Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Himmeitä yöpilviä

10.7.2018 klo 23.55 - 00.30 - Mikkeli (II)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Yöpyöräilyllä pysähtyessäni näin valaisevat yöpilvet klo 23:55, muistaakseni ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Heikkoja.  Lenkin päätteeksi katselin maisemia ja kuvailin kännykällä 0:30. NLC oli sen verran erottuva, että puhelin tallensi jotain. Muodoista voi rastittaa jotain, vähän epämääräistä oli näin rajoittuneessa näkymässä. En seurannut niiden katoamista, mutta klo 1:20 ainakaan ei näkynyt mitään.

Kommentteja: 1 kpl

Useita halomuotoja

27.9.2017 klo 16.53 - Mikkeli (II)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Sumun hälvettyä tarkastamme halot. Kotimatkalla sivuaurinko pienessä pilviläntissä kun hetken aikaa ja zeniitinympäristön kaari. Maastopyöräilyyn kiva stoppi.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

28.8.2017 klo 23.00 - Mikkeli
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Pitkästä aikaa pinoamis-valotuksia. Linnunrataa, Pohjois-Amerikka-sumun (NGC 7000) suunnalta 50 mm objektiivilla. Silloin kun on jonkinlaista keliä, niin oma piha on hyvä paikka harjoitella. Kuvan laidoilta löysin tähtiä, jotka pystyin paikantamaan myös Stellariumista. Himmeimmät löytämäni mag 13,45, niukasti oma ennätys. 

Aktiivinen revontulivyö

27.8.2017 klo 22.55 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Pyykkinarulta kuvauspuuhiin kuten joskus aiemminkin - kirkkaat revontulet! Selkeää ja hyvä seeing vieläpä! Pilvet olivat väistyneet ihan yllättäen. Kaikkihan näyttää kirkkaalta kesän jälkeen, mutta oli näissä oikeasti valoa ja liikettä. Aktivoitumiset olivat lyhytkestoisia, ensimmäisen näkemäni aallon jälkeen tuli onneksi toinen, jota ehdin kuvaamaan. Arvioin, ettei ole aikaa lähteä etsimään kuvauspaikkaa, joten kotipiha saa riittää. Käytin vastavalosuojina omia rakennuksia. Lyhyen kuvaussession jälkeen kuvasin Linnunrataa zeniitin paikkeilla ja kurkin pohjoistaivasta silloin tällöin. Näkyi lä...

Kuvia: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

28.7.2017 klo 02.37 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Vuoden toiset valaisevat yöpilvet ja Venus ensimmäistä kertaa. En jaksanut valvoa puolen yön jälkeen, mutta satuin heräämään puoli kolmelta. Takki, kengät, kamera, jalusta. Kotipihalta nämä oli nähty jo edellisenä yönä, joten nyt läksin jopa asvaltille 50 metrin päähän. Pilvet kattoivat suunnilleen samanlaisen alueen kuin edellisenä yönä, luoteesta koilliseen, tosin aurinko oli näissä kuvissa jo paljon ylempänä ja taivas vaaleampi.

Kuvia: 3 kpl

Kirkkaita yöpilviä

27.7.2017 klo 01.05 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Vuoden ensimmäiset valaisevat minulle, ja aika hienot. Kamera, jalusta ja kuvaamaan kotipihalta. Kuva on koillisen suuntaan, jossa näkymät oli parhaat. Vähäisempää oli luoteesta alkaen.

Yksi halomuoto

1.4.2017 klo 06.38 - Mikkeli (I)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Himmeä auringonpilari ennen auringonnousua.

Kommentteja: 2 kpl

Helmiäispilviä

31.12.2016 klo 16.30 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Venus, Kuu ja helmiäisiä. Hienot värit, ensimmäistä kertaa muistan nähneeni! Ainakin ensimmäinen, jota olen kuvannut. Tässä kiireen vuoksi vain suttuinen kännykkäräpsy. Parikymmentä minuuttia aiemmin otin järkkärillä kotivelta suppeamman näkymän talojen välistä, lisännen kuvan myöhemmin.

Muu myrskyilmiö

10.5.2016 klo 20.00 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Pienen pilven pienet ja hätäiset mammatukset. Kauden ensimmäiset kuitenkin :) Jyrinöitä ei kuulunut, eikä salamointia paikannettu alueella.

Kuvia: 2 kpl

Väripilviä

10.5.2016 klo 19.54 - Mikkeli (II)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Väripilviä, vihertävää ja punertavaa erottui, hieman heikommin kännykkäkuvassa.

Merkuriuksen ylikulku

9.5.2016 klo 14.25 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Pikkuputkella havainnoin, puhelimella kuvasin, ja silmin katsoen Merkuriuksen kiekko näkyikin ihan hyvin, kännykkäkuvassa paljon heikommin. HUOM: keskellä näkyy pilkkuja, Merkurius on Auringon kiekon oikeassa laidassa (tapahtuman alkuvaiheessa, tähtikaukoputken läpi kuvattu eli nurinpäin). Harjoitusmielessä ajoitin toisen kontaktin 14:14:47 (+/- 15 sekuntia). Pieni suurennos ei antanut visuaalisesti tuon parempaa ajallista tarkkuutta. Ohuet pilvilautat toivat mieleen Jupiterin peiton seuraamisen, jolloin yksi kontakti jäi ajoittamatta mitättömän kokoisen Kuun eteen osuneen hattaran vuoksi. Sat...

Kuvia: 3 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

9.5.2016 klo 00.15 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Myrskybongaus-termistöä mukaillen "Revontulet kesäkaudella". T-paita riitti valokuvaamiseen! Toinen erikoisuus oli automaattivalotus, sillä pärjäsi hyvin. Isompien kaarien lisäksi hyvin nopeita aaltoja zeniitissä sekä kirkkaita, nopeasti muuttuvia säteitä. Jokunen loimu havaittu myös. Koronaksi sanoisin zeniitin tulia, ainakin puolikas korona oli. Myös violettia väriä tarttui kameran kennolle zeniitissä, piti ihan tarkistaa kameran valkotasapainoasetukset, mutta ei se automaatti sotkenut, kyllä siellä violettia oli.

Kuvia: 8 kpl

Planeetan kehä

4.4.2016 klo 22.26 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Hyvää pilvilauttaa, ja Jupiterin kehä siellä - äkkiä kamera jalustoineen! Seurantajalustan tiesin tarpeelliseksi, mutta sitä ei kannattanut ruveta virittelemään, olisi mennyt ilmiö ohi kuitenkin. Kamera ei paljastanut sen enempää kuin mitä silminkin näkyi parhaassa vaiheessa, paitsi että silmin nähtynä oli hieman hienompi. Pilvilautta oheni vähän kameran saapuessa paikalle, joten pitkä valotus oli tarpeen.

Yksi halomuoto

29.3.2016 klo 06.53 - Mikkeli (I)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Auringonpilari aamulla.

Kuun kehä

23.3.2016 klo 00.05 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Lähdin metsään ottamaan pitkiä valotuksia ja maisematähtikuvia. Illan viimeikseksi syntyikin vaikeasti kategorioitava kuva. Maisematähtikuva tämä voisi olla, mutta tässä kuvassa ei näy paljonkaan tähtiä. Jupiterin kuita sentään erottuu ainakin originaalista, vaikka kuvassa onkin vain 3000x2000 pikseliä. Taivaankappaleiden kohtaaminen olisi muuten hyvä valinta, mutta Kuun ja Jupiterin kohtaaminen oli jo vuorokautta aiemmin. Valitsin Kuun kehän, erityisesti siksi, koska pilviä ei aiemmin näkynyt, mutta sillä hetkellä kun saavuin tähän kuvauspaikkaan, hento pilvilautta oli Kuun ympärillä.

Aktiivinen revontulivyö

3.11.2015 klo 22.15 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Kävin parvekkeella etelän puolella, ja takaviistoon kurkkaamalla ensimmäinen ajatus oli "mitä valosaastetta tuolla nyt on". No sehän on vihreää, joten kuvaamaan. Ehkä paras vaihe meni sivu suun, koko ajan himmenivät. Yhdessä vaiheessa näkyi heikkoa loimuamista sen verran, että varmistuin nähneeni oikein. Noin kolme-neljä kertaa sekunnissa kulki vaakaraitoja alhaalta ylöspäin.

Kuvia: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

15.10.2015 klo 22.49 - 23.43 - Mikkeli (II)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Revontulia näkyy nyt niin usein, että on ruvettava pitämään kirjaa niistä :) Himmeitä, mutta myös säteitä erottui.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

14.10.2015 klo 22.14 - Mikkeli (II)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Hyvin himmeät revontulet, ainakin silloin kun minä kuvasin. Hetkeä aiemmin näkyi mielestäni säteitäkin.

Kuvia: 2 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

7.10.2015 klo 20.30 - 23.00 - Mikkeli (IV)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Erittäin hieno revontulinäytelmä, jota olisi voinut katsella auringonlaskusta aamuun. Oma havaintoaika oli rajallinen, mutta joitakin kuviakin piti yrittää ottaa. Hyvin paljon liian nopeaa liikettä kuvattavaksi. Jossain vaiheessa luulin, että hiipuu kun pohjoistaivaalla ei ollut mitään erikoista, mutta toiminta olikin vain siirtynyt zeniittiin ja siitä etelään. Kameran kanssa parvekkeelle! Ja taas toimintaa alkoi olla koillisessa, mistä syystä kuvaan tuli talon kattoa... Parhaiten mieleen jäi zeniittiin piirtynyt värikäs, mutkitteleva viiva, joka syttyi nopeasti ja himmeni tasaisesti, kuin ku...

Kuvia: 6 kpl

Kuun kehä

29.9.2015 klo 20.17 - Mikkeli (III)
Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Todella upea maisema, Kuu hennon pilvilautan takana, hyvä kehä. En kuvaa. Pyörähtelin pihalla muissa asioissa välillä, täydellinen maisema, en kuvaa vieläkään. Sitten pilvilautta paksuuntui ja Kuu alkoi peittyä pilviin, mutta kehä näkyi yhä: nyt kuvaan! Otin jonkin verran kuvia, ja lopulta tuli sellainen kelvollinen tilanne, josta myös Kuu erottuu mukavasti.

Kommentteja: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 23.10.2018 klo 8.23.