Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 2 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Koko taivaan revontulet

26.9.2011 klo 22.25 - Siilinjärvi (V)

Tämän vuosikymmenen kirkkaimmat ja laajimmat revontulet. Näkyivät heti astuttuani ovesta ulos ja täällä taivas on sentään melkoisen valosaasteen peitossa. Johtuneiko em. valosaasteesta mutta muita värejä vihreän lisäksi ei näkynyt saatika kuviin tarttunut. Samalta illalta muut havaitsijat kyllä näyttivät komeita väri-ilotteluja vaikka millä mitoin. Ikävä kyllä pilvet vyöryivät ennen puoltayötä näytöksen eteen, olisi tuota katsonut pidempäänkin. Otin pari pallopanoraamaakin, ne voi käydä katsomasta blogistani.

Koko taivaan revontulet

16.1.2012 klo 16.00 - 22.30 - Inari (V)
Simo Aikioniemi

Ensimmäiset merkit revontulista heti hämärän saavuttua ja pian olikin jo täysi tohina päällä. Ensimmäinen huippu klo 16 ja 17 välillä, jolloin varsin aktiivinen ja säteittäinen revontulivyö pääasiassa pohjoisella taivaanpuoliskolla hallitsevin revontulimuoto. Myöhemmin illalla pitkään rauhallista mutta kirkasta, varsin tasaista revontulikaarta, jonka korkeus vaihteli zeniitistä aina hyvän matkaa etelätaivaan puolelle. Loppuvaiheessa lähempänä klo 22 taas uusi piikki, jolloin hyvinkin aktiivisia revontulia ympäri taivasta.

Images: 4 pcs • Comments: 7 pcs

Koko taivaan revontulet

22.1.2012 klo 19.30 - 04.00 - Oulu (V)
Pekka Kokko, Oulun Arktos

Ilta meni sisätiloissa mutta onneksi meteorikamera valvoi ulkona. Komeita revontulia olisi ollut tarjolla ulkoilijalle. Ja viimeiset näyttäisi hiipuneen n. klo 04.00 23.1 aamulla. Leiskunta on ollut kohtalaista koska kameran liikkeentunnistus oli lauennut kymmenkunta kertaa.

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

24.1.2012 klo 20.30 - 21.00 - Kaamanen, Inari (V)
Simo Aikioniemi

Vähän jälkimaininkeihin vasta kerkesin tällä kertaa mukaan. Aluksi aktiivista vyötä sekä tasaista revontuliharsoa vähän joka puolella taivasta... lopuksi tasoittui tasaiseksi mössöksi.

Images: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

30.1.2012 klo 19.30 - 21.30 - Kaamanen, Inari (V)
Simo Aikioniemi

Inarista kotiin ajellessa kiinnittyi huomio siinä vaiheessa pohjoistaivaalla näkyneeseen revontulivyöhön, joka Kaamaseen asti ehtiessä olikin sitten jo etelätaivaalla. Puoliyhdeksän aikaan kerkesin lopulta pihalle kameran kanssa ja meno olikin sitten sen verran railakasta että ihan lähimuistista ei vastaavaa löydykään. Kuvat puhukoon puolestaan.

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Koko taivaan revontulet

15.2.2012 klo 22.00 - 22.30 - Kaamanen, Inari (V)
Simo Aikioniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Olipa vain hieno revontulinäytelmä. Aluksi kirkasta kaarta lännestä itään taivaan poikki zeniitin kautta ja etelätaivaalla toinen heikohko revontulikaari. Huippuvaiheessa etelätaivaalle syntyi kirkas revontulivyö, josta show sitten vauhdilla levisi ympäri taivasta. Valoisuuden muutos havaintopaikalla melkoisen dramaattinen kyllä, huippuvaiheessa maisema lähes yhtä valoisa kuin täydenkuun aikaan. Kireähkö pakkanen(-26) tuulenvireen kanssa teki kelin tosin melko ikäväksi havaitsijan kannalta.

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 19.51 - Pelkosenniemi (V)
Markku Ruonala

Pitkästä aikaa kunnon reposnäytelmä. Kun tulin ulos oli jo täysi rähinä käynnissä. Taivas täynnä reposia ja mukana todella aktiivista toimintaa. Kirkkaudeltaan ei kuitenkaan aivan parhaasta päästä. Värinä oli lähes yksinomaan vihreää, mukana vähän punaista ja violettia. Havaitsemaani aktiivista vaihetta kesti noin 10 minuttia ja sen jäljiltä taivas oli täynnä reposmössöä. Kirkkauden lisäksi jäin kaipaamaan komeaa koronaa.  

Images: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 20.00 - Kuusamo (V)
Voitto Pitkänen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tällä kertaa revontulissa oli aiempaa enemmän punertavaa sävyä. Hieno kokemus tälläkin kertaa ja sitä kesti noin tunnin ajan. Sitten taivas pilvistyi ja näytelmä oli ohi.  

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 21.25 - Joutsa (V)
Mika Järvinen

Oli upea kokemus olla koronan alla,harvinaista herkkua tänä talvena Joutsan seudulla.

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 20.00 - Sodankylä, Kersilö (V)
Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Parhaimmillaan erittäin näyttävä koko taivaan revontulinäytelmä! Näytelmän alkuvaiheessa taivaalla oli itähorisontista zeniitin kautta länsihorisonttiin yltäviä vöitä, jotka heiluivat vähän kuin verhot tuulessa. Välillä osa vöistä muuttui säteisiksi. Näytelmän kirkkain ja aktiivisin vaihe oli hieman ennen kahdeksaa, jolloin revontulimuotojen liike oli erittäin nopeaa ja revontulet olivat hyvin kirkkaita! Parhaimmassa vaiheessa näkyi myös hienoja koronamaisia muotoja taivaanlaella. Aktiivisimman vaiheen aikana revontulten värit erottuivat hyvin selvästi. Aktiivisimman vaiheen aikana revontuliss...

Images: 4 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 21.47 - Kangasala (V)
Jaakko Kuivanen, Tampereen Ursa

Aluksi pohjoisella taivaalla rauhallisena revontulikaarena ja sitten äityi puoli kymmenen maissa koko taivaan revontuliksi.

Comments: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 19.30 - Oulu, Ylikiiminki (V)
Ilmo Kemppainen

Pelihommista lähdettyä n. 19:30 koillisessä valosaasteen keskellä eloisia revontuli "roihuja". Kotipihalle päästyäni n. 19:40 revontulet yli zeniitin, muodostaen perhosmaisen koronan zeniittiin. Tässä vaiheessa ajattelin, että on pakko hyväksyä, että valokuvien osalta ollaan auttamattomasti myöhässä, mutta voihan sitä välillä nauttia tästä upeasta ilmiöstä ilman kameraa. Mutta revontulet virkistyivät n. klo 21:18 tarjoten vähintään yhtä upean näytöksen koronoineen ja säteineen. n.21:35 revontulet himmenivät jälleen lähes harsomaiseksi, joskin vielä silloinkin zeniitin etäläpuolella oli havaitt...

Images: 4 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 21.30 - Kalajoki (V)
Yukiko Nakamura

Koko taivaalla oli revontulet. Keskitaivaalla oli niin kuin revontulikukka. Ja kuu ja Jupiter ja Venus olivat samassa kuvassa revontulien kanssa.

Images: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 20.35 - Jyväskylä (V)
Arto Oksanen, Jyväskylän Sirius

Hienot revontulet Nyrölän observatorion taivaalla: kirkkaita vöitä ja verhoja, vihreää ja punaista väriä, revontulikruunu ja välkehdintää. Lisänä taivaalla myös Kuu, Jupiter, Venus ja Mars.

Comments: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

27.2.2012 klo 19.50 - 20.00 - Inari (V)
Simo Aikioniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Yksi talven hienoimmista revontulinäytelmistä. Harmikseni olin kuitenkin auton ratissa mutta parhaan vaiheen aikana oli pakko heittää auto tienposkelle ja kaivaa kamera esiin. Kameraa kuvauskuntoon viritellessä ja tupeltaessa taisi ihan paras terä mennä jo ohi mutta jotain muutama pikainen sohaisu taivaalle kerettiin kuitenkin nappaamaan.

Images: 4 pcs

Koko taivaan revontulet

7.3.2012 klo 22.30 - Sotkamo (V)
Tuomo Lappalainen

todella upea näytelmä jälleen !

Images: 4 pcs • Comments: 3 pcs

Koko taivaan revontulet

7.3.2012 klo 22.17 - Ylivieska (V)
Mika Pajala, Ylivieskan club nebula

Upeat, moniväriset revontulet, joiden kirkkain vaihe kesti noin 10 minuuttia. Kiusallisen kirkas kuutamo söi kontrastia.

Images: 4 pcs

Koko taivaan revontulet

7.3.2012 klo 21.00 - 22.45 - Kaamanen, Inari (V)
Simo Aikioniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Alkuperäinen havainto katosi jostain syystä niin heitetäänpä uudestaan...

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Koko taivaan revontulet

7.3.2012 klo 20.00 - 23.30 - Sodankylä (V)
Matias Takala, Ursa (Helsinki)

Pitkin päivää seurasin magneettikentän melkoisia häiriölukemia ja melkein heti kun tuli pimeää lähdin katsomaan mitä näkyy. Kello 20 maissa näkyi hyvin himmeä ja rauhallinen revontulikaari etelässä mutta kun mitään ei alkanut tapahtua, ajattelin että siirryn lämpimämpiin tiloihin seuraamaan tapahtumia. Kaupan parkkipaikalla huomasin, että siellähän jo leimuaa. Ei kun takaisin kuvauspaikalle ja sieltähän irtosikin erittäin hieno ja aktiivinen revontulikaari. Kollegan kanssa siinä ihmeteltiin ja kun meno hiipui, käytiin välillä lämmittelemässä. Sitten iski uusi aktiivisuusvaihe ja seurattiin tap...

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Koko taivaan revontulet

7.3.2012 klo 22.17 - Vaala (V)
Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

All-sky tulipallokameran tallentama peakhold-kuva kokotaivaan revontulista (2,5 sekunnin video). Zeniitissä olevan kirkkaan osan nopea sivuttainen liike laukaisi liiketunnistuksen. Teen tarkemman muotojen tunnistuksen kunhan pääsen tarkistamaan videon.

Search result contains observations from time period 0.0. klo 00.00 - 16.06.2021 klo 19.27.