Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Harvinaisia halomuotoja

24.2.2018 klo 19.15 - Orimattila (IV)
Pia Simonen

Note to self: Älä mene tarkistamaan kuvauskohteita ilman kameraa. Ensimmäinen kunnon ellipsihavainto aiheutti pahanlaatuista paniikkikimpoilua :-)

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 11 kpl

Harvinaisia halomuotoja

5.3.2018 klo 12.31 - 13.21 - Kuusamo (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Olin menossa kuusamoon kun Rukan kohdalla huomasin auringon ympärillä ellipsin. Otin kuvia matkan varrelta linja-auto pysäkeillä ja viimeisen kuvan sairaalan pihalla. Ellipsi oli yhtäjaksoisesti näkyvissä tunnin ajan. Harmitti autoa ajaessa kun välillä ellipsi oli aivan täydellinen muttei mihinkään voinut pysähtyä! Moni muukin tuntee varmasti sen tunteen:)

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Harvinaisia halomuotoja

24.2.2018 klo 20.19 - Hyvinkää (IV)
Kari Rytilahti

No joo !  Olihan se kameran kortilta tarkistettava jäikö eilisillan ellipsi ilmiöstä kuun ympärillä mitään kortille. Jotainhan sinne oli tarttunut jos tätä nyt ellipsiksi voi sanoa. Vähän erillainen kuva mitä muissa havainnoissa joita tänne on tullut. No, hieman hakusessa näiden kuvaaminen ja karsealla kiireellä raapastu otos. Kelihän oli hyvä pikku pakkasineen, jonkun verran jääsumua ilmassa.  Noin 10 min aiemmin näkyi selkeä ellipsi muoto jota en ehtinyt kuvaamaan.

Kommentteja: 7 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2019 klo 21.02 - 21.15 - Lahti (IV)
Tuomo Leppänen

Pojan kanssa Kuuta ja tähtitaivasta kuvaamassa. Pilviä tuli ja meni. Huomiomme vei Kuun ympärille muodostunut ellipsin muotoinen pieni halo rengas, jota alkuun epäilin 9 asteen renkaaksi. Kyseessä lienee kuitenkin ellipsihalo.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Harvinaisia halomuotoja

24.2.2018 klo 20.45 - Riihimäki (IV)
Vesa Toropainen

Sattumalta olin lähdössä koirien kanssa iltalenkille "myöhään" ja pihalla kuuta vilkaistessa koitti suuri hämmästys. Kuulla pieni rengas, mietin hetken että olisiko 9-asteen, kävelin autolle, ja nappasin järkkärin etupenkiltä, isot tappiin ja auton kattoa vasten zoomailemaan. HETKONEN..., ei se olekaan aivan pyöreä, olisiko se sittenkin ellipsi... no onhan se!. Pakkasen hyydyttämät akut riittivät kahdeksaan laukaukseen ja halokin hävisi muutamassa minuutissa sen havitsemisesta. Olipas tuuria ekan ellipsin bongauksessa... Taivas oli täysin pilvetön, joten halon aiheuttaneiden jääkiteiden sijain...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Harvinaisia halomuotoja

25.2.2018 klo 12.11 - 12.17 - Orimattila (IV)
Pia Simonen

Hurjaa! Nyt potkii onni ellipsien suhteen. Tänään on vuoroin aurinko paistanaut ja sitten taas satanut lunta. Tämä nopea ellipsi edelsi sakeaa rauhakseltaan leijailevaa lumisadetta. Neljännestä kuvasta näkyy kuinka ellipsi muuttui tavalliseksi kehäksi.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Harvinaisia halomuotoja

24.2.2018 klo 12.50 - 13.10 - Laukaa (IV)
Janne Hakala

Lähdimme lasten kanssa laskemaan mäkeä Äijälä koululle ja auringon ympärillä näkyi ellipsin muotoinen kehä. Ensimmäinen ellipsihalo, jonka olen nähnyt. Näkyi silmälle aurinkolasin kanssa selkeästi. Kiire tuli hakemaan kameraa kotoa ja napsimaan kuvia, muutamaan ekaan tulikin kuvat.   Kännykän näytöllä aiemmassa kuvassa näkyi selvä rengas, mutta tietokoneella enää ei. Nyt vaihdettu alkuun pari kameran kuvaa joita reippaasti käsitelty että näytti samalta kuin silmälle.    Lisätty vähän tekstiä ja pari kameran kuvaa.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Harvinaisia halomuotoja

26.3.2018 klo 00.22 - Mäntyharju (IV)
Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Muutaman minuutin kestänyt ellipsi. Otin nopeasti käsivaralla muutaman kuvan mutta tietenkin ne tärähtivät. Harmi,oli ihan selkeä kehä.  

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Harvinaisia halomuotoja

22.2.2018 klo 19.35 - 19.50 - Mäntyharju (IV)
Jukka Kytömäki

Ellipsihalo kuulla, sekä keinovalopilaria samaan aikaan. Kiire oli kuvata, sillä ellipsihalo haihtui nopeasti. Sumupilveä liikkuu edelleen, jotan silmät tarkkana.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Harvinaisia halomuotoja

23.2.2018 klo 13.30 - 14.45 - Lieto (IV)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Puolenpäivän jälkeen alkoi auringon ympärille muodostumaan ellipsimäistä hehkua. Tätä jatkui noin tunnin ajan. Kuvailin aina silloin tällöin ja ellipsihalo tästä tuli vahvasti mieleen, vaikkakaan ei tyylipuhdas sellainen.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Yksi halomuoto

23.2.2018 klo 15.25 - 16.30 - Laitila (I)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Päivällä oli tullut Turusta ellipsihalo häly. Kävin päivällä pihalla kurkkaamassa, mutta mitään ei näkynyt. Päätin sapuskan jälkeen ottaa kameran ja lähteä vähän pihalle. Väripilviä kuvatessani huomasin, että aurinko näyttää venyvän. Pistin hälyä eteenpäin. Ihan hitsin hankala tallennettava tämä kaveri! Koko ajan tilanne eli ja muuttui. Sinkoilin halosta hullaantuneena pitkin poikin ja etsin jotain sopivaa auringon eteen. Jännä halo ja ensimmäinen lajiaan minulle-ikinä. Samassa huomasin punaisen eri sävyissä leijailevan kidepilven, joka oli auringon suunnassa Tuulenpuuska pöllytti kidemäistä h...

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

25.2.2018 klo 20.35 - 21.30 - Kuusamo, Käylä (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Kuvasin illalla kuun kehää ja olin varuillani jos sitä kuulua ellipsiä olisi tarjolla. Taivas välillä selkeni, vain ohutta harsoa oli ilmoilla. Melkein koko ajan tihkutti jotain jäätihkua. Sitten alkoi tapahtua. Silminnähden pieni ovaali syntyi hetkeksi kuun ympärille ja katosi. Tätä jatkui vähän väliä. Sitten ilmestyi  22’ halorengas joka muuttui jonkin ajan päästä hieman soikeaksi. Hetken aikaa näkyvissä oli myös horisonttirengas mutta erittäin lyhyen aikaa. Kelinä kova tuuli ja -8 pakkasta.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2019 klo 19.00 - Jämsä (IV)
Mirko Lahtinen, Ursa (Länsi-Suomi)

ulkona kävellessä kuun ympärillä oli pilviä mutta yhtäkkiä ne alkoivat häviämään ja ellipsi ilmestyi hiukan alle minuutin ajaksi. Kuvassa kuun alapuolella linssiheijastus.

Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2019 klo 19.20 - Espoo (IV)
Panu Lahtinen, Pollux, Aalto-yliopisto

Lyhytkestoinen ellipsihalo täyskuulla. Vasta toinen omalle kohdalleni osunut ellipsi.

Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

20.1.2019 klo 20.30 - 20.42 - Kontiolahti (IV)
Karri Pasanen

Lähdin ulkoiluttamaan koiraa rapsakassa 25 asteen pakkasessa ja katselin samalla komeaa Kuuta, joka ohuen pilviharson takaa valaisi talvista maisemaa. Vain muutaman minuutin kuljettuamme totesin, että kehä väistyy ja ympärille muodostuu ellipsin muotoinen halo. Eikä tietenkään edes kännykkää mukana. Katselin hetken tilannetta ja kun koirakin totesi hangen liian kylmäksi ja nosteli onnettomana tassujaan, päätimme kipaista juoksujalkaa takaisin. Koira oli päätöksestä hyvillään ja kerkesin juuri napata muutaman hätäisen ruudun käsivaralta ennen kuin pilviharso peitti halon taakseen. Pilviet väist...

Kommentteja: 2 kpl

Harvinaisia halomuotoja

27.3.2018 klo 17.00 - 17.08 - Kalmar, Ruotsi (IV)
Jouni Hovi

Vähintään 8 minuuttia kestänyt ellipsihalosetti jossa ainakin 1 tai mahdollisesti 2 rengasta (alaosassa). Lämpöä maan pinnalla noin -4 astetta, tuulta jokunen metri sekunnissa. Rengas erottui alussa vain molemminpuoleisina pylväinä auringon vierellä.

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Harvinaisia halomuotoja

12.4.2018 klo 10.14 - Joensuu (IV)
Marko Riikonen

Menin ulos katsomaan peilillä onko yläpilvihaloja, mutta huomion vei kirkas Ac-virga auringon kohdalla. Livakkaan takaisin sisään hakemaan aurinkolasit ja kamera. Ellipsihalohan siellä hehkussa pesi. Ehdin juuri ja juuri: seuraavassa kuvassa 15 sekuntia myöhemmin ellipsi on jo olematon ja sitten kadonnut. Yleisnäkymässä on auringon alapuolelle nopeasti vetäytynyt terävärajainen virga ja aivan rakennuksen yläpuolella pikkasen sen emäpilveä (sekä sivuaurinko).

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 22.2.2018 klo 00.00 - 20.01.2020 klo 06.37.