Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 4 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Linnunrata

31.8.2019 klo 23.20 - 23.50 - Raasepori (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Linnunrata näkyi upeasti nousten etelän horisontista. Hyvä kuvauspaikka korkealla kalliolla saaressa kaukana hajavaloista. Lämmin ja tyyni yö, kiva fiilis kuvata taivasta ja ihastella yön luontoaja ilmiöitä.

Täydellinen kuunpimennys

21.1.2019 klo 07.24 - Ylläsjärvi (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuvauspaikka: Junkanjänkkä. Ensin oli valoisaa kun oli kuunvalo, sitten tuli aika pimeää kun kuu peittyi. Sitten keskellä pimeintä hetkeä latuvalot syttyivät ja tuntui että nyt ei tule kuvaamisxesta tässä paikassa mitään. Mutta sitten etsin uuden kuvauspaikan, jossa takaa päin loimottavat latuvalot tulikavtkin hyväksi osaksi maisemaa.

Yksi halomuoto

19.1.2019 klo 23.20 - 00.20 - Kolari (I)
Yrjö Benson, Yrjö Benson, Ursa (Etelä-Suomi)

Tavanomaista suurempi ja paksureunaisempi halo. Nin suuri että halon halkaisija oli 2/3 kroppikennokameran (Canon 550D) 11 millimetrin laajakulmaobjektiivin (Tokina 11-20 mm) kuva-alasta. Halon kaakkoiskulmassa halo näkyy jatkuvan niin pitkälle kuin kuva-alaa riittää. Klo 0:20 alkoi tulla pilviä, jotka näkyivät selvästi halon sisäpuolella. Kuva on otettu klo 23:39.

Aktiivinen revontulivyö

23.3.2018 klo 22.14 - 22.24 - Kolari (III)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Harvoin saa samaan kuvaan revontulet, kuun, pilviä ja tähtiä. Kuu on ohuen pilviverhon takana valaisten tuulen muotoilemat pilvet. Revontuli on sen verran voimakas ja kuu juuri sopivasti harson takana niin ettei liian kirkas kuu pilaa revontulen näkyvyyttä. Muutama tähtikin näkyy ja kuun valaisema hanki kuvan alareunassa. Mitään valoja tai hajavaloja ei tällä paikalla ole, eli mainio paikka revontulien kuvaamiseen. Revontuli on jännän muotoinen, kuin tuulenpyörre, ja sen vasemman reunan muoto yhdistyykin osittain erikoisella tavalla tuulen muokkaaman pilven muotoon. Kuvaussuunta on lounaaseen,...

Koko taivaan revontulet

16.3.2018 klo 00.40 - 01.20 - Kolari (V)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Komea tulien yö, muotojen ja värien juhlaa. Valovoimaiset revontulet. Maltillinen kuvankäsittely: Suoristuksen ja rajauksen lisäksi vain valotuksen ja yksityiskohtien määrän hienosäätö, tavoitteena saada kuva vastaamaan mahdollisimman hyvin yöllistä näkymää.

Kuvia: 3 kpl

Useita halomuotoja

7.11.2016 klo 10.57 - 11.01 - Kolari (II)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Valovoimaiset pitkulaiset sivuauringot halokehällä. Vasemmanpuoleinen sivuaurinko ulottui kirkaana maahan asti valaisten alla olevaa maastokohtaa. Kummatkin sivuauringot valaisivat selvästi halosta ulospäin. Nämä sivuauringot ovat Suomenlahdella kovan pakkastalven jääkentällä auringonnousun aikaan olleiden sivuaurinkojen jälkeen voimakkaimmat näkemäni sivuauringot.    

Harvinaisia halomuotoja

27.2.2016 klo 11.21 - 15.23 - Kolari (IV)
Yrjö Benson, Ursa (Helsinki)

Vihainen ja savuava aurinko heittää tulipallon maahan. Tulipallo oli niin kirkas, yhtä kirkas kuin aurinko, ettei sitä voinut katsella ilman aurinkolaseja. Toinen kuva (suurennos) näyttää tulipallon koon, se oli iso, kohdalla näkyy gondolihissi pylväineen. Kolmas hiukan myöhemmin hiipuvasta halosta otettu zoomaus näyttää halon rakenteen, kun auringonvalo heijastuu hiljakseen leijuvista jääkiteistä. Pakkasta oli parikymmentä astetta ja oli tyyntä. Neljännessä kuvassa on kaunis pitkulainen ala-aurinko, joka ulottuu maaasta jotakuinkin aurinkoon asti. Viidennessä ja kuudennessa kuvasaa on sivuaur...

Kuvia: 6 kpl • Kommentteja: 5 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 20.9.2019 klo 8.59.