Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Revontulia pilviraosta

22.4.2017 klo 00.40 - 02.00 - Hyvinkää (II)
Kari Rytilahti

Revontulia pilviraoista, aktiivinen revontulikaari, revontulisäteitä, ja yhteen kuvaan sattunut satelliittien kohtaaminen oli yön havainnointi retken saldo. 

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.4.2017 klo 00.10 - Kaarina (II)
Jukka Heikkilä

Tänä talvena näitä revontulia on riittänyt hyvin eteläänkin. Pilvet peittivät siinä yhden maissa.

Aktiivinen revontulivyö

22.4.2017 klo 01.25 - Askola (III)
Ville Wiik

Saunan jälkeen vilvottelin takapihalla ja meinasin mennä nukkumaan. Pohjoistaivaan loimotus oli kuitenkin erimieltä ja pakotti pistämään vaatteet päälle ja juoksemaan havaintopaikalle kameran kanssa. Ja ihan hyvä, että menin. Lienee kuitenkin aikalailla viimeisiä tämän kauden reposia. Havainnoidessa huomasin myös, että vyön yläpuolella himmeät revontuliharsot "aaltoili", eli tasaisissa sykleissä kirkastuivat ja himmenivät aaltomaisesti. Liekkö tuo loimuava revontuli on sitten oikea alaluokka. Toinen kuva on kolmen kuvan panorama.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

22.4.2017 klo 01.00 - 02.00 - Muurame, Saarenkylä (IV)
Arto Oksanen, Jyväskylän Sirius

Kevät jaksoi vielä yllättää kirkkailla revontulilla. Kirkkaimmat vihreät verhot loimusivat taivaalla kun saaviun havaintopaikalle, mutta tietysti ne katosivat ennenkuin sain kameran jalustalle. Paljon liikettä ja pohjoisesta zeniittiin yltäviä nopeita aaltoja. Lännessä ylöspäin kurottavia vihreitä liekkejä ja violetteja säteitä. Pilvien lisääntyessä lopetin havainnoinnin. 

Kuvia: 5 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

22.4.2017 klo 00.50 - Laukaa (IV)
Tarja Kouvo

Tuttu ranta, tuttu rauhallinen kaari oli näkyvillä ennen puolta yötä. Nyt kaari oli vain normaalia korkeammalla. Meni jälleen pitkä ihmettelyn aika kaaren välistä näkyenä kahtena, voimistuen, mutta ollen hiljaista massaa. Sitten yht'äkkiä! Koko puolikas taivasta leimahti täyteen liikkuvia vöitä, säteitä, jotkut värit näyttivät minusta silmilläkin punertavilta, menossa oli vauhtia. Hiljeni. Alkoivat  melkein pääni päällä salamannopeat valoräpsäykset, ensin luulin silmieni olevan väsyneet...eivät olleet, välistä räpsäys välähti vaaleassa revontulipilvessä, välistä jossain tyhjässä kohdassa. Tuli...

Kuvia: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.4.2017 klo 00.52 - 02.12 - Helsinki (II)
Georg Kieninger

Viime yönä revontulia näkyi Helsinkiin asti runsaan tunnin ajan. Paras vaihe oli n. klo 1:24 - 1:58, ennen sitä ja sen jälkeen revontulet olivat todella vaisuja ja erottuvat tuskin valokuvissakaan. Kuvauspaikka Hietalahti.

Kuvia: 3 kpl

Revontulisäteitä

22.4.2017 klo 00.56 - 00.59 - Turku (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Aika mukavasti leiskutti näin valosaasteenkin keskellä. Kuvasarja taltioitu parvekkeen kaiteelta.

Kuvia: 2 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

21.4.2017 klo 23.49 - Kyyjärvi, Saunakylä (IV)
Antero Ohranen

Vilkaisin ennusteita ja otin testikuvan oven raosta, revontuliahan siellä! Aluksi oli sellainen rauhallinen kaari, mutta sitten yltyi melkoiseksi tulitukseksi! En ole ennen kuvannut reposia näin myöhään keväällä! Eli siinä tuli oma ennätys:) oli melko erikoista kuvaita, kun samalla kuului helmipöllön puputusta ja myös viirupöllö ilmoitti olostaan!    

Kommentteja: 4 kpl

Koko taivaan revontulet

22.4.2017 klo 01.00 - Pielavesi (V)
Tuija Liunala

päänpäällä taivas leiskui violettina ,suuri pilvenmöhkäle pohjoistaivaalla peitti näkyvyyttä mutta sekin antoi lopulta periksi ja häipyi pilaamasta taivaalllista ilotulitusta

Kuvia: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

22.4.2017 klo 00.05 - Uurainen (IV)
Erkki Rauhala

Tällä Keski-Suomen korkeudella alkaa yön pimeä olla jo vähissä. Hieman ennen puolta yötä kävin ulkona, ja huomasin vaalealla pohjoistaivaalla himmeän revontulikaaren joka kirkastui hetkeksi. Välillä tulet himmeni tasaiseksi harsoksi, mutta yhden aikoihin taas kirkastui. Parhaimmillaan reposet nousi yli puolen taivaan näytökseksi.

Kuvia: 6 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

22.4.2017 klo 01.03 - 01.53 - Mäntyharju (IV)
Jukka Kytömäki

Niin se vaan tuli selkeä taivas yhdeksi tunniksi ja sepä riitti tällä kertaa. Revontulet monimuotoiset ja minulle tämän vuoden näyttävimmät. Hetken aikaa  oli nopeasti liikkuvat aallot zeniittiä kohden ja samaan aikaan niitä läiskiä alempana. Violetit runsaina ja nousivat korkealle. Kuvat ovat kuvausjärjestyksessä.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

22.4.2017 klo 00.50 - 01.30 - Sysmä (IV)
Arja-Sisko Airila, Ursa (Etelä-Suomi)

Hienot yli puolen taivaan ulottuvat revontulet loistivat parhaimmillaan kello yhden jälkeen. Korkeita säteitä nousi zeniittiin saakka, missä himmeähkö korona kieppui. Osa säteistä ulottui Leijonan tähtikuvioon saakka. Visuaalisesti säteissä näkyi violettia, muuten revontulet näkyivät pääosin vihreinä. Koko pohjoinen taivaanpuolisko hehkui vihreänä. Lopussa horisontista nousi nopeita aaltoja ylös zeniittiin saakka, oikeat taivaan diskovalot leimusivat. Sitten tulivat pilvet ja peittivät taivaan. Kuva otettu kello 00:51 pokkarilla käsivaralta.

Rauhallinen revontulikaari

21.4.2017 klo 23.59 - Lappeenranta (II)
Roope Luukkainen, Etelä-Karjalan nova

Komeasti hohti rauhallinen revontulikaari välillä säteiden syttyessä. Pöllö huusi jossain lähistöllä ja sumu nousi. Harmi kun pilvet tulivat eteen, ennenkuin kirkastuivat kunnolla.

Aktiivinen revontulivyö

21.4.2017 klo 23.00 - Lieto (III)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Häly  Edit. Koko juttu: Revontuliarvot olivat mainiot. Tämä oli yllättävää, koska koronan aukon aurinkotuulen ei olisi pitänyt vielä saapua. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli mitä ilmeisemmin 19.4. poksahtaneen koronan massapurkauksen sivuosuma. Ilta saapui ja toisin kuin sääennusteet antoivat ymmärtää, oli selkeää. Lähdin jokirantaan.  Auringon kajo valaisi pohjoishorisonttia, josta kohta alkoi nousta kaksi asiaa; Revontulikaari ja pilvet. Ne nousivat valitettavan yhtäaikaisesti. Kohta pohjoistaivas oli repaleisen pilvipeitteen alla, jonka raoista näkyi kirkasta viherrystä. Onneksi yksi au...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 21.4.2017 klo 19.00 - 22.4.2017 klo 07.00.