Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Selvästi näkyviä yöpilviä

19.7.2016 klo 00.04 - 02.45 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Oli hieno esitys lännestä itään zeniittiin asti. Tuli otettua aika monta kuvaa.

Images: 8 pcs • Comments: 7 pcs

Yöpilviä pilviraosta

18.7.2016 klo 00.31 - 00.53 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Tällä kertaa taivaalla oli lähes paikallaan pysyviä alapilviä. Menin taas havaintopaikkoja edestakaisin. Huonolta näyttti, mutta pohjoisen voisi vielä kentän laidalta tarkistaa. Onneksi pilviaukko oli juuri siinä kohdassa, jossa erottui vaaleaa juovaa. Takanäyttö lupasi sen verran, että räpsyttelin kuvia vaalean alueen hieman kirkastuessa ja noustessa ylemmäs. Pilvet olivat niin heikkoja, että vasta kuvankäsittelyssä niiden olemus varmistui. Vaatimaton näytös oli esillä vain parikymmentä minuuttia yökkösten jäädessä alapilvien alle. Edit. Lisäsin yleiskuvan, johon merkkasin yöpilvien esiintymi...

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Yöpilviä pilviraosta

17.7.2016 klo 00.51 - 01.03 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Oli hilkulla, että ehdin kuvaamaan yöpilvet luoteessa. Kyttäsin aukkoa alapilvissä ja räpsin kuvia, kun alueen kirkkaimmat osat näkyivät. Siivosin vähän pilviä pois yhdistämällä kaksi peräkkäin otettua kuvaa. Visuaalisesti vain kirkkaimmat vyösuikaleet erottuivat. Kuvassa on käytetty kutakuinkin koko Lightroomin ja Photoshopin säätöarsenaali. Kun lähdin koillissuuntaa tutkimaan, niin lounaasta vyöryvät pilvet täyttivät taivaan. Sen verran oli pilvissä kuitenkin aukkoja, että iso näytelmä pohjois-koillis-alueella olisi näkynyt.

Comments: 10 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

15.7.2016 klo 00.45 - 02.07 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Havaintoikkunaa aukeaa nyt ennen puoltayötä ja jatkuu yli aamukolmen ja yö pimenee. Kakkoskuvasta erottu harsopilvienkin läpi molemmat karhut, Kefeus ja Kassiopeia. Kaikenlaista töyhkää oli hämäämässä. Kutoskuvan kirkkaammat läikät sytyttivät hetkeksi turhan toivonkipinän. Pohjois-koillisen lopputarkistuksessa näkyi vain pikkuhampaita etäisen pilven reunassa.

Images: 7 pcs

Huomiota herättäviä yöpilviä

14.7.2016 klo 00.44 - 03.07 - Helsinki (V)
Pentti Arpalahti

Ensimmäinen ikkunahavainto oli 0:44. Vaikka alapilviä oli edessä niin aukkoja oli niin paljon, että laajuuden sai arvioitua  3/8:ksi. Yksi leveä vyö ulottui zeniitin yli. Yhden jälkeen alapilvet peittivät melkein koko näytöksen ja pohjois-koillis-suunta hiipuivat. Vain lännessä pilkisteli vyöryhmä alapilvilautan reunalla ja poistuin havaintopaikalta. Kuvia editoidessa vilkaisin ikkunasta kahden jälkeen ja piti mennä uudestaan ulos lyhyemmän linssin kanssa. Alapilvet olivat kadonneet täysin ja 3/4-taivasta oli tasaisen yöpilvilautan täyttämä. Massaltaan näytelmä oli muhkein, jonka olen ikinä nä...

Images: 7 pcs • Comments: 3 pcs

Erikoispilviä

1.7.2016 klo 01.29 - 01.32 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

KH:mainen kiemuraketju näkyi kolmisen minuuttia. Näyttää siltä, että kehittyminen alkoi irtopaloista, joiden alareunat sitten sulautuivat yhteen. Rapsan kansikuva on sama kuin neloskuva. Kuvat on otettu: 1.27.11, 1.29.35, 1.30.07 ja 1.30.51.

Images: 5 pcs

Yöpilviä pilviraosta

13.7.2016 klo 01.46 - 02.24 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Olosuhteet olivat melkein yhtä huonot kuin edellisenä yönä. Luoteeseen ilmestyi sentään muutamaksi minuutiksi aukko, josta löytyi vyörykelmä. Pohjoisen suunta alkoi aukeamaan turhan myöhään n. vartin yli kaksi. Koillisen suunnalla ei pilvien raoista pilkistänyt mitään.

Images: 7 pcs

Yöpilviä pilviraosta

12.7.2016 klo 02.06 - 02.19 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Kun runsaaseen pilvipeitteeseen repesi aukkoja havaintoikkunan viime hetkillä auringon ollessa vielä seitsemän astetta horisontin alapuolella, niin kipitin kentälle sojottamaan kameraa valoisampiin kohtiin. Alapilvet liikkuivat melkoista vauhtia. Visuaalisesti ei yöpilviä voinut havaita, mutta rankalla käsittelyllä muutamia kalanruotoja ja ehkä vyönsuikalettakin ilmestyi kuviin.  Kolmen sekunnin valotusajalla alapilvet menivät sopivasti sössöksi. Ykköskuva on luoteesta ja loput pohjoisen ja koillisen välistä. Havainnoksi tämä on niin kehno, että laitoin sen ylläpidon kautta. Spaceweatherissa t...

Images: 6 pcs

Himmeitä yöpilviä

11.7.2016 klo 00.48 - 01.52 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Tunnelma oli erikoinen. Taivas oli täysin pilvetön. Mitään tuulenvirettä ei ollut. Kaupungilta ei kuulunut viikonlopun hälinää eivätkä  mustarastaatkaan viestineet reviiriensä rajoja. Kuin koko universumi olisi pysähtynyt. Avaruuden äärettömyyden melkein pystyi aistimaan ihollaan. Pohjoisessa kuitenkin erottui hyvin himmeä vaalea kaistale sinistä taivasta vasten. Näytelmä kirkastui vain hieman puoli kahden tienoilla. Vasta voimakkaasti muokatuista kuvista paljastui näytelmän laajuus.

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

Kirkkaita yöpilviä

10.7.2016 klo 00.27 - 02.15 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Edellisen yön puolentoista tunnin tulokseton havaintopaikkojen välinen edestakainen ravaaminen sai nyt hyvityksen. Ennen puoli yhtä koillisessa alempien pilvien lomassa lymyili jo himmeitä vöitä. Pohjoiseen muodostui sen jälkeen pohjois-eteläsuuntaisia kaarevia vöitä, jotka ulottuivat lopulta yli zeniitin. Lounaan ja lännen välissä oli myös erillinen vyöalue. Pohjoisen ryhmä vain komistui ja kirkastui, kunnes liukeni pois aamuruskon ensi säteiden tarttuessa alempien pilvien reunoihin. Hieno ja kaunis oli näytös.  Edit. Vaihdoin viimeiseksi kuvaksi tilanteen, jossa päiväpilvet ottavat vallan yö...

Images: 8 pcs • Comments: 5 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

21.5.2016 klo 23.53 - 01.37 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Nega-arkistoa kauden alun kirkkailta öiltä.

Images: 3 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

23.5.2016 klo 00.12 - 01.07 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Alkukauden nega-arkiston perkausta.

Images: 2 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

31.5.2016 klo 00.03 - 00.53 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Alkukauden nega-arkiston perkausta.

Images: 2 pcs

Yöpilviä pilviraosta

30.6.2016 klo 01.27 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Hankalissa olosuhteissa pienestä pilvenraosta pilkisti muutama himmeä kuitu. Kolme ensimmäistä kuvaa ovat samasta otoksesta. Neloskuva on yleiskuva olosuhteista.

Images: 4 pcs

Yöpilviä pilviraosta

5.7.2016 klo 02.12 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Kahden jälkeen peruspilviin tuli aukkoa sen verran, että saattoi mennä ottamaan muutaman varmuuden-vuoksi-kuvan. Kolmoskuvan mukaista karmeaa söhröä on taivas ollut täynnä yö toisensa jälkeen. Luoteessa kakkoskuvan osasuurennoksen selvin vyö erottui silmilläkin, mutta ei voinut olla varma, oliko se vain kontrasti-ilmiö. Kuvista löytyi vielä muutamia heikko viiru.

Images: 3 pcs

Ruskosäteet

3.7.2016 klo 23.06 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Koilliseen avautuvasta ikkunasta näkyi iltayhdeltätoista hieno punertava kaari ja sitten tuli äkkilähtö ulos keveähkössä kotiasussa ja jotkut kropsintapaiset jalassa. Kummasti semmoisilla pystyy juoksemaan. Posketon iltarusko levittäytyi lännestä koilliseen. Olisipa ollut nyt jossain kansallismaisemassa tai aavalla merellä. Auringon ollessa parisen astetta horisontin alapuolella ilmestyivät hämäränsäteet: kapeita teräväpiirteisiä sekä leveitä sumeampia. Edit. Ilmiömääritys vaihdettu ruskosäteiksi.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

2.7.2016 klo 00.55 - 01.51 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Vähän ennen yhtä oli havaintohaittana jonkun verran alempia pilviä, mutta ne liukuivat koilliseen varttia yli yhteen mennessä. Sen jälkeen vain muutamat jättövanat vähän hämäsivät. Punertavan värin ja suttuisen rakenteen vuoksi ei ollut aihetta epäillä niitä yökkösiksi. Taivas on vielä hyvin vaalea. Nuoriso harjoitteli yhden tienoilla pallon käsittelyä urheilukentällä yötaivaan valossa.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

28.6.2016 klo 01.00 - 02.00 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Näytös alkoi pohjoisessa varovaisesti pilvien välissä pehmeäreunaisella ja teräväpiirteisellä vyöllä, jotka tunnisti heti yöpilviksi. Alempiin pilvikerrokseen murtui aukkoja ja enimmät pilvet liukuivat koilliseen. Monimuotoiseen näytelmään kehittyi puoli kahteen mennessä jopa laajoja pyörteitä. Vyöryhmiä ulottui länteen asti. Pääpaino oli luode-pohjois-välillä.

Images: 7 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

26.6.2016 klo 01.33 - 01.41 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Negatiiviselta näytti ensin, mutta puoli kahdelta täysin kirkkaalla taivaan osalla näkyi aavistuksen vaaleampi läikkä, joka näkyi vain vajaan kymmenen minuuttia yön käännyttyä aamua kohti.  Kuvissa läikän rakenne erottui paremmin.

Images: 6 pcs • Comments: 2 pcs

Yöpilviä pilviraosta

24.6.2016 klo 00.49 - 00.57 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Alapilvet häiritsivät erittäin pahasti havainnointia. Ohuet kuidut pohjoisessa erottuivat kuitenkin selvästi paljain silmin pilvilautan alapuolella. Alapilvissä oli hämäävä kuitujen kanssa samansuuntainen kamman piikkien tapainen reunus, mutta kirkkaiden kuitujen hienorakenteen perusteella ne eivät ole kontrastijuovia. Tumma pilvilautta lipui lounaasta koilliseen ja peitti mahdollisesti korkeammalle siirtyvät yökköset. Kampareunainen pilvi siirtyi myös koilliseen, eikä sen yhteydessä ollut tunnistettavissa näennäisiä kontrastikuituja. Havaintoikkuna oli auki auki alle 10 minuuttia.

Images: 8 pcs

Himmeitä yöpilviä

23.6.2016 klo 00.40 - 02.05 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ensimmäinen havainto oli kapea vyö pohjoisessa alempien pilvien vieressä klo 0:40. Hämäävät jättövanat ovat juuri sillä suunnalla, mutta vyö hissukseen kirkastui ja pysyi teräväpiirteisenä. Vaihdoin paremmin koilliseen avautuvaan paikkaan ja siellä harsoa ja vyöryhmiä ilmestyi lisää zeniittiin asti. Yhden jälkeen  pilvialue liukui luoteeseen. Viimeinen yksinäinen vyöryhmä lännessä liukeni taivaan sineen klo 2:05, kun alemmat pilvet alkoivat jo punertumaan. Näytelmän alussa ja lopussa Auringon korkeus oli - 6 astetta.

Images: 8 pcs • Comments: 6 pcs

Useita halomuotoja

22.6.2016 klo 17.17 - 17.25 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Hetken yläpilvikuituihin muodostui selvä toispuolinen ylläsivuava ja 22r. Sauri pilkahti myös.

Images: 5 pcs

Pääsateenkaari

17.6.2016 klo 22.25 - 22.37 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Vaikka vettä tuli niskaan kunnolla, niin oli pakko kuvata komeaa kaarta. Auringon laskiessa väriraidat hupenivat pelkän punaisen jäädessä jäljelle. Erikoista oli Auringon suunnan komea keltaoranssi väri. Auringon puolelta ei kuitenkaan löytynyt muuta erikoisempaa. Edit: Lisäsin kaksi kuvaa mahdollsesta nollannen kertaluvun hehkusta. Valkotasapainona on päivänvalo. Vaikka saturaatio- ja vibrance-säädöt ovat neutraalit, niin värikylläisyys on visuaaliseen havaintoon verrattuna korostunut.

Images: 8 pcs • Comments: 5 pcs

Pääsateenkaari

15.6.2016 klo 22.47 - Laivareitti Helsinki-Maarianhamina (II)
Pentti Arpalahti

Auringon ollessa melkein horisontissa ilmestyi kapea punainen kaari taivaalle. Varsinaista sadetta ei näyttävät tulevan taivaalta, joten tulkitsin sen ensin sumukaareksi. Ilma oli kostea ja laivan tekniikastakin taitaa puhkua kosteutta ympäristöön. Päädyin sateenkaareen, kun sinisen poistolla tuli esiin heikko aavistus sivukaarta. Pilvet toisaalta tekevät usein tepposiaan. Kolmoskuva on 18 mm:n polttovälillä otettujen kuvien yhdistelmä, jonka muoto ei ehkä ole ihan moitteeton. Ykkös ja kakkoskuva ovat kasimillisen kuvista oiottuja.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

15.6.2016 klo 01.06 - 02.06 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Erinomaiset olosuhteet olisi ollut muuten. mutta taivas on niin valoisa, että yöpilvien pitäisi olla hyvin kirkkaita ja asettua länteen tai itään. Havaintoikkunakin on auki vain reilun tunnin verran.

Himmeitä yöpilviä

13.6.2016 klo 01.10 - 01.51 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Alemmat pilvet hieman peittivät yöpilviä, mutta ne kuitenkin erottuivat riittävästi. Valokuvista alue paljastui visuaalista laajemmaksi. Kuvat jouduin ottamaan ilman jalustaa käsivaralta turhan isolla herkkyydellä. Pilvet olivat pohjoisen ja koillisen välillä.

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Himmeitä yöpilviä

12.6.2016 klo 01.35 - 02.05 - Uppsala, Ruotsi (II)
Pentti Arpalahti

Uppsalassa hyvissä olosuhteissa näkyi sievä ryhmä yökkösiä. Kirjasin havainnon Suomen ajan mukaan. Klo 1:35 pilvet näkyivät selvästi ikkunan läpi. Paikallista aikaa yhdeltä pilvet jo hiipuivat näkyvistä aamuauringon kajossa.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Yöpilviä pilviraosta

8.6.2016 klo 00.35 - 00.42 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Vilkaisulla ikkunasta näkyi muutama ohut nauha ja ulos päästyä kuvausmahdollisuutta oli vain muutama minuutti taivaan peittyessä pian lähes kokonaan. Olosuhteet olivat hankalat. Alempia pilviä oli useassa kerroksessa ja taivas oli auki lyhyen aikaa vain koillis-itä-suunnassa. Koillissuunnan ansiosta kannatti tehdä polarisaatiotestit, jotka näyttäisivät puoltavan positiivista tulkintaa. Kuvapareista ensimmäinen on normaali ja toinen on polarisaattorin läpi.

Images: 4 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

5.6.2016 klo 00.22 - 01.43 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Taivas vain kirkastui yön edetessä. Ei näkynyt Paloheinän mäellä yöpilviä pilvenraossa eikä kirkkaalla taivaalla. Ykköskuva klo 1.36.

Images: 3 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

6.6.2016 klo 00.35 - 01.36 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Hyviä havainto-olosuhteita olisi ollut, mutta ei yöpilviä. Revontulimyrskyjäkin ennusteltu mutta ei mitään havaintoa.

Negatiivinen yöpilvihavainto

3.6.2016 klo 01.00 - 01.45 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Ei yöpilviä oikein näyttänyt olevan, mutta tunnelma oli muuten aika kiva.

Images: 2 pcs

Pääsateenkaari

2.6.2016 klo 18.50 - Vantaa (III)
Pentti Arpalahti

Sateenkaarenpätkä meni viipaleiksi. Imiö näkyi n. minuutin verran.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

1.6.2016 klo 01.09 - 02.24 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Ei valaisevia yöpilviä. Jonkinlaista röhnää taivaalla oli hämäämässä. Öiden tullessa valoisemmiksi valosaaste ei enää värjää taivasta ja alempia pilviä, mikä vaikeuttaa tunnistusta. Viimeisessä kuvassa on koillis-itäsuunta polarisaattorin läpi. Polarisoitumaton pilvenkuitu nousee selvästi esiin.

Images: 6 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

10.5.2016 klo 00.13 - 01.10 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Ei oikein löydy yöpilviä kuvistakaan. Kuvassa 3 ja sen kropeissa on heikkoa viherrystä ja viitettä revontulisäteistä. Auringon korkeus klo 0:56 on - 12 astetta.

Images: 5 pcs • Comments: 1 pcs

Himmeitä yöpilviä

30.5.2016 klo 00.18 - 01.26 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Valaisevia yöpilviä pohjoisessa. Kuvia tulossa. Edit. Pilvet tulivat ominaisella tavallaan esiin himmeästi hiipien. Vaaleat juovat kuitenkin erottuivat ilman tummia reunoja, joten ne eivät ehkä olekaan tummien pilvijuovien kontrastiraitoja. Koillisessa erottui sitten teräväreunaisempi vyö.

Images: 6 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

28.5.2016 klo 00.40 - 01.24 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Olosuhteet olivat aika hyvät. Ihan ensimmäinen vilkaisu taivaalle tuotti hämmästyksen. että onko kauden alku omalta osalta näin näyttävä. Pilvet olivat kuitenkin liian karkearakenteisia, himmeitä ja alue ulottui liikaa etelään. Idän suunnassa kakkoskuvan polarisaatiotestin tulos oli armoton. Viimeisessä kovasti rääkätyssä kuvassa sai esiin tavalliset horisontin kontrastijuovat.    

Images: 7 pcs • Comments: 1 pcs

Ruskosäteet

10.5.2016 klo 21.20 - 21.30 - Laivareitti Helsinki-Maarianhamina (IV)
Pentti Arpalahti

Auringonlasku on merellä joskus aika nätti. 

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Revontulisäteitä

8.5.2016 klo 23.47 - 00.56 - Hausjärvi (II)
Pentti Arpalahti

Ennusteet olivat lupaavia, mutta vähän huolestutti, että palkeissa näkyvä iltayhdeksän ryöpsähdys olisi mennyt ohi liian valoisaan aikaan. Sitten alkoi tapahtua: ensimmäinen yksinäinen säde suhahti 23:47, koillisen suunnassa alkoi taivas hehkumaan ja muodostui komea rauhallinen kaari, sen perään säteitä, läiskiä ja vöitä. Hienoa oli katsoa koko näytös ympäristössä, jossa ainoa ylimääräinen valo oli auringon kajo.

Images: 8 pcs • Comments: 6 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

7.5.2016 klo 23.50 - 01.27 - Helsinki
Pentti Arpalahti

On se hyvä juttu, kun havainto-ohjelmassa on negayöpilvet: havaintoja syntyy ihan sarjatyönä! Olosuhteet olivat ihan hyvät horisontissa ja paranivat yön edetessä. Taivaalla oli taas ilmeisesti hissukseen leviävä jättövana. Kun kuvien valkotasapainona on päivävalo, niin yön pimetessä taivaan sini muuttuu vähitellen valosaasteen oranssiksi. Edit. Mikko Peussan mainion repossädehavainnon takia tein vimeiselle 1:27 otetulle kuvaparille repossäädöt. Vähän kuin vihertäisi, mutta koillisen suunnalla on keinovaloa ja auringon kajoa niin paljon, että repostulkintaa ei voi tehdä.    

Images: 6 pcs

Useita halomuotoja

7.5.2016 klo 19.43 - 19.50 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ihan kiva 22r ja sauripari ilmestyi iltataivaalle. Kai tuon 22r-ylläsivuavan uskaltaa ruksata myös BR+emboss-kuvasta (auringon korkeus n. 11 astetta).

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

6.5.2016 klo 23.40 - 00.21 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Vähän sotkuisia peruspilviä tuli kuvissa esiin, mutta olisivat ne yökköset sieltä välistä kimmeltäneet, jos niitä olisi ollut. 

Images: 7 pcs • Comments: 1 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

6.5.2016 klo 00.46 - 02.24 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Vähän ennen yhtä otetuissa kuvissa tuli näkyviin jotain ja lähdin uudestaan paremmalla kalustolla. Toisella kerralla horisontissa härnäsi himmeä kuitu, mutta pohjoisen suunnalla on usein sitkeästi säilyviä jättövanoja. Viimeisessä kuvassa on tähdenlennon tapainen, jonka suunta sopisi Halleyn komeetan Aquariideihin, mutta se näyttää tulevan väärinpäin Ajomiehen ja Härän välistä. Muuten oli hieno ja leppeä yö eikä tarvinnut enää lapasia.

Images: 6 pcs

Yksi halomuoto

4.5.2016 klo 12.22 - 12.40 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Ruoholahden rannassa näkyi ihan kiva 22r. Vaatimattomista jpegeistä ei irronnut muuta.

Images: 4 pcs

Revontulisäteitä

3.5.2016 klo 00.03 - 00.11 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Surkeita nuo 8-millisen kroppaukset, mutta jotain siellä horisontissa kai oli. Nurmijärven magnetometri ei taida olla nyt toiminnassa. Siitä oli aina kiva tsekata Z-komponentti, kun jotain näytti tapahtuvan taivaalla. Edit. Otsikon vaihto: Kolmoskuvassa erottuu revontulisäde. Luomukuva-aiheeseen liittyen lisäsin neloskuvan originaalin, joka vastaa visuaalista havaintoa.

Images: 5 pcs

Yksi halomuoto

25.4.2016 klo 17.05 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Pilvissä oli vähän väriä. Edit. Lisäsin pari kuvaa tunnistamisen helpottamiseksi. Aurinko oli vasemmalla. Talon katto toimi peittimenä. Pilvet liukuivat nopeasti oikealle ja väriläikkä näkyi taivaalla aina samassa kohdassa, kun pilvensuikale osui kohdalle. Kuvat 3 ja 4 ovat rajaamattomia kuvia Lumia 640:stä.

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Useita halomuotoja

25.4.2016 klo 17.40 - 17.46 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Iltapäivällä näkyi himmeä 22r, mutta 46-ylläsivuavan ja ZYKin pätkä oli kirkkaampi.

Images: 4 pcs

Raekuuro kesäkaudella

23.4.2016 klo 12.53 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Verhon takana ikkunalauta rapisi n. 11.30, mutta luulin vain vedeksi. Vasta klo 12.53 huomasin ikkunasta, että maa oli valkoinen.

Images: 4 pcs

Pääsateenkaari

20.4.2016 klo 17.53 - 17.58 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Sähäkkä sateenkaari ilmestyi muutamaksi minuutiksi. Kaksi interferenssikaarta erottui selvästi. Sivusateenkaari oli himmeä. Hätäiset  kännykkäkuvat eivät tee oikeutta ilmiölle.

Images: 5 pcs

Aktiivinen revontulivyö

14.4.2016 klo 23.34 - 23.51 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Havaintopaikalle mennessä taivaalla erottui himmeää valoharsoa, joka olisi voinut olla myös kaupunkivalojen sirontaa. Kamera paljasti kuitenkin valon vihertäväksi. Revontulet varmistuivat, kun vyö aktivoitui ja säteiden roiskuminen alkoi.  Noin klo 23:40 kuvissa erottuu vyön alareunassa punerrusta.

Images: 8 pcs

Revontulisäteitä

13.4.2016 klo 00.21 - 03.37 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Puolenyön jälkeen havaintopaikalle lähtiessä pohjoisessa erottui himmeä kaari ilmeisesti edellisen näytöksen jäljiltä ja heti kun kamera oli kiinni jalustassa käynnistyi kaksiosainen näytös. Säteet sammuivat ja vyöt rauhoittuivat 40 minuutin kuluttua. Aktiivinen vaihe kesti 0:21 - 1:00 (kuvat 1 - 7). SARin varalta sihtailin sinne sun tänne ympäriinsä, mutta mitään selvää kaarta ei kuvista irronnut. Edit. Kumpulan kamerassa näkyi ennen neljää selvä kaari ja tarkistin vielä tilanteen ulkona. 8. kuvan otin 3:37.

Images: 8 pcs • Comments: 3 pcs

Revontulisäteitä

7.4.2016 klo 22.55 - 23.35 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Tällä kertaa oli paljon havaintotuuria matkassa. Kameralaukku keikkui olkapäällä kauppareissulta tullessa. Taivas oli suht kirkas ja pilvetön. Kotiovella havaitsin vakiovalosaastetta kirkkaampaa hehkua kattojen yllä. Käsivaralta heti edes harsovyöhavainto talteen, jalustan nopea nouto eteisestä ja pikavauhtia kentän laitaan ja näytöspä alkoi saman tien. Välillä kirkastuen esitys kesti yli puoli tuntia. Vasta kun näytös oli hiipunut, pilviä alkoi valua pohjoistaivaalle.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Yksi halomuoto

6.4.2016 klo 13.20 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

22r näkyi kohtalaisesti hetken verran. Sitten lounapilvet peittivät taivaan.

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

29.3.2016 klo 17.48 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Pelkkä 22r näkyi tunnin verran.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

23.3.2016 klo 11.30 - 12.13 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Vuoden ensimmäinen varsinainen halonäytelmä oli ihan kiva. 46 asteen rengas erottui horisontissa selkeänä sateenkaarena.  Allasivuavan kirkastuma oli myös selvästi erottuva. Horisonttirenkaasta on vähän viitettä. Pitää vielä tutkiskella, jos pinon aineksista irtoaa jotain. Oliskohan Parry siellä piilossa. Edit. "Sateenkaaren" tulkinta simulaatiokuvien perusteella 46 asteen ylläsivuavaksi voisi olla jopa todennäköisempi, kun Aurinko oli klo 11.40 30 asteen korkeudella Helsingissä. Edit2. "Sateenkaari" siis on 46 asteen allasivuava. Mitään Parryä ei pinosta löytynyt. Edit3. Horisonttirenkaan tun...

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Yksi halomuoto

20.3.2016 klo 21.16 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Käsivaralta ehdin nappaamaan 22r:n, joka oli kadonnut kolme minuuttia myöhemmin saatuani kameran kiinni jalustaan.

Revontulisäteitä

16.3.2016 klo 23.30 - 00.12 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Himmeä kaari möllötti ensin puolisen tuntia matalalla pohjoisessa. Heti puolilta öin tulet piristyivät ja reilun kymmenen minuuttia muutamat  säteet ulottuivat Kassiopeiaan asti. Nurmijärven magnetometrissä oli taas jyrkkä syöksy parhaalla hetkellä. Ennusteet eivät muuten olleet erityisen lupaavia. Edit. Lisäsin Nurmijärven magnetometrin käyrät. Edellinen yö oli myös aktiivinen, mutta silloin en itse onnistunut tekemään havaintoa.

Images: 7 pcs

Hämäränsäteet

15.3.2016 klo 19.05 - Suomenlahti, Tallinna-Helsinki
Pentti Arpalahti

Heikohkot hämäränsäteet erottuivat merellä, kun jaksoi värjötellä tuulisella kannella tarpeeksi kauan.

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

15.3.2016 klo 17.12 - Tallinna (II)
Pentti Arpalahti

Pätkä 22r:ää ja yksi sivuaurinko näkyivät muutamia minuutteja.

Images: 4 pcs

Helmiäispilviä

1.3.2016 klo 18.09 - 18.20 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Oliskohan tässä happohelmiäisiä? Stratosfäärissä oli ainakin lännessä ja Suomen päällä tarpeeksi viileätä. Aurinko oli nelisen astetta horisontin alapuolella.

Images: 7 pcs • Comments: 3 pcs

Revontulisäteitä

16.2.2016 klo 21.55 - 22.14 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Kauppareissun hankinnat lensivät hankeen ja varuiksi mukana ollut kamera oli äkkiä kiinni jalustassa, kun silmä tunnisti viherryksen kattojen yllä.  Virkeämpää jaksoa kesti vain kolmisen minuuttia. Esitys jatkui himmeänä vielä vartin verran.   Edit. Lisäsin yhteenvedon havainnoista ajalta 17.2.2015 - 16.2.2016. Helsingissä havaintoja oli yhteensä 22. Pari jokseenkin varmaa jäi havaitsematta, kun olin väärään aikaan passissa tai en ollenkaan. Yksi havainto (sininen katkoviiva) oli mereltä Hangon edustalla ja oranssi katkoviiva on Uppsalasta. Riittävän pimeään aikaan n. 8 kuukauden jaksolla elo-...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Helmiäispilviä

4.2.2016 klo 16.34 - 16.43 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Kirkkaan illan ja muiden helmiäishavaintojen innoittamana kävin lähimaaston korkeimmat nyppylät läpi ja kennoon taisi tarttua helmiäistä. Luoteesta tunki sitten tummia normipilviä, jotka peittivät näkymän länteen hieman liian aikaisin. Viimeisessä kuvassa on suurennettuna lounaassa näkynyt hämäävä jättövana, joka ei ollutkaan helmipilvi eikä maahan syöksyvä pyrstötähti.  Ykköskuva on hieman voimakkaammin käsitellyn vitoskuvan osasuurennos.

Images: 6 pcs

Revontulisäteitä

21.1.2016 klo 23.11 - 23.33 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Aloitin havainnoinnin 23:04 ja puoli tuntia kestin purevassa Helsingin - 21 asteen pakkasessa. Olosuhteet olivat muuten suhteellisen hyvät. LR:llä tonkien muutaman hyvin heikon säteen sai esiin. Kuvat on otettu  23:11, 23:14 ja 23:33. Ensimmäinen kuva on osasuurennos kolmosesta.

Images: 4 pcs

Keinovalopilareita

6.1.2016 klo 23.25 - 00.30 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Olosuhteet ovat Helsingissä harvoin otolliset keinovalopilareille, mutta nyt ilmiötä olisi voinut nimittää koko taivaan pilareiksi. Keinovaloahan Haagan ympärillä piisaa. Ilmassa kimalteli pieniä hitusia ja pilarit kohoilivat joka puolella. Kaarimaisen muodostelman valonlähteenä varmaan oli Haagan ammattikoulun pihavalot. Hienoja valopylväitä olisi kuvannut vaikka miten pitkään, mutta linssin tarkennus hyytyi kuten myös kuvaaja - 23 asteen pakkasessa.

Images: 8 pcs

Revontulisäteitä

31.12.2015 klo 21.55 - 22.02 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Kipusin lähimaastossa mahdollisimman korkealle ja niinpä reilun viiden minuutin pikkunäytös ilmestyi vuoden päätteeksi, kun taivas oli parikymmentä minuuttia sopivasti melko selkeä. Oli tosi hyvä vuosi: reposia on mahdollista havaita etelässä yhtä usein kuin yöpilviä. Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Images: 4 pcs

Kiikarikomeetta Catalina

29.12.2015 klo 05.02 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Catalina lähestyy Arcturusta. Kiikarilla ei oikeastaan komeettaa erottanut.

Images: 3 pcs

Kiikarikomeetta Catalina

28.12.2015 klo 04.33 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Catalina lähestyy Arcturusta. Etäisyyttä oli vielä sen verran, että paikantaminen oli hankalaa, kun kuu loisti kirkaasti ja seeing oli kehno. Nikonin 7x50-Nikon-kiikarilla visuaalihavainto ei onnistunut, mutta ilman seurantaa peruskalustollakin himmeän läikän sai esiin. Ykköskuva on yhdeksän ruudun pino. Kakkonen on yksittäiskuva, johon osui paremmin Karhunvartijan kaksi hieman kirkkaampaa tähteä.

Images: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

19.12.2015 klo 20.35 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Kuulla oli sumea 22r. Neljän ruudun pinolla tuli siistimpi kuva ja ehkä erottuu pätkä ysiäkin. Ei kovin hyvin kuitenkaan.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

14.12.2015 klo 20.44 - 21.50 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Pitkä odotus palkittiin melkoisella näytelmällä. Harsoa ja vöitä oli etelästä itään ja zeniitin yli. Sampun 14 mm täyskennossa oli ihan ylipitkä lasi. Esitystä piisasi yli tunnin. Vaikea sanoa, paljonko menetin alusta. Ensimmäiset kuvat sain jo ovesta ulos astuessa. Meni minne vain lähimaastossa, niin reposia tarttui kennolle joka suunnassa. Ilma oli kirkas ja kirpeä, hienot olosuhteet. Kolme tähdenlentoakin vilahti taivaalla. Hihkuin taas kaikille muille kulkijoille taivaan tulista. Nuori tyttö lähellä taisi sanoa jollekin kännykkäänsä: "Mä näin revontulia ja kaksi tähdenlentoa!" Se oli kiva ...

Images: 8 pcs • Comments: 8 pcs

Hämäränsäteet

7.12.2015 klo 15.48 - 16.02 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Auringon laskettua kirkkaalle taivalle piirtyi melko nätti hämäräsäteiden viuhka. Vastapuolen säteet sai esiin paremmin, kun sekoitti kuvan päälle soft lightilla +200R/0G/B-200. Listan viimeinen luku on auringon korkeus. Kuva 1: 16:05, -5 astetta; Kuva 2: 15:48, -4 astetta; Kuva 3: 15:50, -4 astetta; Kuva 4: prosessoitu kuva 3; Kuvat 5 ja 6, 16:02, - 5 astetta Edit. Vuonna 2015 aktiivinen Etna on savuttanut vähän reippaammin 3.12. - 6.12.

Images: 6 pcs • Comments: 3 pcs

Rauhallinen revontulikaari

7.11.2015 klo 19.36 - 20.12 - Uppsala, Graneberg, Ruotsi (II)
Pentti Arpalahti

Himmeä pikku esitys Uppsalassa lohdutti, kun edellisten päivien korona-aukon purkausten havaintoyritykset epäonnistuivat. Kirjasin havaintoajan Suomen ajan mukaan.

Images: 4 pcs

Yksi halomuoto

28.10.2015 klo 22.51 - 23.54 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Parvekkeelta vilkaistessa taivaalla hehkui upea kuun 22r. Hirveällä hösselillä ulos: kamera takkuili, toista hakuun ja siinä väärä linssi vaihtoon, missä avaimet...loppujen lopuksi rengas loisti tasaisesti yli tunnin kestävän havaintojakson ajan ja kuvia sai sihtailla ihan kaikessa rauhassa. Parvekkeelta se näkyi vielä 1:20.

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Hämäränsäteet

27.10.2015 klo 17.02 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Kokeilin Auringon ollessa n. 3 astetta horisontin alapuolella, että jos hämäränsäteitä saisi kiskottua kuvista esiin, vaikka visuaalisesti ei erottanut mitään. Olosuhteet vain vaikuttivat suotuisilta ja jotain kuvissa taitaa näkyä. Huomiota herätti maan varjo ja vastarusko, joista tuli myös muita raportteja pk-seudulta, mutta kuvaamisessa myöhästyin parhaasta hetkestä. Vastahämäränsäteitä ei irronnut, vaikka miten revitteli. Kennon pölytäpliä löytyi vastaavasti enemmän.

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Rauhallinen revontulikaari

17.10.2015 klo 21.15 - 21.23 - Suomenlahti, Helsinki-Maarianhamina (II)
Pentti Arpalahti

Näkyvyys oli merellä muuten hyvä. Linnunrata erottui leveänä ja tähdet loistivat vakaina kuin pienet ledit, mutta laivan savut, vesihöyry ja valot samensivat pohjoisen horisontin. Tempoileva tuuli ja kannen tärinä vaikeuttivat lisää usean sekunnin käsivaravalotuksia revontulikaaren ilmestyessä Ison Karhun tassujen alle. Jalusta tietenkin oli hytissä, kun oli pitänyt vain mennä vilkaisemaan kuvauspaikkaa. Edit. Paikannus ei onnistunut kuvaushetkellä. Laiva oli lähtenyt Helsingistä 17.30. Samaa reittiä kulkevan Mariellan sijainti oli neljä päivää myöhemmin 2015-10-21 21:14:04, 59°40.71' N 23°19....

Images: 8 pcs

Rauhallinen revontulikaari

15.10.2015 klo 21.59 - 22.12 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ilma oli kirkas ja ovaali pullisteli etelää kohti, joten piti mennä kentän laitaan hytisemään. Nurmijärvi piirsi loivaa käyrää ylöspäin, mutta iltakymmenen kohdalla tapahtui nytkähdys alaspäin. Kumpulan horisontissa oli vihertävä viiru ja pohjoisen kameroissa vyöt löivät taivaankannen yli. Reilu 12 minuuttia näytöstä kesti. Visuaalisesti pystyi mielikuvituksen avustuksella näkemään heikkoja kirkkauden vaihteluja kattojen yllä.

Images: 5 pcs

Revontulisäteitä

13.10.2015 klo 23.56 - 00.10 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Kun kumpulan kamerassa näkyi vihreä kaari, tuli kiire. Kaari piristyi juuri parahiksi kentälle päästyä. Säteet näkyivät ihan selvästi huolimatta pintausvasta ja pilviharsosta. Jälleen kerran aktiivinen varttitunnin jakso korreloi hienosti Nurmijärven magnetometrin kanssa.

Images: 8 pcs

Revontulisäteitä

13.10.2015 klo 00.43 - 01.03 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ilma oli muuten pilvetön, mutta maanpinnalla oli havaintojakson alussa usvaa sen verran, että pelkästä himmeästä kaaresta ei olisi saanut luotettavaa havaintoa. Visuaalisti kirkkausvaihtelut olivat hyvin aavistuksenomaisia. Piti vain laukoa kameraa vaistonvaraisesti, josko sattuisi tuurilla kuvaamaan oikealla hetkellä. Säteiden esiintyessä Nurmijärven Z-komponentti kääntyi laskuun, mikä puoltaa muuten epävarmaa revontulitulkintaa. Kuvat on otettu 0:43, 0:42, 0:54, 1:03 Edit. Kännykän suurikontrastisella näytöllä huomasin säteiden yhteydessä myös vaakaraitoja, hyvin heikkoja mutta kumminkin.

Images: 4 pcs

Aktiivinen revontulivyö

8.10.2015 klo 20.42 - 21.31 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Juuri kun kiinnitin Paloheinän mäellä kameraa jalustaan, ilmestyi rauhallinen kaari. Vyö muuttui pian eloisammaksi ja alkoi roiskimaan säteitä. Näytöksessä oli kaksi erillistä kohokohtaa. Erikoista oli alussa n. minuutin verran selvästi näkyvä vyön punainen alareuna, joka suorastaan pomppaa valokuvasta esiin. Punaisen ja vihreän reunan välissä näyttää olevan keltainen alue. Säteiden sinisiä kärkiä ei pystynyt erottamaan. Näytös ei sinällään ollut kovin kirkas, mutta siedettävän ympäristön valaistuksen ansiosta pelkillä silmilläkin näki jotain.

Images: 8 pcs

Revontulia pilviraosta

8.10.2015 klo 01.10 - 01.15 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Yöyhden jälkeen onnistui vielä aivan marginaalinen havainto lähinnä tilastollisiin tarpeisiin. Luoteessa pilvilautan alapuolella pilkotti pätkä himmeää vyötä. Tätä pientä koloa lukuun ottamatta taivas oli peittynyt pilviin. Suttuiset kuvat ovat tiukkoja kroppeja 14-millisellä otetuista ruuduista. Pohjoisessa revontulikameroiden perusteella oli vielä menossa ihan hyviä esityksiä.

Images: 3 pcs

Aktiivinen revontulivyö

7.10.2015 klo 21.58 - 22.35 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Kaupungilla ollessa tarkistin ennusteet ja näytti erittäin lupaavalta. Kotiovelle päästyä zeniitissä hulmusi jotain ja sitten tuli kauhea hoppu kalustoa hakemaan. Tavallista korkeammalle ulottuva näytös kesti vielä puolisen tuntia.

Images: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

7.10.2015 klo 01.15 - 01.37 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Kun Kumpulan kamerassa näkyi selvä vyö, piti juosta äkkiä kentän laitaan. Vyö näkyi selvästi ja hivuttautui hissukseen kohti Otavaa. Sitten vielä spurtti Aino Ackten puistoon vähän parempaan maisemaan. Huh - vyö oli vielä näkyvissä. Kuvista erottui aavistus säteiden tapaista mutta ei ihan mainittavaksi asti. Tein eri raportit tästä ja klo 21 jälkeen olleesta paljon laimeammasta näytöksestä. Puolilta öin saattoi olla myös aktiviteettia, mutta missasin sen.  

Images: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

6.10.2015 klo 21.12 - 21.30 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Hyvin rauhallinen kaari oli taivaalla. 

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

5.10.2015 klo 00.50 - 02.03 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Oli vaikea ja viileä havaintotapaus. Kattojen yllä hohti jotain 0:50:stä alkaen. Edessä oli harsopilviä, joita puolikas kuu valaisi. Rauhallinen kaari oli sentään tunnistettavissa kameran näytöltä. Lopulta tunnin odottelun jälkeen 1:50 kaari ikään kuin nousi ja kirkastui. Kuvissa erottuu heikosti myös säteitä, mutta visuaalisesti niitä ei pystynyt havaitsemaan. Aktiivisempaa vaihetta kesti viitisen minuuttia, minkä jälkeen vyö himmeni.  Nurmijärven magnetometrin Z-komponentin syöksy alaspäin korreloi selvästi vyön aktiivisuuden kanssa.

Images: 6 pcs • Comments: 1 pcs

Täydellinen kuunpimennys

28.9.2015 klo 03.51 - 04.07 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Ankeasti meni kuunpimennyshavainnointi. Kuun paikallistaminenkaan ei aluksi onnistunut, kun pilvistä paljastui ajoittain vain muutaman sekunnin kestäviä aukkoja. Ykköskuva on otettu pilvenraosta 4.06.34, jolloin kuu oli kokonaan puolivarjossa. Sen jälkeen pilvet tiivistyivät lopullisesti ja kuu lisäksi himmetessään katosi kokonaan näkyvistä. Kakkoskuva on otettu 3.50.43, kun kuu oli jo matkalla puolivarjoon.

Images: 2 pcs

Pääsateenkaari

22.9.2015 klo 15.45 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Sateenkaari näkyi hetken verran. Edit: esiintymisaika korjattu.

Comments: 3 pcs

Perseidi

18.8.2015 klo 00.12 - Espoo & Vantaa (IV)
Janne Sievinen, Pentti Arpalahti, Ursa (Helsinki)

Syksyllä 2015 Perseidi-parven aikana saimme Pentti Arpalahden kanssa sattumoisin kuvattua saman meteorin noin 12 kilometrin etäisyydellä toisistamme Vantaan Paloheinässä ja Espoon Röylässä. Kuvia tarkastellessani huomio kiinnittyi selvästi havaittavaan parallaksiin, joka antoi mahdollisuuden kokeilla meteorin lentoradan rekonstruointia. Meteorin havaittujen syttymis- ja sammumispisteiden atsimuutti ja altitudikoordinaattien määrittäminen kummallekin havaintopaikalle oli tähtikarttaohjelmiston avulla suoraviivaista, koska havaintoaika ja havaintopaikkojen koordinaatit olivat tarkasti tiedossa. ...

Images: 2 pcs • Comments: 5 pcs

Rauhallinen revontulivyö

12.9.2015 klo 00.22 - 01.18 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Rauhallinen kaari oli tunnistettavissa 0:22 samalla kun tulipallo leimahti (erillinen raportti). Pian sen jälkeen kaari aktivoitui 0:26 ja roiski muutamat säteet vain kahden minuutin ajan. Harso jäi hissukseen hehkumaan 1:18 asti, jolloin lopetin havainnoinnin. 

Images: 6 pcs • Comments: 2 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

12.9.2015 klo 00.22 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Ulos lähtiessä vaihdoin 14 millin Samyangin 50-millisen tilalle. Utuisesta puutarhasta vaihdoin myös revontulien havaintopaikkaa keinonurmikentän laitaan.  Sitten tarvittiin enää hitunen tuuria, pieniä partikkeleita Auringosta ja pikkuinen murikka tipahtamaan ilmakehään. Edit. Kakkoskuvassa pyrin ensin saamaan esiin myös radan himmeät osat, mutta sen seurauksena menetti kirkaan osan kirkkausvaihtelun, joka näkyi paremmin originaalissa. Säädin Lightroomin split tonella varjot ja kirkkaat osat  eri värisiksi kirkkauserojen korostamiseksi. HUOM! Tulipallo siis EI näyttänyt niin nätiltä kuin kolmo...

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

10.9.2015 klo 23.55 - 00.41 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Hyvin himmeä ja rauhallinen vyö erottui sen verran, että tiesi sen tarttuvan kennolle. Kolmos- ja neloskuvissa erottuu hitunen aktiivisuutta. Himmeä hehku ei 0:40 mennessä piristynyt sen kummemmin. Ennusteiden perusteella ei ihmeempiä ollut etelässä odotettavissakaan.

Images: 5 pcs

Aktiivinen revontulivyö

9.9.2015 klo 23.09 - 23.30 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Utuisen taivaan läpi paljastui ensin n. 10 minuuttia kestävä vyönäytös. Sen jälkeen ilmestyi korkeita himmeitä säteitä, tuskin kuitenkaan niitä protonikaaria. Puoli kahdentoista jälkeen näytti olevinaan jotain punertavaa läikähtelyä, mutta kuvien perusteella ei voinut olla varma, oliko kyse vain pilviharsosta. Hassu tapaus oli, kun iltakävelyllä oleva pariskunta kyseli: "Mitä sä kuvaat?" Vastasin siihen: "Revontuliahan tässä yrittelen, mutta ei siellä mitään näy tommosen utusössön läpi... mikä toi on?..nehän on revontulia!" Näytös todella alkoi melkein saman tien. Vaikka taivas hieman kirkastu...

Images: 8 pcs

Rauhallinen revontulivyö

8.9.2015 klo 02.54 - 03.04 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Otti kyllä pattiin, kun ovaali hehkui punaisena, mutta taivas oli ennen yöyhtätoista pelkkää sössöä. Pilvissä näytti olevan jotain välkettä, mutta kuvista ei irronnut mitään reposiin viittaavaa. Taivas kuitenkin kirkastui täysin kolmen aikaan ja kennolla pystyi pyydystämään rauhallisen vyön. Ei ottanut pattiin enää.

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulikaari

29.8.2015 klo 00.43 - 01.02 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Lähdin hyvissä ajoin kahden kameran kanssa rinteeseen jo 28.8. klo 22:00, mutta näytöllä ei näkynyt kunnolla mitään. Kun ennusteetkaan eivät olleet lupaavia, niin lopetin 22:30  Kakkoskuvassa on rankasti rassattu viimeinen kuva. Kun taivaanvahdissa Emma sitten hoputti ulos, niin pakko oli lähteä uudestaan puoli yhdeltä kentälle, jos vaikka näytöksestä olisi jotain jämiä vielä jäljellä. Hyvin himmeä utukaari möllötti horisontissa ja täysikuu loimotti suoraan etelässä. 0:43 kaari kuitenkin virkistyi vartiksi ja läikähdykset pystyi jotenkin erottamaan silmillä. Huolellisella kuvien säätämisellä p...

Images: 7 pcs • Comments: 5 pcs

Yksi halomuoto

22.8.2015 klo 10.05 - New York, Yhdysvallat (I)
Pentti Arpalahti

22r yletti korkeiden talojen yläpuolelle.

Images: 6 pcs • Comments: 1 pcs

Rauhallinen revontulikaari

18.8.2015 klo 00.41 - 01.02 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Juuri ja juuri silmin havaitsi matalalla hohteen, jonka kenno varmisti revontuliksi.

Images: 2 pcs

Perseidit

18.8.2015 klo 00.13 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Paloheinän mäki on suhteellisen hyvä havaintopaikka, kun sen ympärillä on puistoa, keskuspuiston metsää ja lähialueen valaistus on vähän hillitympää. Kun Joutsen oli zeniitissä, aloin keräämään ruutuja pinoa varten suuren repeämän alueelta. Sitten tapahtui se kiva juttu, että samalla kun katsoi ylös taivaalle ja meteori suhahti, niin kameran suljin oli sopivasti auki ja kamerassa oli 7,5 millin lasi.

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

16.8.2015 klo 23.30 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Silmillä erotti vain himmeää valonkajoa. Kenno paljasti jotain vaihtelua. Kuvien välillä 1 min 40 s.

Images: 2 pcs

Aktiivinen revontulivyö

15.8.2015 klo 23.31 - 00.01 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Yöpilviä piti tarkistaa ja taivaalle näytti ilmestyvän havaitsemista häiritsevä  vaalea pilviläikkä, josta kehkeytyi aktiivinen revontulivyö. Kirkkain vaihe kesti 7 minuuttia, minkä jälkeen taivaalle jäi himmeä hehkuva vyö, josta roiskahti muutamia säteitä ajoittain.

Images: 8 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

14.8.2015 klo 23.30 - 03.45 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Erittäin hyvissä olosuhteissa parissa kuvassa on jotain rähmää, mutta lentotoimintaakin oli pohjoisen suunnalla aika paljon. Täytynee tuomita negatiiviseksi. Havaintojaksot: 23.30 - 0:47 ja 3:16 - 3:40 Kuvat 1. 23:34 2. 3:16 3. 3:20 4. 3:22 5. 3:22 6. 3:40 7. 3:45        

Images: 7 pcs

Revontulisäteitä

13.8.2015 klo 00.05 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Hyvin heikkoja revontulisäteitä oli tarttunut yhteen ruutuun.

Selvästi näkyviä yöpilviä

14.8.2015 klo 00.08 - 03.21 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Pohjoisessa hyvin matalalla kapeita vöitä. Edit. Viimeisiä negahavainnon tarkistuskuvia ottaessa tuumailin, että voihan ne pilvet tietysti olla aivan matalalla ja olisi kai pitänyt mennä Malminkartanon mäelle. Himmeä hehku horisontissa vähän lupaili, että joku siellä ehkä lymyää. Vaan sydän hypähti ja riemun aalto pyyhkäisi ylitse, kun huomasin hopealangat puiden oksien välissä. Voi tätä ilon ja onnen yötä. Pilvet eivät olleet vielä lähteneet pois. Kipitin vielä avarammalle havaintopaikalle, jossa ne erottuivat vielä kymmenisen minuuttia. Sitten ne menivät nukkumaan 0:41. Edit2. Kolmen jälkeen...

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Perseidit

13.8.2015 klo 00.39 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

300. havaintoraportin kunniaksi tuikahti kennolle pikkuriikkinen perseidi havaintojaksolla 0.09 -0.39. Havaintojaksolla 2.43 - 3.08 kennolle ei osunut mitään. Visuaalisia havaintoja n. 3 kpl. Kaupunkialueella Perseidit on ollut hankalahko kohde. Olosuhteet olivat muuten hyvät, kun linnunrataakin sai kaivettua esiin yksittäiskuvasta.

Images: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.5.2011 klo 00.00 - 19.7.2016 klo 23.59.