Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Helmiäispilviä - 13.2.2017 klo 15.30 Rovaniemi Havainto numero 61147

Näyttävyys: III / V

Päivällä taivas oli täynnä kirkkaasti hohtavaa valkeaa pilveä, joka laineili ihmeellisissä aaltomuodoissa ja jossa näkyi väripilvivärejä auringon suunnalla. Tulkinta oli taas selvä: helmiäistä. Taas kerran keskellä päivää kuin maagista yläpilveä.

Sitä mukaan kun aurinko laski alemmas - ollen yhä horisontin päällä kuitenkin - tämä koko taivaan peittävä (tai puolitaivaan, kun en ikkunasta näe enempää) "yläpilvi" alkoi haihtua ylhäältä alaspäin ja myös harventua. Jäljelle jäi ikäänkuin tiiviimmät kokkareet. Tämä kehitys näkyy oheisissa kuvissa (kuusi ensimmäistä, kaikki kuvat aikajärjestyksessä).

Auringon laskun tienoilla alkoi näkyä hyvin ohuita valkeita "perinteisiä" helmiäisjuovia auringon päällä (ja myös himmeää töhnää, toiseksi viimeinen kuva). Sivummalla oli enemmänkin tätä yöpilvimäistä kamaa (viimeinen kuva).

Horisontissa oleva yläpilvirintamamainen harmaa massa alkoi ruskottaa sivummalla (viimeinen kuva). Ruskotus paljasti että tällä massalla on selkeä aaltoileva alapinta. Hiukan outoa oli, että että rusko oli niin sivulla aurinkoon nähden. Helmiäistä siis tämäkin, kaikki tyynni, muutamia stratuksen riekalaleita lukuunottamatta. 

Uumoilin tämän tulkinnan pohjalta, että kun aurinko vielä laskee matalammalle rusko siirtyy auringon kohdan päälle. Ja kyllä vainenenkin. Sinnehän se siirtyi. Loput kuvat on seuraavassa postissa.

Yhteenveto. En ole ennen nähnyt tuollaista paksua normaalin pilven oloista helmiäistä, Varmasti oli sitä samaa pilveä joka täytti taivaan auringon ollessa horisotin päällä. Toisekseen tämän hohtavan päiväpilven haihtuminen auringon korkeuden madatuessa kovin mystifioi meikäläistä. Varmasti pilvi oli yhä taivaalla, jostain syystä se vain muuttui näkymättömäksi ylhäältä alkaen. Olin jo ihmetellyt tätä ilmiötä jo aiemmissa tämän talven tapauksissa, mutta nyt se hahmottui kunnolla.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Havainto
    • Helmiäispilviä
Kommentteja: 3 kpl
Olli Sälevä - 13.2.2017 klo 22.15 Ilmianna

Samaa näytöstä seurattiin ja ihmeteltiin. Tuossa yllä hyvää pohdintaa nähdystä.

Marko Pekkola - 14.2.2017 klo 13.15 Ilmianna

Todella hieno analyysi ja upea kuvasarja. 

Antti Rinne - 15.2.2017 klo 12.31 Ilmianna

Viimeisen kuvan sinertävät pilvijuovat kuvan yläosassa tuovat enemmän mieleen valaisevat yöpilvet kuin helmiäispilvet. Erikoinen näytös kaikenkaikkiaan ja hieno dokumentointi!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä