Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 0 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Täydellinen kuunpimennys

28.7.2018 klo 00.30 - 01.30 - Kangasala (IV)
Aki Jaatinen

Katselin Kangasala keskustan näkötornilla, muutaman muun paikalle saapuneen ihmisen kanssa, viime yönä näkynyttä kuunpimennystä. Huonosta näostäni johtuen, ja ilmassa olevasta pölystä ja kosteudesta, kaikkien kuvien focus ei valitettavasti ole kohdallaan. Olen kuitenkin tyytyväinen, koska sain tyydyttäviä kuvia ja ennenkaikkea sain katsoa tuota, hienoa tapahtumaa. Fiilis oli hyvä. Teen näitä asioita pääasiassa fiilispohjalta. Mars-planeettakin näkyy yhdessä kuvassa. Se on kuva-alan alareunassa.

Kuvia: 7 kpl

Saturnus, Kuu ja Mars

29.3.2016 klo 03.46 - 04.12 - Forssa (II)
Aki Jaatinen

Satuin olemaan ylhäällä, ja muistin että Ursan sivuilla oli mainittu tästä Saturnuksen, Kuun ja Marsin konjunktiosta. Ilman kosteus oli eritttäin suuri. Ja en oikein pystynyt edes Satunusta havaitsemaan. Mutta olen tyytyväinen että tuostakin tapahtumasta sain kuvia muistoksi. On aika vaikeaa kaupungissa näissä olosuhteissa hyviä kuvia saada. Olen joissan hieman valoisuutta muuttanut ja joitain muita asetuksia, että varsinkin kuun vasemmalla puolella oleva Saturnus näkyisi. Olen laittanut mukaan mustavalkoisiakin kuvia. Keinovalot olivat pahin haitta, tietysti ja tuon ilmankosteuden lisäksi.

Kuvia: 6 kpl

Useita halomuotoja

28.10.2015 klo 23.54 - 22.55 - Forssa (II)
Aki Jaatinen

Tässä näytelmässä oli mukan monia kaaria kuun oikealla ja vasemmalla puolella. Osa varmaan tuli pilvistä ja lentokone näyttäytyi lentäen tuosta kodetta kuvatessa, lentäen yli paikan. Näytti kuvatessa että kaaria muodustui joka puolelle taivasta. Etelään, Länteen, Itään ja Jopa hieman kai pohjoiseen.? En ole varma asiantuntija, mutta ilmeisesti tässä oli kyse sekä niistä haloympyröistä, ja osa on tullut keinovaloista. Kuvasin taivasta tarkoituksella monesta ilmansuunnasta ja kulmasta. Kuten kuvista näkyy.

Kuvia: 8 kpl

Aldebaranin peitto

9.8.2015 klo 03.29 - Loimaa (IV)
Aki Jaatinen

Katsoin viime yönä tuota tapahtumaa ja en muistanut että sellainen, on, joten se teki näystä mielenkiintoisemman. Otin aika monta kuvaa, vasta siinä vaiheessa, kun ilmiö oli menossa jo ohi. Sitä oli aamuöisellä taivaalla mielenkiintoista seurata, ja en ole tainnut aiemmin kuvata koko ilmiötä. Oli mielestäni tavallisella järjestelmä kameralla vaikea valottaa. Ja ei ollut pidempää objektiivia mukana. Kuvat eivät ole eduksi ilmiölle, mutta se oli ihan kaunis näky taivaalla. Tämä kruunasi muuten hyvän luontoon suuntautuneen retken.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kuu

1.8.2015 klo 23.00 - Forssa (III)
Aki Jaatinen

Oli hienoa katsella, taivaalle nousevaa, jo hieman täydestä kuusta pienentynyttä kuuta. Värit olivat pehmeänkeltaiset, ja kuun kraaterit näkyivät kuvissa varsinkin, hyvin selvästi. Harvoin tulee katsottua, juuri horisontin ylle nousevaa kuuta. Kuvast näkyy myös, kuinka se näyttää isommalta matalalla. lähellä horisonttia. Käytin yhteensä aikaa yli varttitunnin tähän hetkeen. Otin kuvia runsaasti ja haluan siksi havainnollistaa viidellä kuvalla tuon tapahtuman. Otin kuvat 500 mm:n peilitelellä ja runkona käytössä Nikon D 3100 kamera.

Kuvia: 5 kpl

Pääsateenkaari

3.6.2015 klo 21.21 - Forssa (IV)
Aki Jaatinen

Näkyi sateen jälkeen hieno ja selkeänvärinen pääsateenkaari. Sain värit alivalottamalla aika hyvin näkyviin. Nopeasti kuitenkin kun sadetta ei paljoa tai ollenkaan enään ollut, se sitten katosi näkyvistä.

Revontulisäteitä

17.3.2015 klo 21.30 - Kangasala (II)
Aki Jaatinen

Revontulet näkyivät idästä länteen asti sellaisena viuhkamaisena vyöhykkeenä. Välillä pään yläpuolella zeniitistä lähtien, peittäen lähes koko taivaan. Päävärit olivat syvänvihreä ja haaleampi violetti. En nähnyt alussa juurikaan muuta väriä kun vaaleaa harsomaista väriä...loppuajasta näkyi silmin vihreää-Kamera paljasti todelliset värit. Kesto oli noin tunti ja olivat jo näkyvissä kun menin ulos...jäivät äsken himmeänä näkyviin, kun tulin pois. Otin yli 60  kuvaa tunnin aikana. En edes jaa tässä parhaita.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

11.3.2015 klo 22.50 - Kangasala (II)
Aki Jaatinen

Otin kuvia joissa muutamassa tähtimaisema kuvasssa näkyi klo 22.50 heikko kajastus revontulia. Erikoista mielestäni tässä oli se, että kun lopussa otin kuvia, ne muodistivat kaaren taivaalle, joka muistuttaa hieman sateenkaarta muodoltaan. Tässä toisessa kuvassa on vain se lähellä horisonttia oleva vihreä kajastus vyön muodossa.

Kuvia: 2 kpl

Raekuuro kesäkaudella

17.6.2014 klo 09.06 - Kangasala (III)
Aki Jaatinen

Voimakas tuuli ja sen mukana lyhytaikainen räntäsade ja sen jälkeen noin 10-15 minuuttia aika isoja rakeita, ja maa niistä muutaman minuutin jälkeenkin valkeana, kuten kuvista näkee. Olin hieman ihmeissäni, kun eletään jo kesäkuun puolivälin jälkeistä aikaa. Mutta kyllä näitä on joskus sattunut ennenkin, mutta ei kauhean usein.

Kuvia: 3 kpl

Kuun kehä

11.3.2014 klo 19.45 - 19.50 - Forssa (III)
Aki Jaatinen

Tämä halo näkyi ja siinä näkyi pihalla kaksi haloa kuun ympärillä. Toinen oli pienempi kaari kuten kuvassakin näkyy ja toinen hieman laajempi. Jos tämä on nyt sitten oikein määritelty. Kosteutta on ilmassa ja en osaa määritellä halon fysikaalista syytä.

Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

14.1.2014 klo 19.09 - Forssa (I)
Aki Jaatinen

Kuun ympärillä on 22 asteen halo parasta aikaa.

Yksi halomuoto

14.12.2013 klo 01.49 - Forssa (I)
Aki Jaatinen

Tuossa näkyi ainakin noin puolisen tuntia, eilen illalla tämä halo ilmiö Forssan taivaalla ja varmaan muuallakin. Alkoi noin ennen jo kun kello oli tullut kymmentä vaille kaksi aamuyöllä. Jatkui vielä kun lähdin pois. Oli aika komea ja näyttävä. Käytin kuvaukseen fish eye 8 mm Samyang objektiivia, koska olin alunperin mennyt ulos toivossa kuvata Kaksosten tähdistön, tähdenlentoparven maksimia.

Kuvia: 5 kpl

Kuu

4.12.2013 klo 15.49 - Kangasala (II)
Aki Jaatinen

Tässä eräs aika nuori kuun sirppi. Laitoin ekan ihan vain esimerkkinä, vaikkei edes kuvauksellinen. Kuu on vain 25 tuntia 27 minuuttia vanha. Viimeisessä on kuva kuusta ja Venuksesta. Onko tämäkin vain näköharha tai heijastus linssissä. Sen saa katsojat kommentoida.

Kuvia: 3 kpl

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi

21.10.2013 klo 01.45 - Forssa (III)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Tämä oli normaali tähden lento viime yönä. Jätin havainnon tänne. Tämän saa siirtää jos tämä on väärä pakka tälle. Ja kuuluu ilmeisimmin nyt aktiivisena olevaan Orionidien tähdenlento parveen. Hieman arvelutti kun paikka on tuossa kuvassa tuon koivun yläpuolella ja lentänyt jopa otavan yli, että onko kyseessä joku muu parvi, mutta luulen että se on nyt vaan näkynyt laajemmalla alueella, kuten ne monesti tekevät. Nuo radiantit ovat aika suuntaa antavia, mitä olen käytännössä vuosien ajan seurannut. Tähden lento oli aivan normaaali kirkkaudeltaan. Ei himmeä mutta ei kirkaskaan. Näin sen vain vil...

Kommentteja: 1 kpl

Pääsateenkaari

27.9.2013 klo 18.50 - 18.57 - Forssa (III)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Näkyi hieman aikaa täällä Forssan suunnalla pohjoisessa. Kyllä värit olivat aika voimakkaat ja räikeät, mutta kyllä tuollaisia sateenkaaria näkyy toisinaan, joten siksi laitoin tähän vain että ilmiö on keskitasoa.

Kuu

23.6.2013 klo 22.39 - Salo (V)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Tässä kuvassa ns. Superkuu. Kuvassa näkyy se noin 10 % enemmän pinta-alaa kuusta kuin tavallisesti. Kuva otettu Olympuksen digipokkarilla ja värikorostuksella.15 X digital zoom. Alueet jotka näkyvät enemmän olivat selvästi visuaalisestikin havaittavissa kuun kiekon reunoilla. Kuvattu iltayöstä.

Kommentteja: 4 kpl

Yksi halomuoto

3.5.2013 klo 19.30 - 19.40 - Forssa (I)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Sivuaurinko sekä tälläinen halo auringon ympärillä näkyi tuolloin, minkä päivämäärän laitoin tähän. Olen pahoillani, että laitan tämän havainnon näin myöhään. Ei tullut laitettua aimmin. Mutta toivon että julkaisette tämän ja että tästä olisi iloa muillekin.

Kuvia: 3 kpl

Osittainen kuunpimennys

25.4.2013 klo 22.52 - Forssa (III)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Osittainen kuunpimenys näkyi sään takia täällä Forssassa hyvin. Eihän siitä kuun yläreunasta peittynyt kuin pieni läikkä, mutta oli sitä ihan hauska katsella ja kuvata. Olin katsomassa sitä noin 1 1/2 sen ilmiön loppuajan kohdasta. Eli katsoin vasta sitä sitten ja kuvasin kameroillani kun se alkoi kunnolla näkymään. Otin myös videolle muutaman minuutin pätkän. Laitan tähän oheen kolme kuvaa.

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Kiikarikomeetta PANSTARRS

1.4.2013 klo 05.00 - Forssa (III)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Katselin komeetta PanSTARRsia jo vähän yli kaksi viikkoa sitten ja jätin havainnon tännekin, tosin kuva on tähtimaisema osastolla ja muistaakseni osasto joku paljain silmin. Nyt se komeetta onkin jo aika huomattavasti himmentynyt, mutta toisaalta sen havaitsemista helpottaa se että se ei ole niin matalalla ja kun sitä kiikarilla etsii, niin auringon valo ei satu silmiin. Laitan tähän kuvan mukaan minkä otin. Olihan tämäkin komeetta mukava nähdä ja siinä erottuu pitkä pyrstä paremmin toisin kuin viime vuosin näkyneistä komeestoista.

Maisematähtikuva

15.3.2013 klo 20.00 - Jokioinen (II)
Aki Jaatinen, Lounais-Hämeen Uranus

Löysin vihdoinkin komeetta Panstarssin Jokioisilla käydessäni Lounais-Hämeen Uranuksen tähtitornin parkkipaikalta. Olen etsinyt Forssasta sitä noin kaksi viikkoa. Se on aivan liian himmeä ja kaupungissa paljon valosaastetta että sitä löytäisi täällä. Jouduin noin 15-20 etsimään sitä. Se oli hädintuskin näkyvissä löydön jälkeen paljain silmin. Teatteri kiikarin kokoisilla kiikarilla sen löysin ja hyvin matalalta lännen suunnalta. Otin muutaman digikuvan ja niistä kaksi tässä. Komeetta on komea pyrstönsä kanssa visuualisesti kun sen havaitsee, mutta olen kieltämättä pettynyt viimeisen kolmen vuo...

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 12.11.2019 klo 7.30.