Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Nähty vähintään 10 salamaa

22.5.2019 klo 15.30 - 16.30 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Iltapäivällä klo 15 maissa alkoivat ukkospilvet kasaantua taivaalle joka enteili kunnon myrskyä. Jo matkalla Viidennumerolle ( paras paikka tähystykselle ) jytisi ja salamoi voimakkaasti. Ukkospilviä oli pohjoisen, että etelän suuntaan. Sateen hiukan hellitettyä , sain kuvattua Hämeenlinnan suuntaan jolloin vihdoin viimein sain talletettua ensimmäisen salamakuvani.

Kommentteja: 3 kpl

Koko taivaan revontulet

5.4.2019 klo 23.00 - 00.43 - Saariselkä (V)
Seija Hakala

Jahkailimme josko jaksamme enää lähteä revontulille , koska aamulla on kotiinajaminen aikaisin. Onneksi kuitenkin lähdimme. En ikinä ole tuollaista näytöstä nähnyt mikä taivaalle muodostui. Alku alkoi rauhallisesti. Harsoa ja heikkoa vyötä vain näkyi taivaalla ja aioimme jo luovuttaa.  Ja sitten taivas sananmukaisesti repesi. Pohjoisesta alkoi suihkuta revontulia ja hetkessä koko taivas loimusi eri väreissä. Oli aivan uskomatonta seisoa sen alla. Paras hetki ei kestänyt kun muutaman minuutin mutta oli sitäkin upeampi. Hetki ennen huippuhetkeä matalalla lensi tulipallo joka selvästi kipinöi ja ...

Kuvia: 8 kpl

Aktiivinen revontulivyö

4.4.2019 klo 22.49 - 00.32 - Saariselkä (III)
Seija Hakala

Loman aktiviteettien ja pilvisemmänkin yön vuoksi oli nukuttava muutama yö ennenkun jaksoi taas lähteä kyttäykseen. Nyt vuorostaan menimme Kaunispään laelle jossa kylläkin on aina kova tuuli ja pakkasella se on pureva. Valoisuus haittaa revontulikyttäystä jo tähän aikaan vuodesta pohjoisessa. Auringonlaskun kajo oli vielä taivaalla kun ensimmäiset revontulet ilmestyivät. Mitään tajuntaa räjäyttävää leiskuntaa ei tullut mutta ihan nättiä katseltavaa.

Kuvia: 4 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

31.3.2019 klo 21.54 - 00.10 - Inari (IV)
Seija Hakala

Lapinviikkoa suosi hieno ilma , päivät ja yöt lähes kaikki selkeitä. Joten yöt tuli seistyä milloin missäkin kamera tanassa. Ensimmäiset revontulet kuvasin Inarinjärven jäällä muiden julkkisten kanssa. Tulet loimusivat pitkään ja viimeinen kuva onkin jo Saariselältä. Nämäkin tulet olivat hienot mutta huippua oli vasta tulossa !    

Kuvia: 4 kpl

Revontuliharso

12.3.2019 klo 22.50 - 23.30 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Viimeyön kyttäyksen tulos.

Kuvia: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

27.2.2019 klo 22.00 - 23.55 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Koko illan seurasin käppyröitä jotka näyttivät lupaavilta. Sitten kun kymmeneltä olin saanut topattua itseni ulkonaseisomiskuntoon , totesin ovella , jotta taivas olikin mennyt pilveen. Manaten lähdin kuitenkin lähimpään tähystysrantaan. Siellä oli kun olikin harso pilvien lomassa ja pilvet väistymässä. Tuulenpuuskat vaan olivat melkoisia, kameranjalasta piti pitää kiinni ettei se kaadu. Vartin odotettuani taivas selkenikin ja vyö alkoi vahvistua ja siihen tuli eloa. Ei mitään tajuntaa räjäyttävää mutta ihan mukavasti edellisiin kertoihin verrattuna.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 4 kpl

Rauhallinen revontulikaari

20.2.2019 klo 23.45 - 00.45 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Selkeä taivas veti yönselkään, koska oli tämän vuoden ensimmäinen mahdollisuus  revontulille. Kovin jäi vaisuksi näytös mutta jotain aktivointihetkiäkin näkyi. Sää oli hieno kuutamoineen mutta tuuli kovin purevasti , joten tunnin värjöttely riitti.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

4.11.2018 klo 19.40 - 22.20 - Akaa (IV)
Seija Hakala

 Havaintopaikalle saavuttua puoli kahdeksan aikaan, olivat leveät kaaret jo korkealla. Komea viuhka nousi etelänkin puolelta. Kaaret elivät suht rauhallisesti kaiken aikaa , kunnes 21.30 alkoi paras näytös. Revontulet olivat komeat silminnähden ja liikehtivät pitkään. Senkin jälkeen tuli pieniä aktiivisuuspätkiä mutta alkoi olla jo niin kostean kylmä , että piti luovuttaa.

Kuvia: 5 kpl

Rauhallinen revontulikaari

15.10.2018 klo 21.26 - 22.07 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Ennusteet eivät luvanneet tänne etelään juuri minkäänlaista valoa mutta koska ilma oli taas lämmin ja taivas selkeä, lähdimme niistä nauttimaan. Paikalla kameran läpi katsottuna taivaalla oli kuin olikin kaari. Eikä kauaa kestänyt kun se voimistui nähtäväkseni ja jokunen sädekin siitä kohosi. Ei ollutkaan turha reissu !

Kuvia: 2 kpl

Revontulia pilviraosta

13.10.2018 klo 20.52 - 21.00 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Lämpimän illan innoittamina lähdimme kokeilemaan revontulionnea. Harso olikin jo yllättävän korkealla jo ennen yhdeksää. Ilma oli vaan kovin sumuinen ja pilvet seilasivat harson päällä enemmän ja vähemmän. Kuvista tuli melkoisen suttuisen näköisiä. Mutaman kuvan otettuani totesin tilanteen toivottomaksi ja poistuimme .

Yli puoli taivasta revontulia

7.10.2018 klo 20.45 - 00.46 - Akaa (IV)
Seija Hakala

Kuvaamaan ajettaessa vähän yli kahdeksan , oli taivaalla jo silminnähtävät revontulet. Paikalle päästyä ne laimenivat pelkäksi kaareksi ja vihreäksi mössöksi. Sitä sitten riitti ja toinen kuvaaja jo meinasi luovuttaa. Sain houkuteltua jäämään ja kohta vöitä alkoikin muodostua useita ja  ne aloittivat liikehdinnän. Oli melkoista kiemurtelua, sellaista en näillä leveysasteilla olekaan nähnyt. Järvestä nouseva kosteus vaan pilasi monta hyvää kuvaa. Tulien himmennettyä siirryimme toiseen kuvauspaikkaan  mutta siellä ei suurta liikettä tapahtunut, harso oli kyllä leveä. Mutta parhaat revontulet pit...

Kuvia: 6 kpl

Rauhallinen revontulivyö

23.9.2018 klo 22.35 - 23.13 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Kirkkaan, kuutamoisen viimeyön, hetken kestävä himmeä vyö.

Rauhallinen revontulivyö

22.9.2018 klo 23.07 - 00.36 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Vielä iltavuoron jälkeen oli lähdettävä järvenrantaan ,koska ennusteet olivat punaisella. Paikalle saavuttua vyö olikin jo näkyvissä mutta heikkona pilviharson takana. Tuskin sain kameran paikoilleen ,kun  vyö alkoi liikkua ja heitellä säteitään. Valitettavasti näytös ei kestänyt kauaa ja jäi suttuisen oloiseksi pilviharson vuoksi. Tunninverran siinä odottelin, josko aktivoituisi uudelleen mutta loputkin vyöstä hiipui pois. Samoin minä rannasta.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Revontulia pilviraosta

17.9.2018 klo 23.11 - 00.22 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Eilisillan kyttäyksen tulos jäi kovin vaisuksi. Pilvipeite vielä harmillisesti jökötti koko ajan harson edessä. Muualla taivas oli kyllä selkeä.

Aktiivinen revontulivyö

13.9.2018 klo 21.49 - 23.51 - Kontiolahti (III)
Seija Hakala

Sukulaisvierailu piti hyödyntää myös revontulikuvaukseen , koska sellaisiakin oli luvassa. Paikallisen kuvaajan vinkin johdosta löysimmekin hienolle kuvauspaikalle. Muuten, seutua tuntemattomana, ei sopivaa paikkaa olisi löytynyt. Kannakselle saavuimme hyvissä ajoin , viherrystä oli jo taivaalla, myöskin pilviä , joiden pelkäsin pilaavan näytöksen. Pilvet kuitenkin häipyivät pikkuhiljaa ja vyö kehittyi ja alkoi liikkua. Oli nautittavaa katseltavaa ja kuvattavaa näin etelän kyttääjälle , harvemmin kotiseudulla näin kirkkaita näkee.

Kuvia: 4 kpl

Revontulia pilviraosta

10.9.2018 klo 23.10 - 01.11 - Akaa (II)
Seija Hakala

Olimme saaneet vinkin uudesta tähystyspaikasta ja sinne oli sitten ajeltava kun ennusteetkin lupailivat näytöstä. Voi sitä pettymystä, kun paikalle saavuttua klo 22.30 raskas pilvipeite peitti taivaan. Paikalla ollut toinen kuvaaja ei ollut edes ottanut kameraa esiin pilvisyyden takia. Klo 23.10 ilmestyi pieni rako josta näki , että revontulia on. Ei kun odoteltiin. Toinen kuvaaja jo antoi periksi ja lähti. Ja heti kohta pilvipeite alkoikin vetäytyä ja antoi nähdä mitä olisikaan pilvien takana. Puolenyön aikaan oli isommat raot pilvipeitteessä mutta pian taas pilvimöhkäle vyöryi päälle. Muuten...

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Revontuliharso

27.8.2018 klo 23.47 - 00.07 - Valkeakoski (I)
Seija Hakala

Parin tunnin kyttäämisen jälkeen kameraan tarttui heikko aktiivisuushetki.

Rauhallinen revontulikaari

26.8.2018 klo 23.24 - 23.53 - Valkeakoski (II)
Seija Hakala

Edellisen yön missauksen harmituksen johdosta piti lähteä tähyilemään josko vielä olisi tulia , kun ennusteetkin olivat lupaavia. Ilmeisesti myöhästyttiin, koska heti paikalle tultua oli taivaalla jokinverran näkyvää toimintaa. En kunnolla edes ehtinyt kalustoa asettaa kuvauskuntoon, kun revontulet jo hiipuivat hennoksi mössöksi eivätkä palanneet . !½ tuntia vielä odottelimme , sitten tulivat pivet ja kosteus ja todettiin että se oli tässä.

Kuvia: 3 kpl

Aktiivinen revontulivyö

16.8.2018 klo 00.03 - 00.52 - Valkeakoski (III)
Seija Hakala

Revontulikausi avattu !  Tunnin ajan tähyilimme taivaalle jossa olikin mukavasti elämää. Tähdenlentoja vilahteli useita, kiinni en saanut yhtään . Revontulivyö sai eloa pari kertaa ihan silminnähden .

Kuvia: 4 kpl

Kirkkaita yöpilviä

28.7.2018 klo 00.50 - 02.15 - Valkeakoski (IV)
Seija Hakala

Jos kuun kuvaus meni melkein ketuille , valaisevat yöpilvet vähän laimensi tuskaa. Olivat melkoisen komeat.

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 19.7.2019 klo 23.52.