Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 4 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Maisematähtikuva

13.2.2018 klo 19.00 - 20.00 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kävin pihalla masentumassa (katsomassa pilviä) ja suuri hämmästys oli, että näytti taikovan aukkopaikkaa! Siitä ilahtuneena tavarat autoon ja suunta Laitilan Särkijärvelle. Ihanaa ulkoilla pitkästä aikaa kameran kanssa. Koetin havainnoida eläinratavaloa, mutta pilvet haittasivat -itse asiassa ei olisi tarvittu kuin 15 minuuttia avonaista taivasta lännen puolelle, että ilmiö olisi ollut mahdollinen bongata. Tällä kertaa jäi saavuttamatta se havainto. Onneksi maisematähtikuva sentään onnistui. Tähtitaivas näkyi kunnolla viitisen minuuttia, linnunratakin erottui silmin kohtuu hyvin, muttei oikein...

Kuvia: 2 kpl

Tähtikuva

11.2.2018 klo 22.30 - Kuusamo (IV)
Voitto Pitkänen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Sää selkeni alkuillasta ja suuntasin putken ylös, luoteen suunnalle. Linnunrata jatkui Joutsenen tähtikuviossa horisontin taa, mutta nämä kaksi tähtikuviota olivat sopivasti kuvausetäisyydellä.

Kommentteja: 2 kpl

Maisematähtikuva

5.2.2018 klo 19.40 - Mustasaari, Björköby (IV)
Veli-Matti Mäkelä

Vähän erilainen tähtiviirukuva. 21 millin polttovälillä vain 9 kuvaa Linnunradan suuntaan.

Kommentteja: 1 kpl

Linnunrata

4.1.2018 klo 18.40 - 19.00 - Inari, Kutturantie Sotajoki (III)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Kävin läpi tammikuussa tekemäni lapin reissun kuvia ja sieltä tuli vielä vastaan suoraan zeniitistä napattu kuva linnunradasta. Tämä reissu vahvisti sen että, hankintalistalle meni valovoimanen obiska sekä matka seurantajalusta.

Maisematähtikuva

5.2.2018 klo 21.00 - 22.00 - Kokemäki, Sääksjärvi
Eila Syrjälä, Porin Karhunvartijat

Kaunis pakkasyö.

Kommentteja: 4 kpl

Linnunrata

5.2.2018 klo 18.57 - 20.30 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Allekirjoittanut kävi Särkijärvellä meditoimassa kameran kera. Tähtitaivas oli uskomattoman kaunis! Ja oli ihan hyytävän kylmää. Lumi ja linnunrata on vaan se hetki, mitä olen hakenut takaa kuviin jo monta vuotta. Nyt viimeinkin se onnistui. Lisään muutaman kuvan kun saan ne valmiiksi. Linnunrata oli nyt näyttävin, mitä koko talvena. Se oli suorastaan huikaiseva pitkän tauon jälkeen! Saadaanko tähän lisättyä luokitus "erittäin näyttävän" lisäksi (x) huikaiseva? :) ps. Laitilan valosaaste on joko hivenen pahentunut, yksityisten pihojen valaisu on kiihtynyt tai sitten linnunrata nojasi enemmän P...

Maisematähtikuva

5.2.2018 klo 20.25 - Kuusamo (IV)
Voitto Pitkänen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Pitkästä aikaa oli reilusti selkeää koko yön. Niinpä oli aikaa puuhastella kaikenlaista tähtitaivaan alla. Pohjoisen taivaalla oli revontulen hehkua, linnunrata näkyi aika hyvin valosaasteesta huolimatta, joten kokeilin kuvaamista ilman seurantaa ja seurannan kera. Ihan ei mennyt kaikki putkeen ja pakkanenkin kiristyi illan mittaan.

Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

5.2.2018 klo 19.50 - Mustasaari (V)
Marko Takala, Vaasan Andromeda

Kirpeä pakkanen ja kirkas taivas. Kaukoputken kanssa sormien jäädyttämisen sijaan suuntasin rantaan katsomaan josko linnunrata näyttäytyisi.  Siellähän se loisti omassa ylhäisessä kirkkaudessaan.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Maisematähtikuva

3.2.2018 klo 18.12 - Rovaniemi (III)
Sari Pietikäinen, Pohjan kruunu, Rovaniemi

Pitkästä pitkästä aikaa oli lähes pilvetön ilta Rovaniemellä. 25 asteen pakkasta uhmaten lähdimme pienellä porukalla havainnoimaan Kroopinpaloon. Siinä kun toiset katselivat syvän taivaan kohteita kaukoputkella, minä koitin saada jotain tallentumaan "filmille". Mistä lie tuo kaunis punainen kajastus tullut horisonttiin, paljain silmin näytti pimeältä... 

Kommentteja: 8 kpl

Linnunrata

3.2.2018 klo 18.17 - Kuusamo, Käylä (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kuvasin tähtitaivasta mutta länsitaivas oli vielä kauniissa ruskossa ja päätin kuvata linnunradan ja ruskon samaan kuvaan. This is wonderful!

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Linnunrata

24.9.2017 klo 20.15 - 20.34 - Järvenpää (II)
Matti T. Salo, Keski-Uudenmaan Altair

Kotipihan valosaasteisuuteen kyllästyneenä lähdin testailemaan lähialueen vähän pimeämpiä paikkoja ja ensimmäisenä suuntasin kapealle viherkaistaleelle rautatien ja lähimmän asuinalueen välissä. Päätin kuvata vain linnunradan suuntaa, jotta saisin heikoissa olosuhteissa mahdollisimman laajasti kirkasta ja himmeää valoa tutkittavaksi. Juu. Ei hyvä paikka.

Kuvia: 5 kpl

Linnunrata

4.1.2018 klo 17.30 - 18.30 - Inari, Kutturantie (III)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Kävin läpi äskettäin tekemäni lapinreissun kuvia ja kehnoista keleistä huolimatta onnistuin saamaan muutaman kuvan tähtitaivaasta. Tämän linnurata kuvan otin reilun 20 asteen pakkasessa, tyynessä kelissä ja täydellisessä hiljaisuudessa.

Kommentteja: 3 kpl

Linnunrata

12.1.2018 klo 19.15 - 19.45 - Sodankylä, Kakslauttanen (III)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Ei ole täällä pohjoisessa kelit suosineet kuvausta, mutta jotain sentään on saannut kuvattua. Tässä on revontulien värjäämä linnunrata.

Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

10.1.2018 klo 18.42 - 19.30 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kinttu edelleen töttiströbö ruskoreissun jäljiltä. Tähtitaivas näkyy. Voi ääh. Tällä kertaa tähtien näkyminen tuotti tuskaa. Ongelmana oli jalkani-joka ei meinannut mahtua kenkään, puhumattakaan ajamisesta-ei taivu ei. Isäntä katseli kärvistelyäni hetken ja ymmärtäväisenä (kuten aina) lähti kuljettamaan minua pienelle tähtiretkelle! Kaikkein suurin työklopo jalkaan, polvituki kireälle ja sovittamaan ihtiään autoon. Olipa hienoa homma! Ajettiin Särkijärvelle ihailemaan linnunrataa. Ei ole kuukauteen tuota kaveria tarvinnut nähdä, jälleennäkeminen oli melkein riemukas! Kovin kauaa iloa ei kestän...

Kuvia: 2 kpl

Linnunrata

8.1.2018 klo 19.00 - Uurainen (III)
Jukka Hintikka, Saarijärven Halley-85

Vihdoin havaintosää.

Kuvia: 2 kpl

Linnunrata

22.12.2017 klo 18.50 - Kuusamo, Ollila (III)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Joulun ihme tapahtui. Taivas kirkastui ja pääsin kuvaamaan linnunrataa. Tällä kertaa ajoin Ollilajärven rannalle vähän kauemmaksi valosaasteesta ja sumusta. Hyvää ja rauhallista joulua kaikille taivaanvahdeille ja ylläpidolle!!

Kuvia: 3 kpl

Linnunrata

21.12.2017 klo 17.34 - 18.15 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Eilen pääsin nauttimaan ruhtinaalliset puoli tuntia linnunradasta, ennenkuin sumu nielaisi Laitilan. Kohta kolme viikkoa edellisestä tähtikuvasta... Kaikenlisäksi sitkeä korvatulehdus on kahlehtinut jo pari viikkoa menemisiäni, eikä pilvisyys ole avittanut tilannetta yhtään. Nyt kerrankin linnunradan näkyessä oli pakko änkeä kilo pumpulia korviin, vetää myssy korville, hypätä autoon ja etsiä varmasti tuuleton kuvauspaikka. Se löytyi Särkijärveltä. Yllätys oli se, että rantaan ei juuri ollut asiaa, kuului nimittäin "slurp", kun vajosin polviani myöten vetelään rantahiekkaan...hiekan kuori oli v...

Kuvia: 2 kpl

Linnunrata

21.12.2017 klo 18.00 - Uurainen (III)
Jukka Hintikka, Saarijärven Halley-85

Hyvää Joulunaikaa kaikille taivaanvahtaajille!

Maisematähtikuva

26.11.2017 klo 01.00 - Siikalatva (IV)
Jarmo Kalaoja, Oulun Arktos

Yllättäen pilvet yöllä häipyivät ja tietysti kaukoputket eivät olleet matkassa. Kokeilin sitten laajakuvien ottamista halvalla kellokoneistolla tuunatulla (Bresser) Lidl Skylux jalustalla ja käsitelyä iPadilla. Vähän erikoisen näköinen horisontti ja puut tuloksena.

Kommentteja: 1 kpl

Linnunrata

25.11.2017 klo 17.50 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Sääkarttojen kyttäily tuotti tulosta-tosin linnunradan kuvausta vaikeutti alkuun kuu. Yllättävän hyvin silti rata pomppasi katsojan silmille. Alkuillalla ajelin suunnitelmista roisisti poiketen Pyhärannan sijaan Särkijärvelle. Harmittelin ennustetta-pilviä oli luvattu niin paljon, etten ottanut riskiä ja lähtenyt toteuttamaan erästä ideaa Pyhärantaan. Jääköön myöhemmäksi. Päätin paluumatkalla pysähtyä kasvihuoneille, jätin auton parkkiin ja lähdin kävelemään peltotielle. Nähtyäni pyöröpaalit alkoi idea itämään, saisiko paalit ja linnunradan samaan kuvaan? Ja ennen kaikkea -ehtisinkö ennen pilv...

Kuvia: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 8.9.2011 klo 00.00 - 19.02.2018 klo 03.51.