voimistui aktiiviseksi vyöksi. Juha etsi M51:en "Celikaan". Kun vuoroni tuli katsoa okulaarista ensimmäinen lausahdukseni oli: WAU! Osa galaksin haaroistakin erottui visuaalisesti, mutta suuntaa oli todella vaikea hahmottaa, haarat näyttivät lähinnä rinkulalta, joka ympäröitsi ga...

Kommentteja: 4 kpl

Aurinko

28.3.2017 klo 19.14 - Ulvila (V)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Harjoittelin Leybold merkkisen spektrometrin käyttämistä Aurinkoon. Taivaalla oli hieman pilviä, mutta ei Auringon edessä. Kuvasin spektrin kännykällä digiscoping menetelmällä käsivaralta. Melko hauskaa saada näkyviin nuo absorptioviivat!

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

M84, M86

23.3.2017 klo 23.30 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Isadora Reuna, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Olimme torstain ja perjantain välisenä yönä havainnoimassa Neitsyen galakseja Isadoran, sekä Juhan kanssa. Tein ensimmäisen piirroksen noin 15 vuoteen. Seeing oli vaihteleva, mutta pääosin hyvä. Havainnoimme myös muita kohteita, kuten Jupiteria, sekä yhtä kevään komeetoista joista lisään erilliset havainnot myöhemmin.

M84,M86

23.3.2017 klo 23.30 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Isadora Reuna, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Ryhmähavainto. Kiva ilta jolloin tuli havaittua paljon!

Kuvia: 2 kpl

Kiikarikomeetta Tuttle-Giacobini-Kresak

23.3.2017 klo 23.00 - Ulvila (II)
Jarkko Suominen, Isadora Reuna, Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Juhan ja Isadoran kanssa havainnoimme myös tätä komeettaa Celestron XLT C11 putkella ja kuvasimme sen 8" Boren Simonilla, sekä Canon Eos 1000d:llä.

Kuvia: 2 kpl

Jupiter

23.3.2017 klo 22.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Kuvailin Jupiteria samana yönä, kun piirsin M84 ja M86 havaintoni. Planeettaa kuvatessani ilmakehä väreili aivan hirvittävästi ja kun lopetin, niin tietenkin sää parani. Asiaan voisi vaikuttaa tietenkin ihmisten paljous tornilla, joista tuli lämmintä ilmaa putken ympärille. En nyt muista tarkasti tuota kellon aikaa, mutta havaintoni osuu klo.19.00-22.00 välille

M1, Rapusumu

21.2.2017 klo 23.59 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Rapusumu projektini sai lisää puhtia ja sain kerättyä kirkkaan sään aikana yli 2h dataa tästä Messier luettelon ensimmäisestä kohteesta Porin Karhunvartijoiden tähtitornilla Ulvilassa.

Kuvia: 3 kpl

J.Herschel

7.2.2017 klo 20.00 - Ulvila (IV)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Ihmisiä kävi tornitiistaina paljon ja tutkiskelimme mm. Venusta, Marsia ja Kuun yksityiskohtia. Apuna käytimme kameraa ja tietokoneen näyttöä, esittäessämme yleisölle edellämainittuja kohteita. Seeing oli täyttä... kuraa! Kuuta on siitä huolimatta aina kiva katsella ja havaita.

Mars

7.2.2017 klo 19.00 - Ulvila (III)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Seeing ei ollut parhaimmasta päästä. Lämpöväreilyä oli todella paljon, osittain ihmisten määrästä johtuen. Toisaalta tämähän on myöskin positiivinen vika! Hyvä, että ihmisiä kiinnostavat avaruuden ihmeet! Näytöllä Mars hyppi oman halkaisijan verran ja on suoranainen ihme, että sain materiaalista edes tämän aikaiseksi. No... Kyllähän sen nyt Mars planeetaksi tunnistaa, kun oikein kuvittelee.

Kommentteja: 2 kpl

Venus

31.1.2017 klo 18.00 - Ulvila (V)
Jarkko Suominen, Porin Karhunvartijat

Tänään pääsin Ulvilan tähtitornille pitkästä aikaa kuvaus merkeissä. Venus on ollut minulle oikea murheenkryyni... Sillä aina, kun olen sitä yrittänyt kuvata sitä, ovat pilvet hyökänneet kimppuuni joka suunnalta. Venus oli melko korkealla kuvatessani, seeing oli keskinkertainen. Tänään kuitenkin olin nopeampi, kuin pilvet ja puolipilviseltä taivaalta ennätin saada julmetusti kuvamateriaalia Venuksesta. Kuvani Venuksesta on pinottu 1798 framesta Autostakkert!2 ohjelmalla waweletit Registax 6 ohjelmalla.

Kommentteja: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 25.11.2017 klo 11.29.