Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

1 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Rauhallinen revontulikaari

27.9.2017 klo 22.45 - Kerava (II)
Juho Kinnunen

Huippulaatua parvekkeelta valosaasteen keskeltä, ilman jalustaa.

Images: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

29.9.2017 klo 21.00 - 22.00 - Porsanki, Norja (V)
Hannu Vähämaa, Oulun Arktos

Kuvausreissulla Nordkappissa. Etsimme yöpymispaikaksi sopivan maiseman illan revontulikuvia varten ja saimme rauhassa laittaa leirin pystyyn ja välineet valmiiksi. Valoshow alkoi noin klo 21 aikoihin paikallista aikaa ja kesti noin tunnin verran. Himmeämpiä tulia näkyi yli puolen yön. Tässä muutama valotus monista otoksista, jotka sain talteen.

Images: 5 pcs • Comments: 4 pcs

Revontulia pilviraosta

14.9.2017 klo 22.05 - 23.00 - Tampere (II)
Emma Bruus, Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Vaikka päivä oli lähes täysin pilvinen, näkyi pientä loimotusta raoista.

Images: 6 pcs

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2017 klo 22.30 - 22.44 - Laitila (III)
Pirjo Koski

Kolme sanaa: almost epic fail. Suomeksi: Melkein eeppinen epäonnistuminen. Koko päivän jatkunut peribrittiläinen (eikun siis suomalainen) sumu-humu-hässäkkä meinasi ratkaista tilanteen jo lähtökuopissa. Tiheä sumu peitti koko tienoon. Joka puolelta Suomea saapui viestiä ”kuvaaminen lopetettu sumun/pilvien jne vuoksi”. Osassa suomea ei oltu edes vielä aloitettu. Kävin ajelulla isännän kanssa-ei hyvältä näyttänyt. Koko tienoo oli tukossa. Kun palailimme kotiin, huomasimme suureksi yllätykseksi, että meidän mäki alkoi selviämään sumusta! Sanoin että menen käymään pellolla varoiksi. Onneksi otin j...

Images: 6 pcs

Koko taivaan revontulet

27.9.2017 klo 21.30 - 02.00 - Enontekiö (V)
Satu Juvonen

Komeat oli tulet Käsivarressa, Kilpisjärven rannalla. Aktiivisuus jatkui läpi yön, mutta sumu peitti näkymät kahden jälkeen. Animaatiot otettu länteen klo 23 - 24 aikana. Tykkään niin noista vaalealle taivaalle ilmaantuvista ensimmäisistä säteistä, niissä on aina erityislaatuinen väritys. Ei oikein tuntunut laajakulma riitävän tähän näytökseen, ja suunnan valinnassakin oli vaikeutta kun joka puolella loimusi. 

Images: 8 pcs • Comments: 17 pcs

Rauhallinen revontulikaari

23.9.2017 klo 00.37 - 01.29 - Kuusamo (II)
Mika Yrjölä, Ursa (Etelä-Suomi)

Lisää taannoisen Kuusamossa lomailun saldoa; viimeisenä yönä sään seljettyä ja otettuani linnunratakuvan jäin vielä jalkeille vajaaksi tunniksi seuraamaan taivaalle myös ilmestyneitä revontulia ja kuljeskellen noin puolen kilometrin matkalla kuvia välillä ottaen Petäjälammentien ja Kuusamon Golfin välillä. Edellisistä bongatuista revontulista oli jo kuitenkin lähes kaksi vuotta, joten shown suhteellisesta vaatimattomuudesta huolimatta siitä oli otettava kaikki irti! Tien yllä näkynyt harso elävöityi sittemmin kaariksi, jotka elelivät sen verran verkkaisesti että pidemmän valotusajan käytöllä e...

Images: 4 pcs

Rauhallinen revontulikaari

29.9.2017 klo 21.47 - Ikaalinen, Sisättö (II)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Illan päätteeksi vielä reposetkin näyttäytyi himmeinä. En tiedä miten ne kehittyivät, piti mennä nukkumaan, kun aamulla oli aikainen lähtö reissuun. Mutta olipa kivaa, kun taivas oli selkeä pitkästä aikaa.

Revontulisäteitä

28.9.2017 klo 21.57 - 22.07 - Hyvinkää (II)
Kari Rytilahti

Sankka sumu niinkuin edellisyönäkin haittasi revontulien havainnointia Hyvinkäällä. Hieman ennen klo : 21.45 sumu hälveni jonkun verran ja pohjoisella taivaalla alkoi näkymään merkkejä reposista. Noin klo : 21.57 - 22.07 aikana pieni kirkkaampi vaihe reposissa jolloin säteitä näkyvillä. Klo : 22.10 katosivat sankkaan sumuun. Kaupungin valosaaste korostui sumun myötä. Kuva kahden kuvan panoraama.

Comments: 2 pcs

Revontulisäteitä

28.9.2017 klo 21.50 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Laitellaanpa tilastona tämä, ei antina päätä huimannut. Alkuillasta jo liikkeellä mahdollisia repoja katsastamassa. Hiljaista kun oli, niin piti haeskella mahdollista apajaa kuun sumukaaren metsästämiseen. Veli soitteli olevansa myös liikkeellä ja suunnitelmat muuttuivat, sovittiin treffit Naantaliin. Sinne köröttelin Merimaskun suunnalta ja Särkänsalmen sillalla otti silmään mukavaa sädettä, mutta en jäänyt siihen kuvaamaan kun seuraa oli tulossa (olisi pitänyt jäädä...).  Kuparivuorelle suuntasimme reipasta tahtia ja totesimme että "ystävämme" pilvet työntyivät etelän suunnalta taivaalle. Ha...

Comments: 2 pcs

Revontulisäteitä

28.9.2017 klo 20.20 - 21.09 - Ilmajoki (II)
Antero Ohranen

Niemisen Esan kanssa suuntasimme Kyyjärveltä kohti pohjanmaata, kunsaimme tietää, että sielläpäin olisi mahdollisesti selkeämpää kuin pilvisellä Kyyjärvellä. Ajoimme Seinäjoen ohitse kohti Ilmajokea, Ilmajoen puolella oli selkeää  , mutta sumua oli paikoin melko paljon. Käännyimme päätieltä pois ja ajelimme muutaman kilometrin. Päädyimme peltoaukealle johon jäimme odottelemaan. Jonkin ajan kuluttua huomasimme sumun seasta reposia pohjoisen suunnassa, jotka yltyivät hetken päästä pieneksi näytökseksi hiipuen sitten pois. Violetti ja vihreä väri olivat hallisevia värejä. Sumu sakeni, joten kasas...

Revontulisäteitä

28.9.2017 klo 22.25 - 23.00 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Kerrankin oli kutakuinkin kirkas taivas Lappeenrannassa! Ja mie tapani mukaan myöhässä liikkeellä. Parhaat tulittelut oli loppusuoralla kun pääsin Saimaan rantaan ja sain kameran jalustalle. Muutaman kuvan sain sentään napattua ennenkuin sumu ja pilvet peittivät näkymät. Nämäkin reposet olivat usvaverhossa.

Rauhallinen revontulivyö

24.9.2017 klo 22.15 - 23.30 - Ruokolahti (II)
Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

Uskokaa tai älkää, mutta taivaanilmiöiden havainnoinnissa auttaa paljon, jos omistaa koiran, tupakoi, eikä turhaan asenna mökkiin sisävessaa. Tulee yksinkertaisesti käytyä pihalla useammin. Kahteen ensimmäiseen ulkoiluttajaan en ajatellut sortua, mutta maaseutuobservatorion karut olosuhteet juoksuttivat jälleen kohti raikasta ulkoilmaa. Olin edellisen yön raskaan linnunratabongauksen jälkeen ajatellut ottaa pitkät yöunet, mutta eih, pohjoishorisonttihan vihersi.  Korvissa kaikuivat kylän ikämummojen topakat sanat "ulos vaan, haudassa joutaa sitten nukkumaan". Ei auttanut muu kuin painua ulkos ...

Comments: 2 pcs

Rauhallinen revontulikaari

27.9.2017 klo 22.30 - 23.45 - Akaa (II)
Markku Ruonala

Illan ennusteet olivat lupaavia revontulien suhteen, sään osalta ei niinkään, sumua olisi tarjolla. Reposia piti odotella noin tunti ja sen jälkeen niitä näkyi havainnon loppuun asti. Homma alkoi kaarella joka nousi ja kirkastui ja sitten alkoi aktiivisuus, se tosin jäi melko laimeaksi. Osa näyttävyydestä hävisi varmaan pikkuhiljaa lisääntyvän sumun taakse. Otin aktiivisimpaan aikaan muutaman kuvan suoraan ylös ja niissä näkyy vihertävä diffuusi kaari (kuvat 3. ja 4.), silmin tuota ei näkynyt. 

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2017 klo 23.00 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

Pohjois-Espoon metsälammella ei klo 22 aikaan ollut vielä mitään revontulia havaittavissa. Puolituntia myöhemmin alkoi himmeä kaari näkyä joka kirkastui ja aktivoitui "tanssimaan" muutamaksi minuutiksi klo 23 molemmin puolin. Parin kilometrin päässä sijaitsevan kasvihuoneen häiritsevät valot sammuivat tasan klo 23. Viimeinen kuva sen jälkeen. Pian pohjoistaivas peittyikin sumupilveen ja pääsin nukkumaan :)

Images: 3 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

27.9.2017 klo 22.42 - 23.00 - Valkeakoski (IV)
Seija Hakala

Taivaan luvattiin selkenevän klo 23 joten sitä sitten kytättiin silmä kovana. Puoli yksitoista se oli sitten kirkas ja eikun rantaan. Siellä olikin sitten jo täys rähinä päällä , hienot tulet leiskusivat taivaalla. Valitettavasti myös näkyi jo taas pilviä nousevan pohjoisesta. Oli melkoinen kiire saada kamera kuvauskuntoon ennenkun verho vedettäisiin eteen. 20 minuuttia ehdin kuvata ennenkun pilvet peittivät koko taivaan. Voin rehellisesti sanoa , että rumia sanoja oli ilmassa , kun tiesin mitä pilvien takana olisi ollut.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Revontulia pilviraosta

27.9.2017 klo 22.38 - 22.45 - Mäntsälä, Ohkola (II)
Teppo Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Kesken ds kuvauksen huomasin revontulien hehkuvan taivaalla, mutta ilo jäi lyhyeksi sillä taivaalle vyöryi samalla sumupilviä. Hain kameran ja ehdin saada pari kuvaa ennen kuin näkyvyys tipahti muutamaan kymmeneen metriin.

Aktiivinen revontulivyö

28.9.2017 klo 00.55 - 01.15 - Naantali, Rymättylä (III)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Mukava reposnäytelmä sumuisella taivaalla näinkin etelästä havaittuna. Näyttäviä oli loimuavat aallot, jotka leimahti tasaisin välein kohti zeniittiiä. Olivat hyvin nopeita ja näkyivät silmin kirkkaina välähdyksinä.

Images: 3 pcs • Comments: 5 pcs

Revontulisäteitä

27.9.2017 klo 23.03 - 01.33 - Laivareitti Tukholma - Maarianhamina - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Esitys tuli näkyviin ensin pilvien raosta, mutta Maarianhaminaa lähestyttäessä pilvipeite onneksi repeili ja muotoja pystyi tunnistamaan paremmin. Vyö erottuu ja ehkä säteentapaisiakin tai läikkiä. Tempoileva tuuli vaikeutti pahasti kuvaamista.  Edit. Tarkistin tilanteen uudestaan 0:50. Pilvipeite oli ohentunut ja taivaalla hehkui Otavaan ulottuva himmeä kaari, johon tuli eloa ja säteitäkin roiski ajoittain. Laajoja parin Otavan levyisiä noin puolessa sekunnissa zeniittiin pyyhkäiseviä aaltoja epäilin ensin pilvien aiheuttamiksi, mutta niitä esiintyi toistuvasti ja tulkitsin ne selitteiden per...

Images: 7 pcs • Comments: 4 pcs

Aktiivinen revontulivyö

24.9.2017 klo 21.30 - 00.00 - Lieksa (III)
Eila Syrjälä, Porin Karhunvartijat

Linnunratabongausretkeni tarjosi lisäbonuksen, vihreät ihan kelpo revontulet pohjoistaivaalla. Ne olivat ilmestyneet esiin seistessäni läheisellä metsätiellä ja heijastuivat mukavasti järven pintaan, kun poikkesin rantaan. Sitten taas kamera laulamaan ... :)

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Rauhallinen revontulivyö

24.9.2017 klo 22.50 - 23.45 - Akaa (II)
Markku Ruonala

Aikaisemmat ennusteet lupailivat, mutta illan indeksit eivät, mutta niin vain reposet ilmestyivät. Alkuun jopa tosi lupaavana nousevana ja kirkastuvana kaarena, mutta melko vaimeaksihan ne lopulta jäivät.

Search result contains observations from time period 15.8.2017 klo 12.00 - 30.9.2017 klo 12.00.