Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Kuluneen 1 kk ajalta ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Pääsateenkaari

22.6.2017 klo 22.12 - Vantaa (Lentoasema) (V)
Pessi Parviainen

Komia tuplasateenkaari oli!

Kuva hienosta ukkospilvestä

21.6.2017 klo 15.35 - Kuusamo-Helsinki lento (III)
Lasse Nurminen

Kuusamo-Helsinki lennolla jouduttiin hieman poikkeamaan reitistä ukkosrintamien vuoksi. Muutamat nätit pilvet näkyivätkin turhan naarmuisen sekä huurtuneen ikkunan läpi. Tarkkaa sijaintia en näihin pysty sanomaan, vaikka Flightradarin avustuksella jonkinlaista paikanmääritystä yritin suorittaa. Jyväskylä-Mikkeli-Lahti kolmion sisäpuolella kuitenkin. Lentokorkeutta kuvien ottohetkellä noin 7 km. Kaksi ensimmäistä kuvaa pilvestä, josta lensimme melko liki. Pileusta kehitteli yläosiin ja vettä näytti tarjoavan alleen hyvinkin reilusti. Kolmos- ja neloskuvassa jossain hamassa kaukaisuudessa näkyny...

Kuvia: 5 kpl

Väripilviä

16.6.2017 klo 14.38 - Salla (III)
Lasse Nurminen

Oulangalla Kanjonin kurkkaus-reitin taukopaikalla näkyi kuvattavaa myös hieman ylempänä. 

Aurinko

22.6.2017 klo 13.52 - Ilmajoki (I)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Melkoista kilpajuoksua pilviä vastaan, mutta siitä huolimatta Auringon kuvaaminen onnistui tänäänkin. Pari pilkkua näkyvillä.

Siitepölykehä

22.6.2017 klo 12.52 - Mäntyharju (I)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Erittäin himmeä mutta selvä siitepölykehä näkyi muutaman kerran päivän aikana. Yrititn kuvata sitä mutta ei näy kovin hyvin. Toinen kuva käsitelty mutta ei kovin hyvin näy siinäkään.

Kuvia: 2 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

22.6.2017 klo 17.19 - Mäntyharju (III)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Matkalla uimaseuran kokkotalkoisiin näkyi selviä Mammatuspilviä. Pilvi kuvattu Vuorijärven notkosta lounaan suuntaan. Pilvi oli n 10 km päässä. Seurasin pilven liikkeitä n 10 min ajan eikä siitä kuulunut jyrinää.

Kuvia: 3 kpl

Vyörypilvi

22.6.2017 klo 19.00 - 19.05 - Porvoo, Sondby (IV)
Jorma Koski, Ursa (Helsinki)

Rekuuron ja sateenkaarten jälkeen seurasi uhkaavasti jyrisevä vyörypilvi, joka kaatosaiteneen ajoi meidät lopulta sisälle tervaan.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Pääsateenkaari

22.6.2017 klo 18.52 - 18.56 - Porvoo, Sondby (V)
Jorma Koski, Ursa (Helsinki)

Ukkoskuuron jäkeen näkyi huima sateenkari, jolla oli myös sivusateenkaari ja kaksi interferenssikaarta (kolmas kuva, jota on rääkätty aikalailla).

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Raekuuro kesäkaudella

22.6.2017 klo 15.00 - Porvoo, Sondby (IV)
Jorma Koski, Ursa (Helsinki)

Tiivis raekuuro yllätti mökille tulijat, myös viiri irtosi salosta puuskatuulessa.

Kuvia: 3 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

21.6.2017 klo 18.20 - Laitila (IV)
Pirjo Koski

Uimasta tulossa huomio kiinnittyi nättii alasinpilveen-tai ainakin sen näköiseen otukseen. Kakksokuva hdr-käsitelty.

Kuvia: 2 kpl

Maan varjo

21.6.2017 klo 23.06 - 23.48 - Laitila (V)
Pirjo Koski

Ehtoolla ajattelin käydä katsomassa millainen maan varjo on tänän maagisena yönä. Olikin näyttävät vastahämäränsäteet, siis voihan ihime! Painoin kaasua ja vedin soratien pellolle kuin Vatanen ikään. Auto parkkiin ja vermeet pihalle, säädöt on vinksin vonksin tai ainakin heikunkeikun... Äherrettyäni hetken pääsin rauhassa ihailemaan sädeshowta. Jossain epäselvässä välissä sain ilmoiteltua sekävan sepustuksen Turkuun, joka kaikesta päätellet ymmärrettiin hyvin... En ole kyllä noin voimakkaita ja noin kauaa kestäviä säteitä kuvannut tai edes nähnyt aiemmin. Oli kyllä upea kokemus. Kukaan ei varm...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Muu myrskyilmiö

22.6.2017 klo 13.23 - 14.30 - Vantaa (III)
Kristiina Varttinen

Vantaanportin sivuitse liikkui tänään iltapäivällä luode-kaakko-suunnassa kuurosadepilviä. Satavaa pilveä edeltävässä "bad hair day" -systeemeissä oli etupuolella jänniä mammatusulokkeita, jotka vuoroin kasvoivat pidemmiksi tai lyhenivät ihan silminhavaittavasti. Niissä oli tiheämpi sisäosa ja ohuemmalta näyttävä reunaosa, joka muutti muotoa. Satava kuuropilvi tuli yli vasta melkein tuntia myöhemmin.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Raekuuro kesäkaudella

22.6.2017 klo 12.27 - Espoo, Karakallio (III)
Timo Kuhmonen, Ursa (Etelä-Suomi)

Ulkoa alkoi kuulua ikkunanpeltien pauketta, joten oli aika kaivaa mittakaavana oleva tulitikkulaatikko ja kännykkäkamera esille. Sitten ulos :-) Isoimmat rakeet oli halkaisijaltaan arviolta 10...13mm. Ei kauaa voinut pitää kännykkää kuvauksessa, kun kastui nopeasti. FMI testbed tutka näytti alueelle voimakkaita kaikuja.

Muu myrskyilmiö

22.6.2017 klo 13.00 - 17.30 - Espoo (II)
Jyri Kosonen

Iltapäivän mittaan pääkaupunkiseudun kuuropilvissä esiintyi vaihtelevasti mammatusmuodostelmia, jotka eivät olleet erityisen näyttäviä. Töistä päästyäni hieman viiden jälkeen sain kameralla näpättyä kuvan ehkä päivän näyttävimmästä kuplinnasta, mutta aika mitätöntähän tuokin oli. Pääkuvana nyt tuo järkkäriräpsy klo 17:10, kakkoskuvaksi vaihdettu alkuperäinen ensihavainto n. klo 13:10 kännykällä.  

Kuvia: 2 kpl

Vyörypilvi

20.6.2017 klo 21.08 - Tampere (IV)
Johannes Dahlström, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin juuri pääsemässä kaupungilta kotiin, kun huomasin kerrostalon takaa pohjoisesta Näsijärveltä vyöryvän näyttävän pilvimuodostelman. Puhelimen akku tietysti simahti juuri kun koitin ottaa ilmestyksestä panoraamakuvaa, mutta yhden räpsäisyn sain sentään aikaan sitä ennen. Kiiruhdin ylös hakemaan oikean kameran, mutta kun pääsin takaisin ulos, pilvi oli jo hyvää vauhtia kulkemassa yli eikä näyttävä etureuna enää ollut näkyvissä. Pilveen liittyi luonteenomainen puuskainen tuuli sekä pienimuotoista tihkusadetta. 

Kommentteja: 3 kpl

Vastahämäränsäteet

21.6.2017 klo 23.30 - Lieto (III)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Laitilasata tuli hälyä sateistä. Kurkkasin ikkunasta ja niin ne näkyivät täällä Turun vieressäkin.

Kuva hienosta ukkospilvestä

21.6.2017 klo 22.00 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Kauppareissulta tullessa huomio kiinnittyi komeaan ukkospilveen. Harmi, ettei lähempänä ollut, mutta eiköhän niitä vielä tule..

Kommentteja: 1 kpl

Pääsateenkaari

21.6.2017 klo 18.05 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kun lyhyen sadekuuron loppupuolella alkoi valoisuus lisääntyä, piti kipaista kiireen vilkkaa takapihalle kameran kanssa sateenkaaren toivossa. Himmeä pääkaari tallentuikin kennolle. Ja näköjään sivukaarikin, kun vähän käänsi kontrasti- ja saturaatiopotikoita. Vastapuoltakin tuli kuvattua, mutta kuvia käsitellessä vaikutti siltä, ettei ollut tarpeeksi suuripisaraista sadetta. No, pääkaaren himmeys ei antanutkaan odottaa suuria. Mutta yhtä kuvaa käsitellessä ilmestyi alalaitaan artefakteista tasaisella kaareutumisellaan erottuva kaarenpätkä. Kyseessä oli viidestä kuvasta kaikkein alimmas tähdätt...

Kuvia: 3 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

21.6.2017 klo 14.58 - Eura (III)
Pirjo Koski

Kolme sanaa; aivan uskomaton tuuri! Olimme lähdössä Harjavallasta, kun näimme valtavan, tumman vyörypilven näköisen mörön taivalla. Siinä kohtaa seoli vielä vähän epämmäräinen massa. Sen reunasta roikkui mammatuksia, mutta siinä kohtaa havainnointi katkesi, kun piti mennä kauppaan..ei muuten olla ikinä käyty noin nopsaan ruokakaupassa...lähes samaan aikaan kun menimme kauppaan sisälle alkoi myös tulemaan vettä, melko reippaasti, isoja pisaroita. Kaupasta poistuttuamme mammatukset olivat hävinneet ja satoi vain hiukan. Jatkoimme matkaa. Paneliassa katsoimme peltoaukealla ympärillemme ja isäntä ...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

21.6.2017 klo 16.45 - 19.10 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Halottelu jatkui iltapäivällä. Ykköskuvan tilanteessa näytti siltä, kuin olisi ollut 22 asteen rengas heikkona taivaalla. Otin varuiksi kuvan, mutta ei sitä oikein haloa hahmottanut. Kakkoskuvan B-R -käsittely paljasti että oikein olin nähnyt. Lisäksi löytyi heikkona pätkä 46 asteen rengasta (Aurinko n. 38 ast. korkeudella). Kolmoskuvassa (kännykällä) tilanne vähän myöhemmin, kun 22r näkyi selvänä, joskin diffuusina. Kävin vielä hakemassa järkkärin tarkempaa käpistelyä varten. Kameraa hakiessa rengas ehti jo hieman hiipua. Eikä muuta löytynyt B-R:lläkään, kuten neloskuvasta voi nähdä.

Kuvia: 4 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 23.5.2017 klo 11.44 - 23.06.2017 klo 11.44.