Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kilpimäki Observation location number 192

Address: Kivisalmentie 837, 77700 Rautalampi, Suomi

Kilpimäki sijaitsee Rautalammin keskustasta länteen Kivisalmentietä pitkin ja on helposti tunnistettava korkealle nousevasta matkapuhelinmastosta.

Mastolle vie jyrkähkö tie, jonka kunto on vaihteleva. Siinä on jokunen kuoppa/päällystevaurio, eikä talvikunnossapidon tilasta ole tietoa. Varsinkin lumiseen aikaan kannattaa varustautua joko nelivedolla tai pois ojasta tarvittaessa hinaavan traktorikuskin puhelinnumerolla.

Maton ympärillä on taimikkoa itään, pohjoiseen ja länteen. Taimikon lomassa kalliotasanteita, joilta on hyvä valokuvata. Paikka kannatta kuitenkin scoutata etukäteen (puolukka-aikaan sanko ja poimuri mukaan!), sillä varsinkin kohti lännen suuntaan avoimia näkymiä joutuu suoriutumaan jyrkästä rinteestä. Tämä ei varmasti ole miellyttävä kokemus laitteiden kanssa pimeässä, jos maasto on yhtään outo. Taimikkoa toki joutuu liikkessa varomaan.

Myös lännen suunnalla on harvakseltaan puita ja paras avoin näkymä paikalta on itään kohti Rautalammin keskustaa.

Näkymä etelään on puiden peitossa ja pohjoishorisonttiakin peittävät matalalla olevat puut. Koska taimikko idässä ja lännessä ulottuu nyt tätä kirjoittaessani 2018 rinnuksiin asti, arvioisin että paikka on käyttökelpoinen noin 2028 asti. Sen jälkeen taimikko on niin korkeaa, että avointa näkymää ei välttämättä löydy.

Additional information
 • Havaintopaikan pimeys
  • Linnunradan yksityiskohtia näkyy, vain etäällä horisontissa valosaastetta
 • Esteetön näkymä
  • Itään
  • Länteen
 • Havaintopaikan piirteitä
  • Tie perille
Send a comment

All comments are checked before publication

*

*

*
characters left