Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Ruskosäteet

14.3.2019 klo 18.00 - 18.10 - Helsinki
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Harvinaisen kirkas ja näyttävä. Ilmeisesti ruskosäteiksi luokiteltavissa? Kirkkain vaihe näkyi kun olin vielä autossa moottoritiellä. Pihaan päästyäni oli jo hieman heikentymässä. Sama ilmiö kuin https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/81734 EDIT: eikös vaan päivämäärä mennyt otsikossa väärin. p.o. 14.3 EDIT2: lisäsin samalla toisen kuvan, jossa näkyy lisää vsemmalla olevia säteitä

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

22.9.2018 klo 23.48 - Parikkala (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Kuun kehä. Mauri 18 -myrskyn jälkeen taivas selkeni osittain, tuuli tyyntyi. Ohutta yläpilveä, jotain keskipilveä myös, jonka taake Kuu välillä piiloutui. Kehän kirkkaus vaihteli, repalainen.

Kommentteja: 3 kpl

Linnunrata

24.9.2017 klo 00.00 - 00.30 - Parikkala (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

#bongaalinnunrata Kaksi näkymää, koilliseen ja lounaaseen. Tai pitäisikö olla bongaalinnunratoja. Näkyy naapureitakin kuvissa. Niin upea yö kuin vain kuuton syysyö voi olla.

Kuvia: 2 kpl

Maan varjo

7.7.2017 klo 23.00 - Viron yläpuolella (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Menköön sitten kotimaisen lentoyhtiön mainokseksi. Jossain Viron yläpuolella Aurinko alkoi painua horisonttiin lentokoneen lähtiessä vähitellen laskeutumaan. Täysikuun alapuolelle nousi Maan varjo ja laskeva Aurinko punasi korkealla leijuvaa utumaista pilvikerrosta.

Kuvia: 2 kpl

Iridium 23

18.6.2017 klo 01.13 - Helsinki (IV)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Iridium 23. Heavens Aboven mukaan magnitudia -8, ja kun vielä osui yön pimempään hetkeen niin ei voinut vastustaa kiusausta yrittää kuvata sitä vajaa viikko kesäpäivänseisauksesta. Parin kokeilun jälkeen löytyi sopiva asetus, jossa taustataivas ei palanut puhki 30 s valotuksessa. Muutama tähtikin näkyi kuvassa. Ja sitten tietysti tuli töpeksittyä itse kuvauksessa. Se olikin hieman korkeammalla kuin kuvittelin (oma moka) ja hätäpäissäni lähdin säätämään kameraa kun satelliitti jo kirkastui. No eihän siitä muuta seurannut kuin tärähtänyt kuva. Mutta oli KOMEA. Todella kirkas jopa kesäyön taivaal...

Kommentteja: 2 kpl

Venus ja Mars

6.1.2017 klo 18.25 - Helsinki, Senaatintori (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Lux Helsinki. Esiintymässä myös Venus ja Mars. Valitettavasti kuvaan tuli myös erään ulkomaisen pankin sivukonttori, joka tunnetusti pilaa Senaatintorin arkkitehtonisen yhtenäisyyden. Epätoivoinen yritys löytää alkuperäisestä kuvasta myös Neptunus. Olisi pitänyt olla jalusta mukana...

Merkuriuksen ylikulku

9.5.2016 klo 14.30 - 17.30 - Metsähovi, Kirkkonummi (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Kaksi Merkuriuksen ylikulkuhavaintoa. Tässä jälkimmäinen,  9.5.2016 ylikulku. Sää suosi, näkyi hyvin 500 mm telellä otetuissa kuvissa. Pari pilkkua kivasti näkyvissä. EDIT: ylläpidon pyynnöstä tein toisesta havainnosta erillisen sivun: Toinen havainto 43 vuoden takaa 10.11.1973 löytyy tästä linkistä . Ihan samalta se näytti silloinkin. Havaintovälineenä silloin 5 cm linssikaukoputki, 50x suurennus ja okulaarissa oleva aurinkofiltteri (sic!). Enää en uskaltaisi moisella viriyksellä katsella Aurinkoa.  

Aurinko

5.5.2016 klo 12.51 - Helsinki (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Tulevaa Merkuriuksen ylikulkua varten piti kaivaa aurinkofiltteri pitkästä aikaa esille ja palautella mieliin mitä kaikkea kuvatessa täytyy muistaa. Muutaman kokeilun jälkeen säädöt ovat suunnilleen kohdillaan. Taitaa suunnilleen samat täplät näkyä kuin SDO:n kuvassa Spaceweatherin etusivulla, vaikka 500 mm optiikka onkin hieman lyhkäisenpuoleinen. Eli eiköhän Merkuriuskin sitten erotu. Hyvät mahdollisuudet sään puolesta näyttäisi olevan. Saas nähdä onko samanlainen täplä kuin vuonna 1973, jolloin näin ylikulun ensimmäisen kerran...

Maisematähtikuva

22.2.2016 klo 20.23 - Dubai, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Ulkoruokinnassa on omat etunsa, ei tosin koti-Suomessa, eikä erityisesti tähän vuodenkaikaan. Kesken kokousillallisen paikallisten herkkujen lomassa Orion osui mehukkaasti Burj Khalifan 830 metrisen komeuden viereen valonheittimien ja tornin omien valojen välkkyessä. Kait siinä pöytäseurueella oli ihmettelemistä kun yksi suomalainen yrittää kuvata jotain taivaalta. No, olihan siinä lähes täysikuu jonkin matkan päässä kipuamassa zeniittiin Jupiter perässään, mutta ei ne tietysti suostuneet tornin kanssa samaan kuvaan. Tässäpä taivasmaisema olikin miljoonakaupungin keskustassa. Eipähän kuitenkaa...

Kommentteja: 9 kpl

Revontulisäteitä

20.1.2016 klo 18.30 - Helsinki (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Heikkoja revontulia; eivät erottuneet palajin silmin, mutta kuvissa näkyvät. Ei se ihan taida komeetta Catalinakaan olla vaikka pyrstöä yrittää vääntää ja melkein oikealla suunnalla...

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

7.10.2015 klo 20.00 - Helsinki (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Heti hämärän tultua viisarit olivat sen verran kaukana punaisella, että odotettavissa oli niitä harvoja kertoja kun Helsingissä voi toivoa näkevänsä edes kohtuullisesti revontulia. Vaihtelevasti näkyikin, kirkkaimmillaan komeasti vihreää, välillä katosivat kokonaan. Jonnekin 30-40 asteen korkeudelle ulottui aika ajoin vaaleaa töhkää, joka lienee ollut revontuliin liittyvää, näin voisi arvella valokuvien perusteella. Mutta kaiken kaikkiaan kirkkaimmat reposet täällä etelässä kuitenkin aikoihin. (ja tätä kirjoitettaessa indeksit edelleen punaisella...)

Kuvia: 4 kpl

Taivaankappaleiden kohtaaminen

14.3.2015 klo 21.20 - Parikkala (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Jupiter ja Kravun avoin tähtijoukko Praesepe. Praesepe on yksi komeimmista avoimista joukoista ja nyt mukavasti Jupiterin lähellä joten se on helppo löytää.

Maisematähtikuva

14.3.2015 klo 19.35 - Parikkala (IV)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Hyvästit talven tähdistöille jotka illan pimetessä painuvat jo lounaiseen taivaanrantaan. Iltatähti Venus loistaa komeasti kevättalven taivaalla.

Kiikarikomeetta Lovejoy

5.1.2015 klo 21.05 - Helsinki (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Piti tietysti kuvata omalta pihalta. Ensimmäinen yritys kaatui siihen että pihavalo teki linssiheijastuksen juuri siihen kohtaan jossa komeetan piti olla. Uusi yritys hieman toisesta kohtaa. Kuu ja katuvalot paistoivat sen verran kirkkaasti että jo 4 s valotuksella tuppasi tausta tulemaan liian kirkkaaksi. Eipä paljoa näy; paljain silmin ei noissa oloissa toivoakaan. Jospa tuo vielä kirkastuisi... täytyy kuitenkin seuraavassa Kuukauden tähtitaivaassa mainostaa jos joku satunnaisempi kuuntelija sattuisi innostumaan. Ensimmäinen kuva rankasti cropattu ja venytelty, toisessa merkattu keltaisilla ...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Harvinaisia halomuotoja

22.11.2014 klo 10.00 - Lissabon, lentokone (IV)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Lentokoneen noustessa Lissabonista se kulki sopivan tuhruisen pilvikerroksen läpi. Hetken aikaa näkyi paitsi 22 asteen rengas, myös ala-aurinko ja alasivuaurinko. Olisiko aiemmin tullut itse havaittuakaan alasivuaurinkoa. Hetkeä myöhemmin kone nousi pilvikerroksen yläpuolelle ja halot katosivat, mutta muutaman pikakuvan ehdin sitä ennen napsaista.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Huomiota herättäviä yöpilviä

24.7.2014 klo 00.55 - 01.47 - Parikkala (V)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Olipahan ilta. Taisi olla kirkkaimmat yökköset mitä on tullut nähtyä. Koko pohjoinen taivas loisti enemmän tai vähemmän kirkkaana. Valitettavasti kuuset peittivät näkyvyyden 20 asteen alapuolelle, mutta pilvet ulottuivat himmeänä aina zeniittiin saakka. Ja kun tässä ei ollut tarpeeksi satuin olemaan minuutin välein olleen kahden Iridiumin välähdyksen keskilinjalla; magnitudia -8 ja -6 (Iridium 65 ja 74). Olisikohan kohta tarvinnut aurinkolaseja ettei pimeänäkö olisi mennyt... Iridiumit loistelivat yökkösten reunalla, mutta samaan kuvaan niitä ei nyt saanut näkyviin.

Kuvia: 3 kpl

Kirkkaita yöpilviä

18.7.2014 klo 01.15 - Helsinki (IV)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Vaihteeksi kirkkaita yöpilviä. Koko pohjoinen taivas oli luoteesta koilliseen pilvinen, ohutta harsoa, paikoin kirkkaita laineita. Golfkentän sadetin nosti ohutta utua, joka loi oman tunnelmansa täysin tyyneen maisemaan. Panoraamakuvan oikeassa reunassa pilkistää Kuu.  

Kuvia: 3 kpl

Hämäränsäteet

16.7.2014 klo 23.25 - Helsinki (III)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Hämäränsäteet ulottuivat yli koko taivaan. Paljain silmin näkyivät hyvin, mutta kuvaan vaikea saada.

Himmeitä yöpilviä

9.7.2014 klo 02.09 - Helsinki (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Himmeitä yöpilviä matalalla pohjoiskoillisessa. Ideana oli yrittää kuvata Iridiumin välähdys yöpilvien kera, mutta mokoma ei suostunut näkymään yöpilvien suunnalla, vaan puhtaalla taivaalla. Tässä siis pilvet ilman Iridiumia. Pilvet juuri paljain silmin näkyviä, mutta kuvaa pahoinpidelty melkoisesti, HDR + USM, jotta saatu edes jotenkin näkyviin.

Keinovalopilareita

18.1.2014 klo 17.40 - Helsinki (II)
Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Komeita pilareita. Yksi yritti osua Jupiteriin.  

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 19.3.2019 klo 2.04.