Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 23.59 - Siilinjärvi (III)
Ei näkyvillä

Pari ukkossolua kiersi tuosta kunnan länsipuolelta, kävin sitten toiveikkaana ottamassa kuvia. Jotenkin tuhnua oli meno, koska salamatriggeri ei lauennut kuin kolmen välähdyksen kohdalla. Seurasin kameran kanssa tiiviisti jopa lentokonetta joka lensi solun vierestä, että josko siihen paukahtaisi edes yksi salama mutta ei mitään silläkään rintamalla. Lisää giffejä.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Salamavalokuva

19.5.2014 klo 23.35 - Lempäälä (III)
Markku Ruonala

Yöukkostelua, noin 60 kilometrin päässä ollut ukkonen. Ykköskuvassa ei ole roska vaan hämähäkki joka tuli ihmettelemään yöllistä hiipparia.

Kuvia: 2 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 22.50 - Sysmä (II)
Arja-Sisko Airila, Ursa (Etelä-Suomi)

Lupaavasti nousi ukkospilvirintama tummana etelästä salamoiden, mutta ohitti sitten katselupaikkani Liikolan kylän itäpuolelta. Salamia tuli nähtyä 14, muutama komea maasalama, muut pilvisalamia. Jyrinäkin kuului hiljaisena kaukaa, eikä vettä satanut tippaakaan. Lämpöasteita oli vielä kello 23 +20 astetta, hiostava ilma. Kuva pilvestä on otettu jo kello 21.18, jolloin edellinen ukkonen ohitti havaintopaikkani myös itäpuolelta. Kuvia salamista en onnistunut pokkarilla tallentamaan.

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 23.30 - Mäntyharju (IV)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Hyvin nopeasti liikkunut ukkospilvi,en meinannut keretä tilanteeseen mukaan. Pilvi liikkui Mäntyharjun keskustan itäpuolitse kohti Mikkeliä. Etureuna salamoi oikein nätisti mutta minä sain kuvia lähinnä takareunasta. 1:vyörypilvi 2.mammatuksia 7.pahimman saderyöpyn aikana oli tuossa tolpassa flashbackki tai joku sellanen,en tunne tarkemmin ilmiötä. Se näkyi punertavana pisteenä n 10 sekuntia,tutkin tarkemmin asiaa.. Olin ukkosen aikana puhelinyhteydessä Hirvensalmelle 30 km:n päähän ja todettiin kaverin kanssa että samat salamat nähtiin,minä näin ne matalalla pohjoisessa ja kaveri idän suunnas...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Vyörypilvi

19.5.2014 klo 17.00 - Ilmajoki (III)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Tästä tuli vähän sekalainen havaintopläjäys.  Ukkosen edellä näkyi vyörypilvi, undulatus asperatuksia ja melkoinen pölymyrsky ennen sadetta.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Vyörypilvi

19.5.2014 klo 18.55 - Seinäjoki (V)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Vyöry vai rulla pähkäilin, laitoin vyörypilveksi.  Panoraamat ei oikein onnistuneet, jäi pahoja saumakohtia.  Pitää vielä yrittää jollain muulla ohjelmalla.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 9 kpl

Salamavalokuva

19.5.2014 klo 23.00 - Kempele (IV)
Jarmo Leskinen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Saapuihan se ukkosrintama tänne pohjoisemmaskin. Kovempaa salamointia ja jyrinää kesti reilun tunnin ajan, sade jatkuu edelleenkin. Kuvauksen kanssa oli taas normaalia säätämistä ja aluksi tuntui ettei mikään onnistu. Salamatriggeristä tietysti oli talven jäljilta patterit loppu ja siinä sählätessä menikin ohi monta komeaa salamaa. Muutama kuva nyt kuitenkin osui lähes kohdilleen. Rintaman mukana tuli myös pienoinen vyörypilvi, siitä viimeinen kuva. Kuvia cropattu ja muutenkin säädetty, eipä ne salamat ihan keskelle ruutua tahdo osua ja myös valotuksen kanssa oli hieman säätämistä. 

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 17.30 - Seinäjoki (V)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Päivän ukkosrintaman ensimmäinen aalto saapui juuri sopivasti ruokatunnin aikaan tarjoten melko mukavan valoshown, vaikka ohittikin paikan hieman kauempaa. Olipa muutama huimapää rohjennut nousta viereisen rakennuksen katolle ihastelemaan ukkosta, mikä nyt ei välttämättä ole se kaikkein järkevin paikka ukkosella... Salamoinnista ei kuvia tullut, mutta ohi menneestä ukkospilvestä sentään jonkinlainen räpsy.

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 23.17 - Mikkeli (IV)
Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

No niin, tulihan ne yöukkoset sieltä : ) Illalla mörköpilvi jo mörähteli. Juuri ohitse kiisi suoraan etelästä reilu 25min kestänyt salamashow taisi olla 21 salamaa, mitä laskeskelin. Onnistuin jopa nappaa pari kennolle. Vielä tuolla jyrisee, mutta vettä tuli sen verran, että kuvaaminen alkoi olla jo hieman haasteellista.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Muu myrskyilmiö

19.5.2014 klo 21.45 - Rääkkylä
Satu Juvonen

Herttaisen värisiä mammatuksia.

Kuvia: 2 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

19.5.2014 klo 21.13 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Hieno ukkospilvi ilta-auringossa. Näyttää pieneltä kuvassa, kun oli nähnyt saman livenä. Ei mahtunut 18 mm linssillä mitenkään kuvaan, panoraama piti vääntää. Pari lyhyttä videota Google Plus -julkaisuissani: Muutaman ruudun GIF-animaatio sekä Video 1 ja  Video 2 Googlen Valokuvien tekemä automaattinen panoraama.  

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Vyörypilvi

19.5.2014 klo 18.30 - Kangasala (IV)
Jaakko Kuivanen, Tampereen Ursa

Olipas hieno ensimmäinen kunnon myräkkä. Ukkonen alkoi kuulumaan jo parikymmentä minuuttia ennemmin kun kiireessä virittelin trampoliinin suojaverkon alareunaa kiinni ja siivoilin pihalta suurempia leluja ja tavaroita myrskyn tieltä. Kävelin kameran kanssa läheisen pellon reunaan ottamaan myskyä vastaan ja se etenikin melko nopeasti suoraan kohti. Mukava vyörypilvi alkoi muodostua solun etureunaan ja muutaman minuutin kuvaamisen jälkeen alkoi näyttää siltä, että olisi parempi siirtyä sisätiloihin. Juuri kun pääsin ovesta sisään puski kohtuullisen voimakas syöksyvirtaus päälle ja heitti myrskyn...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Vyörypilvi

19.5.2014 klo 17.30 - Akaa (V)
Pauli Jokinen

Etelästä noussut ukkoskuuronauha tuli otettua Humppilan ja Forssan välissä vastaan. Juuri ennen kohdalle osumistaan se halkesi keskeltä kahtia ja olo oli kuin Mooseksella. Äkkiä core-punchia kehiin ja aktiivisen solun etupuolelle, jossa monsteri näyttäytyi kunnolla. Vyöryn kohdalla siitepölyä ja muuta moskaa nousi ilmaan ja puuskat ravisuttivat parkkeerattua autoa ihan reippaasti. Mukavaa settiä etenkin toukokuuksi.

Kommentteja: 3 kpl

Muu myrskyilmiö

19.5.2014 klo 21.30 - Savonlinna, Kerimäki (IV)
Ei näkyvillä

Utarepilviä ja etäistä ukkosen jyrinää. Kiitokset kommenteista, Aurinko valaisi tosi mukavasti noita pilviä Lisätty toinen kuva.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

19.5.2014 klo 21.30 - Pieksämäki (IV)
Timo Kantola, Ursa (Itä-Suomi)

Hieno alasinpilvi, säätutkan mukaan Juvan päällä klo 21:30, Pieksmäen nää jostasin syystä aina kiertää. Jotain mammatuksen (?) tapaista toiseksi viimeisessä kuvassa. Lähikuvan kontrastia lisätty kohtalaisesti. Huomasin juuri että Aki on laittanut kuvia samasta pilvestä Mikkelistä nähtynä: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/25831  

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

19.5.2014 klo 17.30 - Akaa (III)
Markku Ruonala

Sähäkkä ukkoskuuro kauden alkuun. Havainnointini alkoi Jokioisissa, siinä meitä oli kaksi myrskybongaria kakkostien varressa kameroineen kautta availemassa, tarjolla mukavaa pikku salamointia. Päätin kuitenkin lähteä kotia kohti, pysähdyin matkalla Kylmäkoskella. Paikalla olisi kannattanut olla muutama minuutti aikaisemmin, sillä havaintoaika jäi turhan lyhyeksi jo liian lähelle tulleen intensiivisen salamoinnin takia, ei auttanut kuin hypätä autoon suojaa. Ja sitten alkoikin kunnon rytinä rakeineen ja puuskineen. Kaiken kaikkiaan oikein kunnon aloitus kaudelle. 

Kuvia: 4 kpl

Salamavalokuva

19.5.2014 klo 21.30 - Loviisa (V)
Markus Lindblom

Ukkonen alkoi jyristä alkuillasta ja yksi pilvi tuli melkein kohdalle jolloin sain onnekkaasti salaman keskelle kameran näkökenttää.

Kommentteja: 1 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

19.5.2014 klo 21.15 - Mikkeli (IV)
Jani Lauanne

Joskohan tänne Mikkeliinkin saataisiin ukkosta? :-)

Kommentteja: 1 kpl

Vyörypilvi

19.5.2014 klo 17.20 - 17.24 - Sastamala (IV)
Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Supersolumaisia piirteitä omannut solu kurkkasi meille vielä kerran tien päällä, kunnes kaartoi pohjoiseen.

Kuvia: 4 kpl

Muu myrskyilmiö

19.5.2014 klo 21.05 - Jyväskylä (II)
Pasi Kotokoski

Mammautuspilvi ilmeisesti. Lipui jatkuvan jyrinän saattelemana lännestä kohti pohjoista.

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 19.5.2014 klo 08.39 - 20.5.2014 klo 06.00.