Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Täydellinen kuunpimennys

27.7.2018 klo 22.15 - 23.00 - Hundige, Tanska (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Kuunpimennys sattui osumaan lomareissulle Tanskaan. Vähän Kööpenhaminan eteläpuolella olevan leirintäalueen edustan rannalle oli kerääntynyt suuri joukko ihmisiä seuraamaan tapahtumaa. Tarkoitus oli kuvata myös kuun nousu meren takaa, mutta eipä tuo tullut näkyviin kuin vasta tuntia myöhemmin ja silloin  jo melko korkealla. Viimeinen kuva on ensimmäinen, jossa sain himmeän kuun kuvaan. Kuun alapuolella Mars loisti todella kirkkaana. Ensimmäisessä kuvassa näkyy hyvin myös Köpiksen vilkas lentoliikenne, suunnilleen samalla tasolla Marsin kanssa on menossa kolme konetta kohti lentokenttää.

Kuvia: 5 kpl

Kehä

22.5.2018 klo 09.20 - Tampere (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Lienee siitepölykehää mielenkiintoisen "froteepyyhe" -pilvipeitteen alla. Viimeisessä kuvassa erottuu jonkin verran myös koivun takaa, mistä sen ensin huomasinkin.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Yksi halomuoto

8.5.2018 klo 10.43 - 11.05 - Tampere (I)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Sattumalta huomattu selkeä rengas, joka kuitenkin katosi pian kuvauksen jälkeen.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Iridium 31 ja 95

15.4.2018 klo 00.13 - Tampere (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Heavens Above kertoi kahden Iridiumin välähtävän täsmälleen samalla kirkkaudella (-7.2) ja samassa paikassa Kaksosissa vain reilun minuutin välein. Nehän piti pyydystää samaan kuvaan yhdellä parin minuutin valotuksella. Sen verran eroa siinä onneksi tuli etteivät osuneet aivan päällekkäin kuvassa. Alkuperäinen kuva viimeisenä, kaksi muuta on siitä cropattuja. Pitkän valotuksen aiheuttamaa punaisuutta on säädetty vähemmälle. Kirkkaimmat tähtiviirut yläoikealla ovat Castor ja Pollux.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Kuu, Venus ja Merkurius

19.3.2018 klo 19.00 - 20.00 - Tampere
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Kapean kuunsirpin, Venuksen ja Merkuriuksen kohtaaminen iltahämärässä. Venus kirkkaana juuri tummien alapilvien päällä ja Merkurius siitä yläoikealle eli lähellä kuvan oikeata reunaa. Maatamo näkyi hienosti paljaalla silmälläkin.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Useita halomuotoja

3.3.2018 klo 23.00 - 23.30 - Tampere (II)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Vähän jäi rakennusten ja pihapuiden peittoon, mutta ainakin himmeähkö 22 asteen rengas ja ilmeisesti ylläsivuava kirkkaampana kohtana näkyvissä - ja sen yläpuolella linssiheijastumat kaupan päälle. Kuun lähiympäristö oli vähän pisaranmallinen, mikä näkyy selvemmin vähemmän valotetussa kolmoskuvassa (cropattu). Vähenevästä kuusta näkyvissä n. 95 %.

Kuvia: 3 kpl

Helmiäispilviä

24.12.2017 klo 14.50 - 15.15 - Tampere (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Jouluaaton kirkkaita ja värikkäitä helmiäisiä. Naakka(tai varis-?)parvi intoutui myös pyörähtelemään pilvien edessä. Osan aikaa näkyi myös aaltomaisia pilvimuotoja, mutta en arvannut ruksata niitä K-H -pilviksi. Viimeisessä kuvassa niitä on kontrastinsäädöllä korostettu. Joku voisi hahmottaa siinä vaikka joulupukin valkoisine partoineen ja poroineen...

Kuvia: 8 kpl

Väripilviä

7.11.2017 klo 14.55 - Ruovesi (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Nättejä väripilviä pinehköllä alueella auringon yläpuolella (painuikin juuri sopivasti tummien pilvien taakse). Ihan noin pimeää kuin kuvissa näyttää ei maanpinnalla sentään vielä ollut, vaikka marraskuussa ollaankin.

Kuvia: 4 kpl

Erikoispilviä

7.11.2017 klo 14.44 - Ruovesi (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Siisti reikä pilvilautan kärjen tuntumassa. Alapuolella näkyi tummempi (sade?)huntu.

Kuvia: 2 kpl

Pääsateenkaari

11.10.2017 klo 15.00 - Ruovesi, Jäminkipohja (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Tarkoitus oli pysähtyä kuvaamaan pelkästään pellolla lepäileviä joutsenia, mutta komea sateenkaari tulikin yllättäen mukaan kehystämään näkymää.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Pääsateenkaari

27.8.2017 klo 18.47 - Ruovesi, Jäminkipohja (V)
Hannu Kihlman

Erittäin kirkas sateenkaari, tai ainakin sen oikea puolisko, jota useampikin autokunta pysähtyi ihastelemaan ja kuvaamaan valtatie 66:n varrella Jäminkipohjassa. Tien vieressä avautuva peltaaukea antoi hyvät näkymät sateenkaaren suuntaan. Sivusateenkaarikin näkyy oikealla puolella, mutta himmeästi. Neljäntenä kuvana koko kaari kolmen kuvan panoraamana.

Kuvia: 4 kpl

Siitepölykehä

14.6.2017 klo 18.50 - Tampere (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Siitepölykehää erilaisilla peittäjillä. Kakkoskuva = ykköskuva, mutta sävyjä on säädetty reilusti enemmän (ainakin 7 rengasta?) Muut kuvat ovat lähellä silminkin nähtyä. Viimeisessä kuvassa syyllinen itse päätyneenä Kaukajärven rantavesiin.

Kuvia: 7 kpl

Iridium 59

24.3.2017 klo 20.41 - Tampere (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Taivas oli täysin kirkas vielä 10 min ennen h-hetkeä, kunnes pilvet saapuivat vauhdilla Otavan eteen. Onneksi satelliitin tulon kuitenkin näki juuri ennen sen kirkastumista, jolle ennuste oli -8,3. Hyvin loisti pilvien läpikin ja ihan mukava efektihän siitä lopulta syntyi. Tampereen valosaaste värjäsi pilvet kuvissa oranssinpunaisiksi (vähän Tapparaan päin kallellaan?).

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kiikarikomeetta Tuttle-Giacobini-Kresak

22.3.2017 klo 22.40 - 23.00 - Tampere (II)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Piti myös omalta osalta koettaa saako  komeetta Tutle + galaksi M108 + Pöllösumu M97 -kolmikon samaan kuvaan tavallisella kameraoptiikalla. Ilman seurantaa valotusajat joutui rajaamaan 5 sekuntiin, kuvassa niitä on pinottuna DSS:llä noin 2 min edestä. Värien saaminen näkyviin oli jokseenkin haasteellista, etenkin kun DSS ei oikein tunnu olevan siinä parhaimmillaan, mutta pienen Photoshop-väännön jälkeen sinne jotain sentään tuli esiin. Kuvaa on rajattu alkuperäisestä ja kun ISO-arvonakin oli 6400, niin sen kyllä huomaa rakeisuudesta. (Lisätty toinen kuva laajemmalla näkymällä).

Kuvia: 2 kpl

Iridium 76

15.3.2017 klo 19.42 - Tampere (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Ennuste antoi näille nurkillle välähdyksen kirkkaudeksi -8,3, jolta se kyllä näyttikin vaikka keväinen taustataivas oli vielä melko vaalea. Kuva on säädetty jotakuinkin vastaamaan silmän näkemää (30 s valotushan veti sen melkein päivätaivaaksi). Jopa isossa kuvassa alhaalla vasemmalla "näkyvää" Otavaa oli hankala aluksi löytää. Mutta satelliitin tulon näki kuitenkin jo hyvissä ajoin ennakkoon kuvaushetkeä varten ennen sen kirkastumista. Hyvin muuten huomaa, miten kuvan oikean reunan tähdet venyvät ja kiertyvät huomattavasti verrattuna vasempaan reunaan eli Pohjantähden ympäristöön jo näinkin l...

Kuvia: 2 kpl

Erikoispilviä

9.1.2017 klo 13.00 - 13.15 - Tampere (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Olisiko noista K-H -pilviksi? Alunperin oli tarkoitus kuvata oikeaa sivuaurinkoa, mutta se ehti lähes kadota kameraa hakiessa. Näkyy kuitenkin vielä hyvin himmeästi viimeisessä kuvassa, oikeassa reunassa koivun ja männyn välissä (ainakin oman näytön säädöillä). Havainto vaihtuikin siis erikoispilviksi, mikäli ylläpito on samaa mieltä. Aaltoja oli vain pieni pätkä, joka seurasi isomman pilvilautan häntänä liikkuen melko nopeasti kuvissa oikealta vasemmalle.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kuu, Venus, Mars, Uranus ja Neptunus

5.1.2017 klo 17.45 - 18.15 - Tampere (III)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Tarkoitus oli saada neljä planeettaa ja puolikas kuu samaan kuvaan, mutta nopeasti liikkuneet pilvet eivät olleet samaa mieltä. Niinpä ne ovat tässä osissa: - 1. kuvassa kuu kehineen Venuksen ja Marsin kanssa (näkyvät oik. alakulmassa pilvien läpi) - 2. kuvassa Neptunus näkyy himmeänä Venuksen ja Marsin välissä (sattui vähän pilvirakoa) - 3. kuvassa Uranus yhdessä tuijan takaa pilkistävän kuun kanssa. - 4. kuvassa vielä yksi yritys koko paketista, josta kyllä suurentamalla juuri ja juuri voi kuvitella löytävänsä myös Neptunuksen. Uranus kyllä näkyy hyvin pilviharson läpikin. Planeettojen paika...

Kuvia: 4 kpl

Helmiäispilviä

31.12.2016 klo 16.00 - 16.30 - Tampere (IV)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Pienellä alueella, mutta kirkkaita ja värikkäitä. Paras vaihe ehkä oli mennyt jo ohi? Kolmoskuvassa mukana Venus (alareunan "sumuefekti" johtuu paksummista alapilvistä).

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

29.10.2016 klo 21.30 - 23.30 - Merikarvia (II)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Lauantai-iltana kiinnitti huomiota laaja pohjoisella taivaalla kaartuva harmaa usva tai pilvialue, joka piti sitten tarkistaa kameran avulla josko siihen kätkeytyisi myös revontulia. Kuvat paljastivatkin sen alta hyvin himmeästi vihertävän kaaren (kuva 2), johon kohta ilmestyi hiukan säteitäkin (kuva 3). Harmaa "vyö" näkyi koko kuvaussession ajan ja on ehkä parhaiten esillä kuvassa 4. Lieneekö sillä sitten mitään tekemistä revontulien kanssa, mutta ainakin se myötäili hyvin kaaren muotoja. Viimeisessä kuvassa kaari on kirkkaimmillaan ja siinä oli pientä eloakin alapuolella. Ensimmäisenä on kah...

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Rauhallinen revontulikaari

12.8.2016 klo 00.50 - 01.05 - Taipalsaari (II)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Viime viikolla Perseidikuvauksien (josta myös erillinen havainto) häivähti noin vartin ajan himmeästi erottuneet revontulet. Vain kirkkaimmat osat näkyivät helposti paljaalla silmällä, mutta kamera paljasti koko kaaren. Toisessa kuvassa oleva perseidien tapainen "tähdenlento", on luultavasti kuitenkin joku satelliittikirkastuma. Lisäsin kolmanneksi vielä ykköskuvan alkuperäisen version, joka on lähempänä silmän näkemää. Ykköskuvassa on säädetty sinisyyttä vähemmäksi ja vihreää hieman korostettu, jotta koko kaari erottuisi paremmin. 

Kuvia: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 18.8.2018 klo 19.51.