Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Yksi halomuoto

24.6.2017 klo 20.02 - Utsjoki, Inarijokivarsi (I)
Taisto Niskanen

Ajellessani juhannuksen väliyönä Angelista Karigasniemelle oli Suomen puolella selkeää, mutta Norjan puolella yläpilviä. Siitäpä juhannusyön aurinko loihti taivaalle melko näyttävän 22 asteen renkaan. Kukkivat kullerot maassa ja lintujen laulu kirkkaan vihreissä koivuissa antoivat oman lisävärinsä tähän näytelmään.

Siitepölykehä

7.6.2017 klo 22.35 - 23.52 - Kuhmo, Lentuajärvi (V)
Taisto Niskanen

Ensimmäisessä kuvassa lienee männyn siitepölyn aiheuttamaa väritystä taivaalla - toisessa maan varjon.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kuu ja Jupiter

8.5.2017 klo 02.28 - 02.41 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Jälleen tuli hiippailtua aamuyöstä Kuhmon kujilla kuvakulmia etsien - hiljaista oli.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

28.3.2017 klo 22.10 - Inari Partakko (III)
Taisto Niskanen

Katselen tässä kotikoneen ääressä Inarin Lappiin tekemältäni matkalta kertyneitä valokuvia erilaisista luontotapahtumista taivaalla ja maassa. Revontulia loimusi useampanakin iltana, mutta kova ja puuskainen tuuli esti parhaan (27-28.3.) yöseudun kuvaukset (vaihteeksi oli ihan mukava vain katsella niitä ikkunasta lämmintä juomaa nautiskellen). 28.3 alkuillasta oli tuuli sen verran vaimeampaa, että sain tallennettua hetken aikaa taivaan näkymiä. Aktiivisia revontulivöitä loimusi täältä katsottuna joka puolella taivasta. Ensimmäinen kuva on otettu kuvauspaikasta lounaaseen. Toinen samoihin aikoi...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Venus

19.3.2017 klo 18.53 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Eilen illalla näkyi Venuksen sirppi taas upeasti auringonlaskun jälkeen (kuva 1). Kuvassa 2 olen yhdistänyt sen samassa mittakaavassa 5.3. klo 17.51 ottamaani kuvaan. Hieman on sirpin asento, koko, muoto ja väritkin (Canon camera landscape) muuttuneet siitä. Kuvissa 3-5 olen sirppien kokoeron ja muotojen selventämiseksi käyttänyt graafisia suodattimia kuvankäsittelyssä.

Kuvia: 5 kpl

Venus

5.3.2017 klo 17.52 - Paltamo (III)
Taisto Niskanen

Alkuillasta tähtien kirkastumista odotellessa kuvasin jo kirkkaana loistavaa Venusta. Kamerassa oli päällä normaalit luontokuvaus asetukset Landscape profiililla. Siitä kauniit värit sirppiin.

Kangastus

6.2.2017 klo 08.19 - 08.34 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Eilen aamulla oli Kuhmo suomen kylmin paikka (virallinen -30,9 C). Ajattelin että nyt on sopiva sää käydä kuvaamassa värikylläistä auringonnousua. Reilun kilometrin lumikenkäkävelyn jälkeen löysin sopivan paikan Lammasjärven eräästä saaresta, johon auringon nousun pitäisi tablettiohjelman mukaan sopivasti näkyä. Ja täsmälleen sieltä suunnalta hetken kuluttua alkoi näkymäänkin nousua ennakoivia erilaisia värivaloja. Aluksi oli pelkkää valoviivaa, jossa näkyi silminhavaittavia vihreitä osia. Sitten valoviiva kasvoi loisteputkimaiseksi, kellertäväksi vaakasuoraksi makkaraksi. Varsinaisesti aurink...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kuu

31.1.2017 klo 16.20 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Kuunsirppi sekä kuunsirppi, Venus ja Mars kuvattuna sinisen hetken aikaan Kuhmon kirjaston yllä. Värit ovat niin kuin kameran profiili ne näki Landscape asettelulla.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuu

10.1.2017 klo 12.47 - Utsjoki, Nuorgam (IV)
Taisto Niskanen

Tänään Nuorgamissa lähes täysi kuu nousi maan varjosta valaisemaan kaamoksen väreissä olevaa maisemaa.

Kommentteja: 4 kpl

Kuu

4.1.2017 klo 15.35 - Kuhmo (IV)
Taisto Niskanen

Kuunsirppi ja sama lisättynä Marsilla, Venuksella ja Kuhmon kirjastolla. Ursan toimittamia laadukkaita kirjoja kaipaisi kyllä lisää näihin kirjastoihin.

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

14.12.2016 klo 07.37 - Kuhmo (I)
Taisto Niskanen

Kuvasta löytyy kyllä täysi kuukin, mutta suurin valonäytelmän aiheuttaja on keinovalo. Vasemmalla on Kuhmon lämpökeskus (höyry kaatuu etelään), Kuhmo Oy:n saha ja tukkivarasto (keinovalopilarit). Keskellä täysikuu hieman pilven takana ja oikealla keinovalopilarin aiheuttaa Akonlahden kasvihuoneet. Ihmetyttää kasvihuoneen valopilarin hajoaminen noinkin laajalle pilvikerroksessa. Kuva on yhdistetty kahdesta kuvasta panoraamaksi.

Kommentteja: 1 kpl

Kuu

13.11.2016 klo 18.00 - Paltamo (V)
Taisto Niskanen

Kokeilin uutukaista Canonin 5D Mark IV:sta superkuuhun ilman seurantaa käsivaralta. Kuva (yksi kuva) on avattu Canon Professional ohjelmalla (kuvaa on rajattu n. 50 %). Pinoamalla photoshopissa saisi ehkä vielä tarkkuutta lisää kuvaan, mutta kelpaa tämäkin näin ensikokeiluksi mökkiolosuhteissa.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

2.10.2016 klo 22.43 - 23.01 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Sunnuntai oli Kuhmossa todella pyhitetty revontulille. Päivällä oli revontuliseminaari, jossa käytiin revontulia läpi tieteen, historian, kansanperinteen ja valokuvauksen lähtökohdista. Mm. emeritus professori Unto K. Laine luennoi ja selvitti revontulien äänen synnyn. Ne on todella todettu luonnossa äänittämällä ja hän selitti myös niiden syntymekanismin. Illalla oli kirkas sää ja piti tietenkin lähteä Lentuajärven rannalle kameran kanssa. Eikä tuottanut pettymystä Lentua nytkään! En ole useinkaan silmin nähnyt punaista niin selkeästi loimuavissa revontulissa, kuin eilen illalla. Rauhallisen ...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuun kehä

16.9.2016 klo 21.57 - Paltamo
Taisto Niskanen

Availin vasta äskettäin kuun puolivarjopimennyksen aikaan pilvien raosta nopeasti käsivaralta ottamiani raweja. Punerrusta näkyy kyllä pilvissäkin. Lieneekö sitten kuun puolivarjon aiheuttaman punertavan valon vai pilvien rakenteen aikaansaamaa? En tiedä. 

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Rauhallinen revontulivyö

4.9.2016 klo 00.23 - 02.14 - Inari (II)
Taisto Niskanen

Jo kolmas revontuliyö neljän päivän sisälle ja vielä loistavissa kuvausolosuhteissa. Mitä muuta revontulikuvaaja voisi toivoa? Aamuyöstä tuli vielä sumu mukaan tuomaan oman tunnelmallisen sävyn väreihin - tyyliin William Turner. Järveltä kuului joutsenparin äänekäs keskustelu naapurijärven lajitovereiden kanssa. Myös kuikkien nariseva ääntely sumun seasta antoi lisäväriä näytelmään. Aamun valoisuuden lisääntyminen sitten haihdutti hiljalleen tunnelman ja sen katselijat jatkamaan unissaan näkyjä värikkäillä höyhensaarilla.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Revontuliharso

2.9.2016 klo 00.12 - 01.16 - Inari (I)
Taisto Niskanen

Korkeista mittaus- ja odotusarvoista huolimatta revontulet jäivät hieman vaisuiksi harsomaisiksi valoverhoiksi melko selkeälle taivaalle. Alun heikot, mutta kauniit vyöt ilmestyivät läntiselle suunnalle. Sitten ne välillä voimistuen siirtyivät etelään vaimentuen harsomaisina sinne. Kokonaisuutena kumminkin katselun arvoinen näytelmä jälleen kerran. Bonuksena silmin havaittavia tähdenlentoja näkyi kolme - ensimmäisessä kuvassa niistä eräs.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Rauhallinen revontulivyö

31.8.2016 klo 00.46 - 01.02 - Inari (II)
Taisto Niskanen

Kohtuullisen kirkkaana ja rauhallisena näkyivät elokuun viimeisen aamuyön ravontulet Inarin Partakon saasteettomassa ilmassa. Tulet esiintyivän täältä katsottuna läntisellä taivaalla, joten vielä vaalea yöllinen pohjoinen taivas ei päässyt häiritsemään niiden loistoa. Täysin tyyni järvenpinta peilasi niiden värit ja järveltä kuulunut kuikkien narskunta lisäsi vielä yöllisen nautinnon tunnelmaa. Sumua ei ollut eikä linssi huurtunut (kerrankin näin)!

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

23.8.2016 klo 22.48 - 00.51 - Kuhmo (IV)
Taisto Niskanen

En ollut huomannut revontuliennusteissa mitään nousua, niinpä nämä loimotukset yllättivät minut täydellisesti. Satunnainen vilkaisu ulos ikkunasta pani sitten kyllä liikettä kumisaappaisiin kohden karhuja puistopolun varrella Lammasjärven rannassa. Aluksi näkyi paikallisia vihreitä laikkuja siellä täällä koko taivaan alueella. Sitten syttyi yhtä aikaa revontulikaaria sekä pohjoisessa että etelässä. Välillä nämä yhtyivät värikkääksi leimuavaksi kruunuksii keskitaivaalle. Lopulta näytelmä vaimeni harmaanvihreäsi verhoksi lähes koko taivaan alueelle. Olisi vaan pitänyt olla jossakin valosaasteett...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

12.8.2016 klo 23.38 - 02.00 - Kuhmo (III)
Taisto Niskanen

Laihaksi jäi kuvasaalis Perseidien osalta. Lähes kolmen tunnin katselun aikana näin neljä tähdenlentoa. Kirkkain oli kyllä näyttävä, mutta menetin sen, kun sommittelin juuri kameraa uuteen asentoon! Tulivanan pituus kuvissani olisi ollut noin puoli ruutua. Valaisevat yöpilvet olivat kyllä näyttäviä vieläkin. Näkemykseni mukaan niissä oli nyt useampia kerroksia päällekkäin.

Kuvia: 2 kpl

Huomiota herättäviä yöpilviä

7.8.2016 klo 23.45 - 01.12 - Kuhmo (V)
Taisto Niskanen

Vilkaisu parvekkeelta pohjoisen suuntaan olympialaisten katselun välillä pani asiat nopeasti tärkeysjärjestykseen: vaatetta päälle ja kiiruusti kameran ja jalustan kanssa Lammasjärven rantaan. Näkyvillä oli nimittäin todella valaisevia yöpilviä koko järven yllä olevan taivaanrannan leveydeltä. Näyttävää ja rauhallisesti muotoaan vaihtavaa ilmiötä on myös miellyttävä kuvata, varsinkin näin lämpimään aikaan vuodesta. Hämmästyttää vain tällaisten näytelmien katselijoiden vähyys. Nytkään ei ollut muita taivasta ihastelemassa- Miksihän?

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 25.11.2017 klo 11.30.