Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

3 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Heijastuneet pilvisäteet

13.6.2019 klo 21.42 - 21.57 - Kuusamo, Käylä (IV)
Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Vaimo hälyytti töistä tullessaan minut kuvaamaan”taivaalla näkyy heijastuneita säteitä”. Lähdin nopeasti uimarannalle, säteet olivat hienot ja aurinko alkoi jo pilkottaa paksun pilven takaa. Huomasin vastapuolella säteitä joita arvelisin heijastuneiksi vastapilvisäteiksi. Ja kun vaihdoin nopeasti kuvauspaikkaa säteet tulivat joka suunnasta keskipisteeseen. En ole aiemmin vastaavaa nähnyt. Aivan mahtava ilta, kokeneemmat saavat tarkastaa ja arvioida mitä kuvissa näkyy.

Images: 8 pcs • Comments: 8 pcs

Heijastuneet vastapilvisäteet

23.6.2017 klo 22.15 - Kuhmoinen (IV)
Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Juhannusyönä mökillä näkyi Päijänteen Tehinselän yllä kuvan kaltainen ilmestys. Kokeneemmat voivat tarkistaa, mitä ilmiöitä kuvassa näkyy, minä merkitsen vastapilvisäteet. Kuvaussuunta on osapuilleen kaakkoon, eli aurinko paistaa kuvaajan takaa. Näkyy se toki kuvastakin. ;) Erikoisinta kuvassa on kuitenkin mielstäni kirkastuma pilvissä kuvan keskustan vasemmalla pulella. Minä tulkitsen sen auringon kuvaksi, joka on heijastunut tyynen Tehinselän pinnasta. Avointa vesialuetta on kuvaussuunnassa reilut 10 km. Voiko tuollainen kuva ylipäänsä muodostua ja onko näistä aiempia havaintoja? Kovin taval...

Images: 2 pcs • Comments: 8 pcs

Heijastuneet vastapilvisäteet

6.7.2014 klo 04.50 - Rääkkylä
Satu Juvonen

Nyt kun kerran olin nähnyt heijastuneet vastapilvisäteet niin osasin niitä etsiä taivaalta auringon nousun jälkeen. Aurinkoa vastapäätä oleva kirkastuma kohosi samaa tahtia auringon kanssa. Se oli ensin lähes suora ja näytti aamuiselta autereelta. Auringon noustessa korkeammalle säteiden suunta hajautui eri suuntiin, säteet kuitenkin enimmäkseen alapuolisia. Vaikea tätä olisi kyllä ollut huomata, ellei olisi osannut etsiä. Seurasin ilmiötä reilun tunnin ajan, kuva noin klo 5.50, jolloin säteet näkyivät selvimmin.

Comments: 2 pcs

Heijastuneet vastapilvisäteet

22.6.2014 klo 21.00 - Rääkkylä (IV)
Satu Juvonen

Nyt en tätä ilmiötä osaa pistää lokeroon. Sateisen päivän jälkeen sää selkeni. Onkireissulta palatessa ihmettelimme aurinkoa vastapäätä olevia säteitä. Muita haloja en huomannut. Jonkun sortin vasta-aurinkoko?

Images: 4 pcs • Comments: 11 pcs

Heijastuneet vastapilvisäteet

15.5.2012 klo 21.07 - Siilinjärvi (II)

Enpä tiedä mihin kategoriaan tämän pistäisi, mutta siis ilmeisesti matalalla ollut Aurinko heijastui järven pinnasta takaisin pilvikerrokseen tehden tuommoisen vaalean käännetyn V-kirjaimen (tai X-kirjaimen) muotoisen kuvion taivaalle. Virgoiksi ensin katsoin, mutta seurasin pilviä vähän aikaa eikä kuvio liikkunut pilvien mukana minnekään. Kaksi kuvaa, toisessa nostettu paljonkin kontrastia että tuo näkyisi kunnolla myös ruudulla.

Images: 2 pcs • Comments: 11 pcs

Search result contains observations from time period 14.5.2010 klo 20.58 - 14.6.2019 klo 23.59.