Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Siitepölykehä

27.4.2019 klo 20.55 - 21.10 - Eura (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Melontaretken auringonlasku tarjosi kauniin siitepölykehän.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Aktiivinen revontulivyö

6.4.2019 klo 00.14 - 00.43 - Enontekiö (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

6.4. oli vielä riittävän pimeää revontulille. Hämärän tullessa taivas oli zeniitin kautta kulkevan itä-länsisuuntaisen revontulivyön vannehtima. Välillä vyö teki huomaavaisen mutkan, josta Otava pääsi loistamaan tummaa taustaa vasten; äkkiä vyön molemiiin päihin mudostui hetkellinen loimotus, kunnes tulet alkoivat tanssia pohjoisen puolella. Lopulta näytös laantui taivaan laikuttaiseen viherrykseen.

Kuvia: 4 kpl

Maisematähtikuva

5.3.2019 klo 21.53 - Turku, Ruissalo (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kokeilin uutta tik-tak-seurantalaitetta Ruissalon Saaronniemessä. Kuva on yhdistetty kahdesta kuvasta: tähtitaivasta on valotettu 279 s  aukolla 2,8 ISO 200, maisemaa 45 s aukolla 2,8 ISO 400.

Kommentteja: 3 kpl

Revontulia pilviraosta

12.2.2019 klo 01.08 - 01.23 - Enontekiö (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Säätiedoitus lupasi kirkasta yöksi ja kiipesin puoliltaöin Jyppyrävaaran laelle, mutta pilveä oli enemmän kuin selvää taivasta. Muutaman kuvan kuitenkin sain, pariin jopa laelta avautuvaa maisemaa mukaan.

Kuvia: 3 kpl

Muu valoilmiö

9.2.2019 klo 14.49 - Muonio (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Mustavaaran laelta myötävaloon katsottuna näkyi Lommoltunturin rinteen tykkykuusikossa selvästi oppositiofekti: on kuin kuusikossa olisi kirkas kaista Aurinkoa vastapäätä. Vastaavanlainen ilmiö aiheuttaa piikin Kuun kirkkauteen täydenkuun aikaan, kun kuunpinnan epätasaisuuksien varjot eivät osu katselulinjalle.

Kommentteja: 2 kpl

Tähtikuva

6.2.2019 klo 20.19 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Ounasjärven ylle oli -25 -asteinen pakkanen kehittänyt sopivasti ohutta pakkasusvaa, joka levitti kirkkaimpien tähtien kuvaa sen verran, että värit näkyvät.  Kuvan alaosaa usva tosin pimentää.

Kiikarikomeetta Wirtanen

25.12.2018 klo 21.50 - 22.05 - Nakkila (I)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Joulupäivän iltana livahdin hetkeksi kuvaamaan Wirtasta. Ilman seurantaa ja Kuun ollessa vielä lähes täysi ei tulos ollut mainittava, mutta kokeilin 15 minuutin välein ottamiini kuviin Väisälän kaksoispistekeinoa ja kuvan negatiiviksi kääntämistä - negatiivejahan Väisälän levytkin ovat. Tätä pitää kokeilla johonkin pikkuplaneettaan!  

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

10.10.2018 klo 21.54 - 22.32 - Mynämäki (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Hyvä sää- ja kohtalainen ravontuliennuste saivat minut yöpymään Kurjenrahkan kansallispuistossa. Revontulet olivat melko vaatimattomat, mutta väliin näkyi himmeitä säteitä kirkkaamman kaaren yllä.

Kuvia: 2 kpl

Maisematähtikuva

10.10.2018 klo 20.45 - 20.58 - Mynämäki (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Revontulien toiveessa vietin yön Kurjenrahkan kansallispuistossa. Melko vaatimattomia revontulia olikin pohjoisen puolella, mutta vaikuttavampi oli tähtitaivas vanhan metsän yllä. Linnunrata näkyi muuten hyvin, mutta sen alaosa oli hukkavalon himmentämä.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

14.9.2018 klo 23.16 - 23.40 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tuhannen tähden paikka-kampanjan puitteissa Enontekiön Sydänyhdistys järjesti retken Sotkajärven lintutornille. Pimeää odotellessa kerroin tähtitaivaasta, hukkavalon vaikutuksista ja silmän sopeutumisesta pimeään. Osallistujia ei ollut paljon, sillä Hetassa satoi ja Sotkajärvelläkin taivas alkoi seljetä vasta puoli yhdentoista maissa, mutta sitten olikin hyvä katsella Linnunrastaa ja etsiä tähtikuvioita ym. kohteita, kunnes revontulet alkoivat haitata. Mutta eipä huolta, kameralle löytyi käyttöä...

Kuvia: 4 kpl

Yli puoli taivasta revontulia

10.9.2018 klo 00.35 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Kuvassa lienee myös mustia revontulia.

Maisematähtikuva

9.9.2018 klo 00.28 - 00.38 - Enontekiö (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Koko Enontekiöllä syyskuun alussa näkyvä Linnunrata kolmessa kuvassa. Hukkavalo on vähäistä, vaikka etäisyyttä länteen Enontekiön keskustaan (Hettaan) on vain 9 km ja idän puolella Vuontisjärven kylään saman verran. Vuontisjärven katuvalojen hukkavalo tuskin erottuisi, ellei niiden kohdalla olisi matalalla olevaa pilveä. Viimeisen kuvan vasemmassa alakulmassa oleva vihreä on revontulia.

Kuvia: 3 kpl

Rauhallinen revontulivyö

4.2.2018 klo 20.49 - Enontekiö, Hetta (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tunturi-Lapin luontokeskus Skierrin lähellä, Ounasjärven jäällä, on hyvä taivaantähyilypaikka. Etelän suunnalla ei ole hukkavaloa, ja kylätien valot jäävät enimmäkseen metsäkaisteleen taakse. Pohjoiseen kuvaaminen on hankalampaa, mutta revontulet kyllä näkyivät mukavasti sekä silmin että kuvassa. Pakkasta oli -35 C, ja sormien sulattelu jälkeenpäin suorastaan tuskallista. Aloin keksiä kamerankäsittelytyökalua, jolla kameran painikkeita ja kiekkoja voisi käyttää kintaat kädessä. Himmeä punainen ledivalo samassa välineessä tekisi otsavalon (joka usein unohtuu päälle) säätelyssä tarpeettomaksi.

Kuun kehä

8.11.2017 klo 05.03 - Turku (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Tulipa kiire, kun aamun lehteä laatikosta noutaessani havaitsin Kuun ympärillä värikkään kehän - ja kehän aiheuttava pilvi oli juuri lipumassa Kuun edestä. Pari kuvaa ehdin ottaa, mutta tarkennus tuli tehtyä vähän hätäisesti. Kuvankäsittelyssä en koskenut värisäätöihin ("Vibrance" ja "Saturation"), mutta säätelin jyrkkyyttä, valotusta ja "Claritya". Mielenkiitoista on, että kehät ovat epäsäännöllisiä. Johtuneeko pilven kide/pisarakoon vaihtelusta?

Kuvia: 2 kpl

Tähtikuva

24.10.2017 klo 04.15 - Yläne (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Eräs usein kuulemani kysymys on: "Mikä on se kirkas tähti alhaalla taivaanrannan tuntumassa, joka välkkyy kaikissa sateenkaaren väreissä?" Yleensä se on Sirius, jonka valoa ilmakehän refraktion vaihtelu hajottaa kuin prisma. Kokeilin, miltä Sirus näyttää kuvattuna käsivaralta usean sekunnin valotuksella. Tuli aika mielenkiintoisen näköisiä ja -värisiä kuvioita.

Kommentteja: 5 kpl

Linnunrata

23.10.2017 klo 20.28 - 21.09 - Yläne (IV)
Sakari Ekko, Turun Ursa

#bongaalinnunrata Yläneen lähistöllä taivas on eteläsuomalaiseksi pimeä, ja olenkin viettänyt lukuisia tähtiöitä tällä paikalla. Turun keskustaan on linnuntietä 40 km, mutta eteläsuunnan horisontti on vielä aika vaalea. Liitän mukaan myös yhden vanhan (otettu 9.9.2013) kuvan Enontekiöltä, koska tämän syksyn ruskareissullani eivät pilvet päästäneet Linnunrataa näkyville. Lapin taivas on todella pimeä, Enontekiöllä erityisesti, sillä siellä ei ole suuria hiihtokeskuksia valaistuine rinteineen. Kuva on otettu vain 10 km itään Enontekiön suurimmasta taajamasta, Hetasta. Lapin pimeää taivasta tosin...

Kuvia: 3 kpl

Linnunrata

21.10.2017 klo 20.56 - Turku (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

#bongaalinnunrata Kaupungissa oli lähtiessämme jo sumua, mutta Saaronniemen Kolkannokkaan ehdimme 15 minuuttia ennen sumun saapumista, jota ruotsinlaivojen sumutorvien möyrähdykset säestivät. Ehdin ottaa vain kolme kuvaa, ja sommittelu jäi korjaamatta. Linnunrata kuitenkin näkyi mukavasti, paremmin kuin edellisellä kerralla, jolloin Saharan pöly ja Portugalin savu haalistivat taivasta.

Linnunrata

20.10.2017 klo 20.14 - Turku (I)
Sakari Ekko, Turun Ursa

#bongaalinnunrata Kokeilin Linnuradan tarttumista kennolle Luolavuoressa, parin kilometrin päässä Tutun ydinkeskustasta. Kuvaussunta on keskustasta poispäin, mutta taivas on kovin vaalea. Linnunrata näkyy alkuperäisessä kuvassa juuri ja juuri; tätä kuvaa olen käsitellyt saadakseni kontrastin paremmaksi. Paljain silmin en Linnunrataa pystynyt havaitsemaan. Kiinnitin samalla huomiota läheisen lämpökeskuksen tehokkaisiin valonheittimiin, jotka on suunnattu vaakasuoraan ja häikäisevät myös keskukselle tulevaa liikennettä suorastaan vaarallisesti. Itse tienpätkä on lisäksi valaisematon, ja rekkalii...

Linnunrata

17.10.2017 klo 20.56 - Turku (III)
Sakari Ekko, Turun Ursa

#bongaalinnunrata Vihdoin kirkas ilta. Ruissalon Saaronniemestä avautuu etelän ja lännen välille kohtalaisen hukkavaloton taivas, joten niemi on suosittu kuvauspaikka, kun ei ole aikaa lähteä kauemmas. Tällä kertaa näkymä oli jotenkin himmeä ja horisontin tuntumassa taivas oli tavallista vaaleampi - johtuikohan seuraavan aamun uutisissakin mainitusta savu- ja pölypilvestä? Rutistelin kuvasta tällaisen, mutta silmälle kontrasti oli huomattavasti heikompi; varsinkin horisontin tuntumassa Linnunrata juuri ja juuri näkyi.

Kommentteja: 3 kpl

Linnunrata

24.9.2017 klo 21.00 - 22.00 - Turku (II)
Sakari Ekko, Turun Ursa

Turun Ursa järjesti Bongaa Linnunrata - illan Ruissalon Saaronniemessä 24.9. Kuten kuvasta näkyy, paikalla oli paljon väkeä. Sää suosi tapahtumaa, Linnunrata näkyi paljain silmin, joskin hukkavalo haalisti taivasta aika lailla. Kävijät saivat tietoa tähtitaivaasta ja tähtiharrastuksesta sekä  tähtikuvausopastusta. Syvän taivaan kohteita katsottiin myös kaukoputkella. Hukkavalon ja erityisesti häikäisyn haittoja ei tarvinnut osoitella, rannan kirkkaat valot, joiden sivuttaisvuoto on melkoinen, opittiin pitämään koko ajan selän takana. Kuvaa rutistelemalla sain sekä Linnunradan että yleisön näky...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 21.7.2019 klo 3.40.