Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 2 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Yksi halomuoto

23.6.2019 klo 23.00 - 23.30 - Tuusula (I)
Elina Puranen

Myöhäisen saunareissun upea päätös Tuusulanjärvellä. Laskevan auringon sillalla uimisesta auringonlaskun jälkeiseen auringonpilarin heijastuksessa uimiseen.  

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yksi halomuoto

21.1.2019 klo 17.25 - Jyväskylä (I)
Elina Puranen

Työpaikalta poistuessa kiprakassa pakkassäässä edellisen yö verisusikuu (tai mikä lie) löytyi taivaanrannan tuntumasta kaupungintalon takaa oudon pitkulaisena ohuen pilviharson ympäröimänä. Paljain silmin näkyi pilaria ylös ja myös sivuille. Kännykän kuvassa näkyy lähinnä terävähiippainen muna. En ole varma, onko tällaiset edes haloja. Itse en ole vastaavaa ennen nähnyt. Harmi, ettei ollut parempi kamera töissä mukana.

Kuvia: 5 kpl

Huomiota herättäviä yöpilviä

1.8.2018 klo 03.15 - 03.45 - Jyväskylä (V)
Elina Puranen

Vihdoinkin näin varmuudella valaisevat yöpilvet. Olipa huimat! Kotitalon parvekkeelta kuvattuna auringonnousun suuntaan ja viimeiset pihalta, myös etelään kuun kanssa.

Kuvia: 8 kpl

Keinovalopilareita

10.1.2018 klo 19.05 - 19.23 - Jyväskylä, Rautpohja (II)
Elina Puranen

Jyväskylän Rautpohjan Moventaksen tehtaan valot muodostivat näköjään tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuvan tammikuisen keinovalopilarihavainnon työmatkallani. Valitettavasti jälleen vain kännykkäkuvia. Ilma oli täynnä pienenpientä jäähilettä ja jo yliopiston päärakennuksen kulmalla havaitsin pilarin, joka näytti leviävän viuhkamaisesti yläosastaan. Keskustien kohdalla sain ensimmäiset vähän paremmat kuvat. Hippokselle käännyttäessä pilareita näkyi Moventakselta usemapaa väriä vahvimman vaalean valoparin lisäksi. Myös Hippoksen lamppujen yläpuolella näkyy heikkoja pilareita. Pilvet ja jääsu...

Kuvia: 8 kpl

Kehä

21.5.2017 klo 18.45 - Jyväskylä
Elina Puranen

Töistä pyöräillessä vasta-aurinkoon huomasin aurikolaseilla värillisiä pilvenreunoja. Kuvasin ensin harsopilven peittämää sateenkaarimaisesti näkyvää ja sitten toisella pysähdyksellä noin 10 minuutin kuluttua paksumpien pilvenlonkareiden välisissä näkyvää, joka ei enää ollut kaari. Auringosta ei aivan vastakkaiseen suuntaan mutta kuitenkin 90+ astetta, taivaanrannan vaakasuorat pilvet olivat silminnähden vaalenapunaisemmat kuin ylemmät, mutta kamerassa valoisuus häiritsi. Vastavalo oli niin voimakas, että vasta kotona koneelta näin paremmin. Onko väripilviä vai kehän osa? Mikä mahtoi punerrutt...

Kuvia: 5 kpl

Keinovalopilareita

24.1.2017 klo 18.50 - Jyväskylä (II)
Elina Puranen

Jyväskylän Rautpohjan Moventaksen tehtaan valojen synnyttämät valopilarit ovat aikaisemminkin kiinnittäneet huomioni töistä kotiin kävellessäni. Tänään vain voimakkaimmat näkyivät valopilareina. Samoin näkyi metsän takaa pilarit Metson Rautpohjan tehtaiden valoista. Kuva on ainoa, jonka ehdin ottaa ennen kameran akun loppumista. Punaiset ja vihreät näkyivät näytöllä kuvaa ottaessani, mutta ajattelin niiden olevan jotenkin akun tilaan liittyvät. Kuitenkin ovat tallentuneet kuvaan. Lähimmät liikennevalot ovat Moventaksen tehtaiden takana notkossa Savelassa. Noin vuosi sitten, 2.1.2016, erivärise...

Kommentteja: 1 kpl

Helmiäispilviä

31.12.2016 klo 15.45 - Jyväskylä (V)
Elina Puranen

Auringonlaskun jälkeen noin 15:45 keskikaupungin kattojen yläpuolella läntisellä taivaalla oli uskomattoman kirkas ja värikäs jonomainen pilvimuodostelma. Kuvat ovat käsittelemättömiä. Normaalisti kuvaten paloi puhki ja zoomilla taustat tummuivat hurjasti. Saa kuitenkin jonkinlaista käsitystä ilmiöstä.

Kuvia: 6 kpl

Keinovalopilareita

2.1.2016 klo 18.56 - Jyväskylä (II)
Elina Puranen

Vuosi sitten ottamani kuva Jyväskylän Rautpohjan Moventaksen tehdasalueen valojen synnyttämistä keinovalopilareista.  Tämä on tukikuva tänään 24.1.2017 näkemilleni keinovalopilareille, jotka olen ilmoittanut omanaan. Kuva ottettu kännykällä, värejä säädetty Gimpillä.

Osittainen auringonpimennys

20.3.2015 klo 12.17 - Jyväskylä (IV)
Elina Puranen

Seurasin pimennystä päivän hämärtymisenä ihan vain kotoa käsin ilman mitään erikoisvarusteita. Kuvasin miltä valo näyttää auringonpimennyksen aikaan. Otin kuitenkin kännykkäkamerallani käsivaralla kurkoittan muutaman kuvan suoraan auringosta. Kuvia siirtäessa huomasin oudon sirpinmallisen heijastuksen pimentyneestä auringosta. Ilmeisesti joko kaksikertaisen ikkunalasin aiheuttama tai kameran linssiheijastus, kuten poikani arveli. Ohessa kuvat tilateesta 12:17 ja 12:35 sekä heijastukset cropattuina. Kuvat sinänsä eivät ole mitenkään ihmeellisiä, mutta tulihan tuo pimennys kuitenkin dokumentoitu...

Kuvia: 4 kpl

Kirkas koko taivaan haloilmiö

24.6.2014 klo 12.40 - Jyväskylä (V)
Elina Puranen

Jo aamusta asti Jyväskylässä näkynyt halo-ilmiö noin klo 12:30 - 12:40 ja 15:00 - 15:10. Iltapäivällä kuvattu pilvien lomassa.  Olen täysi amatööri, mutta näytäisi näissä kuvissa olevan tälle päivälle tyypillisiä haloja. Iltapäivän pilvikuvissa horisonttikaaren sivuauringon oikealla puolella oleva ohut, ei juurikaan kaareva viiva ihmetyttä. Onko osa haloa vai lentokoneen jättämä? Kuvat otettu kännykkäkameralla ja vanhalla digipokkarilla.  

Kuvia: 8 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 16.7.2019 klo 21.36.