Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Kangastus

15.4.2018 klo 19.50 - 21.20 - Raahe (IV)
Mikko Silvola

Keväisellä retkellä merenrannalle näkyi näyttäviä kangastuksia niin meren suunnalla kuin maallepäin katsoessa. Kuvissa näkyvä metsänreuna on kuvauspaikasta vajaan 6km etäisyydellä ja tuulimyllyt huomattavasti kauempana useampien kymmenien kilometrien päässä. Merellä näkyi myös jäänmurtaja sekä muutama laiva sen perässä. Kaksi enemmän väriä olevaa kuvaa on siis otettu merellepäin jossa laskeva aurinko värjäsi taivasta. Metsän reunan päällä ja tuulimyllyillä näkyvä kangastus muutti muotoaan melko nopeasti ja katosikin hetkeksi mutta palasi sitten takaisin näkyviin. 

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Täydellinen kuunpimennys

31.1.2018 klo 16.30 - 17.30 - Raahe (IV)
Mikko Silvola

Sieltähän se putkahti näkyville pilvien takaa, pikkuisen jännitti ehtiikö pilvet lisääntyä, vaan ne katosivatkin sitten tyystin. Näpit ja varpaat jäätyi villasukista huolimatta. Pilkkijöitä näytti jäällä olevan niin uskaltauduin itsekkin jäälle kuvailemaan, näytti siellä joku autollakin ajelevan tosin.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kirkkaita yöpilviä

14.8.2017 klo 01.20 - 02.10 - Raahe (IV)
Mikko Silvola

Olin kuvaamassa pohjanlepakoita ja kun yö kävi niin pimeäksi että lepakoiden kuvaamisesta tuli hankalaa, vaihdoin valaisevien yöpilvien kuvaamiseen. Olivat kyllä todella komeat ja kirkkaat kun ohut pilvipeite väistyi kohti pohjoista. Yhtään perseidiä ei sattunut viime yönä näkymään, olisi yöpilvien kanssa kyllä passannut mukavasti samaan ruutuun.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kangastus

14.11.2016 klo 16.00 - Vihanti (IV)
Mikko Silvola

Superkuu vaikutti laiskanpuoleiselta eikä tuntunut millään jaksavan päästää irti horisontista, mutta nousi kuin nousikin lopulta ylös. Pitkän aikaa oli muotopuolen näköinen, johtuisiko jonkinsortin lämpötilakerroksesta? No tilanne näytti sen verran komealta että se melkein sai unohtamaan uturinteen huipulla vallinneen kylmän, melko purevan tuulen.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 12 kpl

Harvinaisia halomuotoja

16.6.2016 klo 15.30 - Posio (IV)
Mikko Silvola

Riisitunturin huipulta laskeutuessa ilmestyi melko komeita haloja taivaalle. Harmi ettei riittänyt enää potkua kiivetä takaisin riisille kuvaamaan vaan näppäsin muutaman kuvan polulta, tosin luultavasti en olisi huipulle ehtinytkään koska parhain halonäytelmä iltapäivällä taisi kestää vartin verran.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

29.5.2016 klo 01.45 - 03.30 - Raahe (II)
Mikko Silvola

Melkoisen näyttävä auringonpilari Raahessa viimeyönä. Hampaat olivat jo pestyinä mutta matkalla nukkumaan huomasin ikkunasta komean valoilmiön ja eihän se auttanut kuin lähteä käväisemään kuvauspaikoilla. Stellariumista tarkistelin tänään että ensimmäisen kuvan aikaan aurinko oli vielä yli 3 astetta horisontin alapuolella (kaikkein punertavin pilari). Lokkikuvassa taitaapi näkyä ylöspäin lähtevät pilvisäteet, onkos ne nyt nimeltään heijastuneet pilvisäteet. Auringon noustessa näkyivät myös sivuauringot mutta niistä jäi kuvat nappaamatta.

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 12 kpl

Yksi halomuoto

26.10.2015 klo 20.00 - 22.30 - Pyhäjoki (I)
Mikko Silvola

Meinasipa pitää kiirettä autonrenkaiden vaihdossa kun taivaalla killotti komea halo. No jokusen kuvan ehdin saada ennen kuin alkoi satamaan ja kuu katosi kokonaan näkyvistä.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Täydellinen kuunpimennys

28.9.2015 klo 04.56 - 06.23 - Raahe
Mikko Silvola

Pimennysretki rannalle, yhteen kuvaan sattui tähdenlentokin osumaan. Pilvistä ei ollut Raahen seudulla haittaa kuin kuuden jälkeen.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Huomiota herättäviä yöpilviä

16.8.2015 klo 00.30 - 03.30 - Raahe (V)
Mikko Silvola

Olipas mielettömän komeita yöpilviä viime yönä, tuskin olen koskaan havainnoinut yhtä voimakkaita ja näkyivät koko yön. Välillä myös tuliketunhäntä huiski taivaalla sekä muutamia pohjanlepakoita joita voi havainnoida silmien lisäksi myös ultraäänidetektorin avulla jollainen oli matkassa.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

8.8.2015 klo 01.57 - Raahe (III)
Mikko Silvola

Reissusta kotiin palatessa piti toki ennen auton purkamista dokumentoida näyttäviä yöpilviä. Ensimmäiset minulle tänä vuonna, melko selvästi näkyivät vihdoin tälläkin korkeudella.

Osittainen auringonpimennys

20.3.2015 klo 12.00 - Pyhäjoki (IV)
Mikko Silvola

Tulipa käytyä tätä bongaamassa. Valo oli todella hieno syvimmän vaiheen aikaan. Ensimmäiseen kuvaan osui heijastus aallokosta merenrannalla.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Eläinratavalo

20.2.2015 klo 20.19 - Pyhäjoki (I)
Mikko Silvola

Muutamia vuosia sitten lueskelin eläinratavalosta ja siitä lähtien olen sitä aina silloin tällöin yrittänyt bongata huonolla menestyksellä. Nyt sitten tärppäsikin sattumalta kun olin kuvaamassa kuuta, venusta ja marsia josta samalta Hanhikiven liukastelureissulta jo havainnon sekä kuvan laitoin tänne aikaisemmin. Tämä havainto 64 leveyspiiriltä, mikähän on mahdollisesti pohjoisin havainto eläinratavalosta? tämä ei ilmeisesti niitä suosituimpia bongaus kohteita ole.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Kuu, venus ja mars

20.2.2015 klo 20.02 - Pyhäjoki (IV)
Mikko Silvola

Kuu, maatamo, venus ja mars loisti komeasti. Kuvassa kuu laskemassa juuri meren taakse. Erikoinen sattuma, kuva otettu 20.02 kello 20.02. Liukkaita oli Hanhikiven kalliot tepastella säkkipimeässä mutta kaatumisilta selvittiin muutamaa läheltä piti tilannetta lukuunottamatta.

Kommentteja: 11 kpl

Pääsateenkaari

23.8.2014 klo 19.40 - Raahe (IV)
Mikko Silvola

Pääsateenkaari sekä pätkä sivusateenkaarta heikosti vasemmalla sivulla. Todella näyttävä ja kirkas, hetken päästä alkoikin pisartelemaan vettä. Toisessa kuvassa sateenkaari kokonaisuudessaan ja toisessa tuulihaukan kanssa.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Keinovalopilareita

4.4.2014 klo 23.20 - Raahe (II)
Mikko Silvola

Olin odottelemassa revontulia mutta pilvinen taivas yllätti kesken odottelun (eikä niitä revontuliakaan tullut). Sattumalta huomasin tällaisen viirun taivaalla ja olisiko kyseessä mahdollisesti tulipallon jättämä hohtava vana? korjataan havainto jos ei kyseessä sellainen. Itse tulipalloa en nähnyt mutta tämä vana näkyi selvästi silmillä vajaan minuutin ajan ja hätäseen ehdin yhden kuvan ottaa vanasta joka ehti hiipua lähes olemattomiin ennen kuin ehdin asetella kameraa paremmin. Alaosassa kuvaa näkyy kaupunginvalot. Vana oli kuitenkin melko kirkas suhteessa muuhun tähtitaivaaseen joka näkyi va...

Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

16.1.2014 klo 17.15 - Raahe (I)
Mikko Silvola

Kuun ylä ja alapuoliset pilarit. Olivat todella näyttävät, hankala kohde vain tallentaa kameralle. Yläpuolinen pilari katosi pikkuhiljaa kuun noustessa korkeammalle.

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 22.4.2018 klo 17.20.