Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

4 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Siitepölykehä

23.4.2019 klo 15.06 - Raisio
Lasse Nurminen

Siitepölykehä on ollut tänään nähtävissä melko lailla pitkin päivää.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

21.4.2019 klo 20.00 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Iltalenkillä havaittu rengasta ja pilaria alapilvisyyden takaa. Pilari paremminkin auringon hävittyä pilvisyyden taakse.

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

20.4.2019 klo 00.22 - Turku (I)
Lasse Nurminen

Kotiinpäin Ruissalosta kruisaillessa tarjosi vielä viime tinkaan 22° renkaan runsastuvaan pilvisyyteen. Samalla raitilla tuli topattua, kuin Peussa päivällä, hieman eri puut omassa kuvassa.

Comments: 1 pcs

Siitepölykehä

19.4.2019 klo 22.40 - 23.10 - Turku (II)
Lasse Nurminen

Kuun ympärillä jonkinlaista hehkua ja hieman telemmällä otannalla epämääräistä kehää, jonka muoto ei ole yhdessäkään kuvassa täysin symmetrinen. Voisiko olla siitepölyn aikaansaannoksia? Kuvapareista jälkimmäiset usm-käsiteltyjä.

Images: 7 pcs • Comments: 2 pcs

Maan varjo

19.4.2019 klo 21.30 - 21.50 - Turku (III)
Lasse Nurminen

Maan varjo kera kuun ja ulapalla uiskentelevan Viking Gracen. Bonuskuvana kuun nousu hetkeä aiemmin. 

Images: 2 pcs • Comments: 2 pcs

Siitepölykehä

15.4.2019 klo 13.30 - 14.00 - Raisio
Lasse Nurminen

Siitepölykehää oli tänään havaittavissa. Ei mitään hulppeampaa, halkaisijaltaan melko pienialainen tapaus. Väriä oli kuitenkin hetkittäin sen verran, että tuli kamerakin kaivettua esiin. Leppä kukkii näillä kulmin runsaasti ja Norkko.fi-sivuston mukaan muualla päin Suomea paikoin erittäin runsaasti.

Images: 2 pcs • Comments: 3 pcs

Yksi halomuoto

11.4.2019 klo 11.08 - 14.15 - Raisio (I)
Lasse Nurminen

Perusrengasta tarjoili vaihtelevalla koostumuksella havaintoajan puitteissa. Havainnon kuva otettu parhaimmalta näyttäneessä vaiheessa klo. 11:39.

Useita halomuotoja

4.4.2019 klo 13.20 - 20.15 - Pöytyä, Yläne (II)
Lasse Nurminen

Vaskijärven luonnopuistossa tuli tehtyä päiväpatikka alueen reitistön ympäri. Matkaa kertyi hivenen päälle 19 km ja tarttui siinä ohessa muutama halokin kennolle. Pitkin päivää oli nähtävissä vaihtelevaa rengas-/ylläsivuava-yhdistelmää ja hehku auringon yläpuolella oli muutamaan otteeseen sellainen, että odottelin varovasti muutakin löytyväksi. Vaan eipä tällä kertaa. Ykköskuvassa mielestäni myös allasivuavan kirkastumaa. Ajoittain oli hieman haastavaa seurata halotilannetta jykevien kuusikkojen katveesta. Eikä aivan nenä taivaalle osoittaen voinut tuulenkaatojen ja paikoittaisten jäisten pitk...

Images: 5 pcs • Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

1.4.2019 klo 22.27 - 23.05 - Uusikaupunki, Pyhämaa (II)
Lasse Nurminen

Lomapäivää tuli kuluteltua luonnon helmassa Pyhämaan suunnalla. Koittihan se iltakin lopulta ja sai alkaa jännäämään eläinratavalon näkymistä. Pilvipeite vetäytyi hitaasti illan mittaan, joten odotuksia oli ilmassa. Pitkään riitti kajoa auringon laskusuunnalla, kunnes hieman ennen puolta yhtätoista eläinratavalo alkoi hivenen erottumaan kuvista. Tuosta sitten puolen tunnin aikana näkymä parani jopa silmille erotettavaksi. Kun antoi katseen vaeltaa etelästä Uudenkaupungin valoista pimeämmälle kaistaleelle lounaan ja lännen välille ja siitä vielä hivenen jatkoi, oli tuo vaaleampi alue melko help...

Images: 4 pcs • Comments: 4 pcs

Maisematähtikuva

1.4.2019 klo 21.49 - Uusikaupunki, Pyhämaa (III)
Lasse Nurminen

Hämärtyvä taivas kirkastuvine tähtineen on itselle mieleinen. Kirkkaimmat tähtikuviotkin ovat mukavammin löydettävissä tällaiselta hämärätaivaalta, kun himmeimmät tähdet eivät vielä ole mukana sekoittamassa pakkaa. Tässä nyt on mukana montakin eri tähdistöä, mutta Ajomies dominoi yläosan keskitaivasta, niin ruksin sen mukaan tunnistuksen.

Comments: 4 pcs

Useita halomuotoja

1.4.2019 klo 16.20 - 20.00 - Uusikaupunki (II)
Lasse Nurminen

Halosaalis päiväretkeltä, perinteistä tavaraa tarjolla. Rengasta kovin vaihtelevasti ja illalla varsin pitkähäntäinen sivuaurinko. Aluksi tuo oli kovin alhaalla aurinkoon nähden (pieni kirkastuma laajiskuvan vasemmassa horisontissa). Hetkellisesti "luomupilvissä" näkyi tyypillisempi laikku, muuten painottui tiivistymäjuovaan/-juoviin.

Images: 6 pcs

ISS

29.3.2019 klo 21.10 - Rusko (III)
Lasse Nurminen

Piti käydä koppaamassa Orionin kulmilta viistänyt kansainvälinen avaruusasema, ajatuksena oli napsia seurannalla jokusia ruutuja tilanteesta. Ajatukseksi tuo sitten meinasi jäädäkin. Hetki puoli yhdeksän jälkeen olin havaintopaikalla ja aloin virittelemään kalustoa kasaan. Kun oli tarkoitus alkaa suuntailemaan pohjantähteen ja piti laitella seurantapäähän virrat päälle, niin mitään ei tapahtunutkaan. Eikä periaatteessa ollut mahdollistakaan tapahtua, kun olin pölhöyksissäni jättänyt viime käyttökerran jälkeen näemmä virrat epähuomiossa päälle ja akku oli typötyhjä. Kytkin siis tuolla ensimmäis...

Comments: 4 pcs

Eläinratavalo

24.2.2019 klo 19.45 - 20.10 - Naantali, Rymättylä
Lasse Nurminen

Selkeä kuuton ilta sai houkuteltua eläinratavalon perään. Kotoa lähtiessä läntinen taivaanranta näytti vielä kovin vaalealta. Matka toki otti aikansa ja perillä tuttu muoto tervehti rantaan saapujaa. Valo erottui paljain silminkin mainiosti ja mielestäni kohosi varsin korkealle. Kameran tarkennus oli rantakallioilla luistellessa näemmä hieman siirtynyt, koska loppuosan kuvat olivat aavistuksen epätarkkoja taivaan osalta (valo toki erottuu noissakin).

Images: 3 pcs • Comments: 4 pcs

Useita halomuotoja

21.2.2019 klo 12.40 - 14.50 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Nätin talvisen päivän piristykseksi haloja, jotka alkuun olivat kovin himmeitä. Päivän edetessä varsinkin sivuauringot olivat hetkittäin mukavan kirkkaat. Zykki selkeimmin mukana alkuvaiheessa (kuvat 2. ja 3.), vaikkei tuo mitenkään huikaiseva ollut. Haloja oli nähtävissä pitkälle iltapäivään.

Images: 3 pcs

Useita halomuotoja

31.1.2019 klo 13.00 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Puolen päivän jälkeen hieman selkeämpi rako taivaalla ja sivuaurinko sai vilkaisemaan josko muutakin olisi tarjolla. Visuaalina hailakkaa renkaan muotoa ja ylläsivuavan kirkastumaa 22° sektorilla. Käsiteltynä löytyi vielä zykki ja 46-tavaraakin.

Images: 4 pcs

Keinovalopilareita

22.1.2019 klo 08.05 - 08.50 - Raisio (II)
Lasse Nurminen

Pakkanen oli kireää läpi yön ja aamusella kotoa Turun puolelta lähtiessä ensimmäiset pilarit näkyivät jo parkkipaikan valaisimilla. Jääsumua oli laajalti lähes joka puolella. Osa työmatkasta oli sumutonta aluetta, työpaikkaa lähestyessä sumu taas sakeni. Pysähdyin työmatkan varrella pikaisesti Raision venesatamaan, jonne saapuessani pienvenetelakan valoilla oli varsin komeat pilarit. Kurvasin kuitenkin ensin hieman isomman telakan puolta kuvaamaan ajatuksena taltioida korkeammat pilarit lopuksi. Vaatimatonta oli kirkastuvaa taivasta vasten tarjonta, mutta jotain kuitenkin. Joku muukin oli eksy...

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

21.1.2019 klo 17.20 - 21.20 - Raisio ja Naantali (II)
Lasse Nurminen

Kesken työpäivän pölähti työpaikan nurkkiin jääkidepilvi, jonka hoksasin siinä vaiheessa kun kuu oli melkoisena soihtuna nousemassa metsän takaa. Muutama ruutu tuossa vaiheessa talteen ja tilanne menikin ohi melko nopeasti (kuva 1.). Töiden päätyttyä en pitkälle ehtinyt ajamaan, kun jo ajovaloissa alkoi kimallella. Kuun ympärillä näkyi hieman lisää muotoja, joten auto parkkiin ja taltioimaan. Tievalaistuksellekin syntyi mukavaa pilaria ja myös ohikulkeneiden autojen valoihin kehittyi nättejä "tolppia". Kylmä tuossa kyllä hiipi kroppaan melko nopeasti, erityisesti näppeihin, pakkasen ollessa re...

Images: 8 pcs • Comments: 5 pcs

Kangastus

21.1.2019 klo 16.40 - Raisio (III)
Lasse Nurminen

Pimennyspäivän iltapäivänä kuu putkahti taivaalle vähemmän pyöreänä. Pienen hetken päästä tarjosi myös punaista reunaa (kuva 3.). Bonuksena talventörröttäjä "taustavaloineen".

Images: 4 pcs • Comments: 6 pcs

Yksi halomuoto

18.1.2019 klo 20.05 - 22.20 - Turku (I)
Lasse Nurminen

Roskia viedessä tuli hoksattua 22° rengas kuun ympärillä, joten ei muuta kuin kameravermeet nippuun ja avarammille maille. Rengas oli havaintoaikana kirkkaudeltaan vaihteleva ja ajoittain varsin terävänä erottuva. Omalta kohdaltani Ruissalon kuvatuin puu pääsi jälleen mukaan ja ohikulkenut auto tarjosi hieman lisävalaistusta. Kyseisellä aukealla oli paluumatkalla rapsakat 18,5 astetta pakkasta ja silti tuolla oli vielä ihan normaalia sumua, paikoin seassa muutamia kiteitä. Auton valaisemassa kuvassa näkyykin sumulauttoja taustalla.  Pakkasta oli sen verran, että elättelin toiveita myös pilarie...

Images: 3 pcs • Comments: 1 pcs

Yksi halomuoto

16.1.2019 klo 10.58 - 13.15 - Raisio (I)
Lasse Nurminen

Aavistuksenomainen renkaan tapainen muoto oli pilvistä hahmotettavissa, joten pari ruutua talteen. Toinen vieläkin vaisumpi tapaus havaintoajan lopulla. Käsittelyllä epäily vahvistui...

Images: 4 pcs • Comments: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 23.4.2019 klo 20.01.