Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Useita halomuotoja

22.4.2018 klo 20.15 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Hiukan jaksaa pitkästä aikaa halotella Vaasassakin:) Oikealla puolellakin oli himmeä sauri. Ei nyt tullut tähän kuvaan mukaan 

Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

8.4.2018 klo 15.30 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Perusrinkulaa pukkaa halo-huhtikuun tilastoon Vaasastakin. Rariteetit ovat kyllä nyt kortilla :( Mukavan värikäs kakskakkonen tällä kertaa. Sen verran kirkas yläreunasta, että rohkenen ruksia ylläsivuavankin.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

7.4.2018 klo 15.30 - Vaasa (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

"Vain kotka lentää aurinkoon..." Toivottavasti ei merikotkaparka tee kohta Ikarokset! Liiteli nimittäin sopivasti esikaupunkialueen yllä kohti halorengasta. Merelle on merikotkantietä kilometrin verran. Ei tainnut olla sama kotka kuin viimeisessä, pääsiäisenä otetussa kuvassa. Silloin se teki Raippaluodossa vähän lähempääkin tuttavuutta teleobjektiivin kautta. Paksumpi pilvisyys väistyi iltapäivällä ja toi esiin jo aiemmin Laihialla nähdyn perusrenkaan. Hiukan houkuttaisi merkitä ylläsivuavakin.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yksi halomuoto

7.4.2018 klo 11.05 - Laihia (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Halohuhtikuu jatkuu Laihiallakin

Harvinaisia halomuotoja

1.4.2018 klo 18.15 - Akaa, Toijala (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Halohuhtikuuta vaan Toijalastakin!

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

31.3.2018 klo 19.30 - Vaasa (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Vaasan aivan turhan aikaisin sytytettyjen pääsiäiskokkojen etsintäreissulla osuttiin Pikisaareeen. Hiillos oli sielläkään enää jäljellä. Taivaalla oli sentään edes vähän nähtävää.

Aurinko

31.3.2018 klo 16.30 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Etsipä kuvasta pilkkuryhmä 2703. Eipä ollut kovin helppoa noin pieneen pilkkuun yrittää tarkentaa.... Vihje. Klo 9 paikkeilla

Yksi halomuoto

27.3.2018 klo 20.15 - Vaasa, Rapatunturi (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Auringonlasku oli aika yllätyksetön. Jäljelle siitä jäi puoleksi tunniksi matala pilarinpätkä jonkinlaisessa utupilvessä. Ei ollut kyllä pilaria nyt korkeudella pilattu. Ennen laskua peilautui aurinko kivasti ilmeisesti sulasta alueesta Merenkurkussa. Muutakaan selitystä en tuolle oikein keksi. Vähän lähti liian myöhään Wasalinen paatti kohti länttä. Ei ehtinyt auringonlaskun suunnalle ajoissa.

Kuvia: 6 kpl

Väripilviä

25.3.2018 klo 16.00 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Ei meinaa antaa talvi periksi. Lunta tulee lähes joka päivä lisää. Nyt oli kamera lumitöissä mukana, polarisaatiosuotimella höystettynä. Saipa aina välillä pitää taukoa hommissa :)

Kuu ja 5 Tauri

21.3.2018 klo 20.40 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Pitäisi muistaa lukea vähän tarkemmin Tähdet 2018 -kirjaa. Kuvailin maatamoa ja mietiskelin, että mikähän tähti on noin lähistöllä. Selvitin asian Stellariumista ja huomasin, että tähtihän on jäämässä kuun jalkoihin. Ei kun takaisin ulos kameran kanssa puoli kymmenen aikoihin, vain toteamaan, että pilveen meni :( Olisihan tuota lähentymistä ehtinyt sitä ennen seurata, mutta kun ei ole hoksusta... Pitänee odotella Regulusta 28. päivän illalle. Epäonnistuneehkon illan kruunasi tuo yksittäinen kuuma pikseli.

Kommentteja: 3 kpl

Väripilviä

18.3.2018 klo 18.45 - Vaasa (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Pilvisen päivän jälkeen oli pakko käydä Rapiksella tarkastamassa helmiäistilanne. Taivas oli kohtuullisesti auki länteen päin ja föhni meinasi puhaltaa pipon päästä. Ensin tilanne näytti aika epätoivoiselta, mutta auringon laskiessa ilmestyi joihinkin pilviin kummasti sinistä ja vaaleanpunaista. Kunnollisen muotoisia helmiäispilviä ei näkynyt, mutta värit ilmestyivät pilviin, jotka olivat kaukana laskevan/laskeneen auringon yläpuolella, joten ihan tavallisista väripilvistä ei ehkä ollut kysymys. Ruotsin suunnalla horisontin lähellä olevat pilvet näyttävät kovasti helmiäisiltä. Pieni pettymys t...

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Yksi halomuoto

17.3.2018 klo 18.40 - Vaasa, Rapatunturi (I)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Täti kertoi sääennusteessa, että föhn-tuuli tulee ja puhaltaa Atlantin suunnalta. Siispä auringonlaskun aikaan suunta Rapikselle helmiäisiä odottelemaan. Varsinaisista helmiäisistä ei ollut tietoakaan, mutta nätti sivuaurinko palkitsi palelemaan lähtemisen. Pakkasta ei paljoa ollut, mutta jäätävä tuuli sen korvasi. Pari helmiäisyritelmääkin auringon yläpuolelta. Tavallista yläpilveä taisivat olla.

Kuvia: 5 kpl

Venus ja Merkurius

16.3.2018 klo 20.15 - Vaasa, Rapatunturi (IV)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Planeettakaksikko Raptunturilta katsottuna. Alunperin oli tarkoitus yrittää kuvata eläinratavaloa kaupungin laidalla. En kuitenkaan jaksanut odottaa tarpeeksi pimeää. Voice houkutteli takaisin lämpimään. Lähtiessä piti vielä taltioida lievä reposvyö Raippaluodon sillan suunnalta.

Kuvia: 2 kpl

Kangastus

15.3.2018 klo 18.30 - Vaasa
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Pilvetön taivas houkutteli kuvaamaan auringonlaskua. Vähän heppoiseksi jäi kangastelu. Visuaalisesti näin viimeisen kaistaleenkin vihreänä, mutta kamera oli asiasta eri mieltä. Herkkyyttä olisi pitänyt nostaa reilusti ihan lopussa tai jättää harmaasuodin alun alkuaan pois. Hauskasti näytti aurinko yhdessä vaiheessa sulavan kasaan.

Kuvia: 7 kpl

Useita halomuotoja

15.3.2018 klo 06.55 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Tymäkkä punainen pilari tervehti työmatkaliikenteessä ajelevia. Molemmilla puolilla näytti vielä olevan punertava sivuaurinkokin, mutta yritä nyt sitten saada niistä vauhdissa kuvaa. Kun vihdoin sai auton parkkiin, oli showsta jo paras puhti ohi. Kuvat puhelimesta.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulivyö

14.3.2018 klo 21.20 - Vaasa (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Himmeätä hehkua, jonka kamera paljasti vihreäksi vyöksi. Pakko mennä nukkumaan, joten paras vaihe parin tunnin päästä jäi näkemättä :(

Kuvia: 2 kpl

Iridium 41

4.3.2018 klo 19.15 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Tilastoihin tämäkin neliykkösen vipellys Castorin ja Polluxin yläpuolelta. Pilviä oli sopivasti himmentämässä välähdystä :( Loistava juttu tuo netistä löytyvä tarkka aika -palvelu: Kamera vain sinne päin ja 10 s ennen välähdystä valottamaan. Yhtään en nähnyt Iridiumia ennen kaukolaukaisimen painamista :)

Useita halomuotoja

4.3.2018 klo 15.00 - Vaasa, Rapatunturi (II)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Iltapäivän kävelylenkillä osuttiin Rapatunturin huipulle sopivaan aikaan. Pilvipeitteeseen tuli isompi rako ja samantien putkahti esiin 22-rengas. Olin jemmannut etiäisen johdattelemana taskuun Gopro Sessionin. Kotiinpäin kävellessä ilmestyi vielä zykki renkaan yläpuolelle. Pahuksen hankala saada sitä esiin kuvasta, vaikka ainakin aurinkolaseilla se erottui sangen selkeästi. Zykki-vaiheessa aurinko oli ohuen pilven takana ja sen yläpuolelle tuli näkyviin leveä pilarikin renkaan sisälle. Se ei kuitenkaan häikäisyn takia kuvissa tahdo näkyä.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kuu

2.3.2018 klo 08.00 - Vaasa, Rapatunturi (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Lomapäivä mahdollisti hieman aamupuuhailuja. Kipakassa 18 asteen pakkasessa pyöräilin Rapatunturille saattelemaan Kuuta alas. Kontrasti oli aika vaisu, joten tarkennuksen kanssa riitti manuaalisesti haastetta. Yhtä aikaa olisi voinut kuvata auringonnousunkin, mutta siellä puolella oli vielä pilvisempää. Kun Kuu oli saatu saateltua horisonttiin, iski "tunturin" ympärille saman tien sankka sumu :)

Kuvia: 3 kpl

Kuu

1.3.2018 klo 19.15 - Vaasa (III)
Timo Alanko, Vaasan Andromeda

Voi syväterävyyden ongelmaa. Halusin vähän tylsälle täysikuulle seuraa kuvaan, joten valaisin kuusenoksia salamalla. Vähän jäi homma vaiheeseen, vaikka miten pienellä aukolla yritti. No, onhan noilla hiukan etäisyydessä eroa :)

Kuvia: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 24.4.2018 klo 17.40.