Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Yksi halomuoto

21.3.2019 klo 09.17 - Pori (I)
Matti Tainio, Porin Karhunvartijat

Vasen sivuaurinko suostui näyttäytymään töihin kävellessä.

Aurinko

10.3.2019 klo 11.00 - 12.00 - Kaarina, Ravattula (IV)
Matti Tainio, Porin Karhunvartijat

Vuoden ensimmäinen aurinkohavainto pilkun 2734 kunniaksi. Aurinkoinen talvipäivä oli oikein otollinen visuaalihavainnoille ja kevyelle kuvaamiselle.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

3.3.2019 klo 13.50 - Kaarina, Ravattula (I)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Perushalo sunnuntain iloksi. Ihan kiva, mutta valitettavasti tällä kertaa ei muuta näkynyt.

Kaukoputkella näkyvä komeetta Iwamoto

17.2.2019 klo 20.25 - Kaarina, Ravattula (I)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Vihdoin pääsin Iwamotoa havaitsemaan. Aikaisempina selkeinä iltoina työnteko on haitannut harrastuksia, nyt kiusasi kuu. Siitä huolimatta kameran kennolle tarttui jotain ja pinoamalla vain parani. Komeettaan kohdistaminen ei onnistunut ja sen liike näkyy jo tässä 30 kuvan pinossa. Ensimmäisessä kuvassa kroppi komeettaan. Toisessa ja kolmannessa miltei koko 105 mm kameraobjektiivin kuva-ala.

Kuvia: 3 kpl

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 07.35 - 08.50 - Turku (IV)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Turussa aamu alkoi miltei umpipilvisenä. Kuuden pintaan herättyäni kurkistin ulos ja kuun loisteen pystyi havaitsemaan pilvien läpi. Ulkona käydessä muissa osissa taivasta oli pilvetöntä, mm. Venus ja Jupiter olivat oikein kauniit, mutta länsilaita oli tiukasti tukossa. Näin jatkui puoli kahdeksaan saakka, jolloin pilvet katosivat. Tuolloin oli jo turhan kiire jalustan kanssa ulkona hääräämiseen, joten nappasin dokumenttikuvat käsivaralta ikkunan läpi. Matkalla bussipysäkille otin vielä kännykkäkuvan Turun ohikulkutien yllä möllöttävästä osittain pimentyneestä kuusta. Pimennyksen loppuvaihetta...

Kuvia: 3 kpl

Kaukoputkella näkyvä komeetta Stephan-Oterma

2.1.2019 klo 23.15 - Kaarina, Ravattula (I)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Samana iltana Wirtasen kanssa ehdin kuvaamaan myös tätä komeettaa. Suuntaus piti tehdä kirkkaimpien tähtien mukaan, kun komeetta ei suostunut näkymään kameran näytössä. Aika hyvin osui silti. Ykköskuvassa 200mm objektiivin näkymä lähes kokonaan, kakkosessa komeetta merkittynä ja kolmantena 100% kroppi komeetan ympäriltä.

Kuvia: 3 kpl

Kaukoputkella näkyvä komeetta Wirtanen

2.1.2019 klo 22.30 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Kenties viimeinen havainto Wirtasesta. Tällä kertaa oli seuranta mukana ja tuloskin parani ihmeesti. Kun sain kuvauksen pyörimään, niin yritin myös visuaalihavaintoa kaukoputkella, mutta huono seeing yhdistettynä komeetan sijaintiin miltei zeniitissä sai sen jäämään yritykseksi. Ykköskuvassa 200mm objektiivin näkymä miltei kokonaan ja kakkosessa 100% kroppi komeetan ympäriltä.

Kuvia: 2 kpl

Kiikarikomeetta Wirtanen

23.12.2018 klo 21.20 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Pikahavainto Wirtasesta, kun pilvet yllättäen väistyivät Lounais-Suomen taivaalta. Koska Wirtanen on aivan Capellan vieressä se löytyi kuviin todella helposti, mutta kuu haittasi visuaalihavaintoja. Ainakaan 7x50 kiikareilla ei ollut mitään mahdollisuutta. Vain heikko valokuvahavainto tälläkin kertaa. Kuva 1 on 105mm kok kenttä, 2 ja 3 ovat 100% kroppeja keskeltä. Pitää vielä hiukan käsitellä lisää, kun näissä kuvissa komeetta on paljon heikompi kuin kameran ruudulla. Edit: lisätty 9 kuvan pino, jossa komeetta näkyy jo siedettävästi.

Kuvia: 4 kpl

Kaukoputkella näkyvä komeetta Wirtanen

5.12.2018 klo 20.05 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Kun kerran luvattiin kirkasta illalla, niin päätin yrittää havaita komeetta 46P/Wirtasta pellon laidasta. Turun laitojen valoissa kiikarihavainto jäi yritykseksi, mutta valokuvissa sentään näkyi. Ensikuvina laitan pikaisen käsittelyn tulokset. Katsotaan, jos pinoaminen tuo parempaa jälkeä. Rajaamattomassa kuvassa komeetta näkyy keskeltä hieman alas. Lisätty 6.12: 21 kuvan pinot komeetan mukaan kohdistettuna. Kuva 4 on hiukan rajattu (puunlatvat pois) ja nettikäyttöön pienennetty. Kuva 5 on rajattu lähikuva komeetasta.  

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Linnunrata

14.10.2018 klo 20.20 - Lohja (III)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Syysloman iltaretki Lohjanjärven Selkäsaarille tähtitaivasta ihailemaan. Päähavaintokohde oli Linnunrata, mutta taivaan pimenemistä odotellessa katsottiin mukaan otetulla kaukoputkella kuuta, Saturnusta ja Marsia. Kaikki näkyvät myös Linnunratakuvassa. Alareunassa oikealta vasemmalle kuu, Saturnus ja Mars. Kuva on viiden vaakakuvan panoraama, joka jatkuu yli zeniitin saaren puihin saakka.

Rauhallinen revontulikaari

7.10.2018 klo 22.00 - 23.30 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Revontulihälytys tavoitti minut varsin myöhään ja muiden puuhien takia aluksi vain vilkaisin taivaalle. Pieni viherrys metsänreunassa ei saanut vielä kuvaamaan, mutta myöhemmin menin pellon laitaan tutkimaan tilannetta ja siellähän oli oikein mukava revontulikaari. Kuvat noin 23.15.

Kuvia: 3 kpl

Yksi halomuoto

25.9.2018 klo 23.50 - 01.25 - Pori, Reposaari (I)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Myrsky-yön halo. Vielä kuvaamaan mennessä Reposaaren länsiranta oli käveltävissä, mutta jo parinkymmenen minuutin kuluttua parimetriset aallot löivät yli koko matalan osan. Ensimmäiset halokuvat piti ottaa jalusta isommalla kivella aalloilta suojassa. Myöhemmin halo kirkastui entisestään ja nappasin kuvan kylän rannasta. Viimeinen kuva on kalansilmäkokeilu jälleen länsirannan puolella.

Kuvia: 3 kpl

Kiikarikomeetta Giacobini-Zinner

26.8.2018 klo 23.15 - Kaarina, Ravattula (III)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Vaikka kuu kiusasi, niin piti kokeilla komeetta 21P/Giacobini-Zinnerin kuvaamista. Hyvin näkyi jo 30 sekunnin yksittäisvalotuksessa. Lopullisessa kuvassa valoa on kymmenisen minuuttia ja pyrstö näkyy hienosti. Täytyy yrittää myös visuaalisesti, kunhan kuu väistyy.

Kuvia: 2 kpl

Osittainen auringonpimennys

11.8.2018 klo 11.51 - 12.44 - Helsinki (IV)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Helsinkiin suuntautuneen lomareissun havaintopaikaksi valikoitui Kaapelitehtaan ranta. Navakkaa tuulta lukuunottamatta keli oli mitä parhain. Visuaalihavainnot tehtiin auringonpimennnyslaseissa ja Baaderin aurinkokalvolla varustetuilla kiikareilla. Pimennyksen dokumentontiin käytettiin kittiobjektiivilla varustettua peilitöntä järkkäriä ja kiikareista lainattua aurinkokalvoa. Pimennys tuli todistettua alkuminuuteista hamaan loppuun. Kuva on otettu hiukan ennen maksimia.

Täydellinen kuunpimennys

27.7.2018 klo 23.35 - 23.45 - Lieto, Vanhalinnan linnavuori (IV)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Liedon Vanhalinnan linnavuoren huipulla oli arviolta parisataa ihmistä odottamassa kuunpimennystä, joka jäi suurimmalta osin pilvien taakse. Suurin osa odottajista lähti yhteentoista mennessa. Minäkin oli pakkaamassa tavaroitani puoli kahdentoista aikaan, kun joku huomasi punaisen kuun pilviraossa. Äkkiä muutama kuva käsivaralta ja sitten jalusta esiin viimeisiä kuvia varten. Jos Matti Helinin havainto (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/75775) oli työvoitto, niin minun on tuurivoitto.

Kuvia: 3 kpl

Useita kirkkaita halomuotoja

12.5.2018 klo 07.40 - Kaarina, Ravattula (III)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Aamusäätä tarkistaessani näytti keli näytti hieman haloisalta ja astuin katon alta tilannetta tarkistamaan. Taivas oli kirkas, vain korkealla taivaalla oli harsopilviriepale, jossa oli kirkkain näkemäni zeniitinympäristönkaari. Kiireellä kameraa noutamaan ja objektiivia vaihtamaan ettei ilmiö ehdi kadota. Sain muutaman kuvan talteen ja rauhoituttuani vielä lisää kalansilmällä. Olipas hätkähdyttävän komea. Edit: 46 asteen tavaraa näkyi ensimmäisessä kuvassa, lienee 46 asteen ylläsivuava kaari.

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Useita halomuotoja

28.4.2018 klo 18.36 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Sentään yksi kunnollinen halotus huhtikuun aikana. Kävin useamman kerran pihalla kuvaamassa. Kuvissa paras hetki. Tavallisten 22 asteen renkaan ja ylläsivuavan lisäksi mukana oli hyvin erottuva zeniitinympäristön kaari ja himmeämpää 46 asteen tavaraa, joka kuvia käsitellessä paljastui sekä renkaaksi että ylläsivuavaksi. Kuvaversioina tavallisen lisäksi unsharp mask ja red minus blue -versiot.  

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

23.4.2018 klo 17.45 - 18.55 - Raisio, Mylly (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Vaatimattoman halohuhtikuun satoa: 22 asteen rengas ja ylläsivuava. Ensin todella heikkona, sitten vähän paremmin erottuvana. Viimeinen kuva on ensimmäinen.

Kuvia: 2 kpl

Yksi halomuoto

19.4.2018 klo 20.09 - Kaarina, Ravattula (I)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Kehno oikeanpuoleinen sivuaurinko ja kenties pätkä 22 asteen kaartakin. Toisessa kuvassa unsharp mask varmistamassa.

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

7.4.2018 klo 14.40 - Kaarina, Ravattula (II)
Matti Tainio, Ursa (Länsi-Suomi)

Iltapäivässtä vähän hutera 22 asteen rengas ja sen kaverina 22 asteen ylläsivuava. Myöhemmin rengas kirkastui ja ylläsivuava hupeni.

Kuvia: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 26.3.2019 klo 10.38.