Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Jonossa 0 havaintoa ja 1 kommenttia.

Ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Pintahalo

27.1.2019 klo 15.27 - Tampere (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Kimalteleva pintahalo auringonlaskun kera ilahdutti Näsijärvellä liikkujaa. Rapsakasta pakkasesta huolimatta väkeä oli liikkeellä.

Harvinaisia halomuotoja

2.9.2017 klo 10.00 - Kangasala (IV)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Aamua ilahdutti haloesitys. Hetken aikaa auringon vasemmalla puolella oli lähes vastapisteeseen asti ulottuva himmeähkö horisonttirengas. Tämä kuitenkin valitettavasti hävisi kameraa haettaessa. Joka tapauksessa oli kuitenkin pisin horisonttirengas minkä olen livenä nähnyt. Rankasti USMatussa kuvassa innokas mieli voisi nähdä myös Parryn. Jätin sen kuitenkin merkkaamatta, ylläpito korjannee, jos näin on.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

28.5.2017 klo 18.45 - Kangasala (I)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Perusnätti kaksikakkonen iltapäivän piristykseksi.

Helmiäispilviä

31.12.2016 klo 16.09 - Kangasala (IV)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Istahdin tietokoneelle maksamaan laskuja ja satuin vilkaisemaan ikkunasta. Laskut unohtuivat nopeasti kun taivaalla olikin kirkkaita helmiäispilviä. Hieno näytös seurata. Osa pilvestä häipyi hitaasti ja osa muutti muotoaan.

Maisematähtikuva

1.10.2016 klo 21.10 - Kangasala (IV)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Perinteinen syksyinen Linnunrata-kuva. Tällä kertaa suoritus tapahtui tekniikkaharjoituksen hengessä. Tarkoitus oli kokeilla kuvien pinoamista Photoshopissa. Kyllähän sitä kohinaa lähti pois, tosin kuvien kohdistaminen oli aikamoista nysväämistä. Taivas on mediaanipino kuudesta ISO800 valotuksesta. Etuala on erillinen valotus, jossa sohittiin taskulampulla valoa maisemaan.

Sumukaari

18.9.2016 klo 07.26 - Ruovesi, Siikaneva (III)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Komea sumukaari interferenssikaaren kera tervehti retkeilijää Ruoveden Siikanevalla. Halukas silmä oli kävellessä hetkittäin havaitsevinaan aavistuksen myös glooriasta ja kastekaaresta.

Kommentteja: 1 kpl

Rauhallinen revontulikaari

2.9.2016 klo 23.23 - Kangasala (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Himmeän ja rauhallisen kaaren havaitsi paljain silmin, tosin värittömän harmaana. Pitkällä valotuksellakaan ei juuri muita värejä irronnut kuin vihreää. 23:30 luovutin ja tein lähtöä. Väsytti, vähän palelsikin ja nälkäkin oli. Sittenhän se äkillisesti leimahti. Takaisin rantaan hölkätessä näkyi aktiivisia vöitä ja säteitä, punertavaa väriäkin olin erottavinani. Kamerajalustan kun laski maahan, niin aktiivisuus loppui. Klassista hätäilyä.

Kuvia: 2 kpl

Useita halomuotoja

13.5.2016 klo 08.04 - Kangasala (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Haloittelu jatkui töihin lähtiessä. Selvät 22 rengas ja sivuauringot. Renkaan yläosan kirkastumisen tulkitsin ylläsivuavaksi. Näkyi silmällä paremmin kuin kuvassa. Kännykamera ottikin 'HDR' kuvan, siksi näyttää hieman oudolta.

Harvinaisia halomuotoja

12.5.2016 klo 18.15 - Kangasala (IV)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Lupaavan näköistä pilvihöttöä taivaalla ja siinä aluksi selvä 22 rengas ja ylläsivuava. Hetken päästä ilmestyi myös kirkas zyk. Siinä vaiheessa raahasin kameran ja lapset ulos ihmettelemään. Varmoihin tunnistuksiin ei oma tietämys ihan riitä. 46 asteen tavara taitaa olla ylläsivuava. Aurinko lasien takaa havaitsin jotain heikkoa kirkastumista sivuaurinkojen tietämillä. Kuvia rajusti venyttämällä sieltä jotain paljastuikin, lienee sivuaurinko. Jotain Parrylta näyttävää myös, harvinaisuuksia en uskalla merkkailla.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Yksi halomuoto

20.3.2016 klo 15.38 - Kangasala (I)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Kevättä ilmassa ja halo taivaalla.

Keinovalopilareita

7.1.2016 klo 20.32 - Tampere (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Jääsumua ilmaantui vihdoinkin myös näille seuduille, joten pakkasta uhmaten liikkeelle. Tulipa todettua sumupilvien myös liikkuvuus. Kameraa asetellessa komeimmat pilarit kerkesivät jo hävitä.

Vihreä välähdys

18.12.2015 klo 18.11 - Puerto Rico, Gran Canaria, Espanja (III)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Näinköhän kävi moukalla tuuri. Lomareissulla Gran Canarialla ja olin kävelemässä auringonlaskun aikaan meren rannalla. Jostain keksin kokeilla kuvata vihreää välähdystä ensimmäistä kertaa elämässäni. Seurasin auringon laskua etsimen läpi ja juuri kun aurinko oli painunut horisontin alle tuli selvä värillinen tuikahdus. Oli muuten yllättävän nopea tapahtuma, muutama sekunti. Asiasta innostuneena tarkkailin muutamana muunakin iltana auringonlaskua mutta en havainnut samanlaista välähdystä. Tapahtumahetkellä linssissä oli harmillisen vähän polttoväliä. Lisäsin muuten tylsään kuvaan osasuurennukse...

Kommentteja: 3 kpl

Glooria lentokoneesta

16.12.2015 klo 10.29 - Helsinki (III)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Pian Helsinki-Vantaalta nousun jälkeen näkyi pilvissä selvä glooria.

Yksi halomuoto

28.10.2015 klo 20.08 - Kangasala (I)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Pikkunätti 22 asteen rengas Kuulla. Ei siinä sen eksoottisempia muotoja taida olla. Ensimmäinen tiedostettu Kuun halohavainto itselle.

Kuu, Venus, Jupiter ja Mars

10.10.2015 klo 06.48 - Kangasala (III)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Sisäinen herätyskello herätti aamulla ja pilvetkin olivat sopivasti poistuneet, joten ei muuta kuin nopeasti ulos katsomaan miten planeetat ja Kuu makaavat. Mars hävisi aika nopeasti vaalenevan taivaan sekaan. Regulus tunki tähtenä itsensä väkisin mukaan kuvaan Venuksen yläpuolelle.

Rauhallinen revontulikaari

11.9.2015 klo 22.40 - Tampere (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Rauhaniemen kansankylpylässä oli varsinainen kansanjuhla. Väkeä oli katselemassa ja kuvaamassa niin paljon ettei oikein sekaan tahtonut sopia. Hieman syrjemmästä löytyi rauhallinen ja pimeämpi paikka. Kalliotkin olivat mukavan lämpimiä. Revontulet olivat kaksijakoiset ja tässä vaiheessa ainakin vielä himmeät. Oli isompi ja sumeampi kaari, jossa ei liikettä juuri näkynyt. Sen alapuolelta löytyi pienempi mutta teräväpiirteisempi ja samalla aktiivisempi kaari, jossa oli ajoittain havaittavissa vyömäisiä piirteitä.

Kuvia: 5 kpl

Useita halomuotoja

29.12.2014 klo 14.14 - Tampere (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Hervannan laskettelukeskuksen lumitykit jauhoivat ilmoille jääsumua. Auton ikkunasta näkyi välillä hieno ja kirkas sivuaurinko mutta kamerareppu selässä en enää sellaista kohtaa löytänyt. Saaliiksi jäivät himmeänä auringonpilari, sivuauringot ja 22 rengas. Toista kuvaa hieman venytelty.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulivyö

26.12.2014 klo 22.39 - Tampere (II)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Pilvipeite repeili, AurorasNow mittareissa punaista ja Tampereen Ursan taivaskamerat melko jumissa. Merkkien motivoimana jaksoin kerrankin lähteä ulos revontulia bongailemaan. Tarkoitus oli mennä Näsijärven rantaan kuvaamaan, mutta matkalla keksinkin pysähtyä Alasjärven uimarannalla tarkastamaan tilanteen. Rantaan saapuessani manasin pohjoistaivaalla roikkuvia pilviä. Hämärässä kameraa viritellessäni pilvenretaleet muuttuivatkin väriltään vihertäviksi ja pulssi alkoi kohota. Pikainen räpsäisy paljasti selviä revontulisäteitä. Seurasi koiranpentumaista singahtelua lumihangessa. Pahimman vimman ...

Kuvia: 4 kpl

Maisematähtikuva

27.9.2014 klo 22.25 - Kangasala (III)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Sää oli mukavan selkeä mutta navakoista tuulenpuuskista johtuen päätin unohtaa pidemmillä polttoväleillä kuvaamisen ja keskittyä kerrankin kunnolla Linnunradan kuvaamiseen. Aikaisemmista räpellyksistä oli opittu, että kiinteällä jalustalla en saa millään kerättyä valoa tarpeeksi nostamatta ISO-herkkyyttä tasolle, jolla halpis-Canon muuttuu tehokkaaksi kohinageneraattoriksi. Otin siis käyttöön moottorisoidun EQ3-2 jalustan ja ajatuksena oli kokeilla maltillisilla ISO-tasoilla ETTR-periaatetta, eli Expose To The Right, missä kuva ylivalotetaan (histogrammi oikeaan laitaan) mutta ei kuitenkaan ni...

Kommentteja: 1 kpl

Yksi halomuoto

13.7.2014 klo 13.31 - Kangasala (I)
Mikko Larjo, Ursa (Länsi-Suomi)

Heikohko värillinen pätkä kaarta auringon yläpuolella. Onko tämä sitten 22 rengas, ylläsivuava vai peräti parhelia, en osaa tarkemmin arvata. Merkkasin alunperin 22 renkaaksi. Edit: USM-kuva lisätty Edit: Kommenttien perusteella muoto uskallettu vaihtaa 23 parheliaksi

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 1.1.2000 klo 00.00 - 20.11.2019 klo 18.29.