Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Linnunrata

11.10.2017 klo 22.00 - 23.00 - Tromssa, Kvaløya, Norja (III)
Mika-Pekka Markkanen

#bongaalinnunrata G1-luokan geomagneettisesta myrskystä ja puolikuusta huolimatta, pohjoisen taivaan Linnunratakin tallentui muutamaan ruutun ihan mukavasti tällä kuvausreissulla Tromssan seudulla. Yhdessä ruudussa näytti jopa siltä, että Revontulet loivat ikäänkuin spotti-valot Linnunrataa kohti.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

18.8.2017 klo 00.00 - 02.00 - Azorit, Flores, Portugali (V)
Mika-Pekka Markkanen

Yö Azoreilla#bongaalinnunrataJo ennen reissuani Azoreille, haaveilin kirkkaista kuuttomista öistä keskellä Atlanttia, varsinkin valosaasteettomimmilla läntisimmillä saarilla. Toiveeni toteutui muutamana yönä, ja pääsin ensi kertaa elämässäni katsomaan ja kuvaamaan galaksimme keskustaa kohti. Lähes valosaasteeton taivas oli jo paljain silmin upea näky, mutta oli uskomatonta nähdä mitä hyvällä kameralla ja linssillä oli mahdollista tallentaa. Jo muokkaamaton kuva kameran näytöltä näytti mahtavalta! Kuvissa näkyi myös selkeästi vihertävää ilmahehkua. Kuvaa varten ajoimme tyttöystäväni kanssa kahd...

Kommentteja: 5 kpl

Linnunrata

15.8.2017 klo 00.00 - 02.00 - Azorit, Flores, Portugali (V)
Mika-Pekka Markkanen

Linnunmaitomeri #bongaalinnunrata Näkymää Atlantin keskiselänteeltä laavakivien seasta lounaaseen avomerelle päin, jonne linnunradan keskus hiljalleen vajosi. Tämä oli ensimäinen kerta, kun pääsin kuvaamaan galaksimme keskustaa kohti. Floresin saarella on yleisesti hyvin vähän valosaastetta, varsinkin tuolla länsirannikolla. Noilla kosteilla ja pilvisillä saarilla ovat tosin kirkkaat yöt harvinaisempaa herkkua, ja näitä hetkiä oli siis toivottu ja odotettu! Tähtitaivas ja linnunrata oli paljaalla silmällä upea näky, ja oli mahtava hetki nähdä ensimmäiset kuvat kameran ruudulta! Rannalle pääsy ...

Kommentteja: 5 kpl

Linnunrata

3.9.2016 klo 23.00 - 01.00 - Kaali, Viro (IV)
Mika-Pekka Markkanen

Kun Taivas Putosi Kaalin meteoriittikraatteria tutkimassa tähtitaivaan alla (omakuva). #bongaalinnunrata Yleisesti Saarenmaalla on hyvin vähän valosaastetta, ja vaikka viereisen Kaalin kylän valoista (jotka hiukan hohtavat kuvassakin) tulee pientä paikallista valosaastetta, näkyi linnunrata siitäkin huolimatta hienosti paljaalla silmälläkäin. Oli tosin haasteellista löytää montusta sopivaa kohtaa, josta saisi linnunradan sommiteltua tuohon latvuston aukkoon. Suosittelen lämpimästi Länsi-Viroa, erityisesti Saarenmaata ja Hiidenmaata, valosaasteettomista taivaista kiinnostuneille!

Kommentteja: 8 kpl

Siitepölykehä

9.5.2012 klo 11.26 - Loppi (IV)
Mika-Pekka Markkanen

Luulisin että kyseessä on koivun siitepölyn aiheuttama kehä. Katon räystäs suojasi auringolta ja auttoi havaitsemisessa.

Kommentteja: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.1.2018 klo 6.38.