Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

M65, M66, NGC 3628

26.3.2019 klo 22.15 - Hattula (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Kevät on galaksien aikaa, niinpä päätin kuvata Leijonan triplettiä, johon kuuluu kolme spiraaligalaksia. Vasemmalla alhaalla on M66, oikealla alhaalla M65 ja ylinnä suoraan sivulta päin näkyvä NGC 3628. Laajemmassa kuvassa näkyy lisäksi oikealla alhaalla galaksi NGC 3593. Molemmat kuvat ovat rajauksia alkuperäisestä.

Kuvia: 2 kpl

Tähtikuva

23.3.2019 klo 22.00 - Hattula (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Olimme kyttäämässä ennustettuja revontulia, joita ei sitten näkynytkään. Taisi mennä koronan massapurkaus maan ohi. Ajankuluksi suuntasin kameran pohjantähden suuntaan ja otin kolme kymmenen minuutin valotusta, jotka yhdistin viirutähtikuvaksi. Näin sitä pyöritään pohjantähden ympäri. Yksi satelliittikin pääsi mukaan.

NGC 2264, NGC 2261

24.2.2019 klo 20.30 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Tällä kertaa kuvasin yksisarvisen tähditössä sijaitsevaa Joulukuusijoukon ympäristöä, jossa on useita sumuja ja tähtijoukkoja. Tuuli oli jälleen turhan kova ja puuskainen, joten jouduin hylkäämään kuvista yli kolmasosan, mutta parin tunnin valotukset riittivät sentään jokseenkin kelvolliseen kuvaan. NGC 2264 viittaa sekä Kartiosumuun, että Joulukuusijoukkoon, joka taitaa olla kuvassa ylösalaisin. NGC 2261 viittaa Hubblen muuttuvaan sumuun, joka myös merkitty toisessa kuvassa. Se on siitä erikoinen sumu, että sen ulkonäkö todella muuttuu jopa viikkojen kuluessa, mikä ilmeisesti johtuu lähellä s...

Kuvia: 3 kpl

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 05.30 - 08.30 - Hattula
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Pakkanen oli hyytävä 22 astetta, mutta niinhän usein on asianlaita, jos tammikuussa on selkeää, mikä on hyvin toivottavaa täydellisen kuunpimennyksen aikaan! Heräsin varhain, jotta ehdin nähdä ja kuvata kuunpimennyksen osittaisen vaiheen alusta asti. Järven jäältä oli hyvä ja esteetön näkymä. Toinen kamera otti kuvia seurantajalustalla kolmen minuutin välein ja toisella otin muutaman kuvan kaukoputken läpi. Itse ihailin kuuta sekä kaukoputkella että kiikareilla ja tietysti paljain silmin. Sain koostettua kuvista animaation, jossa kuu kulkee avaruudessa olevan maan varjon halki. Yhdistin kuvat ...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Kaukoputkella näkyvä komeetta Wirtanen

11.1.2019 klo 23.15 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Orionin kuvaamisen jälkeen halusin nopeasti vielä kokeilla saisiko komeetta-Wirtasen vielä kuviin. Se kun oli sopivasti Ison karhun muscida-tähden (o UMa) vieressä ja noussut jo lähelle zeniittiä. Ja näkyihän komeetta kuvissa, joskin on se jo selvästi himmentynyt. Kuvailin Wirtasesta sitten puolen tunnin ajan.

M42, IC 434

11.1.2019 klo 20.30 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Lähdin uudestaan Kallahteen tähtiä kuvaamaan, sillä oli luvassa täysin selkeä yö ja halusin valottaa Orionin sumuja selvästi pitempään kuin viime kerralla. Tuuli oli kuitenkin nyt melko navakka. Aluksi pystytin seurantajalustan aivan rannan tuntumaan, mutta totesin pian, että tuuli tärisyttää jalustaa aivan liikaa, jolloin hyvin kuivien saaminen olisi ollut mahdotonta. Päätin siirtää jalustan rannalla olevan kiipeilytelineen viereen, jonka katveessa tuuli olikin selvästi maltillisempaa. Tässä kuvaaminen onnistui hyvin. Käytin tällä kertaa vain minuutin valotuksia, jotta tähdet eivät venyisi se...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

IC 434, Barnard 33, NGC 2024, M78

3.1.2019 klo 21.30 - Helsinki (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Toisena kohteena kuvasin Orioninvyön ympäristöä, missä on useita erilaisia sumuja. Orionin vyön tähdet ovat vasemmalta oikealle Alnitak, Alnilam ja Mintaka. Alnitak tähden alapuolella näkyvän punaisen emissiosumun IC 434 edessä näkyy silhuettina hevosenpään muotoinen pimeä sumu Barnard 33. Alnitakin vasemmalla puolella on Liekkisumu NGC 2024. Heijastussumu M78 näkyy kuvan yläosassa vasemmalla ja aivan vasemmassa ylänurkassa näkyy aavistus punertavaa Barnardin looppia. Tämän kuvauksen aikana taivaalla alkoi ajelehtia ohutta pilviharsoa, mistä johtuen kirkkaimpien tähtien ympärillä näkyy huntua....

Kuvia: 2 kpl

NGC 1499

3.1.2019 klo 19.00 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Lähdin Kallahteen kuvaamaan syväätaivasta, kun oli pitkästä aika pilvetöntä, eikä Kuukaan häirinnyt. Ensimmäisenä kuvasin Kaliforniasumua, joka tulikin oikein mukavasti kuvassa näkyviin vaikka tuntui että läpinäkyvyys ei ollut kovin hyvä. Käsittelin kuvat uudestaan ja vaihdoin edellisten tilalle. Gimpistä on nimittäin vihdoin tullut uusi versio, joka tukee 32-bittisiä kuvia. Kuvasta tuli nyt paljon parempi ja vähäkohinaisempi, kun säätämisen pystyi tekemään kokonaan Gimpillä. Enää ei siis tarvitse käyttää DeepSkyStackerin käyrän säätöä, joka tekee jotain hyvin kummallista kuville.

Kuvia: 2 kpl

Komeetan pää paljain silmin Wirtanen

12.12.2018 klo 22.00 - 00.30 - Hattula (IV)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Illalla käydessäni ulkona roskia viemässä koin yllätyksen: taivas oli seljennyt, vastoin kaikkia ennusteita. Satelliittikuva kertoi pilviaukon olevan pieni, niinpä täytyi nopeasti alkaa pystyttää havintolaitteistoa. Tämä voisi nimittäin olla ainoa mahdollisuus saada komeetta-Wirtasesta hyviä kuvia! Mutta niinhän siinä kävi, että pilvet valtasivat taas taivaan juuri, kun olin saanut ensimmäiset kuvat. En kuitenkaan vielä luovuttanut vaan jäin seuraamaan tilanteen kehittymistä. Pilvet repeilivät aika ajoin, kunnes noin kahden tunnin odottelun jälkeen pilvet väistyivät vähitellen kokonaan! Ehkä p...

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 8 kpl

Kiikarikomeetta Wirtanen

6.12.2018 klo 21.45 - 21.54 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Päätin yrittää Wirtasen kuvaamista, kun se oli noussut nyt jo sopivalle kuvauskorekudelle. Tiesin tarkalleen, missä komeetan pitäisi olla, mutta kiikareilla en nähnyt komeetasta jälkeäkään. Testikuvassa komeetta kuitenkin näkyi heti himmeänä utuläiskänä. Otin sitten sata kahden sekunnin valotusta. (Ilman seurantaa, en voinut ottaa pitempiä.) Pinosin kuvat tähtien mukaan ja ihan mukavasti tuli komeetan pää näkyviin, minkäänlaista pyrstöä ei ole havaittavissa. Kumpikin kuva on rajaus alkuperäisestä, jälkimmäinen 100%.

Kuvia: 2 kpl

Mars ja Neptunus

6.12.2018 klo 17.45 - Helsinki (II)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Mars käy huomenna 7.12. hyvin lähellä Neptunusta, mutta piti ottaa kohtaamisesta kuva jo tänään, koska huomisen säästä ei ole varmuutta. Nytkin olivat planeetat jo lähekkäin ja kiikarilla Neptunuskin erottui vaivatta. Kuvaan tuli mukavasti näkyviin planeettojen värit. Kuva on 30 kuvan pino ja kaksi ensimmäistä ovat rajauksia koko kuvasta, joka on viimeisenä.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

IC 1396

15.10.2018 klo 20.45 - Tammela (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Tämänkin kuvasin nyt ilman UHC suodinta, jolloin tähtien värit näkyvät paljon paremmin ja luonnolisina vaikka sumu jääkin himmeämmäksi. Eron huomaa, kun vertaa kuvaa aiempaan havaintooni samasta kohteesta. Tätäkin olisin valottanut pitempään, mutta taivaalle alkoi vyöryä pilviä keskeyttäen kuvaamisen.

M31

15.10.2018 klo 01.00 - Tammela (IV)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Tuttua naapurigalaksia on aina mukava kuvata! Olisin kuvannut Andromedaa pitempäänkin, mutta linssin huurtuminen pakotti lopettamaan.

Kuvia: 2 kpl

NGC 6960, 6992, 6995 (Harsosumu)

14.10.2018 klo 21.30 - Tammela (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Syyslomalle sattui sopivasti pari kirkasta yötä, jotka kuluivat tähtien katselun ja kuvauksen merkeissä. Kuvasin tällä kertaa ilman UHC-suodinta, mutta tälle kohteelle sitä näköjään kannattaisi käyttää. Nyt himmeä sumuaines vähän hukkuu tähtien paljouteen.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

10.10.2018 klo 21.42 - Hattula (III)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Kun olin lopettelemassa revontulien kuvaamista, näin sivusilmällä kirkkaan liikkuvan valon. Ehdin kääntää katseeni ja näin varmaankin elämäni hienoimman tulipallon! Se oli mielestäni selvästi Venusta kirkkaampi ja sillä oli perässään pitkä oranssi kipinöivä pyrstö! Tulipallon lento näytti jotenkin aaltoilevalta, mutta todennäköisemmin kyse on kirkkausvaihteluista. Se kulki melko hitaasti Herkuleen tähtikuvion nelikulmion alapuolitse oikealle alas. Otin siltä suunnalta kuvan, johon piirsin tulipallon kulkusuunnan summittaisesti. Syttymis- ja sammumispisteitä en pysty tarkaan sanomaan, koska en ...

Rauhallinen revontulikaari

10.10.2018 klo 21.00 - 21.45 - Hattula (II)
Juha Parvio, Ursa (Etelä-Suomi)

Illalla mennessäni ulos huomasin heti pohjoishorisontissa himmeän revontulikaaren. Eikun hakemaan kameraa ja jalustaa. Kaari oli kaksiosainen ja jakaantui välillä kolmeen osaan. Ylin kaari oli muita himmeämpi ja diffuusimpi. Kaari oli melko rauhallinen, pientä aktiivisuutta oli välillä havaittavissa.

Kuvia: 2 kpl

NGC 7000

17.8.2018 klo 02.00 - Loppi (V)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kotka- ja omegasumun jälkeen päätin kuvata vähän helpompaa kohdetta, korkealla taivaalla sijaitsevaa pohjois-amerikkasumua. Lämpimässä kesäyössä on kyllä mukavaa tarkkailla tähtiä. Vaikka tällä kertaa tähtien loiste ei ollut paras mahdollinen, oli tunnelma silti paras mahdollinen. Tyyninä hetkinä ei nimittäin kuulunut yhtään mitään. Vain etäinen kuikan huuto rikkoi silloin tällöin hiljaisuuden.

Kuvia: 3 kpl

M16 ja M17

17.8.2018 klo 00.00 - Loppi (II)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

M16 eli kotkasumu ja M17 eli omegasumu ovat niin eteläisiä kohteita, että niiden kuvaaminen Suomesta käsin on melko haastavaa. Nyt onnistuin tässä ensimmäistä kertaa, kun oli pimeä havaintopaikka, esteetön näkymä etelään ja elokuu, joka on näiden kuvaamiseen paras aika vuodesta. Huolimatta huonosta läpinäkyvyydestä, onnistuin saamaan näistä mielestäni melko kelvollisen kuvan. Matalasta sijainnista johtuen taustataivas on väkisinkin epätasainen.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Kuu

16.8.2018 klo 22.45 - Loppi (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Kuunsirppi laski aivan punaisena metsän taa.

Kuvia: 2 kpl

Osittainen auringonpimennys

11.8.2018 klo 11.51 - 12.45 - Helsinki (IV)
Juha Parvio, Ursa (Helsinki)

Auringonpimennys näkyi lähes pilvettömältä taivaalta, vaikkakin kuu haukkasi tällä kertaa vain pienen palan auringosta. Se erottui kuitenkin hyvin ilman suurennustakin ja kaukoputkella näkyi selvästi kuun vuoristoja. Havaitsin kummankin kontaktin, joista jälkimmäistä yritin ajoittaa. Sain ajaksi 12:44:58, kun tähdet vuosikirjan mukaan Helsingissä 12:44:45. Kuun vuoret saattavat tähän vaikuttaa ja muutaman sekunnin heitto ajoituksessani on mahdollinen.

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 21.5.2019 klo 2.13.