Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Tulipallo päivätaivaalla

29.5.2019 klo 13.32 - Helsinki 72 (V)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On kamerahvainto infrapunasuodattimella, jolloin selkeä taivas on huomattavan tumma.  Onkin se infrapunasuodin sen takia, että paremmin näkyisi päivätulipallot. Ovat silti varsin harvinaisia. On vuoden aikana tullut ehkä neljä kappaletta. Kirkkautta on vaikea arvioida, mutta jonnekin mag. -9 - -10 seutuville sen arvioin. Lensi kuvassa alhaalta ylös päin ja kestoa oli runsaan sekunnin. Liitän 2 minuutin summakuvan lisäksi myös BTrailkartan. Yhden aseman havinnosta (lyhyellä ajoitetulla jäljellä) ei saa nopeuttakan kunnolla, mutta lienee (katso BT) ollut siinä 30 km/s seutuvilla, eli liian niope...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

19.5.2019 klo 02.17 - Helsinki 72 (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavinto, en nähnyt sitä itse. Kamera havaitsi lähi-infrapunalla. Kestoa automaattitunnistuksessa oli 3.52s. Sammui suunnassa 80 astetta korkeuskulmalla 41 astetta. Lensi kuvassa oikealle ylös. On ama kuin havannossa: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/83095  

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

25.2.2019 klo 05.47 - Helsinki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

En nähnyt tulipalloa. Sain sen vasta joitakin öitä käytössä olleeseen kokotaivas-tulipallokameraan (Watec). Kuvaa keiittiön kattoikkunasta. se on kuvan yläosassa. Oikealla alhaalla näkyvä kirkas kohde on kuu. Useampikerroksisesta kattoikkunasta tulee siitä heijastumia. Havaittu suuntaväli oli (az. kork.k) ja kesto ko välillä 2.2 s 309.69 , 16.51 307.84 , 10.44 Liitän myös BTrail taivaankarttakuvan. Sen aluette ai ole rajattu paikan horisontin mukaan.   Ja tästähän on useampiakin visuaalihavaintoja.    

Kuvia: 2 kpl

Kiikarikomeetta Iwamoto

24.2.2019 klo 20.15 - Helsinki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Vasta enimmäisen kerran tätä yritin kuvata, kun on ollut pilvistä tai liki täysikuu taivaalla. Kova valosaaste oli toki nytkin, niin että en 20x80 kiikareilla kohdetta nähnyt. Kuvatessa oli valosaastesuodatin käytössä.  Otettu kiinteällä jalustalla 177x3.2s. Liikkuuhan jo tuossa ajassa. Ja voisi toki pinota lyhyempinäkin pätkinä.  

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

17.2.2019 klo 18.39 - Kangasala (III)
Markku Lintinen, Esko Lyytinen, Tampereen Ursa

Tästä on vahdissa useampi visuaalihavainto, joiden avulla löytyi Kangasalan kamerasta. Lentoa on tässä näkyvissä n. 1,4s ja suunta etelälounas. Edit: Esko Lyytinen löysi saman Pukinmäen kamerastaan ja mallinsi kahden kuvan perusteella sijainnin. Tulipallo syttyi n. 61km ja sammui n. 47km korkeudessa Suomenlahden keskiosassa. Kuvat ohessa.

Kuvia: 3 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

21.1.2019 klo 05.39 - Helsinki 72 (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavainto, en nähnyt tulipalloa. Näkyy kuvassa vasemmalla. Samasta on pari muutakin havaintoa mm Markku Lintisen kamerahavinto Tampereelta: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/80568    

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

6.12.2018 klo 04.12 - Helsinki, Pukinmäki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavainto. (Kamera toimii nykyään infrapunasuodattimella varustettuna, millä on paremmat mahdollisuudet saada myös päivänvalotulipalloja.) Laitan kahdesta tulipallosta yhteishavainnon, kun sain ne samaan n 10 minuutin "harvennettuuun" summakuvaankin, johon tulee näkyiin joka viides videoframe. Ja tähän annetut tiedot sopivat jokseenkin molempiin, paitsi maintittu kesto, mikä oli pitempikestoisella 4.6 s ja lyhyemmällä 2.0 s. Voi laskea kuvasta, missä näkyy jäljet 0.2 sekunnin välein. Pitempikestoinen alkoi 04.11.48 ja toinen alkoi 04.12.44 . Pohjoissuunta on jokseenkin keskell...

Hello World

4.12.2018 klo 10.43 - Helsinki, Pukinmäki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On radiohavainto satelliitin lähetystaajuudella 437.775 MHz.  Tässä tosin koska antennisuunnan takia on vastaanotettu tulopuolelta (pohjoispuoleleta) oli vastaanotin viritetty dopplersiitymän takia 5 kHz tuota nimellistaajutta suuremmaksi. FFT-kuvan kaistaleveys on noin 4 kHz ja taajuus laskee doppler-siitymän takia. Kuvan (cropatun) aikaväli on vähän yli puoli minuttia. Tuo selvä laskeva pisteviiva on laajempaan kaistalevyteen liittyvän datalähtyksen jnkinmoinen kantoaalto tai referensitaajuus. Rataelementtejä eikä ennusteita HvAb:ltä vielä löydy, mutta kiertoaika näyttää olevan n 95.5 m. Eka...

Kommentteja: 3 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

26.11.2018 klo 20.56 - Helsinki, Pukinmäki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavainto. Kestoa automaattitunnistuksessa oli 2.04 s. Ja sammui pari astetta itään pohjoisssunnasta korkeuskumalla 11.6 astetta. Oli sen verran nopea että ei ollut meteoriitin pudottaja vaan paloi loppuun ehkä lopussa vahvasti hajotenkin.

Kommentteja: 1 kpl

Kaukoputkella näkyvä komeetta Machholz-Fujikawa-Iwamoto

25.11.2018 klo 06.50 - Helsinki Pukinmäki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuvasin kiinteällä jalustalla 135 mm , F3.5 objektiivilla 2 s valotuksin Malmin ja muiden itäisten kaupunginosien valostaasteisen horisontin tuntumassa. On pinottu 91:stä 2 sekuntisesta valotuksesta. Yksittäisessä näkyi ehkä ihan marginaalisesti. Kuvasta arvioiden en juuri saisi 10 magnitudia kirkkaammaksi, mutta ehkä valosaasteessa erottuu huonosti komaa yhtään laajemmalti.  

Kaukoputkella näkyvä komeetta Machholz-Fujikawa-Iwamoto

21.11.2018 klo 06.15 - Helsinki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Heräsin sattumoisin ja huomasin, että taivas oli seljennyt. Otin omalta pihalta kuvaa kiinteällä jalustalla n. 50 mm polttovälillä  F1.8 ISO 2000, 37x4s . Edessä oli valosasaastesuodin. Ja saihan sen sieltä esiin. Arvioin kuvasta tähtiin vertaamalla olevan noin mag 9, joskin on huomattava että ko suodin voi vääristää sitä vaikkapa visuaaliseksi ajateltuna. Tuli kuvaan melko alalaitaan, mistä syystä cropatussa kuvassa kirkkaahkot tähdet ovat levinneitä liki pysrysuunnassa.    

Leonidit

20.11.2018 klo 01.40 - 04.48 - Helsinki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Alkuillan selkeän jakson jälkeen pilvistyi ja selkeni aamuyöllä uudelleen runsaan kahden tunnin ajaksi kunnolla ja vähän kauemmaksi ajaksi osittain, jolloin tuli yllättävän paljonkin Leonideja. Yön 18 meteorista tulipallokamerassa oli ehkä 13 Leonideja. Yhteen 2 minuutin summakuvaan sain kolme kappaletta ja liitän sen kuvan. Kuvanimessä oleva kelloaika on valotuksen päättymisaika UT-aikaa. Liitän myös BTrail karttakuvan jossa näkyy kaikki yön meteorit takajatkeineeen (stereograafisella projektiolla missä taivaanpallon isoympyrät näkyvät ympyrän kaarina).  

Kuvia: 2 kpl

Tulipallo hämärätaivaalla

31.10.2018 klo 17.21 - Helsinki Pukinmäki (IV)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

En nähnyt tapausta, on tulipallokamerahavainto. Ja näkyy summakuvassa erittäin kirkkaana laajalti kuvaa saturoineena välähdyksenä. Oli vasta toista yötä testikäytössä eräänlainen ajoituskuva, josta saan jossain määrin reittiä ajoitettunakin ihan saturoituneen kohdan päälläkin. On liitetyssä kuvassa vasemmalla ylhäällä näkyvä pyöreähkö pläntti.  

Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

19.10.2018 klo 19.57 - Helsinki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On (infrapuna)tulipallokamerahavainto, en nähnyt. Näkyy kuvassa matalalla korkeuskulmalla oikealla alhaalla. Janne Sievisen analyysi tulipallosta on tehty Mikkelin ja tämän kuvan perusteella. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/78740 Näinkin hitaanpuoleiselle suurehkosta sammumiskorkeudesta päätellen paloi liki loppuun. Eikä varsinaisesti suuri ollut tullessaankaan.  

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

15.10.2018 klo 21.26 - Helsinki 72 (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavainto, infrapunalla. Kestoa tuunistuksessa oli 2.48 s. Paloi ilmeisesti lähes loppuun, vaikka ei kovin nopea ollutkaan. Arvio nopeudesta yhden kameran havainnossa on vähän päälle 20  km/s. Tästä on siis muita havaintoja ja kamerahavaintojakin, joten voi kyllä tutkia tarkemminkin.      

Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

10.10.2018 klo 21.41 - Helsinki 72 (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipalokamerahavinto (infrapuna). Kestoa automaattitunnistuskessa oli 2.16 s. Liitän paitsi 2 minuutin summakuvan niin BTrail-karttakuvan. Ei ehkä ollut GIA-meteori, vaikuttaisi tämän mukaan liian nopealta siihen vaikka radiantin läheltä linja meneekin. Selviäisi kyllä muiden kuvahavaintojen avulla yhdistäen  varmemmin.  235 parveen kuuluva ehkä paremminkin (?)  

Kuvia: 2 kpl

Rakettilaukaisu

8.10.2018 klo 06.43 - Helsinki, Pukinmäki
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Rakettilaukaisuun liittuvä havainto infrapuna-tulipallokamerasta. Kun näin tapauksesta muut havainnot niin tarkistin ajankohdan kuvasta ja näkyihän se. Olin tuon "pehmeän" jäljen kyllä jo aamusella huomannutkin ja hetken ihmetellyt, mutta jäi selvittämättä kunnes sain tiedon. Kuva on pohjoiseen päin ja sinne päin liikkui.   #raketti: Falcon9#satelliitti: SAOCOM 1A  

Kommentteja: 1 kpl

Aktiivinen revontulivyö

7.10.2018 klo 20.36 - Helsinki, Pukinmäki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavainto. Ja itse asiassa on ensimmäinen havaintoni infrapunatulipallokameralla. ( Kamera on infrapunalla, jotta mähdolliset päivänvalotulipallot paremmin näkyisivät paljon pimeämmällä infrapunataivaalla.)  Ainakin näkyy nyt revontulet valosaasteessa hyvällä kontrastilla. Alkoi n 20 asteen korkeudella ja aika nopeasti laski alemmalle kulmalle. Ilmeisesti pikakatsauksella ikkunasta näin jotakin niistä jo selvästi alkua alemmalla korkeuskulmalla.  Kuvista pääkuvaksi valittu joka ensimmmäisenä oli itse asiassa ajallisesti toinen, muut kaksi keskenään oikeassa ajallisessa järjest...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

16.9.2018 klo 03.32 - Helsinki, Pukinmäki (III)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

En nähnyt, sain tuliallokameraani. On 2-minuutin summakuvassa vasemmalla matalalla puun vieressä. Laitoin kirkkaudeksi Venusta kirkkaampi, jollainen se oli täältä etäältä nähtynä, mutta lähempää olisi ollut paremminkin puolen kuun kirkkautta ehkä enemmänkin. Oli ilmeisesti sama kuin havainnossa: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/77662 Oli ns. nopea tulipallo joka selvästi paloi lppuun ja oli sporadinen.  

Kommentteja: 1 kpl

Täydellinen kuunpimennys

27.7.2018 klo 23.46 - 00.36 - Vesanto (IV)
Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Olin veneellä katsomassa ja kuvaamassa pimennystä. Vähän mokasin kun huolellisten objektiivien ja kiikarin mukaanoton  jälkeen olikin pääkamera jaanyt ja sen jouduin hakemaan juuri niihin aikoihin kun arvelin tulevan näkyviin ja olisi tullutkin. Olikin käsitys että kestää hyvän aikaa yön pimetä ja kuun nousta korkeammalle ennen kuin täysin pimentyneen saan näkyviiin. Olisin testannut sen saamista toivon mukaan mahdollsimman aikasiin näkyviin infrapuna-päivänvalotulipallokamerallani, mutta en valitettavasti saanut sille esteetöntä näköalaa ko paikasta. Korvasin testin niin että tutkin näkyvyytt...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 20.6.2019 klo 00.11.