Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Kangastus

20.1.2018 klo 15.50 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Ihan vaan todisteeksi, että kyllä se siellä vielä on, vaikka ei paljon olekaan näkynyt viime aikoina. Iltapäivällä oli taivas Vaasassa sen verran mukavasti auki, että päätin pitkästä aikaa yrittää kuvata auringonlaskua. Pilveenhän se lopuksi laski, mutta lepatteli sen verran yläreunastaan, että laitan nyt tännekin muutaman cropatun kuvan. Laajemman kuvan alaosan utuun teki metkan viuhkaefektin ilmeisesti laskusuunnan pilven reunasta. Suurempaakin kangastelua kyllä tällä 13 asteen pakkasella jo odotin...

Kuvia: 4 kpl

Useita halomuotoja

19.1.2018 klo 10.00 - 14.00 - Vaasa, Merikaarto (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Aurinko yritti kovasti puskea esiin pilvien läpi. Kun taivaan tapahtumat ovat täällä päin olleet viime aikoina niin kortilla, niin laitetaanpa nämäkin vähäiset nyt esiin :)

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kuun kehä

10.1.2018 klo 06.58 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Aamupostia hakiessa pisti silmään nätti kehä kuunsirpin ympärillä. Kuvissa kolme näkemystä siitä. Himmein vastaa eniten visuaalista, muut enemmänkin kameran esiinsaamaa valoa. Visuaalisestikin kirkkaimman alueen ulkopuolella erottui himmeä rengas. Kuvaan sitä näyttää olevan vaikea houkutella esiin. Noissa Noissa valoisimmissa kuvissa se toki erottuu selkeästi. Myös sellaista rengastusta, jota ei paljaalla silmällä havainnut.

Kuvia: 3 kpl

Helmiäispilviä

25.12.2017 klo 09.00 - 09.40 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Aamun helmiäistilanteen tarkastus Rapatunturilla. Ensin näytti siltä, ettei tarvitse tehdä valtakunnallista hälytystä. (Sireenit olisivat kyllä olleet valmiina odottamassa :)) Näkyvissä oli vain hentoa punotusta lähinnä kaakon suunnalla. Sitten pisti puiden välistä silmiin vähän vaaleampi kohta, ja siellähän sitä oli tarjolla Lakeuden Ursan kavereiden suunnalla. Ei mitään eilistä vastaavaa värien ilotulitusta, mutta selkeää helmiäistä kuitenkin. Kuvailin sitä pikkupakkasessa, kunnes se alkoi kadota aamun valkenemiseen. Lännen suunnalta hiipi pilvirintama pilaamaan yritykset jatkossa :(

Kuvia: 6 kpl

Helmiäispilviä

24.12.2017 klo 15.15 - Vaasa, Rapatunturi (V)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Voi. Hyvänen. Aika! Pukki tuli jo kolmelta! Enpä ole ennen moista päässyt näkemään. Kuvat on suoraan kamerasta, käsittelemättä. Värit olivat oikeastaan vielä näyttävämmät livenä! Taisi olla taivaanranta kokonaan helmiäisten peitossa tuonne Ruotsin suuntaan.

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Helmiäispilviä

24.12.2017 klo 09.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Jupiterin alapuolella hehkuivat pilvet aamusella mielestäni vähän tavallista kauniimpina. Lienevät helmiäisiä pastellin sävyistä päätellen. Laajemminkin taivaalla oli helmiäistyyppisen näköistä toimintaa. Mahtavatko nuo laajemman alueen pilvet niitä olla? Joka tapauksessa nätti jouluaaton aamu vähän niin kuin lohdutuksena tänne lähes mustan joulun keskelle :) Hyvää joulua kaikille täältä Vaasastakin!

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Mare Crisium

22.12.2017 klo 15.15 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Helmiäispilviä ei taivaalle ilmestynyt, mutta kuuta oli kiva pitkästä aikaa tiirailla kaukoputkella täysin avoimella taivaalla. Erityisesti pääsi nautiskelemaan Mare Crisiumin seudusta sopivasti sivuvalossa. Livenä näkyi sen  pohjalla mainiosti mm.  Picard-kraatteri. Kuvaan noita kraattereita tuntui olevan aika haastavaa saada kunnolla. Sen verran ilmakehä väreili.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

14.12.2017 klo 10.00 - Vaasa, Merikaarto (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Ensin komeaa punotusta Laihian suunnalla ja sitten huipennukseksi hento pilari. Olihan se ihan piristävää loskaisena ja pilvisenä torstaiaamuna :)

Maisematähtikuva

6.12.2017 klo 19.00 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Hyvää 100-vuotispäivää koko itsenäiselle Suomelle tähtikirkkaasta Vaasasta!

Kommentteja: 3 kpl

Erikoispilviä

3.12.2017 klo 20.09 - Vaasa, Meteoriihi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Onhan se niin, että kun paljon huitoo, niin aina välillä osuukin johonkin. Tämä oli kyllä ihan puhdas vahinko. Andromedan yleisönäytösillassa testailin Meyerin 200-millistä retro-objektiivia. Tuolla hetkellä oli tähdistä näkyvissä vain Betelgeuse. Nappasin pari kuvaa sinnepäin ja huomasin vasta jälkeenpäin, että siellähän oli Helmaritkin! Torkkolan tuulipuisto antaa vähän kuvaan lisäväriä. Pilvet valaistiin  valosaasteella ja kuun avustuksella. Kuun kehää tuli kuvattua enemmänkin. Josko niistä kuvista kelvollinen HDR irtoaa, niin sille sitten oma havaintonsa...

Kuvia: 2 kpl

Kuun kehä

3.12.2017 klo 19.40 - Vaasa, Meteoriihi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Täysikuu vietti valitettavasti eniten aikaa yleisönäytöksessämme pilvien takana. Välillä osui sentään ohuempaankin kohtaan. Aluksi oli jopa turhankin häikäisevänä ihailtavaksi.

Kuvia: 3 kpl

Satelliitti

3.12.2017 klo 18.31 - Vaasa, Meteoriihi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Yleisönäytöksemme aikana toinen kamerani nakutti tähtiviirukuvia. Pilvet tulivat pilaamaan sen homman, mutta kuvia läpikäydessä pisti silmiin nopea välähdys 18.31 paikkeilla. Tallentui kahteen 15s ruutuun. Ei pitäisi olla Iridiumia tuohon aikaan liikkeellä, eikä siitä muutenkaan piirtynyt pidempää vanaa kuviin. Hyvin nopea, mutta melko kirkas välähdys siis. Kalansilmä tietenkin puristaa kuvan aika tiiviiksi.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Iridium 41

25.11.2017 klo 17.17 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Jälleen Iridiumin välähdystä metsästämässä. IR 41 piti välähtämän klo 17.17.14 mag -6,5 -voimalla. Nätistihän se välähtikin ja osui mukavasti 50-millisen kenttään. Kovasti oli samaan aikaan vipinää Kassiopeian suunnalla :) Visuaalisesti välähdys näytti kyllä kirkkaammalta kuin kennolle tarttunut. Valotukset 1s ja ISO 6400. Nopeampaan ei oikein markkukakkonen pysty. Sonyn omistajat hoi! Miten onnistuisi lyhyemmillä valotuksilla A7 ässällä?

Kommentteja: 3 kpl

Iridium 98

21.11.2017 klo 17.41 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Illan aikaisempi Iridium sukelsi pilviin, mutta 98 väläytti visuaalisesti oikein kunnolla. Vaikea sanoa, osuiko ihan kirkkain hetki ruutuun vai valotusten väliin. Parhaiten tuntuu Iridiumien välähdyksen saavan nähtäväksi tällaisilla lyhyillä valotusajoilla ja animaationa. Pelkkä pitkän valotuksen nätti viiva ei oikein havainnollista tapahtumaa. Vähän tietenkin häiritsee tuo suuri ISO-arvo. Pilvet eivät tällä kertaa onnistuneet pilaamaan yritystä kokonaan.

Jupiter

18.11.2017 klo 08.20 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Pientä silmäjumppaa aamutaivaalta. Etsi ykköskuvasta Jupiter ja Venus. Kakkoskuvassa vastaus. Aika pitkälle sai odottaa, että molemmat sai kuvaan mukaan.  Mars olikin sitten jo kadonnut aamutaivaan vaaleuteen. Vielä kun löytäisi taivaalta sirpittömän kuun...

Kuvia: 2 kpl

Iridium 64

16.11.2017 klo 18.39 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Voihan itku! Kyllä voikin olla Iridiumien kuvaaminen tuskallista. Kamera oli odottamassa kuusnelosta tiukalla rajauksella täsmälleen ennustettuun välähdyspaikkaan suunnattuna. Kelloa ei ehtinyt seurata, mutta kun aikansa niska kenossa tuijotti Otavan suuntaan, niin tulihan se sieltä vihdoin. Lensi seuraavaksi Kassiopeian edestä, niin kuin pitikin. Sitten alkoi näyttää, että menee hiukan liikaa oikealle. Ei osukaan ruutuun. Hätäisesti kameraa vääntämään jalustalla ja toivomaan, että tuleva välähdys osuu kuitenkin ruutuun. Suureksi järkytykseksi  sivummalla alkoi yllättäen kirkastua odotetulla a...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kuu

16.11.2017 klo 06.50 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Sirppi kapenee ja maatamo kaunistuu. Harmi, että työt alkoivat jo seiskalta. Varttia myöhemmin tilanne olisi näyttänyt vielä otollisemmalta... Kameran näkemä versio ykkösenä ja kakkoskuva vastaa enemmän paljain silmin nähtyä.

Kuvia: 2 kpl

Kuu

15.11.2017 klo 06.45 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Eilen aamulla näytti maatamo jo ihan mukavalta. Tänään muistin pakata kameran ja jalustan autoon odottamaan matkalle töihin. Vähän meni sekuntipeliksi marketin pihalla, kun pilvet puskivat päälle. Valotukset ja tarkennus eivät menneet ihan nappiin... Kyllä ihmisen aivot ja silmät muodostavat tehokkaan adaptiivisen kokonaisuuden. Ei pysty kamera samaan yhdellä valotuksella.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Iridium 39

6.11.2017 klo 18.54 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Olipa tasapaksu Iridiumin lento. Erottui selvästi taivaalla mutta välähdystä en huomannut visuaalisesti, eikä se tallentunut kennollekaan. Vähän oli kamera vikasuuntaan kallellaan. Kuvakenttä oli kyllä ihan odotetulla välähdysalueella.  Samaan aikaan näyttää risteilleen vastakkaisiin suuntiin pari himmeämpää kohdetta. Niiden lennossa näkyy kyllä kirkkaampikin tuikahdus. Kukin valotus oli 15s.

Vihreä reuna

4.11.2017 klo 16.13 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Taas vaihteeksi Rapatunturilla kuvaamassa auringonlaskua. Pilveenhän se hieman meni, mutta jotain sentään tarttui kennollekin. Kokeilin kikkailla vihreästä lepatuksesta animaation, mutta se taitaa aiheuttaa enemmänkin meritautia hyppelehtimisellään. Nyt en jaksa kyllä kuvia enää cropata uudelleen...

Kuvia: 4 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.1.2018 klo 6.36.