Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Maisematähtikuva

6.12.2017 klo 19.00 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Hyvää 100-vuotispäivää koko itsenäiselle Suomelle tähtikirkkaasta Vaasasta!

Kommentteja: 3 kpl

Erikoispilviä

3.12.2017 klo 20.09 - Meteoriihi, Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Onhan se niin, että kun paljon huitoo, niin aina välillä osuukin johonkin. Tämä oli kyllä ihan puhdas vahinko. Andromedan yleisönäytösillassa testailin Meyerin 200-millistä retro-objektiivia. Tuolla hetkellä oli tähdistä näkyvissä vain Betelgeuse. Nappasin pari kuvaa sinnepäin ja huomasin vasta jälkeenpäin, että siellähän oli Helmaritkin! Torkkolan tuulipuisto antaa vähän kuvaan lisäväriä. Pilvet valaistiin  valosaasteella ja kuun avustuksella. Kuun kehää tuli kuvattua enemmänkin. Josko niistä kuvista kelvollinen HDR irtoaa, niin sille sitten oma havaintonsa...

Kuvia: 2 kpl

Kuun kehä

3.12.2017 klo 19.40 - Meteoriihi, Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Täysikuu vietti valitettavasti eniten aikaa yleisönäytöksessämme pilvien takana. Välillä osui sentään ohuempaankin kohtaan. Aluksi oli jopa turhankin häikäisevänä ihailtavaksi.

Kuvia: 3 kpl

Satelliitti

3.12.2017 klo 18.31 - Vaasa, Meteoriihi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Yleisönäytöksemme aikana toinen kamerani nakutti tähtiviirukuvia. Pilvet tulivat pilaamaan sen homman, mutta kuvia läpikäydessä pisti silmiin nopea välähdys 18.31 paikkeilla. Tallentui kahteen 15s ruutuun. Ei pitäisi olla Iridiumia tuohon aikaan liikkeellä, eikä siitä muutenkaan piirtynyt pidempää vanaa kuviin. Hyvin nopea, mutta melko kirkas välähdys siis. Kalansilmä tietenkin puristaa kuvan aika tiiviiksi.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Iridium 41

25.11.2017 klo 17.17 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Jälleen Iridiumin välähdystä metsästämässä. IR 41 piti välähtämän klo 17.17.14 mag -6,5 -voimalla. Nätistihän se välähtikin ja osui mukavasti 50-millisen kenttään. Kovasti oli samaan aikaan vipinää Kassiopeian suunnalla :) Visuaalisesti välähdys näytti kyllä kirkkaammalta kuin kennolle tarttunut. Valotukset 1s ja ISO 6400. Nopeampaan ei oikein markkukakkonen pysty. Sonyn omistajat hoi! Miten onnistuisi lyhyemmillä valotuksilla A7 ässällä?

Kommentteja: 3 kpl

Iridium 98

21.11.2017 klo 17.41 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Illan aikaisempi Iridium sukelsi pilviin, mutta 98 väläytti visuaalisesti oikein kunnolla. Vaikea sanoa, osuiko ihan kirkkain hetki ruutuun vai valotusten väliin. Parhaiten tuntuu Iridiumien välähdyksen saavan nähtäväksi tällaisilla lyhyillä valotusajoilla ja animaationa. Pelkkä pitkän valotuksen nätti viiva ei oikein havainnollista tapahtumaa. Vähän tietenkin häiritsee tuo suuri ISO-arvo. Pilvet eivät tällä kertaa onnistuneet pilaamaan yritystä kokonaan.

Jupiter

18.11.2017 klo 08.20 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Pientä silmäjumppaa aamutaivaalta. Etsi ykköskuvasta Jupiter ja Venus. Kakkoskuvassa vastaus. Aika pitkälle sai odottaa, että molemmat sai kuvaan mukaan.  Mars olikin sitten jo kadonnut aamutaivaan vaaleuteen. Vielä kun löytäisi taivaalta sirpittömän kuun...

Kuvia: 2 kpl

Iridium 64

16.11.2017 klo 18.39 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Voihan itku! Kyllä voikin olla Iridiumien kuvaaminen tuskallista. Kamera oli odottamassa kuusnelosta tiukalla rajauksella täsmälleen ennustettuun välähdyspaikkaan suunnattuna. Kelloa ei ehtinyt seurata, mutta kun aikansa niska kenossa tuijotti Otavan suuntaan, niin tulihan se sieltä vihdoin. Lensi seuraavaksi Kassiopeian edestä, niin kuin pitikin. Sitten alkoi näyttää, että menee hiukan liikaa oikealle. Ei osukaan ruutuun. Hätäisesti kameraa vääntämään jalustalla ja toivomaan, että tuleva välähdys osuu kuitenkin ruutuun. Suureksi järkytykseksi  sivummalla alkoi yllättäen kirkastua odotetulla a...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kuu

16.11.2017 klo 06.50 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Sirppi kapenee ja maatamo kaunistuu. Harmi, että työt alkoivat jo seiskalta. Varttia myöhemmin tilanne olisi näyttänyt vielä otollisemmalta... Kameran näkemä versio ykkösenä ja kakkoskuva vastaa enemmän paljain silmin nähtyä.

Kuvia: 2 kpl

Kuu

15.11.2017 klo 06.45 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Eilen aamulla näytti maatamo jo ihan mukavalta. Tänään muistin pakata kameran ja jalustan autoon odottamaan matkalle töihin. Vähän meni sekuntipeliksi marketin pihalla, kun pilvet puskivat päälle. Valotukset ja tarkennus eivät menneet ihan nappiin... Kyllä ihmisen aivot ja silmät muodostavat tehokkaan adaptiivisen kokonaisuuden. Ei pysty kamera samaan yhdellä valotuksella.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Iridium 39

6.11.2017 klo 18.54 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Olipa tasapaksu Iridiumin lento. Erottui selvästi taivaalla mutta välähdystä en huomannut visuaalisesti, eikä se tallentunut kennollekaan. Vähän oli kamera vikasuuntaan kallellaan. Kuvakenttä oli kyllä ihan odotetulla välähdysalueella.  Samaan aikaan näyttää risteilleen vastakkaisiin suuntiin pari himmeämpää kohdetta. Niiden lennossa näkyy kyllä kirkkaampikin tuikahdus. Kukin valotus oli 15s.

Vihreä reuna

4.11.2017 klo 16.13 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Taas vaihteeksi Rapatunturilla kuvaamassa auringonlaskua. Pilveenhän se hieman meni, mutta jotain sentään tarttui kennollekin. Kokeilin kikkailla vihreästä lepatuksesta animaation, mutta se taitaa aiheuttaa enemmänkin meritautia hyppelehtimisellään. Nyt en jaksa kyllä kuvia enää cropata uudelleen...

Kuvia: 4 kpl

Revontuliharso

24.10.2017 klo 21.15 - Vaasa (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Laitetaanpa tilastoihin himmeä revontuliharso matalalla pohjoisessa. Juuri ja juuri jotain erottui visuaalisestikin. Ei tällä kertaa Vaasan seudulla tämän sykähdyttävämpää.

Kuvia: 2 kpl

Linnunrata

16.10.2017 klo 21.40 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

#bongaalinnunrata Pitkään on saanut odottaa kunnolla selkeää taivasta. Siispä järkyttävästä tuulesta huolimatta suunnistin läheiselle Rapatunturille kuvailemaan Linnunrataa. Visuaalisesti se erottui aika himmeästi, eikä tuntunut oikein kunnolla tarttuvan kennollekaan. Tuuli yritti parhaansa mukaan tehdä kiusaa, mutta jalusta mahdollisimman matalana ja kädellä vielä tuettuna hoiti tehtävänsä. Taustalla näkyy Gerbyn vesialuetta ja Vaskiluodon valoja.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Aktiivinen revontulivyö

13.10.2017 klo 22.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Teatterista palatessa paukkuivat reposhälytykset. Niin kummalta kuin se nyt tuntuukin, niin taivas oli auki!! Ei kun takapihalle yrittämään kameran kanssa. Oli säteitä ja vöitä. Koronaakin yritteli. Saas nähdä, tulevatko pystykuvat nyt oikein päin. Käänsin ja rajaailin niitä hiukan.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

26.9.2017 klo 17.57 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Turkulaisten aloittama halopäivä jatkui illemmalla Vaasassa :)

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kangastus

24.9.2017 klo 19.27 - Vaasa, Rapatunturi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Taivas koko päivän auki, joten ilo irti siitä! Pitkästä aikaa Rapatunturilla kuvaamassa auringonlaskua. Se tarjosikin tällä kertaa monenlaista kangastusta. Alas, ylös ja vielä lopuksi merellekin horisonttiin. Ei sentään vihreää välähdystä räväyttänyt. Tai sitten tuo loppuviiva oli vihreä, mutta nokalle unohtunut ND8 pimitti sen värin... Ainakin se himmensi vihreyden pois animaatiossa noista yläosan irtoavista segmenteistä. Välillä aurinko näytti kuin ylikuumenneelta ydinvoimalan jäähdytystornilta. Alussa taas Airamin hehkulampulta. Alun tekniikkaongelmien jälkeen varsin mukava hetki "tunturin"...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Iridium 60

22.9.2017 klo 05.44 - Vaasa (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Ihan vaan malliksi siitä, ettei kova toivominenkaan aina oikein tuo tulosta. Vaasan seudulla on viime aikoina pilviä piisannut. Esim. revontulia on ollut aivan turha toivoa näkyviin. Eilen illalla taivas sitten aukeni ja näytti mahdolliselta päästä kuvaamaan tämänaamuinen Iridium 60:n todella kirkas -8.3 välähdys! Kello siis herättämään tavallistakin aikaisemmin. Oli tarkoitus yrittää videota, mutta kameran mielestä oli aivan liian pimeää. Laitoin sitten sen päivystämään 15 s valotuksella muutama sekunti ennen h-hetkeä todennäköiseen suuntaan, jossa tietenkin oli sitten taas pilviä.   Kyllä se...

Kuvia: 2 kpl

Ruskosäteet

21.9.2017 klo 19.08 - Vaasa, Meteoriihi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Siivottiin Meteoriiheä lauantain avoimia ovia varten. Teleskooppia putsaillessa osuivat silmään nätit ruskosäteet Ruotsin suunnalla. Enpä vain hoksannut peittää aurinkoa, joten alas tuli myös näyttävät linssiheijastukset :( Oppia ikä kaikki :)

Useita halomuotoja

17.9.2017 klo 15.52 - Mustasaari, Björköby (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Vaasan seudulla ei paljon ole taivasta päässyt viime aikoina havainnoimaan. Lähinnä on ollut pilvee, pilvee, pilvee... Lähdettiin sitten Raippaluodon pohjoiskärkeen sienestämään. Metsästä pois hoiperrellessa yllätti aurinko iloisesti :) Perus 22 siis taas tilastoihin täältäpäin.

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 12.12.2017 klo 12.11.