Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Selvästi näkyviä yöpilviä

19.7.2018 klo 00.45 - 01.45 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

Kohtuullisen upea näytös muutaman vaisumman yön jälkeen. Tyyni lampi peilasi hienosti. Kannatti valvoa :)

Kuvia: 3 kpl

Kirkkaita yöpilviä

8.7.2018 klo 00.20 - 01.00 - Nurmijärvi, Lepsämä ja Espoo Majalampi (IV)
Mikko Koivisto

Jännittävän jalkapallomatsin jälkeen happihypylle ja siellähän näkyi yöpilvikuituja lähes joka puolella. Selvästi kirkkain ja komein alue länsi-luoteessa. Ei muuta kuin kuvauskamat kantoon ja läheiselle peltoaukealle. Seurailin pellolla tilannetta jonkin aikaa. Huomasin, että tuuli tyyntyi joten päätin käväistä vielä Espoon puolella Majalammella. Sinne päästyäni näytös kuitenkin hiipui, pari ruutua ehdin napata (kakkoskuva). Kotiin tullessa koilliseen kehittyi vielä jotain, mutta sitä en enää jäänyt kuvaamaan. Hieno, lämmin kesäyö. Lepakoitakin näkyi paljon liikkeellä :) 

Kuvia: 2 kpl

Kuu ja Venus

19.3.2018 klo 20.00 - Nurmijärvi, Lepsämä (IV)
Mikko Koivisto

Kapea kuunsirppi maatamoineen ja Venus kauniisti läntisellä hämärätaivaalla. Olihan siellä myös Merkurius, mutta jätin sen suosiolla kuvan ulkopuolelle.

Kommentteja: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

16.3.2018 klo 22.45 - Nurmijärvi, Lepsämä (II)
Mikko Koivisto

Vähän repostelua alkuyöstä :)

Venus ja Merkurius

16.3.2018 klo 19.40 - Nurmijärvi, Lepsämä (III)
Mikko Koivisto

Melko paljon tästä parivaljakosta on täällä jo havaintoja, mutta lisään omani. Käväisin eilen Lepsämän lakeuksilla planeetat bongaamassa. Venus jää vielä kovin matalalle. Käsittääkseni kyllä kevään edetessä se etääntyy auringosta ja havaittavuus paranee.

Maisematähtikuva

14.3.2018 klo 21.45 - Nurmijärvi, Lepsämä (IV)
Mikko Koivisto

Orionin tähdistö sekä Hyadien ja Seulasten tähtijoukot komeasti läntisellä taivaalla. Taitaa tuo horisontin vaalea hehku olla sitä eläinratavaloa?

Kommentteja: 3 kpl

Kuu

2.3.2018 klo 18.40 - 18.45 - Vantaa (IV)
Mikko Koivisto

Havaintoni tulee tänne vähän jälkijunassa. Pitkän pilvettömän pakkasjakson kruunasi täysikuunnousu Hki-Vantaalla. Sieltä se terminaalin takaa kohosi mukavasti tasapainossa lentoaseman valojen kanssa :)

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Linnunrata

20.10.2017 klo 21.44 - Perniö (IV)
Mikko Koivisto

#bongaalinnunrata Syyslomareissulla Perniössä kohdalle osui hyvät kelit, uusikuu ja eteläsuomalaisittain yllättävän valosaasteeton taivas. Kuvasin kahtena iltana 19-20.10. Jännäähän se oli hiippailla otsalampunvalossa sysipimeässä metsässä, josta kuului välillä kummallisia eläinten (?) ääniä, joita en tunnistanut :) Noh, taivas oli todellakin upea!

Kuvia: 3 kpl

Tulivuori- tai metsäpalorusko

17.10.2017 klo 09.40 - Espoo (IV)
Mikko Koivisto

Vaimoni ollessa koiran kanssa aamulenkillä puhelimeni soi: "tule nyt äkkiä kuvaamaan toi aurinko!" :D Minähän tottelin ja omituisen himmeä oranssi aurinko oli, vaikka jo ehtinyt melko korkealle. Luinkin hetkeä myöhemmin, mistä ilmiö johtui...     #synty: Iberian metsäpalot ja Saharan hiekka

Rauhallinen revontulikaari

11.10.2017 klo 23.00 - Nurmijärvi, Lepsämä (II)
Mikko Koivisto

Rankka "syysmonsuuni" hellitti viimein ja taivas selkeni suurelta osin illan kuluessa. Koiraa ulkoiluttaessa huomasin, että pohjoisessa vihertää selvästi. Ei muuta kuin kuvauskamat kasaan ja läheiselle peltoaukealle mars... ajattelin kyttäillä vähän aikaa, vaikka aamulla oli aikainen töihinlähtö. Perille päästyä himmeä kaari äityikin hetkittäin melko kirkkaaksi. kuin tilauksesta :)

Kuvia: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2017 klo 23.00 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

Pohjois-Espoon metsälammella ei klo 22 aikaan ollut vielä mitään revontulia havaittavissa. Puolituntia myöhemmin alkoi himmeä kaari näkyä joka kirkastui ja aktivoitui "tanssimaan" muutamaksi minuutiksi klo 23 molemmin puolin. Parin kilometrin päässä sijaitsevan kasvihuoneen häiritsevät valot sammuivat tasan klo 23. Viimeinen kuva sen jälkeen. Pian pohjoistaivas peittyikin sumupilveen ja pääsin nukkumaan :)

Kuvia: 3 kpl

Maisematähtikuva

27.9.2017 klo 22.43 - Vihti (III)
Mikko Koivisto

Loputtomien Linnunrata -havaintojen sekaan vähän muutakin ;) Ajomiehen tähdistö ja sen kirkas Capella -tähti on nyt helposti tunnistettavissa itäiseltä iltataivaalta. Jopa sumun läpi :) Kuin myös Plejadien tähtijoukko.

Rauhallinen revontulikaari

24.9.2017 klo 23.30 - Nurmijärvi, Lepsämä (II)
Mikko Koivisto

iltayöstä kuvailin tähtitaivasta muuten vaan, kun revontulet pääsivät yllättämään :) Sakean usvan seasta alkoi häämöttää kaari, joka hetkeksi kirkastui ihan kohtalaiseksi. Kolmanteen kuvaan sommittelin Pohjan Kruunun tähtikuvion ylävasemmalle.

Kuvia: 3 kpl

Linnunrata

11.9.2017 klo 22.43 - Espoo (III)
Mikko Koivisto

"Bongaa Linnunrata"- haaste: Kyllä se pk-seudun laitamilla on jo havaittavissa/kuvattavissa jotenkuten. Alkuyöstä oli yllättäin kirkas keli, tosin vähän utuista. Pakenin kaupungin valoja Espoon syrjäisimpään kolkkaan lähelle vihdin rajaa. Pientä metsätietä kävellessä Linnunradan tähtipaljous hohti puiden lomitse. #bongaalinnunrata

Osittainen kuunpimennys

7.8.2017 klo 21.53 - Espoo, Haukilahti (III)
Mikko Koivisto

Otin riskin ja ajelin Pohjois-Espoosta merenrantaan. Pilvilautta piti jännityksessä viimeiseen asti, mutta lopulta odettelu palkittiin ja osittain hämärtynyt täysikuu näkyi vähän aikaa hienosti. :)

Kuvia: 2 kpl

Kuu

28.4.2017 klo 23.09 - Nurmijärvi (III)
Mikko Koivisto

Kaunis sirppi painui metsän taakse illan vaihtuessa yöksi. Seuranaan Aldebaran -tähti.

Rauhallinen revontulikaari

21.3.2017 klo 23.00 - Espoo (II)
Mikko Koivisto

Toivoa oli revontulista yhtälailla kuin taivaan selkenemisestä. Aikansa lammen rannalla kun kärvisteli, niin kumpainenkin toive toteutui :) Kolmennessa kuvassa (joka on itseasiassa sarjan ensimmäinen) näkyy kuinka pilvisyys alkoi väistyä - mutta myös pahimman paikallisen valosaastuttajan vaikutus. Kasvihuoneen valot sammuivat ilokseni klo 23.

Kuvia: 3 kpl

Jupiter

22.2.2017 klo 03.45 - Sotkamo, Vuokatti (IV)
Mikko Koivisto

Hiihtolomareissu Vuokattiin. Viikolle sattui sentään yksi selkeä yö, jolloin piti pyyhkiä unihiekat silmistä ja kävellä järven jäälle. Siellä ajettiin aamuyöllä latuja auki ja latukoneenkuljettaja varmaan katseli huvittuneena meikäläisen kuvaustouhuja keskellä järveä :) Komeissa maisemissa loisti Jupiter, jonka alapuolella kirkas Spica -tähti. Vuokatin vaaran ympäristössä leijui jääsumua, mikä sai aikaan upeat keinovalopilarit. Teen niistä vielä erillisen havainnon.

Keinovalopilareita

22.2.2017 klo 03.30 - Sotkamo, Vuokatti (II)
Mikko Koivisto

Viitaten edelliseen postaukseeni, keinovalopilarit olivat hetkittäin todella näyttäviä, ehkäpä hienoimpia näkemiäni. Kiva yllätys :)

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Venus

8.2.2017 klo 19.30 - Espoo (IV)
Mikko Koivisto

Planeettakaksikko (Venus ja Mars) on tarjonnut hienoja kuvauksellisia iltahetkiä alkutalven kuluessa. Omalta osaltani ajattelin päättää kuvasarjan tähän kuun valaisemaan suomaisemaan, niin kuin tällä erää :)

Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 21.7.2018 klo 11.10.