Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 2 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Pääsateenkaari

14.9.2019 klo 14.06 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Päivä oli yllättävän epävakainen ja kuuroja tuli ja meni iltapäivällä. Rakeitakin tuli. Arvelin että voisi olla saumoja sateenkaareenkin mutta Aurinko oli aika korkealla, sain silti jotain bongattua.

Kommentteja: 2 kpl

Linnunrata

31.8.2019 klo 23.38 - Inkoo (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Olin avaruussään päivystysvuorossa ja lähdin Kopparnäsiin katsomaan tuleeko revontulia. Eipä oikein mitään näkynyt, joten otin sitten kuvia Linnunradasta. Se kuitenkin näkyi kohtuullisesti vaikka taivas ei kokonaan selkeä ollutkaan. Koska venetsialaisia vietettiin oli alueella paljon porukkaa ja nuotiot roihusivat. Sen lisäksi sai kuunnella alapääjuttuja.

Yksi halomuoto

24.8.2019 klo 15.03 - Helsinki (I)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Odottelin vähän tunnelman perusteella pyraa mutta tämä kyllä taitaa silti kallistua 22y:n puoleen.

Vyörypilvi

9.8.2019 klo 18.10 - Kotka (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Solut liikkuivat koillisesta lounaaseen ja yhteen muodostui vyörypilvi. Yhtään salamaa ei kyllä näkynyt ja vettäkin tuli muotoon nähden aika vähän. Nappasin muutaman stillin autokameran kuvasta, näköjään joku tahrakin on sen linssissä mutta tulipa se samalla siivottua kun siirteli videoita koneelle.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Harvinaisia halomuotoja

9.8.2019 klo 09.06 - Hamina (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Tero Sipisen hälyn jälkeen tein tällaisen etähaviksen. Onhan se Parry melko hurja.   

Kommentteja: 2 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

30.7.2019 klo 01.00 - 02.00 - Kuopio (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Puolen yön tietämissä vilkaisin ulos ja näytti siltä, että on taas yöpilvistä vapaa yö. Yhden maissa ajattelin mennä nukkumaan mutta siellähän olikin varsin hieno näytös menossa. Piti hakea jalusta autosta, siinä vaiheessa paras meno oli pohjoisessa ja luoteessa. Omalta havaintopaikalta ei sinne vaan pahemmin kuvattu. Koillisesta tosin nousi koko ajan uutta vyötä, joten sai tämänkin näytöksen tallennettua.

Kuvia: 2 kpl

Kirkkaita yöpilviä

23.7.2019 klo 00.50 - 01.30 - Hamina (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Ensin näytti siltä, ettei yöpilviä juuri näy. Ennen yhtä oli kuitenkin koillisessa kirkkaita vöitä ja näytös olikin nätti vaikka ei erityisen laaja-alainen.

Kirkkaita yöpilviä

17.7.2019 klo 23.40 - 01.00 - Hamina (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Varsin nätti yöpilvinäytelmä ilmestyi taivaalle jo ennen puolta yötä. Välillä oli kirkkaita vöitä mutta yleisilmeeltään näytös oli ehkä "selvästi näkyvä". Merkitsin kuitenkin kirkkaimpien muotojen mukaan havaintoon. 

Kuvia: 2 kpl

Osittainen kuunpimennys

16.7.2019 klo 23.20 - 01.00 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Näemmä vuosi 2019 on allekirjoittaneelle pimennysten vuosi. Tämä osittainen kuunpimennys kiinnosti erityisesti, koska sillä on yhteys paria viikkoa aiemmin Chilessä nähtyyn auringonpimennykseen.  Tämä pimennys alkoi vähän samaan tapaan kuin vuoden 2017 osittainen kuunpimennys eli pilven takana. Onneksi kuitenkin tilapäinen haitta poistui ja pimennystä pääsi ihailemaan ihan kunnolla. Räpsin telellä ennen maksimia (kuva 2.) melko paljon ruutuja ja piti saada maksimin hetkikin (kuva 1.) napattua. Sitten päätin ottaa vielä maisemakuvaakin. Ihan kivasti onnistui.  

Kuvia: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

15.7.2019 klo 00.00 - 00.15 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Viime yönä menin katsomaan onko tullut yhtään aukkoa pilviin ja katsoin ensin, että on täysin pilvistä. Hetken päästä oivalsin, että siellähän on iso aukko alapilvissä ja se täynnä yöpilviä! Ehkä vartin verran ehti tarkkailla kun meni ikkuna kiinni.

Kuvia: 2 kpl

Glooria maanpinnalta

6.7.2019 klo 09.00 - El Tatio, Chile (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Käytiin El Tatio-geysireillä ja ilmakehähavaitsijat tietenkin etsivät sumuilmiöitä vulkaanisesta höyrystä. Glorioita löytyi välillä vähän heikkoina tosin. Sopivat kyllä syanobakteerien värjäämään lähteeseen. 

Kommentteja: 4 kpl

Linnunrata

5.7.2019 klo 20.30 - 22.30 - San Pedro de Atacama, Chile (V)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Pimennysretkikunta saapui Atacaman autiomaahan ja heti kiehtoi ajatus testata eteläinen tähtitaivas maailman parhaimmilla havaintopaikoilla. Arto Oksanen järjesti halukkaille kyydin San Pedro de Atacaman eteläpuolelle.  Oma intressi oli kuvata Linnunrataa laajakulmalla ja mm. Jousimiehen suunta ja Linnunradan keskus oli agendalla. Kyllähän se taivas oli huikeaakin huikeampi! Paitsi että kuvat olivat ihania, oli upeaa vain katsoa taivasta visuaalisesti. Lisäksi pääsi myös kurkistamaan kohteita Pekka Rautajoen tähtiesityksessä. Taustalla olivat Andien tulivuorien kuten  Licancaburin siluetit. Ky...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Vastapilvisäteet

5.7.2019 klo 18.06 - San Pedro de Atacama, Chile (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Oltiin katsomassa auringonlaskua Atacamassa ja vastapilvisäteetkin ilmestyivät taivaalle. Kuvassa myös tulivuori Lascar.

Kehä

4.7.2019 klo 11.33 - Antofagasta, Chile (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Paranalin observatoriolla bongattiin kehä, peittäjänä UT1 "Antu". 

Täydellinen auringonpimennys

2.7.2019 klo 16.40 - Peralillo, Valle de Elqui, Chile (V)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

"Poppelit, illassa itkekää! Ilmojen rannat hämärtää, tummuu kehrä auringon: Phaethon, veljenne, kuollut on! Poppelit, illassa itkekää!"  -V. A. Koskenniemi Kuva 2. ens. timanttisormus, huom. kromosfääri Kuva 3. Protuberansseja ja koronan rakennetta Kuva 4. Korona ja toinen timanttisormus Kuva 5. Elqui-laakson maisema

Kuvia: 5 kpl • Kommentteja: 6 kpl

Sumukaari

30.6.2019 klo 09.05 - Casablanca, Chile (II)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Ajomatkalla Valparaísoon oli paljon aamusumua ja näkyihän siellä sumukaarikin hetkittäin.

Aurinko

24.6.2019 klo 18.23 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Oli vielä testaamatta Baaderin AstroSolar ASTF 80-suodatin teleobjektiivin kanssa, joten ronttasin kamat pihalle. Oli vähän huono hetki kun Aurinko kävi pilvessä mutta sain silti homman pelittämään. Pintahan on ollut pilkuton jo yli kuukauden mutta nyt siellä näyttäisi olevan pieni pilkkualue syntymässä. Vähän jäin miettimään että Spaceweatherin kuvassa on eri paikassa mutta toisaalta omissa kuvissani tuo kyllä näkyy useammassakin otoksessa joten eiköhän se tuossa ole.

Kuvia: 2 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

22.6.2019 klo 23.51 - 02.05 - Hamina (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Mikko Peussa laittoi viestiä että yöpilviä näkyy ja kyllähän niitä on taivaalla. Edit: Näytelmä tosiaan alkoi jo ennen puolta yötä luoteessa olleilla aaltomaisilla rakenteilla. Valoisuuden huomioiden ne olivat siis kyllä hämmästyttävän kirkkaita. Yön tummentuessa alkoi myös zeniittiin ja etelätaivaalle nousta himmeää yöpilveä, joten oli aika selvää että tästä tulee taas tykitystä. Varsinkin idässä yhden maissa (kuva 1.) oli selkeää rakennetta, muualla oli pääosin himmeää pilveä. Yön pimeimmällä hetkellä idän rakenteet (kuva 2.) olivat parhaimmillaan. Puoli kahden maissa oli ilmestynyt myös kir...

Kuvia: 3 kpl

Selvästi näkyviä yöpilviä

18.6.2019 klo 00.45 - 01.50 - Helsinki (III)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Näköjään jatkuu tämä kesäpäivänseisauksen yöpilvimeininki vahvana. Ajankohtaan nähden erittäin hyvin erottuvia pilviä on laajalti koko yötaivaalla nähtävillä.

Kirkkaita yöpilviä

17.6.2019 klo 00.50 - 01.40 - Helsinki (IV)
Matias Takala, Kuopion Saturnus

Tuli valvottua ja ennen yhtä Matti Helin huikkasi että yöpilviä on. Pitihän se vilkaista partsilta itsekin, tosin tänne on usein huono näkyvyys. Olihan siellä idässä selvää yöpilviharsoa. Tilanne vain parani siitä ja puoli kahden maissa olikin varsin kirkkaita muotoja nähtävillä kaakossa (kuva). Pohjoisessakin näkyi pitkiä vöitä. Varsin erikoinen tilanne taas kerran kun näin lähellä kesäpäivänseisausta on näinkin näyttäviä yökkösiä. Jos olisi heinäkuun loppu, nämä olisivat olleet päräyttävän kirkkaita.

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 18.9.2019 klo 2.07.