Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Helmiäispilviä - 13.2.2017 klo 15.31 Rovaniemi Havainto numero 61153

Näyttävyys: III / V

Tässäpä loput kuvat helmiäisistä. Tosiaan tuo ruskottava jossain määrin normaalin pilven oloinen helmiäinen oli uusi kokemus. Viimeinen kuva on otettu tasan puolitoista tuntia auringon laskun jälkeen. Aiemmat kuvat.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Havainto
    • Helmiäispilviä
Kommentteja: 13 kpl
Marko Pekkola - 13.2.2017 klo 20.06 Ilmianna

Törkeän hieno tuo ensimmäinen ruutu. Harmi että pystykuva ei rajaudu hyvin Taivaanvahdin etusivun yläosan karuselliin.

Tuo komeasti iltaruskoinen punainen, paksu pilvi (normaalimpien helmiäisten alapuolella) on kyllä niin huomattavan matalalla sijaitsevan näköinen, että se ei välttämättä ole stratosfäärin puolella. 

Kaikkinensa mielenkiintoinen tapaus ja tuo koko kuvasarja on arvokas.

Tapio Lahtinen - 13.2.2017 klo 20.31 Ilmianna

Samaa mieltä Markon kanssa että on maaginen tuo ensimmäinen.

Marko Riikonen - 13.2.2017 klo 20.49 Ilmianna

Tuo sama pilvi on yhä punainen viimeisessä kuvassa puolitoista tuntia auringon laskun jälkeen (ylemmät ovat osaotoksia siitä telellä aikaisemmin). Täytyy olla aika korkealla että yhä rusottaa.

Tämä oli hyvin opettavainen tapaus. Kummallisia pilviä jotka syttävät ja sammuvat näkyviin auringon korkeudesta riippuen eri osissa taivasta.

Mikko Peussa - 13.2.2017 klo 20.51 Ilmianna

Hienoja kuvia ja komeita helmiäisiä!

Olli Sälevä - 13.2.2017 klo 22.14 Ilmianna

Komeat kuvat. Tuon ruskotuksen menetin, näin siitä vain haalean lopun.

Mikko Peussa - 14.2.2017 klo 00.14 Ilmianna

Marko: Mainitsit yhdessä helmiäishavainnossa mahdollisuuden helmiäispilviin kuunvalossa. Olin katsomassa jos kuulla olisi haloja ja minusta näytti siltä, että siellä kuunvalossa näytti olevan helmiäisiä pilvien seassa. Olisin poistanut kuvat, jollen olisi huomannut kommenttiasi. Nyt taidankin laittaa ne varmuuden vuoksi Vahdin tarkastukseen :)

Marko Pekkola - 14.2.2017 klo 08.41 Ilmianna

Hyvä että laitoit. Mutta meillä on nyt kyllä hyvin haasteellisia tunnistuksia käsillä koko liuta. Suomen yllä on havaittu myös ihan selviä altocumuluksia ruskossa. Föhn tuo eri kerroksiin lenticularis-tyyppisiä pilviä ja myös samalla stratosfääriin helmiäisiä. Toivottavasti säädatasta saadaan varmistuksia pilvikerrosten korkeuksille.  

Juha Ojanperä - 14.2.2017 klo 12.11 Ilmianna

Todella upea tuo ensimmäinen kuva! Ehdottomasti OPOD -kamaa! Tai voisihan tuo mennä vaikka Spaceweather.comiin ihan yhtä hyvin! :)

Antti Rinne - 15.2.2017 klo 12.26 Ilmianna

Minun mielestäni tuo ruskottava pilvi on sitä samaa pilvilauttaa joka näkyy aiemmassa päivähelmiäisten havainnossa tummana. Se vaan muuttuu punertavaksi kun aurinko vaan laskee tarpeeksi alas. 

Satu Juvonen - 15.2.2017 klo 15.18 Ilmianna

Mieletöntä!

Marko Riikonen - 15.2.2017 klo 17.39 Ilmianna

Juu, Rinne, näin itsekin tulkitsin tuon harmaan massan muutoksen ruskopilveksi, ja on se huomio tuolta tämän tapauksen osa I:n havaintokertomuksestakin kaiveltavissa. Ja tosiaan, viitaten ykkösosaan laittamaasi kommenttiin, yöpilvimäisiä muotoja oli. Mutta ne alkavat jo kai olla aika tavanomaisia näkyjä helmiäisissä. En yöpilviä seuraile, mutta noi kaikkinensa helmiäiset tuntuu huomattavasti versatiilimmalta havaintokohteelta. Tässähän jo odottelee ensi talvea. Sitten varmaan pitäisi teoriassa ajella paremmille apajille. Jotenkin on tullut sellainen hytinä & kutina, että kun muualla voi olla hyviä helmiäisiä, Muoniosta pohjoiseen ja länteen on hirviömäisiä helmiäisiä. Muonio on se rajapyykki jonka väärällä puolella ei oikeastaan edes kannata ottaa kuvia.

Jätän nyt opodiin ja spacewetöreihin submittaukset väliin, mutta saatan harkita heille julkaisuluvan antamista jos sieltä otetaan yhteyttä. Minusta täällä on hienompia kuvia mm. Muonion miehellä ja Mahlamäellä, ja useita sellaisia vieläpä. Suosittelisin pikemmin heitä tarjoamaan opodille otoksiaan.

Antti Rinne - 15.2.2017 klo 21.26 Ilmianna

Mutta oliko ne helmiäispilviä? Voiko ne edes olla noin paksuja? Näyttävät jotenkin olevan suht matalalla.

Marko Riikonen - 15.2.2017 klo 22.14 Ilmianna

Kuten tuo viimeinen (vähän tärähtänyt) kuva näyttää, pilvet on yhä reilusti ruskon värjäämiä tasan 1½ tuntia auringon laskun jälkeen. Kyllä niiden täytyy olla korkealla. Silmällä on hankalaa arvioida kuinka korkealla ihan mitkä tahansa pilvet ovat. Ja jos ne ovat noin paksuja, sitten meidän lienee vain parasta uskoa että näinkin voi olla vaikka ennen ei olisi ollutkaan. Kannattaa referenssinä katsoa Muonion kuvat, niissä näkyy kuinka nämä kaikki erilaiset muodot ovat muunnelmia yhdestä ja samasta ilmiöstä. Itse asiassa niissä näkyy valkeita hohtavia pilviä paksujen pilvien alapuolella.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä