Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

3 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Rauhallinen revontulikaari

8.8.2018 klo 01.55 - 02.30 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Puoli kahden maissa viime yönä tuli Liedon suunnalta ilmoitus, että revontulisäteitä nähty ja kuvattu. Saatoin melkein lentää rantaan kameran ja jalan kanssa kun tuli niin kiiru. Minäkin halusin olla paikalla kun ensimmäiset revontulet kaudelle kuvataan. Ei muutakuin setti pystyyn Saimaan rannalle ja kuvaamaan. Mutta hitsit miten oli vaikeaa löytää edes kutakuinkin oikeat säädöt kameraan. Kokeilemalla meni. Osasta kuvista en edes osannut sanoa n takanäytöltä, näkyykö mitään vai ei. Muutamasta epäilin vahvasti, silmä ei nähnyt mitään (muuta kuin tähtiä ja tähdenlentoja sekä valaisevat yöpilvet ...

Huomiota herättäviä yöpilviä

28.7.2018 klo 00.40 - 02.30 - Lappeenranta (V)
Terhi Törmälä

Vaikka päähuomio olikin viime yönä kuunpimennyksen kuvaamisessa, niin ymmärsin välillä katsoa taakseni ja vähän pyolen yön jälkeen alkoi ilmaantua valaisevia yöpilviä pohjoisen taivaalle. Ja pitihän niitäkin kuvata, kun olivat varsin näyttävön.

Images: 3 pcs • Comments: 2 pcs

Täydellinen kuunpimennys

27.7.2018 klo 23.53 - 01.19 - Lappeenranta (IV)
Terhi Törmälä

Pimennyksen alkua ei nähty vissiin juuri missään, niin ei myöskään Lappeenrannassa. Kuu ilmestyi näkyviin viimein juuri ennen puolta yötä. Ensin hyvin himmeänä ja vähitellen kirkastuen.   Olosuhteet valitsemallani kuvauspaikalla olivat haastavat. Navakka itäinen tuuli heilutti (Luukkaansalmen) siltaa, kuvaajaa ja kameraa/jalkaa. Ja sillan yli ajavat autot ja yksi täydessä lastissa ollut puurekka tärisyttivät reippaasti. Rekka aiheutti pienen maanjäristyksen :D  Suurin osa kuvista on epätarkkoja, mutta muutama sentään onnistui. Sain muutamaan ruutuun myös Kuun ja Marsin. Valaisat yöpilvet kruun...

Images: 6 pcs

Kirkkaita yöpilviä

26.7.2018 klo 02.00 - 03.00 - Lappeenranta (IV)
Terhi Törmälä

Huomasin Facebookin Luonnonilmiöistä yökköshälyn ja kipitin parvekkeelle katsomaan ja siellähän niitä jo oli. Todella kirkkaat, jopa niin kirkkaat että sain kuvia kännykällä. Pohjoisen ja luoteen taivaalla. Kuvattu Samsung A8:lla.

Images: 2 pcs

Useita halomuotoja

5.4.2018 klo 19.20 - 19.30 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Oltiin kauppareissulla Lappeenrannan keskustan tuntumassa kun huomasin hienot halot laskevan auringon ympärillä. Kaivoin äkkiä kännykän esiin ja kuvasin miten parhaiten taisin. Itse en osaa sanoa mitä kaikkea kuvasta löytyy. 

Comments: 2 pcs

Revontulia pilviraosta

19.3.2018 klo 00.32 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Pakkohan se oli rannalla käydä kuvaamassa vaikka olikin pilvistä, kun kerta arvot olivat kohdillaan ja muut repokyttääjät hehkuttivat miten upeat tulet taivaalla loistaa. No, Lappeenrannassa ei tulien upeudella päästy juhlimaan tänä yönä. Mutta vähän jotain vihreää tallentui kuitenkin kennolle. 

Aktiivinen revontulivyö

14.3.2018 klo 22.30 - 23.45 - Lappeenranta (III)
Terhi Törmälä

Koko päivän seurailin keskustelua Facebookin Revontulikyttääjissä ja jännitin josko tulet näkyisivät tänä iltana täällä Lappeenrannassakin. Kun huomasin, että Hankasalmen taivaskamerassa alkoi näkyä nouseva kaari, tuli melkein kiire rannalle. Alkupöhinät missasin, mutta pääsin kuitenkin hyvissä ajoin kyttäyspaikalleni Saimaan rantaan. Tuuli oli jäätävä, mutta kameran jalka pysyi hyvin paikoillaan kun ripustin 6 kilon painoisen kahvakuulan siihen painoksi :D    Alkuun taivaalla oli korkealla rauhallinen leveä kaari, mutta sitten tasan yhdentoista maissa alkoi tapahtua. Kirkkaita, vihreitä kaari...

Images: 4 pcs

Täydellinen kuunpimennys

31.1.2018 klo 16.15 - 17.10 - Lappeenranta (IV)
Terhi Törmälä

Päädyttiin muutaman muunkin lappeenrantalaisen kanssa kuvaamaan ja ihailemaan osittaista kuunpimennystä Luukkaansalmen sillalle, mistä oli hieno näkyvyys koilliseen, mistä pimentynyt kuu nousi. Taivaanrannassa oli vähän utupilveä, joten ihan kuun nousua ei näkynyt, mutta kun se oli jo horisontin yllä, näkyi kaunis punertava sirppi hienosti.  Selkeää keliä piisasi sen verran hyvin, että tunnin verran sai rauhassa kuvata kuuta.

Images: 2 pcs

Revontulisäteitä

28.9.2017 klo 22.25 - 23.00 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Kerrankin oli kutakuinkin kirkas taivas Lappeenrannassa! Ja mie tapani mukaan myöhässä liikkeellä. Parhaat tulittelut oli loppusuoralla kun pääsin Saimaan rantaan ja sain kameran jalustalle. Muutaman kuvan sain sentään napattua ennenkuin sumu ja pilvet peittivät näkymät. Nämäkin reposet olivat usvaverhossa.

Tulipallo yöllä, kuin täysikuu

14.4.2017 klo 01.03 - Lappeenranta (V)
Terhi Törmälä

Olin parvekkeella ottamassa "parvekeindeksi-kuvaa" taivaan kirkkaudesta ja mahdollisista revontulista kun näin kirkkaan tulipallon (kirkkaan valkoinen) lentävän pääni yli etelästä kohti pohjoista. Tallentui jopa kennolle! Mutta koska otin kuvaa käsivaralla ja hätkähdin nähdessäni tulipallon, tuli "pieni mutka" tulipallon lentorataan :D Villi veikkaus että olisi Lyridi.

Comments: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

16.3.2016 klo 01.01 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Eilen illalla seurailin tilannetta jo vähän tuskaisena kun kymmenen maissa alkoi ilmoituksia revontulista tulla Revontulikyttääjiin ja tiesin, etten itse pääse kyttäyspaikalle vasta kuin puolen yön maissa. Onneksi tilanne ei ollut täysin ohi kun puolilta öin ajelin Saimaan rantaan ja virittelin kameran jalkaan. Hetki piti odotella, jotta selkeä kaari kirkastui ja nousi ja alkoi aaltoilemaan. Ensimmäinen kuva on yhden aikaan yöllä otettu, juuri ennen "pinkkiä räjähdystä" Helmassa näkee jo aavistuksen pinkistä. Toinen kuva on on 1.51 otettu kun show oli jo asettunut ja pilviä alkoi virrata paika...

Images: 2 pcs

Rauhallinen revontulivyö

15.10.2013 klo 02.00 - Lappeenranta (II)
Terhi Törmälä

Pohjoisen taivaalla suhteellisen rauhallisesti liikkuva revontulivyö. Nousivat korkeimmillaan Otavan "kahvan" ensimmäisen tähden ylle. En ole mikään revontulien kuvaaja, mutta muutaman kelvollisen kuvan sain.

Venus ja Jupiter

12.3.2012 klo 22.00 - Lappeenranta (IV)
Terhi Törmälä

Voi sitä kerrostalon parvekkeeltakin kuvata planeettoja :) Maanantai-iltana noin klo 22 Venus ja Jupiter vähän ennen kuin katosivat naapuritalon nurkan taakse. Olisin kuvannut jo aiemmin, auringon laskiessa, mutta taivas oli pilvessä eikä kohteita näkynyt.

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 25.5.2019 klo 18.27.