Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 1 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Vyörypilvi

13.8.2013 klo 20.05 - 20.33 - Kihniö (IV)
Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Joskus harrastuksessa voi yllättyä positiivisesti. Siksi harrastuksia on varmaan olemassa. Tämä(kin) päivä oli iltaan asti tarjonnut mössöisiä, kerran jyrähtäviä pikkupilviä. Eikä ennusteiden valossa oikein muuta ollut odotettavissakaan. Mutta, illalla yleisurheilukisoja katsoessa ja samalla vanhempien kämpän ikkunasta vilkuillessa kehittyvät mössöt alkoivat näyttää epäilyttävän tummilta. Ulos päästessä kehittyvä pilvi väläytti ensimmäisen maasalaman ja taivaalla alkoi olla muodukkuutta. Sellaista, jonka kehittyessä etureunaan olisi hyvä päästä. Tällä kertaa ilman tutkakaiun seuraamista ajoin ...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 9 kpl

Raekuuro kesäkaudella

13.8.2013 klo 13.57 - Hämeenkyrö (III)
Arja Koski

Palattiin koirien kanssa korttelinkierrokselta ja talon päällä näkyi olevan iso tumma pitkulainen pilvi. Mies sanoi, ettei tänään sada forecan mielestä. Hain maton sisälle tamppaustelineeltä ja minuutin päästä alkoi sen päiväinen ropina: rakeita. Mutta niitä tuli vain hetken, olisiko 10-15 sekuntia, sitten muuttui 'saavista kaataen' sateeksi. Raekoko noin 2-5 mm.

Kuva hienosta ukkospilvestä

13.8.2013 klo 06.40 - Lahti (IV)
Patrik Engström

Bussia odotellessa huomasin muuten pilvettömällä taivaalla varsin näyttävän ukkospilven. Pilvi sijaitsi lännessä.

Kuva hienosta ukkospilvestä

13.8.2013 klo 03.50 - Tampere
Jari Luomanen, Ursa (Länsi-Suomi)

Perseidien, revontulten, valaisevien yöpilvien ja kangastusten lisäksi pääsi tänä yönä ihailemaan yöukkosia. Olipahan mahtava yö! Kuvia kertyi noin 20 gigaa. Kovin harvakseltaan salamoivia pilviä, mutta silloin kun iski niin kaunistahan se aamuyön hämyssä oli. Maltoin alkaa kuvaamaan näitä vasta lähempänä kello neljää kun pilvet olivat nousseet horisontissa paremmin näkyville.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Salamavalokuva

13.8.2013 klo 03.30 - 04.00 - Espoo (III)
Panu Lahtinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kumma kyllä, heräsin yöllä ukkoseen. Olin kyllä nukkunut kahden tai kolmen aikaisemman ukkoskuuron ohi, mutta se oli varmaankin tämän työpäivän kannalta ihan hyvä asia. Laitoin kameran räpsimään kuvia, ohessa parhaat osumat.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

13.8.2013 klo 01.30 - Helsinki (III)
Pauli Jokinen

Perseidien palvonta vaihtui useaan otteeseen yön aikana salamoiden kuvaamiseen. Aina välillä popsahti merelle kuuropilviä, joista kertyi 1-5 salamaa per pilvi. Sitten ne hyytyivät ja välillä oli lähes selkeää ja hienot olosuhteet tähdenlennoille. Hetkeä myöhemmin kuin tyhjästä uusi aalto kuuropilviä otti korkeutta ja iski jälleen muutamat salamat alasimesta. Tämä kaava toistui pitkin iltaa/yötä. 

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 12 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

13.8.2013 klo 01.13 - Mikkeli (IV)
Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

Seurailin illan ja yön aikana tähdenlentojen lisäksi Mikkelin Ursan tähtitornilta eteläisessä horisontissa näkyvää upeaa salamointia. Tässä yksi kuva tulta syöksevästä pilvestä.

Kommentteja: 4 kpl

Kuva hienosta ukkospilvestä

13.8.2013 klo 00.12 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Seeing oli ihan tyydyttävä perseideille, mutta kun ei yhtään osunut silmään ja akkukin oli vähissä, niin ajattelinpa suunnata kameran edes komeaan ukkospilven näköiseen pilveen lounaassa. Pian pilvestä leimahtikin salama ja sen missasin, mutta suljin oli sopivasti auki kun välähti toisen kerran. Jyrinää ei kuulunut. Pilvi näytti lähestyvän melkoista vauhtia ja tuumasin, että tuulipussimastojen vieressä korkealla mäellä ei taida olla kovin fiksua viipyillä ja kipitin portaat alas. Enempää salamointia en kuitenkaan havainnut näiden kahden välähdyksen lisäksi. Ensimmäinen salamakuva on koko näkym...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

13.8.2013 klo 00.10 - 02.15 - Turku (V)
Juha Ojanperä, Porin Karhunvartijat

Perseidejä bongatessamme ihailimme samalla myös upeita kalevantulia ja elosalamoita, joita leiskahteli ehkä noin 1-2 minuutin välein hyvin matalalla horisontissa kaakon ja lounaan välisellä sektorilla. Havaitsijat: Juha Ojanperä ja Linda Laakso

Kuvia: 4 kpl

Salamavalokuva

13.8.2013 klo 00.02 - Espoo (V)
Juha Immonen

Lähdin vähän tunnustelemaan tilannetta josko olisi perseidejä näknyt taivaalla. Eipä juuri näkynyt (ainakaan julkaisukelpoisia), mutta melkoisen komea ukonilma nousi tilalle ;)

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 7 kpl

Salamavalokuva

13.8.2013 klo 00.01 - Helsinki (III)
Jani Poikela, Ursa (Etelä-Suomi)

Perseiden kuvaamisen ohella tuli salamipötköjä alas taivaalta :)

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 18 kpl

Muu myrskyilmiö

12.8.2013 klo 23.40 - 03.00 - Akaa (III)
Markku Ruonala

Toinen perättäinen yö joka välkkyi kalevantulia, ihan edellisen yö tasolle intensiteetti ei noussut. Eikä välkeen kirkkauskaan ollut ihan saamaa tasoa, vaikka ukkoset parhaimmillaan olivat nyt hiukan lähempänä (minimissään n. 150 km). Kaiken kaikkiaan kuitenkin upeaa katseltavaa jota perseidit ja yöpilvet täydensivät.

Kuvia: 2 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

12.8.2013 klo 23.10 - Turku (III)
Mikael Pekkala

Oli tarkoitus katsoa ja kuvata Ruissalon lintutornista perseidien tähdenlentoja mutta huomio kiinnittyi etelässä ja kaakossa välähteleviin kalevantuliin. Pilvien takaisin välkehdinnän lisäksi myös muutama purkauskanava näkyi (kuva 1). Kuva 1 klo 23:10. Kuva 2 klo 00:23. Kuva 3 klo 01:03. Alkuyöstä paikalla oli muitakin henkilöitä tarkkailemassa taivasta. Tapahtumarikkaan yön aikana tuli lisäksi nähtyä muitakin ilmiöitä (mm. valaisevat yöpilvet ja perseidejä) joista tein erilliset havainnot.

Kuvia: 3 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

12.8.2013 klo 23.00 - 00.00 - Salo, Perniö (IV)
Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Onnistuin koukkaamaan Perniöön ukkosrintaman edelle. Löysin hyvän paikan kuvata, mutta aikaa ei ollut paljon, sillä mammatuspilvet lähestyi pelottavana ja kita ammollaan. Niiden takana ja sivuilla jyrisi ja salamoi rajusti. Yhden salamakuvan sain kennolle kunnes rankkasade alkoi. Ajaessani pois paikalta, piti pysähtyä sateen takia tienvarteen ja sitten ryöpsähti minuutin verran rakeita niin että auton katto kolisi. Alamäessä tie näytti enemmän purolta, kuin maantieltä. Ajaessani Perniöstä takaisin Turkuun  näkyi elosalamoita ja kalevantulia monella eri suunnalla.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Salamavalokuva

12.8.2013 klo 22.53 - Turku (III)
Aimo Niemi, Turun Ursa

Tässä kertomus epäonnistuneesta havaintoyrityksestä. Tarkoitus oli kuvata Perseidien tähdenlentoparvea mutta yksikään 352:sta yrityksestä ei tärpännyt. Yritin sarjakuvauksella ja 8 sekunnin valotusajalla kuvata samaa taivaan aluetta koko yön toivoen johonkin otokseen osumaa mutta tuo suunnitelma tuotti siis vesiperän. Akku kesti vain pari tuntia eikä osumia tullut. Kuvausalueen ulkopuoleltakin onnistuin näkemään tähdenlentoja vain muutaman heikon ja pari vähän kirkkaanpaa. Maaston vuoksi katselusuunta ei ollut paras mahdollinen, kun puut peittivät liki puolet taivaasta. Varsinkin alussa myös p...

Muu myrskyilmiö

12.8.2013 klo 22.40 - Espoo (II)
Antti Rinne

Olin kuvannut illalla parvekkeella pilvien liikettä (sen tulokset tuolla http://youtu.be/wJCpSVlfi_s) ja kameraa pois kerätessäni huomasin pimenevällä taivaalla mammatuksilta näyttäviä möykkyjä pilvessä. Paras osa pilvestä ehti valitettavasti paeta enne kun sain kameran taas suunnattua taivaalle päin. Ohessa tilanteesta ylivalotettu kuva joka toi pilven paljasta silmää paremmin näkyviin.

Kuva hienosta ukkospilvestä

12.8.2013 klo 19.30 - Kouvola (IV)
Tero Sipinen

Havaitsin maanantai-iltana etelän suunnalla senverran komean pilvenlonkareen että päätin lähteä pellonreunaan kameran kanssa ulkoilemaan. Alasin ehti vähän "pehmetä" yläosastaan ennekuin pääsin aukealle paikalle (kuva 1). Jäinkin parin kuvan jälkeen tiirailemaan toisella suunnalla hohtelevaa sivuaurinkoa toviksi ja kun taas katsoin pilven suuntaan, se oli jo suurimmaksi osaksi hajaantunut, mutta sen alta (vai takaa?) oli paljastunut toisenlainen pilvi (kuva 2). Tämä uusi "tatti" oli aika hieno ilmestys, pari lähiotosta pilven reunasta kuvissa 2 ja 3. Mietin, että voiko sitä sanoa ukkospilveksi...

Kuvia: 4 kpl

Muu myrskyilmiö

12.8.2013 klo 11.15 - Siuntio (II)
Ria Susanna Lintumäki-Kuosmanen, Ursa (Etelä-Suomi)

Evitskogissa jouduimme ajamaan kovan sateen alla. Vettä tuli kuin asiaa lyhyellä matkalla ja olin varma että kohta salama välähtää. Ei kuitenkaan välähtänyt, mutta kun pääsimme pilven alta pois näkyi pilven perässä mammatuksia.

Nähty vähintään 10 salamaa

12.8.2013 klo 11.00 - 01.00 - Porvoo, Sondby (III)
Jorma Koski, Ursa (Helsinki)

Perseidiyötä pippuroivat ukkossolut itätaivaalla. Kuvat on leikattuja pikkualueita.

Kuvia: 4 kpl

Nähty vähintään 10 salamaa

12.8.2013 klo 00.40 - 02.20 - Lempäälä (II)
Tom Eklund

Olin noin sekunnin päässä nukkumaan menosta, kun kuvittelin huomanneeni välähdyksen ulkona. Odottelin vielä pari minuuttia ja sitten välähti ihan kunnolla, niin ettei siitä voinut erehtyä. Valot päälle, tulpat pois korvista, lämpimähköt kuteet niskaan pihalle, heti! Olisihan se ollut kiva mennä loman jälkeen virkeänä sorvin ääreen, mutta en olisi saanut unta kuitenkaan. Suunnistin Mattilan kylän näkötorniin, jossa Markku Ruonala ja pari Perseidien katselijaa olivatkin jo asemissa. Melkein koko havainnon ajan horisontissa välähteli vähintään kerran 30 sekunnissa. Muutamaan kertaan näimme näitä ...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 7.8.2013 klo 21.00 - 14.8.2013 klo 03.00.