Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

4 observations and 0 comments in queue.

Only observations that have a description and at least one image attached.

Pääsateenkaari

7.10.2019 klo 17.27 - 18.13 - Helsinki (V)
Pentti Arpalahti

Katajanokalta lähtiessä sateenkaari erottui ensin vain värikkäänä läikkänä. Sitten oikeanpuolinen pää ilmestyi kohoavana erikoisen kirkkaana hitaasti pidentyvänä juovana. Auringon päästyä esiin pilvistä syttyi kaari kokonaisuudessaan hehkumaan muutamaksi minuutiksi. Hienolta näytti.

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Heijastuneet pilvisäteet

7.10.2019 klo 17.25 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Olisko tässä heijastuneet pilvisäteet kuvan keskivaiheilla? Kuvien ylälaidassa olevan Auringon sijaintia voi hahmottaa muutamista tavallisista pilvisäteistä.

Images: 4 pcs • Comments: 1 pcs

Rauhallinen revontulikaari

27.9.2019 klo 21.17 - 21.37 - Laivareitti Tukholma - Maarianhamina (II)
Pentti Arpalahti

Himmeä kaari erottui pohjoisessa. Kuvat myöhemmin. Edit. Oli niin hyvät ennusteet, että klo 21 jälkeen menin tarkistamaan pohjoistaivaan. Kannen valaistus polttaa hämäränäön täysin, mutta jo ensimmäisessä valokuvassa erottui selvä vyö. Kuvailin sitä parikymmentä minuuttia ja mitään erityistä ei tapahtunut. Sama rantu hehkui hyvin himmeänä pohjoisessa. Aavistuksenomaisesti säteitä erottuu viimeisessä kuvassa. Maarianhaminan valaistus sitten peitti vain heikosti paljain silmin erottuvan vyön.   

Images: 5 pcs

Revontulisäteitä

2.9.2019 klo 03.45 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Ilmeisesti myöhästyin näytöksen parhaasta osasta, mutta sentään minuutin sisään säde tai kaksi luoteen suunnalla taisi tarttua kennolle. Pohjoisessa joku valolähde ja vähäinenkin utuisuus peittää himmeät ilmiöt.  Himmeitä kaaria matalalla ei pysty luotettavasti tunnistamaan, mutta hiemen korkeammalle ulottuvia säteentuikahduksia voi onnistua kennolta tiristämään. Ykköskuva on osasuurennos kolmosesta. Säteitä uskoakseni on kakkosessa ja kolmosessa. Viimeinen kuva on referenssi, jossa on pelkkää suttua.   

Images: 4 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

16.8.2019 klo 01.57 - 02.04 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Olosuhteet olivat erittäin hyvät. Kun TaUrsan pohjoiskamerassa oli siisti esitys, niin kolusin kaikki havaintopaikat. Matalalla oli vyövyöhyke Tampereellakin ja helpoilta paikoilta olisin saanut vain hyvän negahavainnon 0:40 - 1:50. Kipusin vielä korkeimmalle mahdolliselle mäelle, jolta pohjoisen horisontti on parin asteen korkeudella. Muutaman vyön sieltä sai poimittua.    

Images: 3 pcs

Yöpilviä pilviraosta

9.8.2019 klo 02.44 - 02.51 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Ylläpito voi siirtää tämmöisen räpellysrapsan nopeasti tyhjentyvään väliaikaisarkistoon tai suoraan hävitykseen. Tampereen Ursan mainiossa kamerassa näkyi kuitenkin niin selvä vöiden viuhka, että passasin koloa matalalla horisontissa. Vähän ennen kolmea kapea rako oli auki viitisen minuuttia vajaan 15 asteen korkeuteen pohjoiskoillisessa. Vaihdoin koilliseen paremmin antavaan paikkaan (kuva 5 klo 3:21), mutta sieltä ei enempää vahvistusta havainnolle saanut. Siinä näkyy hauskasti, miten alemmat pilvet matkivat yöpilvivöitä. Voi olla, että yöpilvivalo vähän kuultaa kaiken töhnän läpi. Muutama v...

Images: 5 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

7.8.2019 klo 03.01 - 03.15 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Häly Pohjoinen Tosi heikosti erottuva aamuyön näytös. Havainto onnistui, kun samea harso oli poissa kymmenisen minuuttia pohjoisen suunnalla. Luoteesta työntyvä harso sitten häivytti näytöksen. Korkeus 15 astetta, atsimuutti 345 - 15 astetta. Kakkoskuva on ensimmäinen havainto 3:01 ja panoraama viimeinen 3:15.    

Images: 3 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

6.8.2019 klo 01.08 - 01.16 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Pikkuriikkisen näytöksen sai esiin koillisesta yhden jälkeen. Viimeisessä kuvassa klo 1:40 kalibroin koordinaatit Ilveksen avulla: kaukolämpöpiipun huippu on 5 asteen korkeudella ja atsimuutti on 2 astetta. Metsän reuna alimmillaan on kahden asteen korkeudella. Klo 1:40 havainto olisi ollut negatiivinen.

Images: 5 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

5.8.2019 klo 01.04 - 03.30 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Häly matalalla pohjoinen koillinen Edit. Pieniksi ja mataliksi menee näytökset kauden lopussa. Kategoria olisi voinut olla yöpilviä oksien välistä. Tampereen kamera on kyllä tosi pätevä järjestely. Ilman sen vihjeitä olisi jäänyt ulos lähtemättä.  Tosin puoli kolmen aikaan ikkunasta näkyi pohjoisessa hohtava kaistale kattojen yllä, mutta ei jaksanut enää lähteä ulos. Pikkusievä näytös taisi siitä loppujen kehkeytyä. Edit 2. Räpsäisin kuvan kattojen takaa nousevista pilvistä ikkunan läpi 3:14. Ensimmäisen havaintojakson päättymisajan 1:36 muutin myöhemmäksi, koska visuaalisesti näytös erottui ...

Images: 8 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

3.8.2019 klo 23.42 - 00.31 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Taivas oli niin sileä ja pilvetön, että se sopi hyvin kennon pölytäplätarkistukseen rankasti rassattujen kuvien avulla. Puhdistus oli onnistunut hyvin. Ei ollut pahemmin täpliä eikä muuten valaisevia yöpilviäkään.

Images: 3 pcs

Kirkkaita yöpilviä

2.8.2019 klo 23.35 - 01.30 - Helsinki (IV)
Pentti Arpalahti

Häly luode pohjoinen Edit. Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää Tampereen taivaskameraa, jossa näkyi kirkas vyön pätkä pohjoisessa 23:28. Helsingissä 23:35 matalalla pohjoisessa erottui vain himmeä vyö (kuva 2). Alapilvien repaleita oli haittana alussa, mutta taivas kirkastuikin sopivasti esityksen edetessä. Näytöksen paras osa oli puolenyön ja yhden välillä. Laajimmillaan näytös ulottui luoteesta koilliseen. Viimeisessä maastokuvassa (kuva 1) 1:08 esitys alkoi hiipumaan. Rapsaa  editoidessa ikkunan läpi pohjoisen suuntaan vöitä erottui vielä 1:30. Kaunis näytös se oli.  

Images: 8 pcs • Comments: 2 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

30.7.2019 klo 00.57 - 01.31 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Häly, luode pohjoinen Edit. Helsingissä alapilviä oli sen verran, että pikku näytöksen havaitseminen olisi ollut hankalaa. Kun Hankasalmen kamerassa näkyi isohko yöpilviryhmä, menin tarkistamaan tilanteen vakiopaikalle. Urheilukentälle mennessä kattojen takaa näkyi selvä sinertävä hehku ja horisontti olikin mukavasti auki. Normipilviä oli, mutta ei liikaa estämään laajuuden arviointia. Yökkösiä oli luoteesta koilliseen n. 20 asteen korkeudelle, josta nirkosesti saa kasaan 1/8-peiton. Joka tapauksessa selvästi enemmän kuin pieni alue.  

Images: 7 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

28.7.2019 klo 00.27 - 01.19 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Heinä-elokuun vaihde on (negatiivisten) yöpilvien parasta havaitsemisaikaa. Kakkoskuvana zoomaus pohjoiseen.

Images: 2 pcs • Comments: 1 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

27.7.2019 klo 00.02 - 02.01 - Hausjärvi
Pentti Arpalahti

Verenpunainen yörusko värjäsi joelta hiipivää usvaa hyttysten etsiessä sopivaa pistokohtaa. Vain joitain punertavia harsosuikaita oli taivaalla, mutta paljain silmin ei vihjeitä valaisevista yöpilvistä pystynyt erottamaan. Havaintopaikalla oli hyvä näkyvyys luoteesta koilliseen ja siltä osin tulos oli negatiivinen. Kuva 1 klo 0:11, prosessoitu kuva 2 klo 2:01. Koillisesta kaakkoon metsikkö esti näkyvyyden kymmenen asteen alapuolelle. Olisihan siellä voinut periaatteessa olla jotain.  Edit. Järkee vai ei, mutta rassasin editointiharjoituksena kuvan klo 1:42. Ajomies ja Ison karhun kapalät erott...

Images: 5 pcs

Negatiivinen yöpilvihavainto

25.7.2019 klo 23.25 - 00.24 - Helsinki
Pentti Arpalahti

Hyvät olosuhteet. Ainakaan havaintoikkunan alkupuolella ei ollut valaisevia yöpilviä havaittavissa visuaalisesti eikä tarkistuskuvia prosessoimallakaan.

Images: 3 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

24.7.2019 klo 23.35 - 02.30 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Häly, Voi olla iso näytös tulossa Edit. Ei tullut koko taivasta mutta hieno tuli. Aloituksena pohjoisessa  ennen puoltayötä oli pitkä vyö, joka osoittautuikin ison lautan reunaksi ja reuna-alueelta tuli esiin hienostuneita aaltokuvioita. Himmeämpi ja matalampi vyöhyke nousi lännen ja pohjoisen välille (luode-koillinen: Kuva 1 klo 0:30, kuva 8 klo 1:10). Alkuvaiheen lautan himmeämpi koillispuoli näytti heikkenevän yhden tienoilla. Seurasin editoidessa ikkunasta kapeaa näkymää pohjoiseen ja siellä oli yöpilveä vielä 2:30. Edit. Vaihdoin ykköskuvaksi kolmen ruudun panoraaman näytöksen alusta puol...

Images: 8 pcs • Comments: 6 pcs

Himmeitä yöpilviä

24.7.2019 klo 00.15 - 01.00 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Näytös alkoi erottumaan luoteessa visuaalisesti vartin yli puolenyön häirintäpilvien seasta aavistuksen verran ylimääräisen kirkkaina läikkinä. Normipilvien repaleet synnyttävät silmää hämääviä kontrasteja, joten piti vain ottaa kuvia jatkokäsittelyä varten. Läikkien väri oli oikea ja takanäytöltä näki, että niiden kirkkaus oli yöpilville ominaisesti tasainen. Tein polatestinkin ISO-arvoilla 800/250 (kuvat 3 ja 4), mikä vahvisti yöpilvitulkintaa. 0:37 alueen laajuus ja rakenne alkoi jo hahmottumaan. Ykköskuvaksi laitoin klo 1:00-tilanteen, jossa näkyy mukavasti kaupungin valaisemien alapilvien...

Images: 6 pcs

Selvästi näkyviä yöpilviä

22.7.2019 klo 01.03 - 01.51 - Helsinki (III)
Pentti Arpalahti

Pohjoisessa matalalla himmeää Edit. Sydän ihan pomppas, kun hyvin matalalla koillisessa oli muodoltaan tavallisen näköisiä pilviä, mutta horisontissa ne eivät voi olla näin kirkkaita - selviä yökkösiä siis. Vaikka taustataivas on jo pimentynyt mukavasti, niin hissukseen tuli näkyviin heikosti erillinen luoteen ja pohjoisen välinen isompi alue ylempänä. Vasta kuvista sai esiin sen  hienorakennetta. Ykköskuva on havainnon viimeinen, loput aikajärjestyksessä.

Images: 8 pcs

Hyvin heikkoja yöpilviä

21.7.2019 klo 00.37 - 00.53 - Helsinki (I)
Pentti Arpalahti

Siistiä negarapsaa piti tehdä, mutta muiden havaintojen motivoimana tein perusteellisemman rassauksen. Pohjoisen suunnalla oli ehkä sittenkin jotain marginaalista. Ykköskuvassa on viimeisen kuvan LR:n kontrastikäsittelyt + photarin kohinanpoistoa + USMia + curvea. Muut kuvat ovat kuvapareja: koko kuva+kevyt käsittely ja osasuurennos+kovempi käsittely. Havainto on joka tapauksessa vähintään hyvä nega 0:12 - 0:53.

Images: 7 pcs • Comments: 1 pcs

Himmeitä yöpilviä

19.7.2019 klo 23.50 - 00.30 - Helsinki (II)
Pentti Arpalahti

Häly, pohjoinen - koillinen. Edit. Ensin ihmettelin hämäränsäteiden tapaista viuhkaa, jonka seasta pilkisti muutama himmeän himmeä vyö. Jotenkin värisävynsä ansiosta ne poikkeavat horisontissakin "vanhanaikaisista". Näytös kehittyi puolisen tuntia, mutta puoli yhden tienoilla se hiipui. Näytöksessä oli kaksi ryhmää: pohjoisessa vyönippu ja koillisessa myös laineita. Kuva 1 on viimeinen kuva näytöksestä klo 0:21. Kuvat 2 - 7 ovat aikajärjestyksessä. 23:51 - 0:16.

Images: 7 pcs • Comments: 2 pcs

Search result contains observations from time period 1.1.2000 klo 00.00 - 23.10.2019 klo 10.56.