Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

19.1.2017 klo 18.00 - Tampere (III)
Satu Mäkelä, Jouni Raunio, Laura Mäkelä, Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Metsälenkillä tähtikirkkaana iltana näin Antti Mäkelän kanssa tulipallon joka oli sinertävä ja sen lentorata oli isosta karhusta pikkukarhun suuntaan. Tulipallo sammui äkillisesti muutaman sekunnin jälkeen.

Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

5.2.2018 klo 20.53 - Tampere (III)
Jouni Raunio, Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

TaUrsan eteläinen kamera taltioi bolidin lennon. Putosi jonnekin etelän ja lounaan välille. Video myös youtubessa ja juttua Radiantissa.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

7.3.2018 klo 04.36 - Tampere (III)
Kari A. Kuure, Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Kerrankin tulipallo, joka jätti jäljen Tampereen Ursan tulipallokameraan. Kameran ongelma on, että se ei valota kaiken aikaa, vaan noin 2 minuutin välein 8-30 sekuntia. Tällä kertaa siis onnisti.

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

27.3.2018 klo 00.07 - Tampere (III)
Kari A. Kuure, Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan tulipallokamera tallentama tulipallo. Muihin kameroihin ko. ilmiö ei tallentunut

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

11.4.2018 klo 03.21 - Tampere (III)
Kari A. Kuure, Markku Lintinen, Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan tähtitornilla oleva Yönsilmä-kamera tallentama suunnilleen Venuksen kirkkauluokkaa oleva tulipallo. Kuvassa näkyvä kirkas tähti on Capella, joten kirkkauarvio voi olla hieman yliarvioitu. Samana yönä tallentui pari meteoria samaan kameraan. Liitin nekin mukaan vaikka eivät olekaan samasta tapahtumasta kysymys.

Kuvia: 3 kpl

Tulipallo hämärätaivaalla

7.5.2018 klo 00.55 - Tampere (IV)
Markku Lintinen, Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Mm. Torniossa zeniitissä raportoitu tulipallo löytyi Kaupin tornin Yönsilmän videolta. Kuvassa näkyy heijastus Näsijärvestä juuri ennen tulipallon sammumista. Viime yöksi kuvausasetuksia oli muutettu aiemmasta 1/3s arvosta 1/25 s ja samalla aktivoitu WDR. Tämä auttoi pohjoistaivaan kirkkauteen, joskin lisäsi kohinaa. Kari Kuure editoi videotallenteen ja julkaisi havainnon Radiantissa: http://radiantti.blogspot.fi/2018/05/tulipallo-jalleen.html  

Rauhallinen revontulikaari

1.3.2012 klo 20.41 - 21.39 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera kuvasi himmeitä revontulia noin tunnin aikana. Kirkkaimmillaan reposet olivat kolmeen otteeseen, joista oheiset kuvat. Pilvet eivät juurikaan estäneet näkyvyyttä.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

2.3.2012 klo 20.52 - 21.00 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera valokuvasi muutaman minuutin ajan hyvin heikkona näkyneen rauhallisen revontulikaaren. Kaari näkyi hyvin lähellä horisonttia.   On erittäin harvinaista, että Tampereen leveydellä näkyy revontulia näin rauhallisessa magneettisessa tilanteessa kuin eilen illalla oli. Ehkä ainoaksi selitysmalliksi jää Auringossa aktiivisessa alueessa AR 1428  tapahtunut M3,3-luokan flare purkaus kello 17.46 UT aikaan.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

4.3.2012 klo 01.00 - 05.50 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera kuvasi rauhallista ja himmeää revontulikaarta koko aamuyön. Kaari ilmaantui näkyville noin kello 1 aikaan ja katosi kuvista juuri ennen hämärän alkua. Kirkkaimmillaan kaari oli noin kello 4 aikaan. Viimeisissä kuvissa on näkyvissä myös laskeva Kuu, jolloin revontulet olivat jo himmeämpiä.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

5.3.2012 klo 22.19 - 23.36 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Heikkoja revontulia pitkin iltaa Tampereen Ursan sääkameran kuvaamana. Ensimmäiset himmeät tulet ilmaantuivat kuvakenttään kello 22.22 aikaan ja ne näkyivät kello 22.35.57 otettuun kuvaan asti. Sen jälkeen taivaalla näkyi heikkoa viherrystä, joka voimistui kello 23.01.58 otetussa kuvassa. Parissa seuraavassakin kuvassa näkyi heikot reposet, jonka jälkeen tilanne rauhoittui vähäksi aikaan. Illan kirkkaimmat reposet kamera kuvasi kello 23.32 - 23.36 joista kello 23.34 otettu kuva on ohessa. Tämän jälkeen toiminta laantui vaikka taivaalle jäikin aavistuksen vihertävää valoa, jonka diffuusin muodo...

Rauhallinen revontulikaari

7.3.2012 klo 20.54 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera kuvasi illan aikana aina kello 23.02 asti jaksoittain näkynyttä heikkoa revontulikaarta. Reposet kirkastuivat säteiseksi vyöksi kello 22.14. alkaen parinkymmenen minuutin ajaksi. Tosin vyön kirkkaus himmeni ja rakenne muuttui diffuusimmaksi tänä aikana. Tästä purkauksesta kamera valokuvasi kello 22.34.23 viimeisen kuvan ja sen jälkeen taivaalla ei juurikaan näkynyt toimintaa. Viimeinen kuva jossa on edes vähän viherrystä otettiin kello 23.02.25

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulikaari

12.3.2012 klo 01.07 - 01.30 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera kuvasi reposia reilun parinkymmenen minuutin ajan. Taivaalla näkyi rauhallinen revontulikaari, johon ilmaantui vyömäisiä piirteitä: säteitä ja liikkuva solmu noin kymmen minuutin kuluttua kaaren ilmaantumisesta. Oheinen kuva on tästä vaiheesta. Tämän jälkeen kaari himmeni nopeasti ja käytännöllisesti katosi puoli kahden tienoilla. Tämän jälkeen taivaalla saattoi olla jonkin verran erittäin himmeää revontulivaloa, mutta tällä kertaa kamera oli toiminnassa mustavalko-moodissa, joten sitä ei voi varmasti päätellä.

Rauhallinen revontulivyö

15.3.2012 klo 22.32 - 22.44 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan tähtitornin kohdalla pilvipeite rakoili juuri oikeaan aikaan: sääkamera valokuvasi toistaiseksi kirkkaimmat revontulisäteet tänä vuonna. Säteet olivat kuitenkin  melkoisen diffuusia mössöä ja värin intensiteetti heikko.

Rauhallinen revontulivyö

16.3.2012 klo 20.19 - 04.00 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera valokuvasi koko yön näkyneitä revontulia. Tulet olivat enimmäkseen heikkoa revontulikaarta mutta väliin ne olivat oikein kirkkaita ja säteitä esiintyi silloin tällöin. Aamuyöllä kaari oli kirkkain yhden ja hieman yli kahden välillä. Kaaren reunat oliva suhteellisen diffuuseja.  Ohessa muutama kuva kirkkaimmista vaiheista ja linkki koko yön videoon. Video päättyy revontulien sammumiseen, joka tapahtui juuri ennen kuin pilvisyys peitti näkymän.

Kuvia: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

17.3.2012 klo 20.30 - 05.03 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen taivaalla näkyi koko yön heikko revontulikaari. Heti iltahämärän aikaan heikko harsomainen viherrys ilmaantui pohjoisen horisonttiin. Alkuillasta pilvisyys hieman häiritsi näkyvyyttä, mutta puolen yön jälkeen pilvet kaikkosivat. Jonkin verran säteitä ja laikkuja näkyi illan aikana etenkin kello 22 jälkeen parinkymmenen minuutin ajan. Tämän jälkeen toiminta rauhoittui aamuyölle asti. Aktiivisuus voimistui kello 1 jälkeen joksikin aikaan. Jälleen seurasi rauhallinen vaihe kunnes lähempänä kello 4 ravontulivyö kirkastui lyhyeksi aikaa. Aamuyön kaari oli hieman diffuusi ja se näkyi taiva...

Kuvia: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.3.2012 klo 23.30 - 04.27 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkameran kuviin harsomainen, rauhallinen ja himmeä revontulikaari ilmaantui näkyviin kello 23.30 aikoihin. Reposet pysyttelivät suunnilleen samanlaisina aamupuolelle yötä. Kaaren kirkkasu voimistui ja kello 2–3.30 aikoihin se oli kaikkein voimakkain. Tälläin myös joitakin läikkiä tai osittaisia spiraaleita kulki pitkin kaarta. Aamua kohti mentäessä kaari himmeni mutta pysytteli näkyvissä aina aamuhämärään asti. Viimeinen kuva jossa harsomaista kaarta oli hieman näkyvissä otettiin kello 4.27.01.

Kuvia: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

28.3.2012 klo 00.46 - 04.47 - Tampere (III)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkameran saaliiksi jäi monen moinen ja pitkään kestänyt revontulinäytelmä. Ensimmäinen aavistus pilvien peittämän taivaan takaisesta näytelmästä oli nähtävissä 0.46.46 otetusta kuvasta: selvästi vihertävää revontulivaloa. Pilvisyys antoi periksi seuraavan kerran kello 2.02.50 (kuva1), jolloin pilvien raosta nähtiin voimakasta vihreää revontulivaloa. Pilvet vetäytyivät nopeasti ja taivaalla oli näkyvissä harsomainen revontulikaari tai oikeammin vyö (kuva 2). Revontulivalo kuitenkin heikkeni kaiken aikaa ja kello 2.24.51 se tuntui kadonneen näkyvistä. Mutta revontulien yö ei vi...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

25.4.2012 klo 00.00 - 03.00 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera kuvasi heikon revontulikaaren ja siinä aika ajoin säteitä. Kaari oli näkyvissä alken puolelta öin hyvin heikkona mutta voimistui sitten ja kello 2 aikaan näkyi säteitä. Kaari heikkeni jälleen kunnes noin hieman ennen aamu kolmea siihen ilmaantui jälleen säteitä. Kuvissa on kirkkain vaihe ja sitten viimeiet säteet. Taivas vaaleni kello kolmen aikaan niin paljon, että revontulivalo hävisi aamuhämärään. Lisäsin vielä muokatun kuvan kirkkaimmista säteistä. 

Kuvia: 4 kpl

Revontulisäteitä

13.9.2012 klo 00.39 - Tampere (II)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera valokuvasi vain yhteen kuvaan heikkoja revontulisäteitä. Näkyvä purkaus oli todella lyhyt, sillä kuvia otetaan kahden minuutin välein. Oheinen kuva on kameran raakakuva, joten siitä ei ole poistettu edes kuumia pikseleitä.

Revontuliharso

30.9.2012 klo 22.00 - 00.00 - Tampere (I)
Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursam sääkamera kuvasi heikoa revontuliharsoa. Se muuttui hiljalleen heikoksi revontulivyöksi johon syntyi heikkoja säteitä ennenkuin pilvisyys peitti näkymän. Kokonaishavaintoaika hieman alle kaksituntia. Tein kuvista time-lapse-videon, joka löytyy osoitteesta http://taursansaakamera.dyndns.org:2222/Videos/AB120930.mpg videolla on kokoa noin 11 Mt

Kuvia: 2 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 25.5.2019 klo 18.58.