Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Harvinaisia halomuotoja

23.1.2018 klo 11.31 - 11.41 - Lapinjärvi (IV)
Mirko Lahtinen, Ursa (Länsi-Suomi)

Hienoin ellipsi jonka olen tähän mennessä nähnyt, syntyi kiteytymällä alapilvistä joita toisen kuvan vasemmassa reunassa näkyy. Jonkinlaista hilettä myös ilmassa, kesto yli 10min ja lämpötila n. -15° C kuvat aikajärjestyksessä pääkuvaa lukuunottamatta

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Useita halomuotoja

23.1.2018 klo 05.00 - Hyvinkää (II)
Katja Airola

Menin aamulla lämmittämään autoa ja näin kotipihaltani 3 valopilaria,pilareiden lähellä oli haaleampia pienempiä pilareita.13vuotta asunut samassa paikassa enkä koskaan ennen ole moisia nähnyt. Olivat mykistävän kauniita

Kuvia: 4 kpl

Yksi halomuoto

23.1.2018 klo 09.04 - 09.23 - Hämeenlinna (I)
Veijo Timonen

Kappolonvuoren vierestä nouseva aurinko ilmoitti jo hyvissä ajoin että täältä tullaan. Ja eihän siinä auttanut muuta kuin ruveta kuvaamaan. Noin 10 asteen pakkanen ja jäähile sai tuon aurikopilarin aikaan.

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 23.24 - Seinäjoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Töistä tullessa Seinäjoella jossain Jouppilan-Joupin paikkeilla näkyi keinovalopilareita, jotka eivät kylläkään tarttuneet kovin kirkkaina kännykän kuvaan.

Useita halomuotoja

22.1.2018 klo 13.50 - Ilmajoki, Alajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Töihin mennessä taivaalla näkyi Aurigon molemmin puolin kirkkaat sivuauringot. Muutamasta kuvasta bongasin myös auringonpilarin, joka näin äkkiseltään vaikuttaisi olevan pintahalo.

Kuvia: 3 kpl

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 20.38 - Korsholm (II)
Marko Takala, Vaasan Andromeda

Keinovalopilareita yössä. Kova pakkanen ulkona nosti hienoja pilareita, joita pääsi kuvailemaan läheltäkin.

Kuvia: 2 kpl

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 21.00 - Mäntyharju (II)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Lumitykin aiheuttamia keinovalohaloja urheilualueen kaakkoispuolella reilun kilometrin matkalla. Muutaman sadan metrin päässä lumitykistä ilma oli sakeana leijuvia jääkiteitä,timanttipölyä. Otsalampun valokiilassa näkyi kirkas pilari. Pakkasta -19 astetta joten viimeinen kuva käsivaralla nopeasti ennenkuin näpit jäätyi,siksi heilahti.

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

22.1.2018 klo 21.00 - Mäntyharju (II)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Urheilualueen lumitykin kidepilvi kulkeutui Vuorijärvelle jossa näkyi hyvin Kuun ympärillä haloja. Lisäksi ohikulkevien autojen valokiilat muodostivat korkeita pilareita. Aiheuttajaksi merkattu jääsumu mutta oli kyllä lumitykin kidepilvi. Pakkasta -19 astetta.

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

22.1.2018 klo 20.55 - Korsholm (I)
Marko Takala, Vaasan Andromeda

Rapsakka -18 asteen pakkanen ei estänyt lähtemästä valokuvailemaan.  Kuun sirpistä loisti valoa ylös ja alas, mielenkiintoinen näky valokuvassa. 

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 20.30 - Jyväskylä (II)
Harri Kiiskinen, Jyväskylän Sirius

Iltakävelyllä keinovalopilareita kuvailemassa. Jääsumu saattaa olla ainakin osittain peräisin lumetettavasta Laajavuoresta. - 19C

Kuvia: 2 kpl

Pintahalo

21.1.2018 klo 14.00 - Taivassalo (II)
Juuso Nurmio, Ursa (Länsi-Suomi)

Ilmasta ei haloja löytynyt, mutta jäätyneen salmen pinta oli sen oloinen, että lähdin metsästämään pintahaloa. Eipä se kovin kummoinen kuva ole, joskaan ei se visuaalisestikaan mikään kovin erikoinen ollut. Ensimmäinen (dokumentoitu) pintahalo kuitenkin allekirjoittaneelle. Kuva kymmenen kuvan maksimipino.

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 19.15 - 20.15 - Jyväskylä, Köhniö (II)
Marko Puhakka

Keinovalopilareita ilmeisesti läheisen laskettelukeskuksen tykkilumesta muodostuneesta sateesta. Muutoin taivas on kirkas.

Kuvia: 7 kpl

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 19.45 - Vaasa
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Testailin uutta Samyangin 14-millistäni Linnunradan suuntaan. Ei näyttänyt tässä kelissä oikein tarttuvan kennolle. Vaikka taivas näytti olevan auki, tuli kuvaan jotain punertavaa höttöä. Sisällä sitten tarkastelin kuvia kameran näytöllä vähän tarkemmin. Kummasti näyttivät pilventapaiset suuntautuvan keskitaivaalle päin. Ettei sinne vaan piirtyisi kotiseutuni Gerbyn katuvalokartta? Mitä pienemmäksi kuvan puristi, sitä selkeämmin kuvio erottui.  Visuaalisesti en kyllä mitään tuollaista huomannut, mutta sama kuvio toistui useammassakin kuvassa. Ei siitä käsittelemälläkään oikein tuon kummempaa s...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Yksi halomuoto

22.1.2018 klo 18.27 - Kuusamo, Käylä (I)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kuvasin ja seurailin illan aikana kuuta muttei saanut oikein tarkkaa kuvaa otettua koska ilmassa oli hieman lumi ja jääkidesadetta, joten kävelin metsäaukealle hieman myöhemmin mahdollista haloa kuvaamaan. No 22” rengashan sieltä saaliiksi tuli.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

22.1.2018 klo 10.17 - Kuusamo, Käylä (I)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Suht kirkas ja kylmä aamu -20. Lähdin haloja metsästämään mutta vaisuksi jäi. Ajelin ympäri kitkaa ja Rukatunturia n. 70km:) Hento auringonpilari näkyi lähtiessä kotoa. Ois voinut makoilla sohvallakin..

Kommentteja: 1 kpl

Keinovalopilareita

22.1.2018 klo 17.05 - 17.50 - Pirkkala (II)
Matti Alasuvanto

Varsin näyttäviä valopilareita Partolan yllä

Yksi halomuoto

22.1.2018 klo 13.40 - Kittilä, Levi (I)
Anu Pajula

Taitaa olla jonkinnäköinen halomuoto kyseessä? 

Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

22.1.2018 klo 11.20 - Imatra (II)
Kari Kärkkäinen

Lähikalliolle kiipesin vaihteen vuoksi toisenlaisen kuvakulman toivossa. Se ryökäle olikin kasvanut umpeen. Vaihtoehtona taas pellon laitaan ja sen jäätyneen puron(tai niin ainakin luulin)yli. Onneksi oli kunnon vaelluskengät jalassa, ei sukat kastuneet. Sivuauringot jätin laittamatta listaan, kun ei noista kuvistakaan oikein kunnon sellaisia löytynyt. Pintahalo meni samaan pakettiin.

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

21.1.2018 klo 10.00 - 10.30 - Tampere (II)
Johannes Dahlström, Ursa (Länsi-Suomi)

Välillä taivaanilmiö paistaa ikkunasta sisään kun aamulla herää ja avaa verhot. Niin kävi tällä kertaa. Valitettavasti auringonpaisteesta - haloilla tai ilman - ei saanut kovin kauaa nauttia ennen kuin pilvet peittivät taivaan. Miellyttävä alku päivälle joka tapauksessa.

Kuvia: 2 kpl

Keinovalopilareita

21.1.2018 klo 18.50 - 22.50 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Muutama hailakka pilari. Jotain pientä kidettä tai hiutaletta satelee. Mistä lie, kun ei hukkavalo värjää taivasta ja kuunsirppikin näkyy kohtalaisesti. Saas nähdä äityykö vai hyytyykö. EDIT: hyytyi. Kävin myöhemin illalla etsimässä pilareita, löysin ainoastaan yhden(!). Ajoin siitä aluksi ohi, kun en yhden puikon takia viitsinyt kameraa viritellä. Ajelin ennestään hyviksi todetuilla alueilla - ei pilarin pilaria. Olin jo ajelemassa takaisin kotia kohti, kun näin saman pilarin, mutta kauemmalta tieltä kuin aiemmin. Koukkasin vielä tutkimaan, löytyisikö pilarin valonlähde. Löytyihän se. Ihme ho...

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 12.00 - Teuva (IV)
Heikki Mahlamäki

Moilanen näkyi Teuvallakin useammassa paikassa. 46-rengas erottuu vaimeasti.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Yksi halomuoto

21.1.2018 klo 12.15 - 12.30 - Enontekiö (I)
Ei näkyvillä

Oli pakko pysähtyä maantien laitaan ja kuvata. Viime kerralla eli tiistaina en pysähtynyt kuvaamaan, kun oli ihanan pinkki pilari. Tämä ei vedä sille vertoja, mutta parempi kuin ei mitään. :)

Useita halomuotoja

21.1.2018 klo 12.40 - 12.50 - Orimattila (II)
Pia Simonen

Keli lupaili haloja, mutta aika vaatimattomiksi jäivät. Toisaalta haloja tai ei, niin aina kiva kun aurnko edes vähän näyttäytyy :-) 

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

21.1.2018 klo 14.51 - 15.30 - Ilmajoki (I)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Reilut puolisentuntia ennen auringonlaskua taivaalla näkyi heikohko auringonpilari itse Aurigon ollessa läheisen talon kuusen takana piilossa. Auringonlaskun tietämillä eli puolineljän aikoihin Auringon ollessa jo osittain peltoaukean toisella laidalla olevan metsikön takana, taivaalle piirtyi mitä upein pilari, joka ulottui myös varsin korkealle.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Keinovalopilareita

21.1.2018 klo 01.22 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Ilmassa leijaili jonkin verran jäähilettä ja yksi läheisen rakennustyömaan valonheittäjistä (miksi ihmeessä niiden muuten pitää palaa keskellä yötä?!?) aiheutti heikohkon keinovalopilarin. Paha vain, kun valotusaikaa ja herkkyyttä joutui vähän venyttämään, meinaa pilari hukkua oranssin valosaastetaivaan hehkuun...

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

21.1.2018 klo 10.00 - Turku, Ruissalo (II)
Paula Mattila

Tulihan jääsumuhaloja tänäkin talvena,aamulla mietin lähdenkö Ruissloon kun luvattiin ihan pilvistä mutta lähdin kuitenkin. Kun bussi saapui Saaronniemeen näkyi hetken vasen sivuaurinko selvästi jääsumussa koska näkyi vasten metsän reunaa,mutta kun kävelin rantaan ei siitä eikä mistään muustakaan halosta näkynyt mitään. Katselin kuitenkin kaunista maisemaa ja kun oli palaamassa takaisin bussipysäkille näkyi sivuauringot taas mutta hyvin paikallisesti,samassa iimestyi selvä ala-aurinko kimaltelemaan jääkiteissä. Olin kuitenkin jo päättänyt lähteä takaisin kaupunkiin mutta ollessani jo bussissa ...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Keinovalopilareita

20.1.2018 klo 22.50 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Pakkasen kiristyessä iltaa kohti, tuli lähdettyä kierrokselle. Raision nurkilla jo kaukaa otti silmään matalalla kulkeva pilvi, jonka lähteeksi paljastui Kerttulan liikuntakeskuksen lumitykki. Pilvi ajelehti Raision tehtaita kohti ja tuolla näkyivätkin ensimmäiset pilarit tehdasalueella. Kidettä leijaili mukavasti ilmassa ja pimeämmällä tienpätkällä kokeilin taskulampulla taikoa jotain näkyviin, pilariin se jäi (kuva 1.).  Suuntasin venesatamaa kohti ja Nesteentiellä alkoi näkymään pilaria jo katuvaloissa. Venesatamalle kääntyessä törmäsin (en sentään ihan sananmukaisesti) Peussan Mikkoon. Sii...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Useita halomuotoja

21.1.2018 klo 10.30 - 10.50 - Kouvola (II)
Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Ylä- ja alapuolista pilaria ja vasen sauri. Kaikkein alin osa pilarista kimalteli parin metrin päässä.

Keinovalopilareita

21.1.2018 klo 06.35 - Siilinjärvi (II)
Ei näkyvillä

Onnettomat pilarit olivat enää jäljellä kun paikalle pääsin.

Kuvia: 3 kpl

Keinovalopilareita

20.1.2018 klo 23.05 - 23.15 - Raisio (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Vihdoinkin pakkasta ja talvi Turussakin. Runsas kolmisen viikkoa sitten olin vielä metsässä poimimassa suppilovahveroita ja nyt on pakkasta jopa huimat –14 astetta. Jääkidepilvien osalta olen useana vuonna todennut, että Raision ja Naantalin ranta-alueet on hyviä paikkoja. Epäilen että Naantalin voimalaitokset ja muu teollisuus sillä alueella toimii hyvänä katalyyttinä jääkiteiden muodostumiselle. Vaikuttaa siltä, että nämä jääsumut ei johdu vaikkapa Hirvensalon lumitykeistä. Tapasin reissulla myös toisen harrastajan, Nurmisen Lassen. Siinä kun höpöteltiin kv-pilareita ihastellen, tukimme sama...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Keinovalopilareita

19.1.2018 klo 21.00 - Tampere (II)
Johannes Dahlström, Ursa (Länsi-Suomi)

Hetken aikaa jääsumu synnytti ihan kivannäköisiä pilareita Hervannassa. Loppuillasta pilareita ei enää näkynyt, vaikka sumuinen keli jatkui.

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 12.45 - 13.05 - Nokia (IV)
Paula Lindström

Kaunis ilmiö auringon ympärillä. En osaa siitä muuta kertoa.

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 14.00 - Nokia (IV)
Pasi Vormisto

Noin 2h myöhemmin, paluumatkalla (valtatie 11, Nokia), havaintoikkuna oli vielä auki ja nyt oli todella näyttävä! En ole aikaisemmin näin komeeta setti nähnytkään. Ehkäpä Ellivuoren laskettelukeskus antoi omat mausteensa. Linnuntietä noin 23 km päässä havaintokohdasta.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 17 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 11.45 - Nokia (IV)
Pasi Vormisto

Valtatietä 11 ajettaessa, Nokian tienoilla, bongasin yht'äkkiä "sarvijaakon". Sitten vaan etsimään sopivaa kuvauspaikkaa... Ylläpito vois kattoa noi harvinaisuudet. Tape varmaankin ja joku aurinkokaari ja mitä noi kaarenpätkät neloskuvassa on (auringon vastapuolella).

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 11 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 13.00 - 14.00 - Nokia
Timo Majamäki

Hieno ilmiö joka ei kerralla mahtunut kännykän kuvaan. Myös valkoinen ja kirkas n. 180 asteinen vaakapalkkihalo vai mikä sen okea nimi onkaan, näkyi komeasti.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.30 - 11.15 - Lapinlahti (II)
Veronica Laitinen, Keski-Uudenmaan Altair

Matkalla Lapista kotiin näkyi silloin tällöin haloja. Yritin kuvata niitä auton ikkunan läpi, mutta vain nämä aurinkopilari ja sivuaurinko onnistuivat jotenkuten. 

Kuvia: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2018 klo 13.00 - Nokia (IV)
Ei näkyvillä

Upeat halot joista en sen tarkemmin osaa sanoa mitään. Varmuuden vuoksi laitoin jos näissä on jotain harvinaista. Kirkkaat ja värikkäät olivat. Melko huonolla puhelimen kameralla kuvattu.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yksi halomuoto

19.1.2018 klo 16.00 - Eura (I)
Päivi Sandelin

Auringonpilari näkyi paremmin, ennen kuin ehdin kuvaamaan. Autosta otin muutaman kuvan , sitten akku loppi.

Keinovalopilareita

19.1.2018 klo 20.11 - 21.02 - Kuusamo, Käylä (II)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Koetin revontulikaarta kuvata illalla vaan edelleen katuvalopilarit loistaa monennettako päivää peräkkäin ja nyt ne vasta kirkkaat olikin.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Keinovalopilareita

20.1.2018 klo 01.28 - 01.52 - Naantali ja Raisio (II)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Kiertelin lounaista rannikkoa haloja etsien. Sumua oli paljon, mutta jääkidettä ei vaan näyttänyt muodostuvan, vaikka pakkastakin oli -10 astetta ja lumitykit pauhasi Hirvensalossa. Sitten Naantalin suunnalla alkoi näyttää hyvälle. Melko pienellä alueella oli näyttäviä keinovalopilareita ja Yläsivuauringot toistaiseksi parhaat mitä olen visuaalisesti havainnut.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.13 - Kuortane (II)
Kimmo Kantola

Aamusella lumitöiden lomassa silmiin osui haloja. Tuo 22 asteen ylläsivuava oli aika kirkas. Muut muodot olivat himmeitä. Kuvaa on pyöritelty Lightroomissa jotta himmeät muodot tulisi hieman selkeämmin esille.  

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.00 - 14.00 - Vaasa, Merikaarto (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Aurinko yritti kovasti puskea esiin pilvien läpi. Kun taivaan tapahtumat ovat täällä päin olleet viime aikoina niin kortilla, niin laitetaanpa nämäkin vähäiset nyt esiin :)

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Keinovalopilareita

18.1.2018 klo 18.15 - 18.20 - Mikkeli (II)
Pia Simonen

Lumitihku tuotti kirkkaimmista valoista ihan kohtuullisen kivat pilarit iltahämärässä.

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 14.12 - Kuusamo, Käylä (II)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kauppareissulla havaitsin mukavan punaisen auringonpilarin ja aavistus molempia sivuaurinkoja. Ensimmäisestä kuvasta vielä käsittelemällä erottaa sivuauringon paikat mutta toisessa kuvassa aurinko painuu jo horisonttiin.

Kuvia: 2 kpl

Useita kirkkaita halomuotoja

19.1.2018 klo 12.15 - Jämsä (III)
Eila Tiirinen

Lumikidettä ilmassa, sumuakin. Ajoittain näkyi aurinko ja tuotti haloja. Osa näkyvillä vain hetken. Sumupilvet  vaihtelivat niin nopeasti, välillä peittivät auringon. Ajoittain todella kirkkaat ja suuret sivuauringot, ajoittain näkyi myös 22ylläsivuava ja zyk.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

19.1.2018 klo 13.10 - Vaasa (I)
Seppo Ylimannila

Pientä lumisateen tihrua ja heikkoa sumuntapaista. Pilaria metsästin mutta yläsivuava siellä olikin.

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.30 - 11.00 - Seinäjoki (II)
Erkki Tervola, Lakeuden Ursa

Melko muka osittain jopa kirkas haloilmiö kauppareissulla.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.50 - 11.36 - Seinäjoki (II)
Antti Rinne, Ursa (Länsi-Suomi)

Työmaakäynniltä lähtiessä huomion kiinnitti auringonpilarin yllä näkyvä kirkas, ilmeisesti 22 yläsivuava

Kuvia: 2 kpl

Keinovalopilareita

19.1.2018 klo 06.16 - Kuusamo (II)
Voitto Pitkänen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Keinovalopilareita etelän horisontissa. Lyhin pilari oli näkyvissä ajoittain. Mukavan tyyni pakkaskeli.

Useita halomuotoja

18.1.2018 klo 11.12 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Varsin himmeä rengas tuli näkyville pilvisyyden hieman repeillessä ennen keskipäivää. Yläosassa kirkastumaa, jonka mielsin ylläsivuavaksi. 

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 9.1.2018 klo 00.00 - 23.01.2018 klo 17.45.