Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Helmiäispilviä

24.12.2017 klo 14.30 - 15.30 - Vaasa
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Jouluaaton kävelyn rannassa kruunasi visuaalisesti näyttävät helmiäispilvet auringonlaskun jälkeen. Kirkkaita värejä. Pinkki näköi voimakkaasta. Kiikareilla näkyi paljon yksityiskohtia, ohuita haituvia.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Rauhallinen revontulikaari

5.12.2017 klo 21.27 - Vaasa (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Hento revontulikaari itsenäisyyspäivän aattona. Eroittui oikeastaan vain valokuvasta. Kuu oli edelleen kirkas.  

Yli puoli taivasta revontulia

4.12.2017 klo 21.55 - 00.08 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Ennuste lupasi voimakkaita revontulia, mutta ilta alkoi vaisusti. Kuutamossa ja kaupungin ytimessä näkyi revontulivyö lähes zeniitissä linnunradan päällä. Näytti ensin siltä kuin linnunrata olisi näkynyt kuutamossa ja keskustan valoissa, mutta kuvan oton jälkeen varmistui revontulivyöksi. Muutama voimakkaampi hetki oli ja lyhyen hetken puolenyön aikaan revontulet voimistuivat paljon ja paljain silmin näkyi nopeasti liikkua säteitä josta erottui valkoista ja liilaa paljain silminkin. Myös koronaakin oli näkyvissä vaikka kuutamo paistoi hyvin lähellä. Kuvassa Vaasan vesitorni, kasarmin aluetta j...

Kuvia: 5 kpl

Rauhallinen revontulikaari

19.10.2017 klo 23.00 - 00.00 - Vaasa (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Urbaania revontulibongausta arki-illan suhteellisen hiljaisessa Vaasan keskustassa. Ihmisiä ei pahemmin liikkeellä ollut. Vain vaahteralehtien satunnainen putoilu toi omat äänensä pimeään iltaan. Revontulet eivät kauan kestäneet, onneksi tuli oltua jo valmiiksi kuvaamassa tähtitaivasta. Kotiinmenomatkalla tuli vielä hyödynnettyä paria sammunutta katuvaloa. Sopivan pimeä kadunpätkä kuvata vielä lisää. Revontulet aina vähän aktivoituivat hyytymisenkin jälkeen.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Revontulisäteitä

13.10.2017 klo 21.30 - 22.00 - Vaasa (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Yllätykseksi olikin kirkas keli vastoin sääennusteita. Vaasan Andromeda puskaradio hälytti reposista ja tuli herätysviestiä ettei vaan nukuta ohi tätä ;) Urbaania revontulibongausta tälläkertaa. Vaasan keskustan kasamintorilla. Vanha nuorisotalo, Nikolain kirkko ja kasarmin upseerin asuintalo. Hienoa kun oli pitkästäaikaa kirkasta ja vielä reposet päälle. No linnunrata jäi kuvaamatta.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Revontulisäteitä

2.9.2017 klo 23.00 - 23.59 - Korsholm (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Syksyn revontulia. Tulivat juuri näkyviinennenkuin kirkas kuu nousi. Kameran kuvaan tallentui muutakin kuin vihreää.  edit: lisäsin vielä gif-animaation

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

ISS

10.8.2017 klo 19.50 - 19.51 - Washington DC, Yhdysvallat (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Auringonpimennysreissulla kävimme Washinton D. C.:ssä. Iltapäivällä aloitimme keskustan puiston nähtävyyksillä käyntiä. Viimeiseksi ehdimme vielä käydä puiston toisessa päässä Lincolnin muistomerkillä. Väsymys painoi jaloissa ja hotellin lepopaikkaan oli kaipuu. Lincolnin jykevän olemuksen jälkeen päätimme vielä odotella puolituntia ja katsoa auringonlaskun muistomerkin rappusilta. Näkymä Washintonin muistomerkin obeliskiin ja heijastuvaan altaaseen oli hyvä. Auringonlaskua odotellessa tuli mieleen katsoa, että näkyisikö kansainvälinen avaruusasema tänä iltana. Yllätykseksi asema oli tulossa h...

Kommentteja: 2 kpl

Himmeitä yöpilviä

16.7.2017 klo 01.34 - 01.52 - Mustasaari (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Varhaisimmat vyppihavainnot täältä Vaasan korkeudelta omalle kohdalle. Aurinko -5.5 astetta horisontin alapuolella. Erottuivat hyvin paljain silmin. Timelapse gif-animaatio n. 15min ajalta. EDIT:Lisäsin vielä panoraamakuvan eteläänpäin jossa maan varjo. Näyttäisi olevan vyppejä myös aivan maan varjon rajalla eli aika lännessä. Tämä näkyi myös visuaalisesti. Käytin CPL-filtteriä ja nuo pilvet tummenivat taivaan mukana filteriä pyöritettäessä. EDIT2:Vielä yksi venytetty kuva vyppien ja maan varjon kohtaamisesta. Nämä on kyllä pohjois-eteläsuuntaisia juovia. Olisko vyppejä sittenkään?

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Aurinko

6.7.2017 klo 19.08 - Vaasa (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Auringonkuvauskokeilu kameraoptiikalla. Tuli väsättyä perus aurinkofiltterikalvo järkkärioptiikkaan. Pitkästäaikaa yksi pilkku tulossa näkyviin. Cropattu ja croppaamaton kuva. Eipä kummonen mutta tulipahan kokeiltua. Wavelet ja Lightroomilla loppukäpistely

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

23.6.2017 klo 21.24 - Korsholm (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Juhannusaattoillan halonäytelmä. Hyvin kirkkaana kävi yläsivuava.  

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Siitepölykehä

17.6.2017 klo 21.56 - Korsholm (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Männyn siitepölyä on joka paikassa, pölisee, joten yritystä oli saada kehä bongattua. Pilvistä oli taivaanrannassa, mutta onneksi pilvet rakoili ja tulihan se sieltä näkyviin.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

17.6.2017 klo 14.30 - 18.46 - Korsholm (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Perus halorengas, mutta kesti erityisen kauan. Aamupäivästä iltaan saakka. Youtube video, 6 tuntia 3 minuutissa: https://youtu.be/GepJHMrzJww   Timo Alangon havainnolle ja videolle jatkoa 25km:n päästä http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/64592   Kamerassa oli CPL-filtteri, joka tummensi taivasta aika paljon.

Useita halomuotoja

26.2.2017 klo 17.01 - 17.26 - Vaasa (II)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

[Klo 17.01:] Nätti pieni sateenkaaren värinen sivuaurinko. [Klo 17.26:] Aurinkopilari näkyi jännästi pilven takaa. Vaasan Andromedan observatoriolla puuhastelun lomassa näkyy valosaankin aikaan kaikenlaista ;)

Kuvia: 3 kpl

Kuu

31.1.2017 klo 20.23 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuu, Venus ja Mars Vanhan Vaasan raunoilla. Toisessa kuvassa Vaasan keskustassa oleva 'ryssänkirkon' torni. Pilvistä oli luvattu illalle, mutta olikin kirkasta. Välillä näinkin päin. Hieno ilta oli taas kuvailla ja ulkoilla. Oli vielä revontuliakin pohjois taivaalla.

Kuvia: 2 kpl

Kuu

30.1.2017 klo 19.28 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Maatamon ja pienen kuunsirpin kuvausmetsästysressun lopputulos. Olipa ihanteelliset ulkoiluolosuhteet, ei tuulta oikein ollenkaan ja suht lämmintä näin tammikuun loppuun. Kuvassa Vanhan Vaasan kirkon kellotapuli. Toiseksi viimeiseen kuvaan koitin saada Venuksen ja Marssin mukaan. Käytössä olleen 55-210mm objektiivin pienin polttoväli riitti juuri ja juuri saamaan planeetat kuvaan mutta rajaus olisi voinut olla parempi vielä pinemmällä polttovälillä.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuun kehä

16.12.2016 klo 20.31 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuun kehässä näkyi visuaalisesti kahdet spektrirenkaat. Kuvassa Vanhan Vaasan kirkko (Mustasaaren kirkko). Rakennus toimi aikoinaan aluksi hovikoikeutena. Kellotapuli on erillinen rakennus. Yhteen ainoaan kuvaan sain nämä kehät, kunnes pilvet tulivat. Hieno tyyni ilta ulkoilla. Puut olivat huurteessa ja tyyntä.

Kommentteja: 4 kpl

Kuu

15.12.2016 klo 18.40 - Vaasa (IV)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuu nousi komiasti tänä iltana. Eiliseen verrattuna pilviä oli vain dramaattisuutta antamaan onneksi tälläkertaa. Hieno tyyni pikkupakkasilta. Oli antoisaa ulkoilla ja seurata tätä nousua visuaalisesti. Viime kesän Ursan Cygnus tapahtumassa olleen Helsinkiläisen kuumaisemakuvaaja Erkki Lampénin luennon innoittama täytyi saada myös kuvattua oman paikkakunnan kirkko ja iso kuu. Kahteen jälkimmäiseen kuvaan tuli myös hento vihreä ja punainen reuna. Edit: Pari animaatiota lisää

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 10 kpl

Kuu

14.12.2016 klo 16.40 - Vaasa (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Toinen superkuu peräkkäin. Tämä vähän pienempi. Koko päivän oli kirkas sää. Sääennuste lupasi pilvistyvää iltapäiväksi. Pilvisyys alkoi, mutta onneksi jotain näkyi. Kuvissa Kuun kanssa poseeraa Vaasan keskustan kirkko ja vesitorni.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Yksi halomuoto

3.12.2016 klo 17.58 - Korsholm (I)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Kuun ja planeettojen kohtaamista kuvatessa näkyi pitkän aikaa sekä Kuulla, että Venuksella halopilari. Hiukan oli satunnaista lumisadetta ja tuuli nostatti lumipölyä lahdelle. Mahdollinen halon aiheuttaja tuli myös kameran näytölle lepäilemään.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kuu ja Venus

3.12.2016 klo 17.50 - Korsholm (III)
Tommi Järvilehto, Vaasan Andromeda

Mukava nähdä pitkästäaikaa planeettoja taivaalla. Selkeästi kyllä näkyi Venus. Ei tarvinnut etsiä taivaalta. Hento satunnainen lumisade ja tuulen nostattamat lumipöly taisivat saada aikaan halopilarin Venukselle. Harmi kun Taivaanvahdin halolomakkeessa ei ole Venusta halon aiheuttajana vaihtoehdoissa. Olisin laittanut rapsan myös sinne puolelle. Pilvisyyden ja pienten teknisten seikkojen takia en saanut otettua hiukan myöhemmin myös Marssia mukaan ryhmäkuvaan. Visuaalihavainto muistoihin kuitenkin jäi.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.1.2018 klo 6.38.