Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

0 observations and 1 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Rauhallinen revontulivyö

2.2.2019 at 00.25 - Ilmajoki (II)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Vähän puolenyön jälkeen näkyi kirkkaita vihreitä revontulia, vähän epämääräisen muotoisia.  Kun sain kuvauskaluston hollille ehti näytös jo pahsati lässähtämään :(

Comments: 1 pcs

Aktiivinen revontulivyö

27.9.2019 at 22.15 - 22.55 - Ilmajoki (III)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Revontulia oli ennusteiden mukaan luvassa ja lähdin koiran kanssa tarkistamaan tilanteen vähän ennen kymmentä.  Lenkin aikana pohjoistaivaalla jumitti himmeähkö vihreä kaari.  Sumuakin alkoi nousemaan ja lenkiltä palattua ajattelin kuitenkin ottaa jonkunlaisen dokumentin siitä edes sumun läpi. Kun ehdin kameran kanssa ulos suunnitelma muuttui kun länneltä nousi kohti Zeniittiä selvä Steve.  Keskityin siis siihen. Aluksi se ulottui läntisen horisontin lähistöltä Joutseneen asti, muuttaen hitaasti muotoaan. Pisimmillään se ulottui myös pitkälti itätaivaan puolelle kapeana piikkinä. Kellon lähest...

Images: 6 pcs • Comments: 3 pcs

Rauhallinen revontulikaari

21.1.2020 at 21.30 - Ilmajoki (II)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Koiran kanssa lenkillä huomasin himmeän revontulikaaren, josta nappasin oheisen kuvan saatuani kameran käsiini.

Rauhallinen revontulikaari

22.4.2020 at 02.20 - Lapua (II)
Erkki Tervola, Lakeuden Ursa

Kamera oli talviajassa ja komeetta Atlaksesta ei laajakuvassa näkynyt päätä eikä häntää, ei edes zuumaamalla. Syykin selvisi toisesta tällä palstalla otetusta kaukoputkikuvasta. Niin jäi Atlas kuvaamatta. Tulipahan sentään jonkinasteinen revontuli kuvaan.

Aktiivinen revontulivyö

31.8.2020 at 23.20 - Ilmajoki, Alajoki (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Kuu -havaintoon viitaten, toinen syy kurvata Alajoen kautta olivat revontulet pohjoisella taivaalla. Jalustaa ei sattunut olemaan mukana, joten koetin onneani käyttämällä autoa tukena. Sigman laajakulmazoomin kanssa tulokset olivat heikkoja, koska kameraa ei saanut kunnolla tuettua autoon. Vaihdoin sitten Samyangin 8mm kalansilmän Sigman tilalle, ja kameran sai huomattavasti paremmin tuettua auton kattoon laajemman kuvakentän ansiosta. Kuvat on otettu ISO3200 -arvolla lukuun ottamatta viimeistä kuvaa, joka on otettu ISO1600 -arvolla (huomaa heti tummemmasta taustataivaasta). Lähes täysikuu hai...

Images: 6 pcs

Rauhallinen revontulikaari

29.9.2020 at 00.09 - Kurikka, Meskaiskylä (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Puolenyön jälkeen pistäydyin pihalla kameran kanssa, katsomassa, taltioituisiko kennolle mitään kun paljain silmin jonkinlaista hehkua näkyi pohjoisessa. Rauhallinen revontulivyö, jossa ei oikein tapahtunut mitään.

Images: 5 pcs

Aktiivinen revontulivyö

5.10.2020 at 22.17 - 22.45 - Kurikka (III)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Ajattelin käväistä pikaisesti kuvaamassa Kuuta, mutta huomasin ulos astuessa, että pohjoisessa liehuu varsin kirkkaita revontulia. Tulikin kiire kuvata ensin Kuu ja sen jälkeen hakea järkkäri reposten kuvaamista varten. Ensimmäiset kuvat otin Sigman laajakuvapäällä, mutta sitten totesin, että kyllä kalansilmällä saa kuitenkin enemmän irti, joten kävin vaihtamassa objektiivia. Jossain vaiheessa huomasin taivaan poikki kulkevan "Linnunratamaisen hehkun", joka kuitenkin kuvissa osoittautui jonkinlaiseksi revontulinauhaksi (edit: kommenttien ja muiden tekemien havaintojen perusteella kyseessä oli ...

Images: 8 pcs • Comments: 4 pcs

Yli puoli taivasta revontulia

17.4.2021 at 00.40 - 01.15 - Kurikka (IV)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Ennen yöpuulle painumista kävin vielä vilkaisemassa ovenraosta, että mitä taivaalla näkyy kun Spaceweatherin avaruussäämittarit näyttivät huutavan hoosiannaa. Ja näkyihän siellä, joten pakkohan se vielä oli kaivaa kamera esille. Havaintohetkellä revontulet näyttivät ulottuvan yli puolenvälin taivasta ja etenkin pohjoisemmassa ne olivat varsin kirkkaat. Paljain silmin erottui alkuvaiheessa vihreän lisäksi myös keltaisen sävyjä lähellä taivaanrantaa olevissa revontulissa. Erityisen vaikutuksen tekivät toisiaan seuraavat kirkkaat "valoaallot" revontulien seassa, johon tuolta löytyikin tuo loimuav...

Images: 8 pcs • Comments: 4 pcs

Quiet aurora arc

18.4.2021 at 00.10 - Kurikka (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Compared to the previous night’s northern lights activity, the time-barred northern lights arc appeared as a greenish shore in the north.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

18.1.2019 at 11.46 - 13.10 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Jo heti aamusta taivas häilyi selkeän, puolipilvisen ja pilvisen rajamailla pakkaslukemien huidellessa -16 °C paikkeilla, antaen odottaa taivaalla näkyväksi jotain. Aamupäivästä taivaalla näkyikin 22° rengas yläpilvisyydessä ja ilmassa leijailevat jääkiteet puolestaan saivan aikaan kohtalaisen näyttävän auringonpilarin molemmin puolin Aurinkoa. Iltapäivän puolella pilvisyys oli sen verran paksuuntunut, että ainoastaan kakskakkonen oli enää näkyvissä (viimeinen kuva). Kaikki kuvat kännykällä RAW-muodossa manuaaliasetuksin.

Images: 4 pcs

Yksi halomuoto

20.1.2019 at 17.14 - Vaasa (I)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Vaasassa taivaalta satoi pakkaslunta, joka loi Kuun  molemmin puolin lyhyehköt kuunpilarit. Toinen kuva mustavalkoinen, jossa pilari näkyy himpun verran paremmin.

Images: 2 pcs

Keinovalopilareita

27.1.2019 at 02.28 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Yöllä pakkasen kiristyessä ilmassa leijaili jääkiteitä, jotka aiheuttivat lähistön valonheittäjissä varsin kirkkaat keinovalopilarit. Harmillisesti vain jouduin tyytymään kännykän kuvaan käsivaralta.

Pintahalo

27.1.2019 at 15.11 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Aurinkokuvausten yhteydessä huomasin takapihan lumihangella kimaltelevan pintahalon (22°r), joten sekin oli pakko ikuistaa. Harmillisesti vain oikealla olevat pensaat söivät lähes puolet kaaresta. Toiseen kuvaan kokeilin Photoshopin Channel Mixerillä erilaisia käsittelymetodeja, joista toimivammaksi osoittautui BG-R.

Images: 2 pcs

Harvinaisia halomuotoja

27.1.2019 at 10.45 - 13.30 - Ilmajoki (IV)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Pakkanen (-27) toi jääsumuhaloja.  Ykköskuvassa näyttäisi vähän kuin 9 asteen sivuavaa olisi? Kolmoskuvassa ja varsinkin sen usmatussa versiossa Moilanen?

Images: 5 pcs • Comments: 10 pcs

Useita halomuotoja

28.1.2019 at 11.31 - 14.05 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Puolenpäivän molemmin puolin näkyi taivaalla varsin näyttävä halonäytelmä, joka alkoi kakskakkosella, mutta parani päivän edetessä. Ensimmäinen kuva on puoliltapäivin Ilmajoen K-Supermarketin pihasta, loput varsinaiselta havaintopaikalta. Toinen kuva klo 12:54, jossa näkyivät kaikki halomuodot. Ensin en ollut varma tuon 46°:n suhteen, että onko se rengas vai ylläsivuava, mutta B-G -käsittelyssä selvisi, että molemmathan siinä näkyy (46° rengas ja 46° ylläsivuava kaari). Kuvat 4-6 ovat klo 13:03 otettuja, ensin normaali, sitten B-G -käsitelty ja viimeksi USM -käsitelty. Kuva 7 on klo 13:12 tila...

Images: 8 pcs • Comments: 3 pcs

Useita halomuotoja

28.1.2019 at 13.00 - Ilmajoki (II)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Halot alkaa olla jokapäiväisiä :)

Images: 2 pcs

Keinovalopilareita

4.2.2019 at 23.33 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Töistä tullessa taivaalla näkyi yksinäinen keinovalopilari, oletettavasti pakkaslumessa, jota satoi parhaillaan. Ensimmäinen kuva kännykän tuottama, toinen kuva RAW-kuvasta muodostettu.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

11.2.2019 at 14.25 - 15.00 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Havainto alkoi oikeastaan jo Seinäjoella Nurmossa töistä päästessä (noin 14:25) ja oli siellä todella hyvin näkyvissä, mutta ei ollut aikaa kuvailuihin, sillä oli päästävä valtatielle ennen noin 500 muuta... Kameran kaivoin esille vasta Ilmajoella, jossa pilvikerros oli jo ehtinyt paksuuntua. Sivuaurinko näkyi kuitenkin täälläkin kohtalaisen hyvin, rengas erottui jotenkuten ja ylläsivuavan näkyvyys oli siltä väliltä. Viimeinen kuva on G-B -versio edeltävästä eli kuvasta 3.

Images: 4 pcs

Yksi halomuoto

16.2.2019 at 00.02 - Ilmajoki (I)
Mauri Korpi, Lakeuden Ursa

Kuulla halorengas, niinkuin edellisenäkin yönä.  Myös hento kehä kuulla.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

22.2.2019 at 15.48 - Ilmajoki (II)
Marko Myllyniemi, Lakeuden Ursa

Iltapäivällä Auringon ollessa jo melko matalalla taivaalla näkyi 22° rengas ja ysk sekä sivuauringot. Toinen kuva Snapseedin HDR -työkalulla käsitelty. Kolmas B-G -käsitelty versio.

Images: 3 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2019 klo 00.00 - 31.12.2100 klo 23.59.