Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 1 havaintoa ja 2 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Keinovalopilareita

20.1.2018 klo 22.50 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Pakkasen kiristyessä iltaa kohti, tuli lähdettyä kierrokselle. Raision nurkilla jo kaukaa otti silmään matalalla kulkeva pilvi, jonka lähteeksi paljastui Kerttulan liikuntakeskuksen lumitykki. Pilvi ajelehti Raision tehtaita kohti ja tuolla näkyivätkin ensimmäiset pilarit tehdasalueella. Kidettä leijaili mukavasti ilmassa ja pimeämmällä tienpätkällä kokeilin taskulampulla taikoa jotain näkyviin, pilariin se jäi (kuva 1.).  Suuntasin venesatamaa kohti ja Nesteentiellä alkoi näkymään pilaria jo katuvaloissa. Venesatamalle kääntyessä törmäsin (en sentään ihan sananmukaisesti) Peussan Mikkoon. Sii...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Kuu

19.1.2018 klo 15.47 - 17.18 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Kuu muistutti itsestään ilmaantuessaan pieneen pilvirakoon auringonlaskun aikoihin (kuvat 1. ja 2.). Kovin himmeänä erottui tuossa vaiheessa. Kakkoskuvassa kuu alaoikealla, seuranaan tällä kertaa Boeing 737. Lähempänä viittä kirkkaus oli hämärtyvällä taivaalla jo sitä luokkaa, että kuu löytyi vaivoitta (kuva 3.). Viiden jälkeen (kuvat 4. ja 5.) alkoi jo maatamokin erottua.  

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Useita halomuotoja

18.1.2018 klo 11.12 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Varsin himmeä rengas tuli näkyville pilvisyyden hieman repeillessä ennen keskipäivää. Yläosassa kirkastumaa, jonka mielsin ylläsivuavaksi. 

Kuvia: 2 kpl

Pilvikaari maanpinnalta

11.1.2018 klo 12.04 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Vaaleaa kaarimaista muotoa erottui aurinkoa vastapäätä puolenpäivän aikaan, arviolta noin kymmenisen minuuttia. Pilvikaari tuosta itselle tuli mieleen. Selkeimmillään ilmiö oli ennen kuin ehdin kameran hakea, mutta ainakin ensimmäisessä kuvassa nousee esiin vahva kaari käsitellyssä versiossa (usm + br).

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kangastus

11.1.2018 klo 09.55 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Aavistuksen vääristellen kohosi aurinko horisontista. Noustessaan se hävisi pikkuhiljaa sakenevan pilvipeitteen taakse.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Kuu ja Jupiter

11.1.2018 klo 09.32 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Kuu ja Jupiter kohtasivat aamutaivaalla, seuranaan Atr-72 matkalla Tukholmaan.  Aamulla liikkeelle lähtiessä taivas oli hämärämpi ja Mars näkyi myös upeasti. Kuvaa en ehtinyt tuossa vaiheessa napata.

Kommentteja: 2 kpl

Kuu

9.1.2018 klo 09.05 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Kuu vaalenevalta aamutaivaalta, jota rusko mukavasti värjäsi. Kohtaavat planeetat jäivät pilviverhon taakse. 

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

3.1.2018 klo 12.19 - Raisio (I)
Lasse Nurminen

Työhuoneen ikkunasta taltioitu "lokinsiiipi", kestoltaaan n. kaksi minuuttia :o) Sopivaa pilveä näkyi alapilvien takaa ja yhtäkkiä ylläsivuava vain oli siinä. Kakkoskuvassa alkutilanteen kehittyvä ys., joka herätti tilanteeseen.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

30.12.2017 klo 20.35 - 21.12 - Turku (I)
Lasse Nurminen

Iltalenkin halot Ruissalosta. Kotoa lähtiessä tuli hetki reilusti veden- ja lumensekaista tavaraa ja pilveä oli taivaalla runsaasti. Odotuksiin nähden ihan kelpo 22-rengasta siis. Kuvien välissä ehti kulua puolisen tuntia. 

Kuvia: 2 kpl

Heijastuneet pilvisäteet

30.12.2017 klo 12.25 - 12.28 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Harmaata piisaa, mutta moiset pikaiset säteet tarttuivat ensin verkkokalvolle ja sitten kännyn kennolle. Lienevät heijastuneita pilvisäteitä? Onkin ensihavainto näistä, jos raati on samaa mieltä. Avointa merta tuossa suunnassa kyllä löytyy peilipinnaksi.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Helmiäispilviä

24.12.2017 klo 16.20 - 17.20 - Turku (IV)
Lasse Nurminen

Aamulla tuli noteerattua muutama Vahdin helmiäishavainto, joten pientä odotusta oli pitkin päivää. Tietenkin osui tällaiselle päivälle, ettei nyt ihan tuosta vaan voinut maastoon lähteä :o) Lahjat oli iltapäivällä jaettu ja taivaalla näytti olevan sellaista kirkkautta, että siinä kohtaa uskalsi jo hivuttautua ulos kameravarustuksessa. Hieman avarammalle paikalle piti hakeutua, mutta kovin kauas ei voinut lähteä. Oli vielä kyläreissu tiedossa, joten siirtymään ei voinut tuhlata liikaa aikaa. Hieman arvelutti taas oma selväjärkisyys, kun aattona ajelee pilvien perässä. No onneksi joku muukin... ...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Erikoispilviä

18.12.2017 klo 09.30 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Aamun reikäpilvikandidaatti, joka kiinnitti huomiota auringonnousun värjäämän sadejuovan vuoksi. Pari kännyruutua raadille arvioitavaksi.

Kuvia: 3 kpl

Kuu, Jupiter ja Mars

13.12.2017 klo 08.10 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Kolmikko "kohtasi" kirkastuvalla, lähes pilvettömällä aamutaivaalla. Varustus oli mitä oli, jalusta ja valovoima uupuivat, mutta jotain jäi talteen. 70-milliä croppirungossa ei jättänyt paljoa sommittelun varaa (käytännössä ei yhtään). Kuu yläoikealla, alaspäin vasemmalle seuraavana Mars ja liki latvuksia Jupiter. Laajakulmakuvassa himmein Mars hävisikin sitten kohinan joukkoon :o) Huomenna kuu olisi ollut mukavammin planeettojen välimaastossa, mutta sääennusteet ovat sitä luokkaa että ei taida olla pelkoa näkymisestä.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Kangastus

6.12.2017 klo 13.10 - 13.50 - Turku (III)
Lasse Nurminen

Näyttää muodostuvan perinteeksi nämä itsenäisyyspäivän kangastuskuvat Airiston rannoilta. Viime vuonna keli oli tosin enemmän pakkasen puolella, nyt ehkä juuri alle nollan. Lisäksi kuvaussuunta eri kuin viime vuonna. Rajakari kuvassa yksi noin 4,3 kilometrin päässä ja kakkoskuvan luoto samoilla etäisyyksillä. Kolmos- ja neloskuvassa Vepsän ja Kaarnitan välisen aukon kangastelevat kohteet etäämmällä. Viimeisissä kuvissa näkee hyvin tilanteen muuttumisen puolessa tunnissa.

Kuvia: 4 kpl

Kuun kehä

4.12.2017 klo 22.30 - Naantali (III)
Lasse Nurminen

"Pakolliset" kehäkuvat pilviseltä iltataivaalta. Parhaimmat kehät osuivat lähes koko illan taivasta peittäneen pilvimassan häntään, ennen hetkellistä aukkoa taivaalla.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

4.12.2017 klo 20.05 - 22.50 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Suhteellisen varhain illalla tuli lähdettyä passiin Naantalin rantaan. Eipä olisi kiirettä tarvinnut pitää, koska taivas oli taas tutun pilvinen. Havaintoajan loppuvaiheessa hetkellistä sädettä, mahdollisista aiemmista säteistä ei pysty pilvisyyden takia sanomaan mitään. Laajalla alalla viherrystä kuitenkin oli hetkellisen pilviaukon osuessa katselusektorille. Repoja mielenkiintoisemmaksi muodostui lähestyvän saderintaman pilvien seuranta. Kuunvalo nosti lähestyvät pilvet mukavasti esiin jo horisontissa. Autolle päästyäni alkoikin sitten tiputtelemaan lunta. Pääkuva havaintoajan lopulta, lisäk...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

M45, Seulaset

25.11.2017 klo 20.35 - Turku (III)
Lasse Nurminen

Vielä ennen paksumman pilvipeiton saapumista tuli napattua muutama yksittäisruutu Seulasista. Hyvin ohutta pilviharsoa lipui jo kuvausvaiheessa kohteen kulmilla. Joko siitä tai käytetystä optiikasta johtuen (vanha manuaalitele) kirkkaimmat tähdet saivat hieman kehämäistä hehkua ympärilleen.

Useita halomuotoja

25.11.2017 klo 20.16 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Oli ajatuksena käydä kuvaamassa laskevaa kuuta. Laskihan se, horisontista nousevan pilvimassan taakse... Ennen alapilvisyyden saapumista, sain tovin seurata pientä halotarjontaa. Ruksin ylläsivuavankin, kun oli hetkellisesti sen verran kirkkaampaa kuun yllä. Kolmosena usmattu versio kakkosesta, jossa nousee vielä paremmin esiin.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

7.11.2017 klo 21.05 - Raisio (I)
Lasse Nurminen

Reporetkellä tarttui kennolle myös hailakka 22-rengas.

Kuvia: 2 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

7.11.2017 klo 20.00 - 21.30 - Raisio (IV)
Lasse Nurminen

Taas tuli havahduttua aktiivisuuteen vasta iltasella koneen ääressä, onneksi riittävän ajoissa. Kamppeet kasaan ja kohteeseen, päivänsankari mukana. Neiti saikin kuin synttärilahjaksi nauttia kepparinsa kanssa parhaista tulista mitä hänelle on kohdalle osunut. Itselle ei myöskään hetkeen ole ollut tarjolla näin laajalle alalle levinneitä tulia. Pilvet olivat perinteisesti hieman latistamassa pohjoisen horisontin näkymiä, mutta kovasti oli vihreää taivaalla. Parhaimmillaan vyöt ulottuivat yli keskitaivaan aina kotkan tähdistöön saakka. Kuvaussuuntakin noita kuvatessa oli tavallisuudesta poikkea...

Kuvia: 6 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 24.1.2018 klo 3.49.