Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Maisematähtikuva

16.11.2017 klo 18.43 - Vaasa, Vähäkyrö
Satu Rajamäki

Olin kuvaamassa reposten toivossa keskellä peltoja. Näin, että lentokone lentää taivaalla (2. kuvassa näkyvä pitkä viiva) ja otin kuvaa pitkällä valotusajalla. Kotona huomasin uutisen tulipallosta ja kipaisin äkkiä katsomaan kuvat läpi, sillä samoihin aikoihin kun kuvasin, näin pellolla sivusilmällä ison leimahduksen (kuin ukkosen välähdys). Ihmettelin mistä sellainen voi tulla. En nähnyt  silmämääräisesti itse tapahtumaa, muutoin kuin havaitsin sen leimahduksen.  Kuvia olen rajannut, että näkisi paremmin. Voisiko olla sama? Se oli idän suunnalla siitä katsoen missä itse seisoin.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Rauhallinen revontulivyö

16.10.2017 klo 23.40 - Korsholm (II)
Satu Rajamäki

Saunan jälkeen laiturilla olikin mukava jäähdytellä, sillä tuuli oli jokseenkin raikas ja kohtuu kova. Revontulet näkyivät jonkun aikaa, ja niiden yhteydessä myös tähdenlentoja näkyi yllättävänkin paljon. Rauhallista kaarta, vyötä ja säteitä näkyi. Hetkeksi aikaa kirkastui, mutta en nähnyt mitään suurempaa näytöstä. Ennustuksia en ollut ehtinyt katsoa, ei muuta kuin vaatetta ylle ja ulos toteamaan tilanne :)

Revontulia pilviraosta

15.10.2017 klo 21.30 - 21.45 - Vaasa, Vähäkyrö (II)
Satu Rajamäki

Iltapuuhien lomassa päätin katsastaa ulos, ja kun tähtiä oli näkyvissä, pieni lenkki pellolle oli paikallaan. Ensin näkyi rauhallinen kaari pilvien lomassa. Otin muutaman kuvan, ja meinasin lähteä kotiin, kun yhtäkkiä reposet kirkastuivat tosi paljon. Ne olivat nopeita. Pääosin vihreitä, mutta hetken aikaa näkyi myös punaista alareunaa. Reposet tulivat hienon näköisesti välillä voimakkainakin aaltoina. Paras hetki kesti arviolta alle 15 min, kunnes tilanne rauhoittui, ja lähdin kotiin katsomaan. Yhdessä kuvassa on kirkkaampi tähdenlento metsänreunan päällä. Sen klo aika 21.33 (5min heitto ajas...

Kuvia: 6 kpl

Aktiivinen revontulivyö

13.10.2017 klo 21.00 - 22.00 - Vaasa, Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Aluksi näytti siltä, että pilvet valtaavat perjantai 13 päivän taivaan. Lähdin pellolta kotiin. Ei ollut kiva katsoa vihreitä pilviä.... Pihassa kuitenkin päätin käydä vielä toisella suunnalla, ja sen muutaman minuutin aikana oli kuin ihmeen kaupalla tullut enemmän tähtiä näkyviin. Sen jälkeen kamera saikin laulaa. Punainen alaosa näkyi reilusti paljaalla silmälläkin. Samoin violetti näkyi muuallakin kuin kamerassa. 14mm putki jäi auttamattomasti liian kapeaksi. Parhaimmillaan ei tiennyt mihin suuntaan olisi katsonut, kun taivas räjäytti reposten tanssinsa. Niitä olikin pitkästä aikaa kiva näh...

Kuvia: 6 kpl

Linnunrata

13.9.2017 klo 22.51 - Vaasa, Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Terveisiä myöhäisillan pieneltä happihyppelyltä metsäteiltä. Sumu oli monin paikoin varsin kova, mutta näkyihän siellä taivaalla paikoin onneksi vaikka ja mitä. Iltayö ilman pilviä on kiva hyödyntää #bongaalinnunrata

Revontulia pilviraosta

20.8.2017 klo 00.47 - Korsholm (II)
Satu Rajamäki

Puolen yön molemmin puolin näkyi hetkellisesti reposia: säteitä ja revontulivyö. Vähän aikaa näkyi reposissa myös punainen alaosa. Punaisuus ja liilat säteet olivat silmin havaittavissa. Vähän pimeämpi olisi saanut olla, mutta hyvä aloitus taas tähän kauteen. Rannikolla oli kova tuuli, ja lopulta pilvet vyöryivät eteen.

Yksi halomuoto

13.5.2017 klo 21.25 - Vaasa (I)
Satu Rajamäki

Illalla ulkotöiden lomassa huomasin hienon pilarin. Koko aikaa en ehtinyt katsoa, kauanko kokonaisuudessaan kesti, mutta kuvan kerkisin napata :)

Väripilviä

13.5.2017 klo 20.41 - 21.25 - Vaasa (IV)
Satu Rajamäki

Olihan hienot väripilvet tänä iltana. Koko aikaa en ehtinyt katsoa, mutta muutaman kuvan ehdin ulkotöiden välissä ottaa. Auringonlaskiessa näkyi myös hienoa pilaria hetken aikaa.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kuu

11.4.2017 klo 21.47 - Vaasa, Vähäkyrö (IV)
Satu Rajamäki

Hiukan oli pilviä ja lämpöväreilyä ilmassa, että tarkkuutta sai hakea, mutta oli kiva huomata, että kuun yläreuna oli sininen ja alareuna punaisen oranssi, useammassa kuvassa.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulivyö

28.3.2017 klo 22.29 - 23.18 - Vöyri (II)
Satu Rajamäki

Illan revontulet olivat rauhalliset, mutta ihan nätit. Muutama tähdenlentokin onnistui nähdä. Tämän illan reposet olivat edellispäivää laimeammat. Illan päätteeksi näkyi vielä rauhallinen vyö, jossa oli vihreää, lilaa ja sinistä (sininen tallentui kameraan).

Kuvia: 6 kpl

Aktiivinen revontulivyö

27.3.2017 klo 22.31 - 22.45 - Vaasa, Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Puoli yhdentoista maissa alkoi hieno reposten näytelmä. Näyttävin osuus oli noin 10-15 minuuttia. Ne olivat erittäin kirkkaita. Näkyi säteitä, vyötä, harsoa ja ne peittivät  noin puolen taivaan kaikkineen päivineen. Kun niitä katseli, niin tuli mieleen, että se oli kuin kaunista laulua. Kaikki se liike oli sulavaa ilman mitään ylimääräistä "krumeluuria". Näyttävää, mutta silti niin rentouttavaa katsella ja ihastella. Se oli kyllä aika wau. Hatusta sai sen sijaan pitää kiinni ettei tuuli vienyt..

Kuvia: 5 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.3.2017 klo 22.04 - 23.00 - Vähäkyrö, Vaasa (II)
Satu Rajamäki

Rauhallinen revontulikaari näkyi jonkin aikaa. Ennen yhtätoista alkoi "hännänheitto". Vähän aikaa tulet olivat kohtuu nopeita. Silmin erotti myös punaiset alaosan, kun alkoi reposten nopea vaihe. Tähdenlentoja osui kivasti kuviin mukaan. Niitä oli itseasiassa todella monessa kuvassa ja useitakin kerralla. Kuvissa 1-3 on rauhallinen kaari ja monia tähdenlentoja (satelliitteja?). Kuvat on otettu peräkkäin 15sek. ajalla. Kuvissa 4-5 tuli pilvirintama kivannäköisenä ja silloin alkoi voimakkaammat revontulet. Kuvassa 4 näkyy myös "leimahdus" keskellä kuvaa, jota ei jälkimmäisessä ollut. Viimeisissä...

Kuvia: 8 kpl

Iridium 81

6.2.2017 klo 20.52 - Vaasa, Vähäkyrö (V)
Satu Rajamäki

Minulla on useampi kuva olemassa taphtumasta. Ilmeisesti kyseessä oli Iridium -satelliitti? Ensimmäisen kuvan valotus aloitettu 20:52:56 ja oli kestoltaan 13 sek. (minulla on 13 sekunnin kuvia 2 kpl). Alussa viiva näytti ohuelta ja yhtenäiseltä. Kuvien otossa oli muutamia sekalaisia sekunteja välissä, mutta lentorata on erittäin hyvin havaittavissa. Loput kuvat otin 6 sek valotuksella ja viimeisen jossa näkyy ohut viiva, on aloitettu 20:55:43. Laitan nyt tähän mukaan kuvan, joka on 6 sek valotuksen kuva ja sitä kun se näytti paksuimmalta. Se meni etelästä pohjoiseen (kuu näkyi suurinpiirtein s...

Kuun kehä

15.1.2017 klo 23.22 - Vaasa, Vähäkyrö (V)
Satu Rajamäki

Eilen otin muutaman kuvan kuusta ja sen ympyröivistä pilvistä. En muista että olisin nähnyt tuollaisia värejä ennen, nimenomaan yhdistettynä kuuhun. Olihan aika hienoa katsottavaa. Kuvassa näkyy kuusta noin klo 13:sta yläviistossa useita värillisiä kaaria (tai ainakin niiltä ne tuossa näyttävät). Jos ovat kaaria (halo?) onko kuinka yleistä kuun yhteydessä? Sanoisin, että arviolta noin 10 min kesti "näytös".

Kommentteja: 4 kpl

Tulipallo hämärätaivaalla

3.1.2017 klo 16.00 - Vaasa, Vähäkyrö (IV)
Satu Rajamäki

11-vuotias tyttäreni teki eilen seuraavanlaisen havainnon: Tähti, joka lensi vähän matkaa hitaasti, halkesi kahtia, palat lähtivät eri suuntiin ja hävisivät näkyvistä. Tämä on tapahtunut arviolta klo 16-17 välisenä aikana. Oheisessa liitteessä on kuvaan piirretty 3 vaihetta. Ylimmässä näkyy lentovaihe. Keskellä esitetään kuinka "kappale" halkesi kahtia ja alin viiva kuvaa kahden kappaleen lentomittaa ennen katoamista. Ääntä ei kuulunut. Täydennys: Tähtitaivas näkyi tuolloin, eli ei ollut pilviä ainakaan ko ilmansuunnassa. Ilmansuunta arviolta etelä-lounas suunnalla.

Rauhallinen revontulikaari

23.12.2016 klo 22.41 - Vaasa, Vähäkyrö (II)
Satu Rajamäki

Rauhallinen kaari oli näihin aikoihin. Vajaata tuntia myöhemmin loimotti hienoja aaltoja, mutta niitä en saanut kuviin taltioitua. Mutta joulun värejä näkyi: punaista ja vihreää. Punainen näkyi myös paljaalla silmällä.

Revontulia pilviraosta

4.11.2016 klo 00.30 - Vähäkyrö, Vaasa (II)
Satu Rajamäki

Aiemmin illalla en ehtinyt paljoa tilannetta seurata, mutta  puolen yön jälkeen oli lähdettävä ulkoiluttamaan kameraa. Täysin kirkas keli ei ollut, sumua ja pilviä oli paikka paikoin. Kohtuu rauhallista menoa oli, mutta muutama nopea piiska kera punaisen alareunan näkyi pilvirajan tuntumassa.

Kommentteja: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

13.10.2016 klo 20.00 - Vaasa, Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Ennen iltakahdeksaa huomasin ensimmäiset revontulet. Vaikka ei ollut pimeää, värit olivat kirkkaat selkeät. Vajaan tunnin seurailtua, pidin pienen tauon, kun näytti että hipuu. Ennen kymmentä katsoin uudelleen ulos, ja koronaa pukkasi taivaan täydeltä. Tuli kiire ulos. Värit olivat kirkkaita, reposit olivat tänä iltana kohtuu nopeita aina välillä. Punainen väri näkyi oikein selvästi myös pelkällä silmällä. Koronan reunoilla alaspäintullessa näytti niin kuin reuna olisi lepattanut. Olisi taas tarvittu koko taivaan kattava tekniikka :)

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Aktiivinen revontulivyö

10.10.2016 klo 21.51 - Vähäkyrö (III)
Satu Rajamäki

Vaasan seudulla klo 21:51. Oli muuten jännä juttu. Joka kerta kun reposet leiskautti parempaa showta, myös usva muuttui sankemmaksi ja hyinen viima koveni. Kun reposet heikkenivät niin sumu teki samoin. Voi olla ettei näillä ole tekemistä toistensa kanssa, mutta mielenkiintoinen yhteensattuma. Välillä revontulet hiipuivat ja sitten taas muuttuivat nopeasti kirkkaiksi. Pientä pilviharsoa oli edessä. Myös punaista näkyi melko paljon mukana, ja sen näki ihan helposti myös paljaalla silmällä.

Kuvia: 2 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

3.8.2016 klo 00.32 - Vähäkyrö (IV)
Satu Rajamäki

Ukkonen jyrisi Vaasassa monta tuntia viime yönä. Nämä kuvat on otettu ukkosrintaman "laitamalta" (sisämaastapäin). Pilvissä löi paljon salamoita. Osaa salamoista onnistui valokuvata. Välillä pilvet leiskuivat mutta varsinaista salamaa ei näkynyt ja vähän väliä jyrisi eri puolilla. Päätapahtuma meni ns. "vierestä ohi", luoteis-/pohjoissuunnasta, mutta päästiin näkemään meille kesän ensimmäiset yölliset salamat. Muutamaan kuvaan onnistui myös osua revontulien kajo pilvien yläpuolella ja pari tähteä, kahden ukkosrintaman välistä.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.1.2018 klo 6.36.