Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

3 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Nähty vähintään 5 salamaa

21.5.2019 klo 14.50 - 17.21 - Laitila (III)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Epic fail-reissu. Pistetään nyt salamaotsikkona, järin näyttäviä ukkospilviä ei näistä saa revittyä vaikka miten yrittäisi.  Laitellaan nyt nämä ukkospilvi-sadeseinämä hässäkkä kuvat tänne näytille. Sadeseinämät oli näyttäviä ja itse salamoita nähtiin visuaalisesti kuusi. Yhtään ei luonnollisesti kennolle asti. Melkoisen ohkaisia salameja ja auringon valoa oli kiusaksi asti. Yli puolet taivaasta pysyi koko ajan kirkkaana. Sadetta ei tullut lainkaan. Kovasti ryskäsi, paukutti ja metelöi tämä tapaus.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Erikoispilviä

18.5.2019 klo 14.16 - 14.53 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Meneekö manteleiksi? Jos menee, niin hyvä juttu :) Edit: yritin muuttaa järjestystä, koska Mikko on ihan oikeassa.

Images: 6 pcs • Comments: 7 pcs

Kuu

14.5.2019 klo 22.27 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kuulla oli jälleen jenkkakahva. Mahtava näkyvyys vallitsi melkein koko illan. Iltasella piti vielä käydä ottamassa kuu maisemakuva, samalla tuli tehtyä iltalenkki 12kg painavan repun kanssa :D Olkapää toipilaalle ei ehkä paras mahdollinen kuntoilumuoto, mutta...

Images: 2 pcs

Yksi halomuoto

13.5.2019 klo 15.21 - Laitila (I)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Perussettiä. Ylitti kirkkaudellaan silti kuvauskynnyksen.

Images: 2 pcs

Kuu

8.5.2019 klo 22.30 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kuun sirppi oli sen verran kaunis, että oli lähes pakko sukeltaa huippukylmään kevät yöhön. Kuun laskiessa maatamo tuli nätisti esille. Kiva reissu.

Images: 2 pcs

Maisematähtikuva

5.5.2019 klo 00.57 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

No nyt on taatusti viimeisiä maisematähti kuvia itselle. Oli pakko valvoa, jotta pääsee ihmettelemään hiljaiseen, keväiseen yöhön. Vielä kerran halusin palata tähtitaivaan alle, ennenkuin päivänvalo ottaa pysyvästi niskalenkin pimeästä. Istuin kaatuneen puun rungolla nojaten tukevaan oksaan ja odotin pimeää. Kamera oli edessäni jalustalla jonka jalat olivat aseteltu rungon molemmin puolin. Oikein lokoisa kuvaus asento :) Lopulta ympärilläni oli kaunis tähtitaivas, muttei enää käytännössä tullut pimeää. Upea parituntinen tähtiä katsellen vierähti kuin siivillä.

Siitepölykehä

27.4.2019 klo 18.58 - 21.12 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Edellisen päivän perusteella oli odotettavissa kenties huikeaa settiä auringonlaskun ja siitepölykehien tiimoilta. Niinpä tallentelin kameralla aina välillä kehiä pitkin päivää jatkaen iltaan asti. Tässä läpileikkaus päivästä :)

Images: 6 pcs

Siitepölykehä

25.4.2019 klo 20.30 - 21.00 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

"Sahara-auringonlasku" sai auringon näyttämään punaisen puolensa ;) Uskomattoman upea iiltainen tuokio. Seurasin auringonlaskua lähellä olevan mäen päältä. Oli kyllä kirkkain näkemäni siitepölykehä ja varmasti punaisin aurinko mitä olen ikinä nähnyt. En muista nähneeni vastaavaa.

Images: 6 pcs

Siitepölykehä

23.4.2019 klo 16.15 - 19.14 - Laitila (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Siitepölykehä auringolla laittoi töppösiin vauhtia. Pakko oli ottaa oman kauden ekasta kuvauksellisesta pölykehästä koppi. Pihatyöt ovat erittäin hyödyllisiä, kannattaa vilkuilla taivaalle...

Images: 3 pcs

Harvinaisia halomuotoja

21.4.2019 klo 13.39 - Vehmaa (IV)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kaameita rääpellyksiä kamerakännykällä kivireissun ohessa ;) Häly kertoi, että jotakin harvinaisempaa tavaraa olisi ollut taivaalla. Kyllä siellä jotakin näkyi perusjuttujen ohessa, mutta saapi joku muu katsoa, mitä. En lähe arvailemaan.

Images: 2 pcs

Kuu

19.4.2019 klo 21.07 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Täydenkuun nousu sai liikkeelle :) Hieman piti suunnitella etenemistä pellolla, joka upotti jälleen riemastuttavan paljon... Päivänsankari nousi justiinsa sieltä mistä pitikin ja oli kyllä aivan jäätävän näyttävä. Hurjan punertava, suuri kuu nousi hitaasi puurajan yläpuolelle ilman väreillessä ympärillä. Sekä punainen sekä vihreä reuna olivat näkyvissä, mutta "joku" söösi tarkennuksen... Lopulta kuitenkin palkintona oli kylämaisema, jonka ottaminen on kestänyt hurjan kolme vuotta, ennenkuin kuvat niin sanotusti natsasivat oman vision kanssa.

Images: 3 pcs

Rauhallinen revontulivyö

15.4.2019 klo 23.46 - 00.48 - Laitila
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Päätin tehdä iltasella peltolenkin reposten toivossa. Minitulet ilmaantuivat, mutta kovin kauaa eivät nekään taivaalla viihtyneet. Kauden viimeiset tulet tällä kertaa itselleni, näin uskoisin. Kai? Kuu valaisi niin kirkkaasti, että tulet haalistuivat entisestään, jonkinnäköistä pilaria jaksoi nostaa pariin otteeseen. Ihan kiva piristys illalle pelkän kuu maiseman sijaan, kieltämättä.

Images: 2 pcs

Kuu

15.4.2019 klo 18.57 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kuulla oli eilen kantokahva. Siis kultainen kädensija näkyi, pitkästä aikaa. Huomasin sen puolivahingossa, päätin ottaa parit eri havis kuvat illan aikana.

Images: 2 pcs

Kuu

10.4.2019 klo 20.57 - Laitila (V)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Luulin alkuun näkeväni harhoja. Keittiön ikkunasta näkyi kuu. Räpsäytettyäni silmiäni ja nipistettyä itseäni kasivarresta totesin, että kuu näkyy edelleen. Edessä oli jalustan kaluston välitön roudaus pihalle. Tosi raaka ilma ja kuu näkyi alkuun vaihtelevasti. Loppujen pilvenhaituvien pois karattua alkoi kuu näkymään todella hienosti. Upea ilta.

Yksi halomuoto

4.4.2019 klo 18.45 - Laitila (I)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kannanpa halohuhtikuun korteni kekoon. Lenkillä auringinpilari varasti huomion... Seurasi rivakka loppu lenkki.. 

Rauhallinen revontulikaari

2.4.2019 klo 23.25 - Laitila (II)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Repomittarien näyttäessä kohtuu hyvälle ja sään näyttäessä keskivertoa paremmalle ei ollut vaihtoehtoja muita, kuin lyödä pikaiseen kamat kasaan heti pimeän tullen. Jahkailin lähtöäni kovan tuulen vuoksi ja se oli tällä kertaa hyvä strategia. Ajelin Laustille ja jätin auton parkkiin. Samalla, kun suljin kuskin oven, sammui otsavalo. Tällä kertaa lopullisesti. Kännykän valon avulla kipitin nilkat tappavalle, hetteiselle ja vetelälle pellolle. Pääsin ihan ookoosti perille. Heti jalustan pystytettyäni alkoi kaari alhaalla horisontissa heräilemään. Tuplakaari oli hahmotettavissa hetken jopa silmin...

Images: 2 pcs

Eläinratavalo

1.4.2019 klo 22.40 - Laitila (III)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Päätin käydä iltasella pyörähtämässä kylillä katsomassa näkyykö eläinratavalo enää tänne Laitilan Salonkylään kuten aiempina vuosina. Näkyi se, ollen keskitasoa eli vielä meilläpäin on vielä toistaiseksi "tarpeeksi" pimeää. Tuuli oli jälleen navakka ja ihan kaamean kylymä.

Comments: 2 pcs

Eläinratavalo

29.3.2019 klo 21.43 - 22.26 - Laitila (III)
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Perjantai-illan hupia, päätettiin lähteä miehen kanssa grillaamaan makkaraa Särkkikselle. Ilma oli mielettömän hieno, tähdet näkyivät kauniisti. Ensimmäinen haaste oli kuitenkin selvittää Särkijärventie autolla uppoamatta... Ei tarvinnut ihan imitoida autolla sukellusvenettä, tien ollessa hieman haastavassa kunnossa. Samalla kun odotettiin hiillosta, kävelin tuhansien tähtien alle ottamaan eläinratavalon kiinni.  Siellä se edelleen loistaa, tosin hieman himmentyneenä.  

Images: 2 pcs • Comments: 4 pcs

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

26.3.2019 klo 21.44 - Laitila
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Kohtuullisen näyttävä ja kirkas tulipallo putosi lännen suunnalle kesken eläinratavalon kuvauksen. Jätti jopa savuvanaa, joka ei yrityksestä huolimatta tarttunut kennolle. Valotuksessa olivat menossa viimeiset sekunnit, joten kohde näkyy vain ohuena viiruna kuvassa.

Comments: 3 pcs

Linnunrata

26.3.2019 klo 21.38 - Laitila
Pirjo Koski, Tampereen Ursa

Eläinratavalo jahdissa taltioin"sivutuotteena" myös näyttävän linnunradan. Mahtavan keväinen ilta kaikenkaikkiaan :)

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 25.5.2019 klo 18.30.